Külpraktika

Külpraktika

A libiai muveletek elokeszuleteirol... erdekessegek

2011. július 14. - Marton Péter

Tovabbra is kulfoldrol, ekezetek nelkul...

Korulbelul akkor - februar utolso napjaiban -, amikor a USS Enterprise repulogep-hordozo visszafordult az Adeni-obol felol, hogy a Szuezi-csatornan at visszakeveredjen a Foldkozi-tengerre, azert, hogy a Pentagon kifejezesevel elve "rugalmassagot es opciokat biztositson", a 608. Legi és Urmuveleti Központ parancsnoka, Michael A. Tichenor ezt tapasztalta:

"E-mailt irtak nekem (februar vege fele) azzal, hogy csak tudatnak, ilyen lehetosegeken toprengenek eppen..."

Kontextus. Az erdeklodok kozott volt az amerikai Legiero, az AFRICOM es az EUCOM, es a kerdesek arra vonatkoztak, hogyan lenne iranyitasi szempontbol megoldhato Del-Dakotabol felszallo B-1-es bombazok bevetese Libia felett, ugy, hogy azok Europaban leszallnanak, es aztan a visszauton is tamadnanak celpontokat. A tet pedig azert volt jelentos, mert ily modon egy esetleges libiai haboru beinditasa soran a mindig kritikus legelso idoszakban olyan eszkozok is a leendo koalicio rendelkezesere alltak, amelyekkel egyszerre kelloen sok precizios csapas valt vegrehajthatova. A tervek mukodtek is aztan, a marcius 19-en indult intervencio soran harom B-1-es oda- es visszafele osszesen 150 celpontot semmisitett meg.

Mindennek latszolag affele tortenelmi szeljegyzet jelentosege van csak, valojaban azonban strategiai jelentoseg is akad itt boven. Ezek a kiszivargo reszletek mutatjak, hogy az Egyesult Allamok milyen koran komolyan szamolt a libiai muveletek lehetosegevel, egyben pedig azzal is, hogy utobbiak sikeres megvalosithatosaganak elofeltetele volt, hogy eppen az Egyesult Allamok tegye - egeszen aranytalan modon - a legtobbet a koalicio reszerol az elso napokban. Ugyanide tartozott az Enterprise atiranyitasara vonatkozo, hasonloan koran meghozott dontes is.

Tehat, mikozben a latszat az, hogy marcius 15-en szuletett az elhatarozas, hogy az Egyesult Allamok csatlakozik, avagy sem, a burkoltan kezdettol Kadafi megdontesere iranyulo, brit-francia kezdemenyezesu beavatkozashoz, valojaban a donteshozoknak a Nemzetbiztonsagi Tanacsban arrol kellett hatarozniuk, hogy az addigi intezkedeseket feleslegesse teszik... vagy pedig hagyjak a dolgokat tovabb folyni a mar korabban elkepzelteknek megfeleloen.

A ketfele dontes lenyegileg nyivanvaloan kulonbozik egymastol.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr643065657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.07.14. 13:57:47

a cikk alapjan es amit egyeb helyeken olvastam ez mindossze 2-3 nap volt.
obamat tajekoztattak o kert vegrehajthato terveket, es mindossze a bengazi bombazas elott 2-3 nappal kezdett el "durvabb" terveket kerni.

persze amikor az elnok tervet ker, akkor a "fontoskodni akaro" 1-2 csillagos tabornokoknak hirtelen dolga tamad Libya kozeleben, "veletlenul" epp keznel legyen ha szukseges lenne :):)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.07.14. 17:10:10

@Link Elek: Mindenkeppen, igen... mivel raadasul vannak rosszabb helyek is, ahol lehetne egyebkent vitezkedni, akkor mar miert ne inkabb itt, tengerentulrol vagy hajofedelzetrol...
süti beállítások módosítása