Külpraktika

Külpraktika

A radikalizáció forrásai

2011. szeptember 01. - Marton Péter

A gondolatok ölni tudnak, akár véletlenszerűen is.

A mitrovicai, koszovói származású Arid Uka március 2-án az Amerikai Légierő egyik katonájától tüzet kért a frankfurti repülőtér mellett, és megkérdezte, Afganisztánba mennek-e a társaival, akik a közeli buszra szálltak fel éppen. Miután a válasz igen volt, Uka fegyvert rántott, és lelőtte a válaszadót. Majd egy "Allahu akbar!" kiáltással felszállt a buszra, és lelőtte a sofőrt is, több embert pedig megsebesített, köztük egyet megvakított a lövéseivel. Végül elszaladt, de a reptéri biztonsági személyzet elfogta, a terminál területén belül.

Sok minden szerepet játszott abban, hogy idáig jutott. A Spiegel szerint például Uka Facebook-oldalán sok iszlamista bejegyzés volt, és németországi iszlamista körök szellemi - és nem közvetlen, személyes - hatása sodorta ebbe az irányba; többek között egy marokkói hitszónok, Sheikh Abdellatif retorikája.

A történetnek emellett azonban számos szokatlan és megdöbbentő vonatkozása volt.

Az egyik ezek közül az, hogy 2005-ben még Uka a gimnáziumi osztálytársaival együtt olyan tanulmányi versenyt nyert, amelynek részeként a társadalmi erőszak megelőzéséről kellett prezentálniuk. A győztes csapattal Gerhard Schröder akkori kancellár is leült fotózkodni. Arid Uka éppen a balján állt, közvetlenül mellette.

A másik az, hogy Arid Uka saját maga a radikalizációja beteljesítőjeként egy olyan videót jelölt meg, amelyen amerikai katonák szerinte egy muszlim nő ellen követnek el nemi erőszakot. Úgy gondolta, az Afganisztánba tartó katonák, akiket lelőtt, maguk is efféle dolgokat követnének el ott. A döbbenetes ebben pedig az, hogy a szóban forgó felvételről utóbb kiderült, a Brian de Palma rendezte, Irakban játszódó Cenzúrázatlanul (Redacted) c. film jelenetéről van szó, mely iszlamista propagandaanyagok része mostanra. Uka éppen a támadás napjára virradó éjszaka nézett meg egy ilyet, benne a filmrészlettel - "mit tettek a nővéreinkkel" címmel.

Úgy tűnik, Uka is levonta azóta a tanulságokat. "Ma már nem értem, hogyan cselekedhettem így" - jelentette ki a tárgyalása nyitónapján, éppen tegnap, augusztus 31-én.

A tettéért ügyvédje szerint tizenöt év börtönbüntetésre számíthat.

Frissítés (október 8.): végre megszereztem és megnéztem De Palma filmjét. Annyi érdekessége van a dolognak, hogy a filmnek elég kemény valóságalapja van - ez az eset. Ettől még természetesen fikció, de mondjuk az Arid Ukát megrázó jelenet megfelelője lényegében megesett a valóságban.

Az viszont érdekes (bár a csak a fenti jelenetet látott Uka szempontjából közömbös) eltérés fikció és realitás között, hogy a filmben úgy mutatják, mintha az egyik érintett amerikai katonán kifejezetten ezért az esetért állnának bosszút az iraki gerillák. A valóságban két, az érintett egységből elrabolt (de magában az ügyben nem érintett) amerikai katona megkínzásának és kivégzésének időpontját követően került csak Irakban nyilvánosságra, ami történt, és az iraki gerillák utólag igyekeztek ezzel igazolni a saját brutalitásukat az adott esetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr313194529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.09.01. 07:01:06

Talán nem ennyire egyszerű a képlet.
Egy okos, de bevándorló szülők fia, ha gyerekkorában az iskolában jól teljesít, a munkaerőpiacon simán megbukhat a származása, vagy kinézete miatt és így nagyon könnyen radikalizálódhat. Főleg, ha a szülők, vagy a közvetlen környezete ebben nem tudja, vagy akarja meggátolni.

A sztori nagyon durva, de ez szerintem csak a végkifejlet.
Pl. honnan volt fegyvere Németországban? Biztosan nem 5 perc alatt vásárolta.

A másik kérdés, hogy egy koszovói Albán srác, aki Németországban él és nőtt fel, milyen közösséget érez az iraki nőkkel? Nyílván a vallás a kapocs, de ez egy hosszú folyamat végkifejlete inkább, mint hirtelen jött rossz ötlet.

Ugyanakkor az integráció bukása mellett a kritikus gondolkodásra nevelés hiánya is észrevehető ebben a történetben.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.01. 07:29:27

@ScoTTThun: elég fura egy történet, és 2005 óta sok minden zajlott le ennek részeként, amit nem értünk - épp ez az egyik megdöbbentő dolog, a honnan-hová része a sztorinak.

A fegyver tényleg elég figyelemre méltó szál, és erről egyelőre nem láttam infót (mondjuk nem is kutattam szét érte az internetet).

A koszovói albánsága szerintem kevésbé számított identitásként, mint a muszlimsága Németországban.

De teljesen nem volt marginalizálódott. Nem kapott egy jól fizető állást, de munkája pl. volt. A Zöld Félhold nevű szervezetnél volt szociális munkás, utána a postán, aztán pedig a reptéren dolgozott. 21 évesen ez nem tűnik olyan szörnyűnek. Család, barátok voltak, és nem értik, mi, hogyan pattant el nála. Úgyhogy az esetében tulajdonképpen nem is az integráció csődölt be.

Link Elek 2011.09.01. 07:35:46

1-1 orult cselekedet barhol elofordulhat.
fuggetlenul az ideologiatol. Mo-n is.

ami biztato, hogy szervezett, sok ember egyuttmukodeset kivano akciok marn em nagyon vannka a nyugati vilagban. pakisztanban persze meg vannak, de azt a Pak. biztonsagi eroknek kene megoldani.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.01. 07:54:51

A magányos farkasok kora van most inkább, ez tény (remélem persze, nem fogjuk ezek után a közeljövőben a CNN-t bámulni valami jobban szervezett akármi miatt)...

Néztem közben a fegyverről dolgokat, és az ilyesmitől ki tudok akadni:
www.huffingtonpost.com/2011/03/04/german-attackers-pistol-j_n_831362.html
Leírnak mindent a fegyverről, csak azt nem, hogy honnét lett. Elfelejtettek rákérdezni?
süti beállítások módosítása