Külpraktika

Külpraktika

Iráni érdekeltségek Szíriában

2013. január 25. - Marton Péter

A tudósító, Nir Rosen beszámolója hallható ennek a linknek a mentén a Szíriában szerzett tapasztalatairól, és az előadása végén elhangzott kérdések egyikére válaszolva elmond valamit Irán szíriai szerepéről, amit másutt még nem hallottam (ez lehet az én "hibám" természetesen). Idézem:

"Nincs olyan sok síita Szíriában. Van néhány százezer, de ők főként Homsz és a damaszkuszi Szajjidah Zajnab mecset környékén összpontosulnak. És ott, a Szajjidah Zajnab környékén elég sok szalafi, vagy mondjuk úgy, szunnita szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, és van egy félelem a síiták között, akár a Mehdi Hadsereg tagjairól beszélünk Irakban, akár a Heszbollahról, akár az irániakról, hogy ugyanaz, ami megtörtént a szamarrai mecsettel Irakban, 2006-ban - amelyet felrobbantottak -, megtörténhet a Szajjidah Zajnab mecsettel, amely egyike a legfontosabb síita szentélyeknek. És a Khomeini imámról elnevezett hauzát, a síita vallási iskolát a Szajjidah Zajnab közelében már korábban is mindig a Forradalmi Gárda védte. Ott jó ideje volt egy iráni jelenlét."

Mielőtt valaki félreértené, nem azt mondom, hogy Irán nem vesz részt még sok minden másban is ezen kívül, de attól, hogy van a szíriai érdekeltségeiknek egy illegitim köre, eközben még lehetnek legitim védekezők másutt, egyes, konkrét helyzetekben.

Illusztrációként íme, az említett mecset képe, bizonyos James Gordon készítette - innét való.

SayyidahZaynabMosque.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr485042265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása