Külpraktika

Külpraktika

Az üzbég lobbi Britanniában, mint automatikus botrány

2011. december 07. - Marton Péter

Érdekes videó. Amúgy nem értek egyet az újságírókkal, akik az üzbég rezsim ügynökeiként állították be magukat, hogy ezzel az álcával próbálják a sarat hatékonyan és frontálisan felhordani a Bell Pottinger PR-cég arculatára. Két irányba lőttek, miközben számomra hírfogyasztóként pont elég érdekes lett volna az is, ha valami kamu szervezet, netán egy fiktív amerikai egyház - csak a példa kedvéért, mondjuk a "Motoros Jézus Shotgunnal Hirdet Igét és Mennyei Megbékélést Egyház" londoni fiókszervezete - számára próbálnak eredményeket elérni. Valahogy a közép-ázsiai országok a nyugati gondolkodásban mindig megteszik ilyen "kellően borzalmas, nekem amúgy mindegy, melyik" típusú országnak, példálózás végett. Majdnem fiktívként kezelt létezők.

De a tárgyhoz visszatérve: mi minden érdekes került most elő a BP-vel kapcsolatban?

- A Bell Pottinger felvállal ügyfeleket meglehetősen "demokratikusan", akár Afrika szarváról is. Hawalás cég, a Dahabshiil számára csináltak például Search Engine Optimisationt, hogy az első öt guglis találatuk között ne legyen már ott a guantanamós ex-alkalmazottjuk híre. (Persze amennyiben a "Dahabshiil + Guantanamo" kulcsszavakkal keres az ember, azon a Bell Pottinger sem tud segíteni a jelek szerint.)

- A BP írta Rajapaksa Srí Lanka-i elnök ENSZ előtt elmondott beszédét 2010-ben. Nyilván nem volt ez kivételes eset.

- Wen Jiabao nyári londoni látogatása kapcsán effektíve Cameron és a kínai vezető tárgyalásának napirendjét szerkesztgette a BP egy ponton, egy Dyson nevű mérnöki iroda nevében fellépve, akik a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos sérelmeik ügyében tudtak így érvényesülni (Cameron állítólag felvállalta a téma megpendítését a BP megkeresésének hatására).

- BP-ék a hozzáférést biztosítják az ügyfelek részére általában is, pl. William Hague, (a magyar származású) Steve Hilton, Ed Llewellyn és mások irányában, David Cameron füleivel a végső célpontként. A hozzáférést árulók maguk sem kispályás játékosok vagy kontárok - jó összeköttetésekkel bírnak konzervatív körökben (pl. a BP CEO-ja, Lord Bell volt Thatcher médiaügyi tanácsadója, a videóban is megszólaló Tim Collins pedig ugyancsak jelentős szereplő a konzervatívok táborán belül). Itt is az a fajta befolyásipar épült ki tehát, mint az Egyesült Államokban. Belülről árulják a kapunyitást a legbelső kör felé.

- Hm... és dolgoztak már Belarusz reputációmenedzsmentjén is. Utóbbi területen Üzbegisztánnak egyébként "függetlennek tűnő" blogok beindítását is felajánlották, a blogoszféra kiegyensúlyozása érdekében. (Én pedig akkor ez úton bejelentem, hogy a Kprax blog a Föld nevű bolygó Alien inváziójának hivatott megágyazni.)

Itt van amúgy a Bureau of Investigative Journalism teljes, részletes jelentése az ügyben, meg lehet nézni, én is fordítok rá később időt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr763444353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása