Külpraktika

Külpraktika

Érdekcsoportok a közel-keleti konfliktusban

2011. január 18. - Marton Péter

Az előző bejegyzésben is izraeli vonatkozású témáról számoltam be, és most ismét ilyen kerül terítékre, mert megint erről a területről került elő a külpolitika-elemzés számára különösen érdekes lelet.

A kontextus röviden: a Nyugati parton élő izraeli telepesek a közel-keleti békefolyamat szempontjából nyilvánvalóan jelentős, a tárgyalásokat befolyásolni képes érdekcsoportot jelentenek. Az őket képviselő egyik jelentős szervezet, a Yesha Council vezetőjének, Dani Dayannak az álláspontját következésképpen érdemes lehet tanulmányozni különféle kérdésekkel kapcsolatban - és erre lehetőséget ad a Washington Times friss cikke.

Számos dolgot ki lehetne emelni az egyébként nem világrengető írásból, de engem itt az utolsó rész fogott meg a leginkább (a blog sajátos perspektívájából adódóan). Idézem:

"A repülőút során, visszafelé Washingtonból (ahol Dayan az izraeli-palesztin tárgyalások akkori újraindítása kapcsán járt, tavaly szeptemberben - M.P.) Dayan úr egy sorban, a folyosó átellenes oldalán találta magát Szaeb Erekat palesztin főtárgyalóval. Kicsit elbizonytalanodott, mitévő legyen, de aztán bemutatkozott neki.

- Vagy 30 percet beszélgettünk - meséli Dayan úr. - Azt hiszem, Erekat kipróbálta rajtam a beszédet, amelyet az amerikai zsidó közösségek számára fogalmazott, tele üres szlogenekkel és klisékkel. De aztán, olyan 30 perc elteltével, egy brit utas, aki velünk egy sorban ült, közbeszólt, azzal, hogy 'Uraim, nagyon érdekes, amiről beszélgetnek, de én aludni szeretnék'."

Feltételezem, hogy Dani Dayan valójában nem egybefüggő monológot hallgatott végig Szaeb Erekattól. Minden bizonnyal ő is megszólalt olykor, és nyilván ő is bevetett ennek során kipróbáltnak tűnő érveket. A brit utas pedig az alighanem szenvedélyes eszmecsere miatt nem tudott elaludni.

A triviális igazságtételen túllépve, két rövid jegyzet kívánkozik a bejegyzés végére: 1) érdekcsoportok természetesen nem csak a saját kormányukkal kapcsolatba lépve befolyásolhatják a külpolitika-csinálás folyamatát, a tárgyalóasztal másik oldalán ülőkkel is közvetlen érintkezésbe kerülhetnek - a kapcsolat itt egy repülő fedélzetén jött létre, esetlegesen; 2) ez inkább a tréfa helye már: mindig vannak (az adott kérdéssel kapcsolatban) "érdektelen csoportok" is, l. a brit utas esetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr132593931
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása