Külpraktika

Külpraktika

Dokumentumfilm - a kubai rakétaválság ötvenedik évfordulójára

2012. október 16. - Marton Péter

Robert McNamara volt a védelmi miniszter a kubai rakétaválság idején, és alapvető szerepet játszott a fontos döntéseket meghozó EXCOMM (Executive Committee) belső vitáinak alakulásában, többek között azzal, hogy általában mérsékletre intette a társait a Kubába telepített orosz rakéták ténylegesen korlátozott stratégiai jelentőségét, illetve a katonai válaszlépések kockázatát figyelembe véve.

A beillesztett 2003-as dokumentumfilmben - The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara - saját maga elemzi a válság tanulságait.

A rakétaválság ötvenedik évfordulójára tekintettel teszem közzé. Ötven évvel ez előtt, 1962. október 16-án reggel történt, hogy a CIA légi felderítésből származó képi bizonyítékokat tárt Kennedy elnök elé a Kubába telepített közepes hatótávolságú szovjet rakétákról.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr14852770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása