Külpraktika

Külpraktika

A rapportőri munka elviselhetetlen könnyűsége

2011. június 10. - Marton Péter

A spanyol Carlos Gracia, a Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) alelnöke Bahreinben járt a közelmúltban, tanulmányúton, hogy kiderítse, rendben mennek-e ott a dolgok, és lehet-e például Forma-1-es futamot rendezni. Idézünk kiszivárgott jelentése 5. oldaláról:

"Elmentünk a város legnagyobb bevásárlóközpontjába. Azt láttuk, amint polgárok élik a mindennapjaikat. Sokan a bevásárlásaikat intézték, és nem látszott rajtuk, hogy a közelmúlt eseményei foglalkoztatnák őket. Minden a rendes kerékvágásban.

(...)

A bevásárlóközpontban tett látogatásom során meglepetésemre egy csapat fiatalemberrel találkoztam, akik petíciójukhoz gyűjtöttek aláírásokat, hogy a Forma-1 visszatérjen Bahreinbe. A kampányukat az interneten kezdték, még május közepén, és azért jöttek a bevásárlóközpontba, hogy kapcsolatot teremtsenek azokkal az emberekkel, akik ugyanazt szeretnék, amit ők. (...) Megkértek, hogy én is írjam alá a petíciót, és a puszta jóindulat jeleként, illetve erőfeszítéseik elismeréséül ezt megtettem."

Persze van erre most felhördulés emberi jogi aktivisták részéről - bár a jelentés azon a téren nem téved, hogy a helyzet Bahreinben "nyugodtabb" (vagyis a nem-nyugodt embereket mostanra nagyrészt otthon tartják a biztonsági intézkedések). A bahreini Grand Prix pedig elmarad végül, ez jelenleg elég biztosnak tűnik.

Viszont ettől még érdekes belegondolni: Carlos Gracia valószínűleg olyan életet él, hogy azt a jelentését átható szervezett spontaneitás egyfajta természetessé átlényegülő jelenségként járja át. Sőt: egy látogatás a plázában, ahol a puszta jóindulat jeleként valami kis szuvenírt is lehet venni, számára már kimondottan laza megnyilvánulás lehet, találkozás a népekkel, kirándulás a "ríl"-be stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr912972600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása