Külpraktika

Külpraktika

Összehúzódás-összeomlás (filmajánló)

2011. augusztus 19. - Marton Péter

Via everywherewithhelicopter, belebotlottam az alábbi gifbe. Az Összeomlás c. 1993-as film volt hozzá az alapanyag, ill. konkrétabban az a pillanat, amikor Michael Douglas jellemfejlődése az Uzi határozott megragadásához ér. Felváltva jó és/vagy érdekes film egyébként, és egészen közvetlenül a tegnapi pószthoz kapcsolódik. Na de honnét indul MD jellemfejlődése? Válasz a gif után...

William "D-FENS" Foster, a karakter, akit MD játszik, a védelmi ipar (volt) alkalmazottja, és a hidegháború végének az áldozata. Leépítik, és az élete céltalanná, az egzisztenciája bizonytalanná válik. A metanarratíva ezek után a felső középosztálybeli fehér férfi lázadása a hidegháborún túli Egyesült Államok társadalmában, melyet elborzasztónak talál. Túl azon, hogy lecsúszás fenyegeti, hispano bandák zaklatják, nehezen érteti meg magát az ázsiai boltossal, elvált feleségének kedvezett a film szemlélete szerint feminista ítélkezés, közben pedig a szabályokat a golfpályának kisajátított területről a többieket kizáró felső tízezer, illetve a reggeli- és ebédidőt határozottan szétválasztó McDonald's diktálja. De legalább fegyvert lehet kapni. Az a fajta "körkörösen (vagy inkább lefelé és felfelé is) reakciós" film ez, amelyik - jobban belegondolva - a TEA-párt jelenség egyes vonulatainak értelmezéséhez is hasznos adalék lehet. Pláne most, hogy itt az újabb védelmi ipari kontrakció.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr13164391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.08.28. 07:16:56

Hát ez nagy kedvencem...

Két napja 11:45-kor nem szolgáltak ki, mert olyat kértem, ami nem szerepelt a napi menüben, csak a reggeliben. 11:30-ig szolgálnak fel reggelit.

Nos, nem ettem semmit ott, viszont megnéztem a filmet ismét. :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.28. 12:54:05

@ScoTTThun: teljesen megértem... azóta, hogy ezt a filmet láttam évekkel ez előtt, ahányszor úgy alakult, hogy ott vettem reggelire valamit, mindig a fejemben volt ez a jelenet... és hogy még időben vagyunk... :)
süti beállítások módosítása