Külpraktika

Külpraktika

A líbiai blowback lehetősége

2011. augusztus 30. - Marton Péter

Mindenképpen lesz itt mire vigyázni, mert attól még, hogy a felkelők Líbia területének 95%-át elfoglalták Kadafi erőitől, ez nem lesz innentől automatikusan a prosperitásba ívelő győzelmi menet.

Barak Barfi helyesen jegyzi fel, hogy a TNC dubajozhatott tervezhetett bármilyen gondosan a Tripoli Task Force keretében, a nemzeti hadsereg, illetve egy koherens biztonsági szektor felállításához lesz egy kis intéznivaló a sok különböző "dandár" ügyében, melyeknek elemei alapvetően a maguk kedve szerint bóklásznak egyelőre a tripoli utcákon. Öt különböző dandár is részt vett Tripoli bevételében - ebben a cikkben említik pl. a Zintani, a Tripoli és a Dzsadui Brigádot közülük. Ezek tevékenységét elvileg két műveleti központ hangolta össze, a bengázi és a később felállt Nefúsza-hegységi központ. Utóbbinak a "szabad líbiai légierő" nevű képződmény szállított kezdetben utánpótlást, majd kiképzőket is. Később pedig francia fegyverszállítmány is érkezett a hegyekbe.

Eközben azonban nem csak az kérdés, hogy mi lesz, ha olyanok is megtartják a fegyvereiket, akiknek inkább vissza kéne vonulniuk a civil nyugalomba, vagy hogy ezek az emberek egy nemzeti hadseregbe stabilan összeterelhetők-e - az is kérdés, hová szivárognak tovább fegyverek az ezekkel most jól ellátott térségből. És Algériában mintha máris blowback, azaz nem szándékolt és kellemetlen hatás mutatkozna ebben a formában. Az "AQIM", vagyis az al-Kaida tágabb mozgalmához kapcsolódó maghrebi dzsihádisták az algériai Sersellben sikeres merényletet hajtottak végre egy katonai létesítmény ellen, a hírek szerint 18 vagy 36 halottal (aszerint, kinek hiszünk - érdekes, hogy éppen 1:2 az arány a kormányzat és az AQIM által megadott adatok között).

Az ironikus ebben az, hogy a CTC Sentinel legutóbbi számában éppen a fentebb már idézett Barak Barfi minősítette gyengécskének az al-Kaida és barátai és üzletfelei propagandáját Líbia ügyében. Ezek után az AQIM kommünikéjéből idézhető kontraként:

"E szent hónap 27. napján, miközben a muszlim líbiai nép beteljesítette győzelmét a diktátor Kadafi ellen, az algériai mudzsahedek folytatták áldott akcióikat a bűnöző algériai rezsim ellen, mely Kadafi szövetségese."

Hogy ez tartósan mennyire lesz hatásos, azt nem tudom. De az algériai kormány már korábban is tett panaszt Líbiából beáramló fegyverek és egyebek miatt, sőt éppen emiatt húzódozott a TNC elismerésével kapcsolatban, miközben a líbiai felkelők vádolták és vádolják az algériai vezetést Kadafival való együttműködéssel. Algéria pedig most tart a Kadafi család befogadásának esetleges következményeitől.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr633190959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.08.30. 22:03:02

Lehet, hogy nem 3 év, hanem 3 hónap múlva kell Líbiáról beszélgetni ismét?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.30. 23:37:37

@ScoTTThun: igazából biztos, hogy lenne miről, bár végül lehet, hogy nem az itt feldobott kérdések miatt. Az AQIM ügyében várni kell, hogy a dolog ezzel kifutotta-e magát, lesznek-e további akciók. Azt mindenképpen kétlem - míg az ellenkezőjét nem látom -, hogy a "tett propagandája" részükről igazán látványosan rezonálna az átlagos líbiai várakozásaival.

Link Elek 2011.08.31. 08:00:43

@ScoTTThun:
@Marton Péter:
az NYT bajt szimatol:
www.nytimes.com/2011/08/31/world/africa/31tripoli.html

roviden: libia sosem volt nagyon egyseges. a lazadok a hadarot teruleti alapon szervezodo egymastol donto reszben fuggetlen brigadok-ra epitettek.
most minden teruletnek megvan a sajat osszeszokott katonai egysege, akik nem nagyon orulnek ha valami fontosat a masik terulet egysegere biznak

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.08.31. 08:22:36

@ScoTTThun:
@Link Elek:

Wow. EZ ISZONYATOSAN GÁZ:

"A fighter named Abdel Hakim al-Hasadi, sometimes known as AbdelHakim Belhaj, was named commander of a newly formed Tripoli Military Council."
Külön pósztban mondom meg, hogy kicsoda a pali.

"several liberals among the rebel leadership council complained privately that Mr. Hasadi had been a leader of the disbanded Libyan Islamist Fighting Group"
"Mr. Hasadi was named commander by the five battalions of the so-called Tripoli Brigade, rather than by any civilian authority"
"“This guy is just a creation of the Qataris and their money, and they are sponsoring the element of Muslim extremism here,” another council member from the western region said."
Ez bizony nem néz ki jól. Tehát a helyzet jelenleg úgy áll, hogy vagy öt dandár (Zintan, Dzsadu, Tripoli, Miszráta, Jafran) szalad ötfelé, vagy jön ez a szalafista, és ő parancsol a többieknek.
Az is érdekes, hogy a tripoliak közül kerül ki, miközben a kelet-líbiaiak között volt elvileg eleve több szalafista és iszlamista.

Látva ennek a frakciónak a súlyát, egyáltalán nem olyan lehetetlen, hogy Abdel Fattah Younest a Kadafi által lezúzott szalafisták tették el láb alól, de persze nem csak bosszúból, hanem a jövőbe is előre tekintve.
süti beállítások módosítása