Külpraktika

Külpraktika

Perry és a tajvani F-16-osok: egy álláspont anatómiája

2011. december 14. - Marton Péter

Folyt. pár nappal ezelőttről...

A minap veteránok előtt léptek fel az iowai Des Moines-ban Newt Gingrich, Rick Santorum és Rick Perry elnökjelölt-reményesek. Utóbbi a saját felszólalásában a tajvani F-16-osok ügyére is kitért, kicsit erőltetetten keresve valamilyen fogódzót az ügyben:

"Az elnök azt mondta, autókat szeretne látni Dél-Korea utcáin, melyekre az van írva, "Made in America". Hát kérdem én, miért nem akarunk akkor vadonatúj F-16-osokat látni, amelyeket tajvani pilóták repülnének a Tajvani-szoros felett?"

A felszólalás nem volt átütő erejű, a helyszíni tudósítások szerint a termet az újságírókkal együtt is alig töltötték be a résztvevők. Perrynek viszont az utóbbiak jelenlétével együtt, illetve a fórum jellegére tekintettel ez önmagában nem jelentett rosszat. Mielőtt rávilágítunk, miért, először is némi kitérőt kell tennünk.

Az ügy hátteréről legelőször is annyit érdemes tudni, hogy Tajvan F-16 C/D-ket vásárolna a légiereje számára (hatvanhatot), többfunkciósvadászgép-flottáját modernizálandó. A régebbi, A/B szériás gépeiket karbantartani már nehézséget okoz számukra, továbbá ezek hajtóművének a teljesítményéről azt mondják, az nem teljesen kielégítő, amikor a szárazföld felől érkező népköztársasági gépeket kell elfogni. Ezen felül a fedélzeti elektronika és a radarrendszer korszerűsítése is napirenden szerepel.

Szeptemberben azonban az Obama-adminisztráció úgy döntött, nem adna el a tajvaniak számára az F-16-os C/D változatából. Tajvan védelmének biztosítására ugyan kötelezi a tajvani kapcsolatokról szóló 1979-es törvény (Taiwan Relations Act), ám ehhez elegendő lehet a meglévő tajvani A/B flotta tervezett korszerűsítése. Egy tajvani ismerősöm ezzel kapcsolatban keserűen jegyezte meg: "egy csomó fegyvert veszünk, hogy befolyásunk maradjon Washingtonban, ezek után azt nem kapjuk meg, amit igazán szeretnénk".

Vajon Perry most a tajvani lobbi közbenjárására vált az ügy szószólójává? - tehetnénk fel naivan a kérdést. A tajvani amerikaiak mindössze százezres erőt képviselnek egyes felmérések szerint, közben az ő szervezeteik némelyikét mégis a befolyásosabbak között tartják számon "etnikai lobbi" kategóriában - ilyen például a FAPA (Formosan Association for Public Affairs). A tajvani amerikaiak, a tajvani vezetés és az érintett üzleti körök - például az Amerikai-Tajvani Üzleti Tanács - egyaránt intenzív lobbitevékenységet folytatnak, ez tény. A Taipei Gazdasági és Kulturális Képviseleti Iroda - gyakorlatilag a tajvani nagykövetség - több ütőképes lobbicéggel is kapcsolatban áll, és ezek soraiban a befolyásiparban komoly rutinnal bíró volt szenátorokat és képviselőket is felvonultat (például D'Amato és Murkowski volt republikánus szenátorokat).

A Kongresszusban intenzív csatározás zajlik annak érdekében, hogy az Obama-adminisztrációra az ügyben nyomást gyakoroljanak. Az Amerikai-Tajvani Üzleti Tanács például Carl Levin szenátort támadta nemrégiben, amiért nem állt ezeknek a törekvéseknek az oldalára a fegyveres erőkkel foglalkozó szenátusi bizottságban, ahol John Cornyn (R/Texas) és Robert Menendez (D/New Jersey) szenátorok terjesztettek be ezzel kapcsolatban javaslatot. Szeptemberi adat szerint május és szeptember között (százból) negyvenhét szenátor és 435-ből 181 képviselő állt ki az ügyben, különböző nyílt leveleket írva vagy aláírva, a Fehér Háznak címezve. A texasi Cornyné például itt olvasható. A Képviselőház külügyi bizottsága pedig azóta a tajvani légierő modernizálásáról szóló törvény, és az F-16 C/D-k eladása mellett már egységesen is állást foglalt, erős kétpárti támogatással (Iliana Ros-Lehtinen republikánus képviselő asszony nyilatkozata az ügyben elérhető itt).

Az ügy katonai racionalitását illetően is van ugyanakkor vita, a bürokrácián belül is. A Pentagon még szeptemberben készített egy minősített jelentést a Kongresszus számára, melyben megállapították, hogy Tajvan nem tudná megvédeni a repülőtereket, ahonnét a gépeit bevetné, a Népköztársaság ballisztikus rakétái jelentette fenyegetéstől, tehát amíg arra nincs eszköz, az F-16 C/D-k nem jelentenének valóban döntő segítséget. A Pentagon persze az amerikai-kínai katonai diplomácia fenntartásában is érdekelt, amelyre a tajvani fegyvereladások jellemzően zavaróan hatnak - és Peking még az F-16 A/B-k modernizálását is nehezményezi.

Az F-16-osok gyártója, a Lockheed Martin eközben a Pentagon-jelentés megérkeztének napján - valamiért nem jelentett számukra gondot a pontos időzítés és a gyors reakció - egy feljegyzésben reagált az ott szereplő érvekre, hangsúlyozva, hogy a tajvaniak a rakétacsapásokra és hasonló eshetőségekre nagyon jól fel vannak készülve, gyorsak a helyreállításban, jók a menedékeik a gépeik számára, és az országutak használatában is gyakorlottak a fel- és leszálláshoz.

És akkor itt jön be a képbe Rick Perry. Nem ő az első elnökjelölt-reményes, aki szól a tajvaniak érdekében. Mitt Romney az Obama-adminisztráció szeptemberi döntéséről például azt mondta: "Obama beadta a derekát a kínaiaknak (...) ez újabb példa a gyenge külpolitikai teljesítményére". Tegyük hozzá, Perry nem is a legnagyobb esélyes. Mégis érdekes lehet az álláspontját jobban szemügyre venni, és azon keresztül más dolgokat is mélyebben megérteni.

Perry New Hampshire-ben december elején kijelentette, hogy elnökként az első útja Tajvanra vezetne, az Egyesült Államok "regionális szövetségeséhez". A dolog bekövetkeztének alacsony valószínűsége mellett is érdemes megjegyezni, hogy az amerikai elnökök Reagan óta elsőnek Kanadába mennek jellemzően - így tett Obama is; Bush mexikói útja kivétel volt.

Az egyik ok a Perry által beígért anomália hátterében - amerikai belpolitikai közegben ez persze sajátos áthallásokkal bírhat - az "elefánt az asztalnál", vagyis az elnökválasztási kampány, úgy értem. Izrael után Tajvan a következő terep, ahol Obamával a régóta használható "együttműködő internacionalizmus" vs. "militáns internacionalizmus" törésvonal mentén lehet megütközni, azt állítva, hogy Obama rossz a szövetségesekhez.

Emellett viszont van az asztal körül más is. A Lockheed Martin cégnek ugyanis a texasi Fort Worthben van a központja, és itt található az F-16-os gyártósor végösszeszerelő egysége is. San Antonióban pedig ott van a Kelly Repülési Központ, amely a Lockheed Martin közös beruházása a GE-vel és a Rolls-Royce-szal; itt történik az F-16-osok hajtóműveinek karbantartása és javítása is. A tajvani F-16 C/D-k gyártása 16 ezer állást jelenthet a Lockheed Martin és beszállítói részéről, a termelés öt-hat évére számolva. Talán nem csoda, hogy Perry texasi kormányzóként augusztusban például éppen az ugyancsak a Lockheed Martin gyártotta F-22-esek megrendeléseinek korlátozása miatt ostorozta Obamáékat, a kínai J-20-as lopakodó vadászgép jelentette fenyegetésről szőve tovább az amerikai védelmi körökben már az év eleje óta terjedő/terjesztett legendákat.

És ha már a dolog foglalkoztatáspolitikai jelentőségét látjuk, érthető a jelentősége annak, hogy a Fort Worth-i termelésben az F-16-os gyártósor a külföldi eladásoktól függ teljesen, és életképességét jelen pillanatban a már elhatározott és a jövőben potenciálisan tervezett iraki eladások jelentik. Ezzel Tajvanon is pontosan tisztában vannak, és így került elő ott a napokban ismét az F-16 A/B-k korszerűsítéséhez a potenciális partnerek nyílt tenderen keresztüli megmérkőztetésének lehetősége (a BAe például erős vetélytárs lehet a Lockheed Martin számára, miután jelenleg Dél-Koreában visznek véghez hasonló programot). A már említett Amerikai-Tajvani Üzleti Tanács pedig Carl Levin szenátort is éppen az állásteremtés jelentőségére figyelmeztetve bírálta.

Perry tehát texasi kormányzóként, nem csupán elnökjelölt-reményesként jár el jelenleg, e két minőségét igyekezve összehangolni amerikai nemzetbiztonsági és szövetségesi érdekekkel is. Zárásnak pedig még rámutatnánk, hogy Tajvanról már szeptemberben sajátos kitüntetést kapott az ügyben: a tajvani Next Media Animation elsőként róla készített portrét az elnökjelölt-reményeseket bemutató sorozatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr743461921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.14. 13:02:48

Tök mindegy. Néhány év és a kínaiak úgy is jobb gépeket fognak gyártani, mint az amik. Felesleges pénzkidobás új ami gépeket venni. Vegyenek Kínától. :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.12.14. 13:27:54

azt a minősített jelentést nem titkosnak kéne fordítani?

deuscreator 2011.12.14. 13:31:18

Nagyon jó összefoglaló. Azon elmélkedtem az olvasás közben, hogy tucatnyi elméleti modellt megtanultam arról, hogyan működik az államok közti interakció, hogyan űködnek a nemzetközi intézmények, etc., és az ember hajlamos egy idő után elhinni, hogy azok a modellek valóban alkalmasak minden szituáció jellemzésére. Valójában pont az ilyen összefüggések képesek igazán befolyásolni a mindennnapi eseményeket.

A kínaiak meg nagyon szeretnének ilyen gépeket gyártani, de egyelőre nem tudnak. A J20 jelenlegi állapotában inkább egy médiahekk, amit jól időzítettek (talán az amerikai védelmi miniszter látogatása előtt szivárogtatták ki..) Szerintem ez a "Kína-ajnározás" haditechnikai szempontból pont olyan, mint a "MIG-29-nél jobb gép nincs" hozzáállás: azzal jönni, hogy a MIG lefordulja az F-16-ot, meg erősebb a motorja nettó hülyeség, amikor az F-16 már akkor lelőtte, amikor a MIG még nem érzékelte, hogy a közelben van.. A kínaiak jönnek fel (még egy darabig biztosan, de ott is fogy a pénz), de egyelőre nem kell nagyon félni. Másrészt meg intellektuális maszturbáció ezen két nagyhatalom fegyvereit összemérni, atompatt van, ha ezek egymásnak mennek, minden mindegy..

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.14. 13:37:23

@TrueY: ezen a ponton @deuscreator nézetét osztom, illetve szorzom.

@milliliteratura: minősített az, aminek titokvédelmi minősítése van. Ezt a pósztot nem fordítottam, a legtöbb szó benne az enyém...

@deuscreator: üdv! :) Az ajnározás ügyében is egyetértek - a dolog irreális, de persze kifizetődő a peer competitorről álmodozó kat-ipari komplexum számára...

deuscreator 2011.12.14. 13:40:14

@milliliteratura: nem. Ha classified volt az eredeti szó, az csak minősítettet jelent. Más kérdés, hogy amíg a minősített nálunk csupán jelzi, hogy az adott anyag rendelkezik valamilyen minősítéssel, ez az angol (NATO) rendszerben már konkrét minősítési szint (logikusan az Unclassified felett, ami szintén egy szint és nem terjeszthető szabadon.. :-D ).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.14. 14:00:56

"Classified" volt az eredeti is, igen:
"The classified Pentagon report itself was sent to Congress on September 22"
www.thisdaylive.com/articles/lockheed-lobbies-anew-for-new-taiwan-f-16s/99539/

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.12.14. 14:03:24

@deuscreator: erről beszélek, ami nem szabadon terjeszthető, az titkos, vagy bizalmas, vagy "ne hagyd a copy general pultján" vagy valami ilyesmi, a minősített elég csúnya anglicizmus a fülemnek/szememnek. de közben azt is megtudtuk, hogy az eredeti szó a "minősített" volt :)

deuscreator 2011.12.14. 14:11:51

@milliliteratura: Na igen.. a classified-ot és az unclassified-ot mint besorolást amúgyis érdekesen használják. Az utóbbiból például a NATO Unclassified anyagoknál példul általában van még valamilyen klauzula (pl. Releasable to PfP vagy a legszabadabb, a releasable to Internet), ami végképp eldönti a szintjét/betekintésre jogosultak körét - önmagában azt jelenti, hogy nem terjeszthető a NATO szervezetén kívül. Sima NATO Classified-ot még nem láttam saját szememmel, de létező kategória, gondolom, ott is van még kiegészítő rendelkezés, már csak azért is, mert az angol verzió is utalhat általánosan az "szabadon nem terjeszthető" anyagokra.

Na, ezt kitárgyaltuk szépen. :-D

Link Elek 2011.12.14. 14:23:05

csak a vicc kedveert:
en.wikipedia.org/wiki/Classified_information#NATO_classifications

For example, sensitive information shared amongst NATO allies has four levels of security classification; from most to least classified:
COSMIC TOP SECRET (CTS),
NATO SECRET (NS),
NATO CONFIDENTIAL (NC), and
NATO RESTRICTED (NR).

deuscreator 2011.12.14. 14:26:42

@Link Elek: Hja' ha ez ilyen egyszerű lenne... (�akkor mi van az ATOMAL szintekkel, a kieg��amp;#337; rendelkez�kkel �a m�eml�tt unclass anyagokkal??)

Link Elek 2011.12.14. 14:44:03

off:
www.time.com/time/pr/magcovers.html
TIME magazine PERSON OF THE YEAR: “THE PROTESTER” – Managing Editor Rick Stengel: “Is there a global tipping point for frustration? Everywhere, it seems, people said they’d had enough. … No one could have known that when a Tunisian fruit vendor in a town barely on a map set himself on fire in a public square, it would spark protests that would bring down dictators in Tunisia, Egypt and Libya and rattle regimes in Syria, Yemen and Bahrain. Or that that spirit of dissent would spur Mexicans to rise up against the terror of drug cartels, Greeks to march against unaccountable leaders, Americans to occupy public spaces to protest income inequality, and Russians to marshal themselves against a corrupt autocracy.

“For capturing and highlighting a global sense of restless promise, for upending governments and conventional wisdom, for combining the oldest of techniques with the newest of technologies to shine a light on human dignity and, finally, for steering the planet on a more democratic though sometimes more dangerous path for the 21st century, the Protester is TIME’s 2011 Person of the Year.”

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.14. 14:52:51

@milliliteratura: a "minősített" azt jelenti, valami minősítve van. Csak annyira anglicizmus, mint a "vadászó gép", és annyira semmiképpen nem anglicizmus, mint a "lobbi".

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.14. 15:14:10

@Link Elek: a Time imádja az ilyen látványos gesztusokat. Persze a tüntetők 99%-a nem takarta ki az arcát igazából... ha már arctalan a tüntetőnk, én egy trollface-t vagy egy anonymous maszkos fejet jobban értékeltem volna :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.14. 15:14:43

@Marton Péter: "ezen a ponton @deuscreator nézetét osztom, illetve szorzom."
Én sem azt írtam, hogy már jobbak, hanem pár év és azok lesznek. :) És akkor majd USA nem nagyon fogja tudni megvédeni Tajvant. Vagy előbb jönnek rá a Tajvaniak, hogy érdemesebb Kínához tartozni, mint az USÁhoz.

De már most is van egy csodafegyvere Kínának. 9000 mrd $ USA állampapír. ;)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.14. 15:28:05

@TrueY: van nekik, és ezzel vettek valamennyi befolyást, de részben muszájból tették, a kereskedelemből felhalmozódó valutatartalékaik miatt.

Szövetségi államkötvényekkel kapcsolatban néhány friss adatsor:
www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/tic/Documents/mfh.txt

A KNK+HK csapat együtt sem tudná lenyomni például a Tajvan+Egyesült Királyság+Japán kombinációt - bár a befolyásgyakorlás persze nem ennyire egyenesen a mennyiségtől függő módon működik.

Én elsősorban azzal kapcsolatban vitatkoznék, hogy a pár év mit jelent. Egy republikánus elnökség felgyorsíthatja az átalakulásokat, ha rövidlátóan lát munkához, de még úgy is gyorsnak tűnik 2-3, vagy akár tíz évben gondolkodni. Egyébként a kínaiaktól nekem akkor esett le az állam igazán, amikor megtudtam, hol járnak a kvantumteleportációs távközlés területén. Az kétségtelenül mutatja, hogy van bennük képesség a felzárkózásra és a technológiai szintlépésekre.

Link Elek 2011.12.14. 17:39:22

@Marton Péter:
UK-nak valoszinuleg azert vannak T-billjei, mert kina bevasarolt angol allamkotvenyekbol, es nem akartak, hogy a font nagyon beerosodjon. svajcnak hasonlo okokbol nohet.

kina 30 eve tartja a 9-11%-os novekedest. ezt Korea, es Japan is megcsinalta.
nem nőttek az égig. amig trivialis dolgokat kell csinalni (pl: nagyvarosokat osszekotni autopalyaval), addig tud menni gyorsan a dolog. amikor kiernek az ismeretlen videkre (uncharted territory), akkor majd ok is belassulnak, mint az USA, vagy Europa.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.15. 15:12:41

@Link Elek: Persze, ebben igazad van. De ha a kínai diktatúra relatív alacsonyan tudja tartani a béreket, akkor nagyobb zsét tudnak a kutatásba nyomni. És simán leelőzhetik a jóléti kiadásokba belelassult "nyugati" országokat. Ha náluk is gyorsan nőnek majd a bérek, akkor az persze náluk is sok mindent meg fog változtatni.

Link Elek 2011.12.15. 18:13:11

@TrueY:
ahogy no a GDP, a tuzhoz kozel allok ugy gazdagodnak, a tarsadalmi kulonbsegek pedig nem nohetnek akarmekkorara.
pl:
Village Revolts Over Inequities of Chinese Life
www.nytimes.com/2011/12/15/world/asia/chinese-village-locked-in-rebellion-against-authorities.html

multkor olvastam egy tanulmanyt (nincs kedvem elokeresni, bocs :), hogy 12k$/fo PPP-s GDP felett mar csak demokracia tud letezni. ettol kina nincs mar olyan messze.

en ezt ugy érzékeltetem, hogy a szegenyeknek el kell hinniuk, hogy csak a sajat balfaszsaguk az oka, hogy elnek sokkal jobban. csak azert is leromboljak a korlatokat, mert eszreveszik oket. a demokraciara valtas mindenhol a ideiglenesen a stabilitas rovasara ment, az meg a gazdasagnak tett be ideiglenesen.

kina amit csinalt eddig az figyelemre melto de egyaltalan nem jelenti, hogy a kovetkezo 5-10 ev is hasonloan sikerul.

Link Elek 2011.12.15. 21:03:06

hamár kinazunk, akkor ez erdekes:

China had an estimated 168 million square meters (1.8 billion square feet) of rooftop solar thermal collectors installed by the end of 2010 — nearly two thirds of the world total. This is equivalent to 118,000 thermal megawatts of capacity, enough to supply 112 million Chinese households with hot water. With some 5,000 Chinese companies manufacturing these devices, this relatively simple low-cost technology has leapfrogged into villages that do not yet have electricity. For as little as $200, villagers can install a rooftop solar collector and take their first hot shower.
Source: sustainablog (s.tt/14T9R)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.16. 10:24:30

@Link Elek: "a tarsadalmi kulonbsegek pedig nem nohetnek akarmekkorara."
Szerintem azért ők megpróbálják. A gőzt meg azzal engedik le, hogy kivégzik, akik már nagyon pofátlanul lopnak.

Mi az a PPP-s GDP?

A demokrácia felépítése 60-100 év. Nem hiszem, hogy szép átmenet lesz... Ha nálunk is ilyen randa...

Link Elek 2011.12.16. 10:55:51

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

a GDP vasarloero alapjan atszamolva.

> demokrácia felépítése 60-100 év
ja. ezzel egyetertek. az USA-ban is milyen "erdekes" volt az elso 100 ev

> gőzt meg azzal engedik le
egyetertek. tenyleg ezt csinaljak es mukodik is _jelenleg_

viszont a demokracianak a masik nagy elonye, hogy az ellenorzesben reszt vesz egy nagy rakat NGO/civil szervezet is. mivel minden nyilvanos a tuztol tavolabb allo hozzaertok, vagy fiatalok akik az adott teruleten szakertonek keszulnek reszleteiben attekintenek dolgokat es nyilvanossagra hozzak amit talaltak. egy nem demokratikus rendszer ezt nehezen/sehogy sem tudja integralni.
amibol kovetkezoen a tuzhoz kozel allok _sokkal_ szabadabban lopnak.

a kinai allamvasutak fomernoket multkor 500mill$-os svajci banszamlaval kapcsoltak le. +5db teljesen hitelen kinai utlevel a sajat fenykepevel de mas-mas nevekkel.
a helyetteset 2milliard$-osall.
plussz persze csaladi haz hollywood-ban es hasonlo biztonsagi tartalekok.

ez a hatekonysag rovasara megy.
nagyon kevesen vannak akik kepesek erdemben hozzaszolni, hogy egy komolyabb vasut fejlesztesi megrendeles az 14, vagy 15milliard$, ha lehetoseg sincs, hogy nem kormanyzati szakertok, erdemben megvizsgaljanak dolgokat, akkor meg utampotlas is alig lesz hozzaerto vezetokbol.

egyebkent ebbol a szempontbol meg Mo sem all jol.
nalunk sincsenek ilyenek:
www.dot.ca.gov/hq/esc/estimates/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.16. 12:40:24

@Link Elek: Magyarország esete mutatja, hogy a demokratizáció mellett kell egy egyenletes gazdasági növekedés is például, hogy egyfajta együttműködő informalitás (szemben a korrupció és a transzparenciahiány romboló informalitásával) gyökeret ereszthessen a társadalomban. Viszont félperiférikus, nyitott gazdaságként ezek a körülmények nehezen garantálhatók az esetünkben saját magunk által (főleg a dolgok elrontásának az irányában van mozgásterünk).

Ennek az általánosabb jelentősége az, hogy az egyvonalú fejlődés lehetőségének feltételezésével szemben a gazdaságok és a politikai rendszerek sorsa erősen és aszimmetrikusan interdependens.

Kína viszont, többek között a rendkívüli méreteinél fogva, már eddig is tudott előnyöket kovácsolni a függőség struktúráiból, és az eredetileg periférikus strukturális helyzetén folyamatosan javítva vesz részt a befektetések áramlásában és a kereskedelemben.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.16. 17:11:27

Hogy hogyan látják ezt Trinidad és Tobagóból:
www.trinidadexpress.com/commentaries/Building_foreign_policy-135712508.html

"On the question of allies, we need to be extremely careful. Far from all the prophecies of doom and decline, the USA is still the behemoth of the world. We have very good relations with it, and it would be a shame to jeopardise that. Not that we must be the lap dogs of the USA, but we must be careful of the overtures we are making to states that will benefit us little and may cost us much."

Link Elek 2011.12.16. 18:37:16

During the 1990's, one could argue that U.S. foreign policy in the Pacific Rim was too heavily dominated by the Treasury Department. During the 2000's, one could argue that it was too heavily dominated by the Defense Department. Right now, U.S. policy in the region looks like a decent balance of security and economic diplomacy. I suspect that this balance has been so rare for so long that analysts simply aren't used to recognizing it.
drezner.foreignpolicy.com/posts/2011/12/16/worst_empire_ever

Link Elek 2011.12.17. 12:25:28

@Marton Péter:
kina az 5000 eves tortenelme soran nem tudta kihasznalni a kulfoldrol szerzett tudast, es nem akart terjeszkedni. amit az utolso 30 evben csinalt az valami mas, mint amit az elozo 5000-ben. neha azt hiszem, hogy az asimov fele psychohistory-t, vagy a tobbek altal "megénekelt" tarsadalom mernokseget voltak kepesek megcsinalni.
bevallom oszinten fogalmam sincs meddig kepesek csinalni, viszont nem latok utalast semmi rejtett celre. gazdagok akarnak lenni eloszor is. utana meg nem lehet baj :)
az USA is igy lett hyperpower

---
ez az ami nincs sem kinaban, sem Mo-n:
www.data.gov/opendatasites#mapanchor

obama kezdte, de terjed, mint a futotuz.
a franciak a legujabb kovetok:
www.data.gouv.fr/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.17. 16:07:30

@Link Elek: írtam is a nyitott kormányzat kezdeményezésről, amikor az ENSZ Közgyűlés kapcsán állandó partnerségi fórummá alakult:
kprax.blog.hu/2011/10/07/obama_beintese
"Talán" csatlakozhatnánk is hozzá...

Érdekes - na jó, inkább sajnálatos - módon egyelőre a V4-ből csak Szlovákia van benne.
www.opengovpartnership.org/countries

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.17. 16:08:38

Helyesbítek, a csehek is benne vannak. Akkor ez itt lengyel-magyar összetartás.

Link Elek 2011.12.18. 09:38:29

kapcsolodik, egy jo megfigyeles friedmantol, sikeresen osszekapcsolja az arab tavaszt, a outin koruli balhet es a cegekkel kapcsolatos ujabb kavarasokat. demokralizalodik a vilag. nagyon. sok ertelemben.

www.nytimes.com/2011/12/18/opinion/sunday/friedman-help-wanted.html

“As power shifts to individuals,” argues Seidman, “leadership itself must shift with it — from coercive or motivational leadership that uses sticks or carrots to extract performance and allegiance out of people to inspirational leadership that inspires commitment and innovation and hope in people.”

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.18. 19:29:13

@Link Elek: van benne valami, az kétségtelen. Bár már az anarchisták is hasonló feltételezésekből kiindulva szőtték az álmaikat a 19. században. Azért én szkeptikus vagyok a kormányozhatóság alapvető felfordulását illetően. Továbbra is a kellően széleskörű jólét az egyik leglényegesebb dolog (és a hiánya a problémák egyik forrása).

Persze a kormányzási technikák terén a konnektivitás robbanása ettől még tényleg alapvető átalakulást követel.

Link Elek 2011.12.19. 08:06:35

Will China Break?
By PAUL KRUGMAN
www.nytimes.com/2011/12/19/opinion/krugman-will-china-break.html

nem csak nekunk jutott eszunkbe kina az utobbi napokban. Krugman az ingatlan buborek kipukkanasatol fel

I’ve been reluctant to weigh in on the Chinese situation, in part because it’s so hard to know what’s really happening. All economic statistics are best seen as a peculiarly boring form of science fiction, but China’s numbers are more fictional than most.
...
The most striking thing about the Chinese economy over the past decade was the way household consumption, although rising, lagged behind overall growth.
...
shadow banking American style tended to involve prestigious Wall Street firms and complex financial instruments, while the Chinese version tends to run through underground banks and even pawnshops. Yet the consequences were similar: in China as in America a few years ago, the financial system may be much more vulnerable than data on conventional banking reveal.
...

China’s story just sounds too much like the crack-ups we’ve already seen elsewhere. And a world economy already suffering from the mess in Europe really, really doesn’t need a new epicenter of crisis.

Link Elek 2011.12.19. 09:04:33

>I’d turn to real China experts for guidance, but no two experts seem to be telling the same story.

ez volt ami a legerdekesebb szamomra.
a vilag(amerika) nem erti mi van kinaban.
ennek az ellenkezojere is lattam peldakat. kina sem erti mit miert csinal a vilag (western civ.)

mintha lenne ket parhuzasmos világmegismerés. ami más-más axiomakbol kiindulva jutott volna el stabilan mukodo nagy tarsadalom felepitesehez.

Link Elek 2011.12.21. 13:01:26

leesett az állam, ezt nem vartam meg vagy 5-10 evig:

China became the world's top patent filer in 2011, surpassing the United States and Japan as it steps up innovation to improve its intellectual property rights track record
www.reuters.com/article/2011/12/21/us-china-patents-idUSTRE7BK0LQ20111221
Published applications from China's patent office have risen by an average of 16.7 percent annually from 171,000 in 2006 to nearly 314,000 in 2010, data from Thomson Reuters Derwent World Patents Index showed.

During the period, Japan had the highest volume, followed by the United States, China, Korea and Europe, the report said.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.12.22. 07:26:51

@Link Elek: igen, ez nagyon komoly...

Közben friss példa a problémákat jósoló álláspontra:
www.hoover.org/publications/policy-review/article/100861

Link Elek 2012.01.06. 07:55:58

meg egy kina, legyen egy helyen:
blogs.wsj.com/chinarealtime/2011/12/31/chongqing-mayor-on-property-market-goals/

erdekes milyen egyszeru szabalyokkal kepesek alapvetoen rendben tartani a gazdasagukat.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.06. 12:28:57

@Link Elek: persze kiszámíthatóbb trendek mellett könnyebb ingatlanpiacot tervezni, de azért nem semmi, már csak az iszonyatos lépték miatt is, amiben gondolkodni szükséges.

Hirtelen nem szívesen számolnám ki, Mo.-n hány évet kell dolgozni saját lakásért...
süti beállítások módosítása