Külpraktika

Külpraktika

Tony Scott, R.I.P.

2012. augusztus 22. - Marton Péter

Marton Péter

Tony Scott, a napokban elhunyt rendező emlékére az alábbiakban egyes filmjeiből következnek jelenetek, a forgatókönyvek, avagy ezek koncepciójának felvillantása mellett, mert ezek a filmek külpolitika-elemzési szempontból izgalmas kérdéseket dolgoztak fel a maguk módján. Ha ez kedvet csinál e filmek megtekintéséhez, annak örülök - hozzáteszem azért, hogy közülük a Crimson Tide-ot tartom a legtöbbre.

De ami a legfontosabb: Tony Scott, R.I.P.!

***

Crimson Tide - Az utolsó esély (1995)

A hidegháborún túl vagyunk, Oroszországban polgárháború van. 1993-hoz képest kicsit elfajulnak a dolgok. Nem "csak" annyit történik, hogy harckocsik lövik a parlamentet - itt a hadsereg lázadó egységei birtokolják az egyik távol-keleti támaszpontot, és vele együtt az ott tartott nukleáris fegyvereket. Nukleáris robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétákat (SLBM-eket) hordozó amerikai tengeralattjárók várakoznak valahol a tenger/óceán felszíne alatt, készenlétben, figyelve, mi lesz a parancs, csapást kell-e mérniük a lázadók támaszpontjára. Így az Alabama tengeralattjárón is. Aztán jön az utasítás, és tényleg indítani kellene a rakétákat, ám hirtelen felbukkan, és támad, egy orosz tengeralattjáró. Közben pedig jön újabb parancs: "Az indítás...." Mivel ezen a ponton a kapcsolat megszakad, és az üzenetnek csak a töredéke jön át, a tengeralattjáró parancsnoka és helyettese, az X.O. (Executive Officer) rendelkeznek az amerikai külpolitika mibenlétéről. Indítás lefújva? Megerősítő parancs jött csak? Komoly vita alakul ki a két tiszt között, és egy picit mindkettejüknek igaza van.

***

Top Gun (1986)

A hidegháború idején amerikai és szovjet vadászpilóták szórakoztatják egymást. El kell fogni, be kell mérni a másikat, feladatteljesítés közben megmutatni, ki a jani. Közben pedig férfiasan megküzdeni az adrenalin- és tesztoszteronáradattal. Nem kis kihívás ez. Az ilyen helyzetek el is durvulhatnak, és meg is viselhetik a pilótákat. Az előbbi esetben pedig még a politikai következményekkel is számolni kell...

Az Egyetemes Haladásnak köszönhetően a katonai repülésben ma már nem divat az ilyesmi, mindenki belátta, hogy ez olyan felelőtlen dolog... jaj, mit látok, jó ég, mit csinálnak ezek a török és görög pilóták...? Viccet félretéve, a hajnani incidenst is említhetném a továbbra is lehetséges problémák kiváló illusztrációjaként.

***

Spy Game - Kémjátszma (2001)

Időrendben nem itt kellene következnie, de nem hallgathatom el, hogy nem igazán jól sikerült film, és ezért is nem vettem előre. Klisés, moralizálós, és hiányzik mögüle a kutatás, ami segíthetett volna egy komoly forgatókönyv összerakásában. De ki állítaná, hogy a kémszakma operatív űzése nem járhat komoly kognitív disszonanciával és akár meghasonlással? Ez legalább a komolyan vehető klisék egyike, és mivel Brad Pitt ezt az alábbi jelenetben egy budapesti háztetőn vandálkodva illusztrálja nekünk, ez alkalom arra is, hogy emlékezzünk, Tony Scott nálunk is forgatott - ha számos klassz filmje mellett nem is ez volt a munkássága csúcspontja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr124724216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása