Külpraktika

Külpraktika

Az arab tavasz jelene és az arab-izraeli kapcsolatok jövője

2012. augusztus 07. - Marton Péter

Az alábbi képet nézve (megint) a címben jelzett téma jutott az eszembe. Palesztin zászló lobog a képen az arab világ térképe felett. A szíriai felkelő, fegyverrel a kezében, a képnek háttal jut be a szobába, miközben a társaival együtt mozognak egyik helyről a másikra az Aszad-rezsim által ostromlott Aleppó városában. A releváns részletet kivágtam és bekarikáztam, íme:

PALflag_Aleppo.jpg

Közben ez a cikk is szembejött - itt egy Szíriában élő palesztin férfi lett kis híján a rezsim egyik halálbrigádjaként funkcionáló titkosrendőrségi alakulat áldozata, helyette pedig csodával határos módon egy csoportos kivégzés egyetlen túlélője (három lőtt sebbel).

Visszatérve a bejegyzés címéhez, annak végére nyilván egy nagy kérdőjelet is oda lehetne tenni.

Egyiptomban, mióta a Muszlim Testvériség (illetve formális értelemben a Szabadság és Igazság Párt) adja az ország elnökét Mohamed Morszi személyében, egyfajta kísérleti labort is láthatunk, hozzátéve persze, hogy a kísérlet eredményeit sokan, sokféleképpen manipulálják... Mint ismeretes, a hétvégén a Sínai-félszigeten és Gázában ténykedő iszlamista fegyveresek például az iszlám tradíciók szerinti böjti iftart kihasználva ütöttek rajta egyiptomi katonákon, megölték őket, majd a zsákmányolt járművekkel áttörtek Izraelbe, ahol nem sokkal később kilőtték őket. Könyörtelen mártírakció volt ez részükről, a célja zavart kelteni az egyiptomi-izraeli kapcsolatokban, de ugyanakkor a gázai-egyiptomi (azaz a Hamász és Egyiptom közötti) kapcsolatokban is.

Az érdekfeszítő az egészben az, hogy az ilyesmi mennyiféleképpen sülhet el hosszabb távon.

Egy izraeli politikai elemző, bizonyos Hillel Frisch, például azt várja, hogy Morszi elnökre az incidens mérséklőleg hat majd - így fejti ezt ki:

"A dzsihádisták fenyegetést jelentenek mindenfajta rendre, bárkire, akinek hatalma van, aki pozícióban van. Az eset megerősíti majd Morszi status-quo-párti elköteleződését, ami stratégiai értelemben óriási dolog. Ő egy állam vezetője, és az egyiptomi államnak vannak nagyobb ellenségei, mint Izrael. Ebben az értelemben az eset megváltoztatja a játék menetét."

Az ember hajlik rá, hogy ezt az előrejelzést elfogadja, közben azonban a Muszlim Testvériségnek legitimálnia kell a pozícióját, és ehhez a politika diskurzív terében az arab világban már régóta intézményesült impulzusoknak engedelmeskedve kell az álláspontját megfogalmaznia. Íme, az eredmény: "könnyen lehet, hogy a Moszad áll e bűntény hátterében" - szerepel az Ikhwan sajtóközleményében.

Amikor tehát a racionális stratégia a racionális politika kiegészítése az adott politika támogatottságát az alapvető premisszák szintjén lehetetlennek feltételező kommunikációval, az hosszú távon nem egy egyensúlyi helyzet... Triviális lehet, de ennyi részemről a konklúzió jelen pillanatban. Just sayin'.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr894700456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.08.12. 22:40:18

Furcsa. Zsidós poszt, és komment sincs, nemhogy flame war.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.13. 08:10:15

@Rammjaeger83: csak azért, mert ezer kommentet már kimoderáltam... Na jó, nem is, és örülök igazából, hogy nem kellett, jobb ez így. Amikor gondolkodás helyett zsigerből jönnek a dolgok embereknek, akkor úgysem lehet velük az elemzést előrevinni.

Link Elek 2012.08.13. 08:30:36

hamar elindult a beszelgetes erdekelne a velemenyetek 2 ugyben:
-egyiptomi katonak mentek a Sinaira
-Morsai levaltotta a hadugyminisztert/vezerkari fonokot

Ezek pillanatnyilag optimalis cselekedetek, vagy valami nagyobb terv "bujtatott" elso lepesei?
Az arab tavasz elejen az izraeli jobboldal panikolt a lehetosegtol, hogy a muszlim testveriseg atveszi a hatalmat egyiptomban es felrugja a bekeszerzodest.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.13. 12:40:25

@Link Elek: Tantawi leváltásáról be akartam rakni linket a pószt frissítéseként, inkább a status quo optimizmus enyhítéseként.

Ez az idézet szerintem elég találó lehet:
"The best way to understand this is as another chapter in the long struggle between Mursi and the Brotherhood and the deep state." (Shadi Hamid, Brookings Doha)
www.businessweek.com/news/2012-08-12/egypt-s-mursi-orders-military-chief-into-retirement

Ha pedig a mélyállam végül átszíneződik, akkor kérdés, hogy ez a külpolitikába hogyan csatlakozik majd vissza. Az átszíneződést követően is ott lesznek ugyanazok a kényszerek, amik most behatárolják Egyiptom politikáját - viszont a mély állam belső korlátja nélkül ezekkel a kényszerekkel könnyebb adott esetben szembe menni (a következményektől ez persze nem mentesít).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.13. 18:05:19

www.voanews.com/content/egyptian-media-call-morsi-defense-dismissals-watershed/1485229.html

Ezek szerint Tantawi és Enan "elnöki tanácsadóvá" buktak. Maradhat valamennyi beleszólásuk.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.14. 00:20:20

Nem lényegtelen:

mideasti.blogspot.hu/2012/08/morsi-and-scaf-stunning-move.html
"the fact that one key SCAF member, Gen. Muhammad al-Assar, was retained and promoted is of interest, as he is the Defense Ministry's American liaison. His retention may help assure the US supports the changes."

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.09.04. 16:49:49

"Palesztin zászló lobog a képen az arab világ térképe felett"

A Baath párt zászlaja az szerintem.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.09.04. 17:19:59

@Rammjaeger83: simán lehetne az is, mert a palesztin és a Baath-féle majdnem teljesen ugyanolyan.

Itt azt látva szavaztam a palesztinokra, hogy honnét indul a zászlórúd.

Ami továbbra is figyelemre méltó egyébként, viszont ettől még újabb kör lelkesedéssel keresgélve most megtaláltam ezt, és ez a Baath irányába billent:
www.yalibnan.com/wp-content/uploads/2011/11/baath-party-flag.jpg
süti beállítások módosítása