Külpraktika

Külpraktika

A nők szerepe a líbiai háború elindításában?

2011. április 05. - Marton Péter

"La fuerza es el derecho de las bestias" - állapította meg bizonyos okokból Juan Domingo Perón annak idején - spanyolul -, mondván, hogy az erő alkalmazása az erősebb joga. Ebben a közhelyben bestiákon persze nem nőket értett, de ez nem zavar egyeseket abban, hogy a líbiai intervencióban játszott erős szerepük miatt Hillary Clintont, Samantha Powert, Gayle Smith-t  és Susan Rice-t - mint "amazonokat" - helyezzék most a reflektorfénybe a háborúindítás elsődleges felelőseként.

Mulatságos módon ebben a - számomra bizarr - törekvésben osztoznak a háború leglelkesebb támogatói és ellenzői.

Ebben az NYT-cikkben a szerző idézi a konzervatív Rush Limbaugh-t, aki nemes egyszerűséggel a tökösség hiányára redukálja a védelmi miniszter, a nemzetbiztonsági tanácsadó vagy éppen a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesének (valamennyien férfiak) az ellenérzéseit az afganisztáni műveletek kontextusában Kadafi ellen megvívott "igazságos háborúval" és az ehhez kapcsolódó "etikus külpolitikával" kapcsolatban. Az intervenció ellenzőit "kasztráltaknak" nevezi.

Eközben az orosz Pravdában leközölt írás azonos, de ellentétes előjelű megközelítésében mindez így néz ki: "az Egyesült Államokban intervencionisták egy szedett-vedett csapata szította ezt a háborút, akik nem tudják, mit művelnek: Susan Rice, Hillary Clinton és Samantha Power - akik nyilvánvalóan szexuálisan frusztráltak és elnyomott, férfigyűlölő leszbikusok, akik valamiféle szuperférfias mércének igyekeznek megfelelni".

Amikor az ember jobbról is, balról is ennyi irracionalitást kap kéretlenül, megtántorodik egy kicsit. Kijózanító, a képet szükségszerűen tisztázó és egyben árnyaló olvasmánynak ajánlom ezt az írást. Nem szabad bedőlni a skatulyázó látásmódnak. Vannak kutatási eredmények arról, hogy a feminista férfiak és nők mennyire kerülik/ellenzik a háborút, vagy hogy a nők nagyobb arányban preferálnak-e egy humanitárius intervenciót, mint mások. De az emberek nézeteit és döntéseit a különféle változók sztochasztikusan (alapvetően nehezen megítélhető, kontextusfüggő valószínűséggel) befolyásolják - semmiképpen nem determinálják (bármiféle bizonyossággal).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr202801629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.04.05. 21:47:04

Ez a Rush Limbaugh egy érdekes forma, a Family Guyban volt nemrég egy egész jó paródia róla.

Apropó, akartam is kérdezni már, nem tervezel a blognak egy facebook csoportot?

Link Elek 2011.04.06. 08:03:16

@Thaddeus Griffin:
amikor eloszor lattam kepet rola, akkor ertettem meg mit jelent valojaban a "seggfej" szó

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.04.06. 09:37:04

@Link Elek: ha már szerda van, egy gyors Google-képkeresés pl. egytől egyig igazi GPOYW képeket ad ki róla... különösen figyelemre méltó a hatalmas szivarja. Utóbbi méretét tekintetbe véve ő nagy háborúkat tudna kezdeni alighanem.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.04.06. 09:40:36

@Thaddeus Griffin: hú, hát megfontolandó lehet... még nem gondolkodtam rajta.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.04.06. 12:06:11

@Marton Péter: Szerintem mindenképp megéri, fél perc alatt megvan kb :)

A említett Family Guyról pedig: www.youtube.com/watch?v=2Jy1KoHdTCA :)

Link Elek 2011.04.06. 21:32:17

priceless:

Gadhafi, in letter, asks Obama to end air strikes
hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_US_LIBYA?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2011-04-06-13-12-41

"Our dear son, Excellency, Baraka Hussein Abu oumama, your intervention is the name of the U.S.A. is a must, so that Nato (NATO) would withdraw finally from the Libyan affair," Gadhafi wrote. "Libya should be left to Libyans within the African union frame."
...
"You are a man who has enough courage to annul a wrong and mistaken action," Gadhafi wrote in the letter that was sent to the State Department and forwarded immediately to the White House, according to a U.S. official who has seen the letter. "I am sure that you are able to shoulder the responsibility for that."
...
"To serving world peace ... Friendship between our peoples ... and for the sake of economic, and security cooperation against terror, you are in a position to keep Nato (NATO) off the Libyan affair for good,"

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.04.07. 09:15:01

@Link Elek: érdekes helyzet, amikor az ilyen leveleket "kell" hírátania a diplomáciának úgymond. Ha némi naivitással abból indulunk ki, hogy ez itt humanitárius intervenció Líbiában, annak definíció szerinti egyik lényeges vonatkozása többek között az lenne, hogy a diplomáciai megoldások lehetetlensége esetén következhet csak a katonai erő használata. Hogy ebből a háború közepén következhet-e a diplomáciához való visszatérés szüksége, ha lehetőség adódik erre, vagy hogy a visszatérés a diplomáciához a katonai erő alkalmazásának a szüneteltetésével kell-e, hogy járjon, már nem olyan kérdések, amelyekre az "igazságos háború" híveinek könnyű válasza lenne. A sztenderd megközelítés az 1990-es évek óta azért jellemzően az, hogy "á, ezek csak üres szavak, X.Y. megbízhatatlan, naiv lenne bedőlni neki". Amit persze az illető vezetőn való felülkerekedés kilátásainak megítélése is befolyásol.

@Thaddeus Griffin: wow, fura, hogy Rush Limbaugh együttműködésével készült ráadásul az egész. A másság kölcsönös elfogadása a Family Guy készítői és őközötte, agreeing to disagree a köbön.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.04.07. 09:16:24

Korrekció: az első mondatban "hírátania" = hárítania.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.04.07. 16:49:03

Gondolatébresztő! Egyébként vannak benne túlzások, de pl. lényegében ugyanezt, hogy "the foreign-policy establishment is hard-wired in favor of "doing something"", már mondtam én is, itt a kommentek között, korábban...

Link Elek 2011.04.07. 18:06:15

@Marton Péter:
Ron Paul "do nothing" tipusu kulpolitika iranyvonala nem veletlenul nem tetszik rajta kivul egeytlen politikusnak sem.

---
mas:

“THE BILLIONAIRE’S GUIDE TO PAYING NO TAXES” – Bloomberg Businessweek cover, “The More You Make, The Less You Pay,” by Jesse Drucker: “For the 400 U.S. taxpayers with the highest adjusted gross income, the effective federal income tax rate fell from almost 30 percent in 1995 to just under 17 percent in 2007, according to the IRS. And for the approximately 1.4 million people who make up the top 1 percent of taxpayers, the effective federal income tax rate dropped from 29 percent to 23 percent in 2008. It may seem too fantastic to be true, but the top 400 end up paying a lower rate than the next 1,399,600 or so.”
www.politico.com/playbook/0411/playbook1381.html
süti beállítások módosítása