Külpraktika

Külpraktika

TroopsDirect: nem-állami, nonprofit logisztikai támogatás Afganisztánban

2012. április 24. - Marton Péter

Marton Péter

Hallottam már korábban is az amerikai csapatokat a harctéren különféle utánpótlásokkal megsegítő TroopsDirect szervezetről, ez a cikk azonban feltárja az olvasónak a részleteket, és hogy a tevékenységük mennyire kiterjedt.

Küldenek, amit csak kell: alapvető és kevésbé alapvető élelmiszereket, napvédő krémet, gézt, sebészi eszközöket, gyógyszereket, injekciós tűket, nagynyomású gépi mosóberendezéseket vérrel vagy emberi belsőségekkel szennyezett járművek kimosásához, hordágyakat, sztetoszkópokat, kommunikációs eszközöket, védőszemüveget. (A szervezet internetes oldalán további példák.)

"Élő időben (real time) működünk" - mondja Aaron Negherbon, a szervezet vezetője.

2010 és 2011 nyara között 350 ezer dollárt sikerült összeszedniük adományokból, és jelenleg heti fél tonnányi utánpótlást szállítanak Afganisztánba.

Különösen a tengerészgyalogosok szorulnak rá a segítségükre, de a Hadseregnek is jut belőle.

Annak idején sokkoló meglepetésként érte az emberek egy részét, hogy az amerikai katonák Irakban és Afganisztánban gyakran maguk gondoskodtak megfelelő repeszálló mellényről és hasonló kellékekről, a saját pénzükből költve erre. A helyzet az, hogy ezek az idők igazából nem múltak el teljesen, ráadásul az egyik NATO-országból a másikba tekintve jelentős eltérések lehetnek a katonák helyzetében, így például érdemes ebből a szempontból - hogy mit kényszerül egy katona külön úton, privátban beszerezni - megnézni akár a kelet-közép-európai kontingenseket Afganisztánban.

Ami a TroopsDirectet illeti, segítségnyújtásuk mikéntjét különféle okokból nem tárják teljesen az olvasó elé, de jelzik, hogy állandó jelleggel tudják tartani a kapcsolatot a harctéren, akivel kell. A link által jelölt FAQ-oldalon a következőképpen magyarázzák segítségnyújtásuk szükségességét:

"A parancsnoki láncok, a bürokrácia malmainak lassú őrlése, a védelmi költségvetések, a kormányzat által rendelkezésre bocsátott készletek alkalmatlansága, és ezen készletek harctérre való eljuttatásának logisztikai nehézségei mind problémák a katonai utánpótlási láncban, és ezért sok kritikus fontosságú eszköz nem áll rendelkezésre, késve érkezik, vagy éppen nem is biztosított a katonák számára."

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr344470320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása