Külpraktika

Külpraktika

Palackpostával érkezett: Paul Hellyer és az UFO-k

2013. július 01. - Marton Péter

Az interneten, illetve a társadalmi médián (pontosítás: a Facebookon) keresztül random, távoli ismerősöktől elénk kerülő random dolgok olyanok kicsit, mint a palackposta. Néha érdekes elbabrálni velük.

A friss lelet számomra az alábbi videó Paul Hellyer volt kanadai védelmi miniszter felszólalásáról egy májusi washingtoni rendezvényen, ahol "az első G-8-as országbeli, egykor kabinetbeli pozíciójú tisztviselőként" bejelenti, hogy UFO-k és földönkívüli lények márpedig vannak, méghozzá többféle különböző faj, és "természetesen" az amerikai Légierővel működnek együtt különösen. Ha már facebookozó honfitársaimat egy késői órán ilyen videó szórakoztatja, kontextusnak feljegyezném azt is, ami érdekes adalék lehet az itt elhangzottaknak, illetve Hellyer megnyilvánulásának az értékeléséhez.

Először is, a videó:

És az ígért adalék: Hellyer már 1967-ben jelezte fogékonyságát a földönkívüli élettel kapcsolatos feltételezések komolyan vételére. Az albertai St. Paul városában egy UFO-leszállóhelyet avatott fel, amelyet a helyiek tulajdonképpen a békés intergalaktikus utazás és a "hadviseléstől mentes" világűr eszméjének egyfajta oltárául emeltek. Leszállóhelynek kevésbé praktikus, mint az az alábbi fotó alapján belátható...

StPaulAlbertaCanada_UFOlandingpad.jpg
A pikáns az egészben az, hogy Hellyer 1963-ban lett védelmi miniszter, és az volt még akkor is, amikor 1967. június 3-án felavatta a bemutatott objektumot, illetve az maradt egészen 1967. szeptember 18-ig. Akkor pedig nem kellett távoznia a kabinetből, hanem közlekedési miniszter lett (és tovább szolgált ebben a pozícióban Pierre Trudeau kabinetében).

A videóban azt állítja, hogy védelmi miniszterként túl elfoglalt volt ahhoz, hogy az UFO-k kérdésével foglalkozzon. A jelek szerint valamennyi figyelmet mégiscsak szentelt a kérdésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr645386964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.07.02. 07:04:00

kontraszkent:

It's a standard assumption in the West: As a society progresses, it eventually becomes a capitalist, multi-party democracy. Right? Eric X. Li, a Chinese investor and political scientist, begs to differ. In this provocative, boundary-pushing talk, he asks his audience to consider that there's more than one way to run a successful modern nation.

A rising public intellectual, Eric X Li argues that the universality claim of Western democratic systems is going to be "morally challenged" by China.
www.ted.com/talks/eric_x_li_a_tale_of_two_political_systems.html

elegge meggyozo, hogy nem a demokracia a legoptimalisabb vezeto kivalaszto mechanizmus

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.07.02. 18:55:04

@Link elek: egy jóféle Organisation Department legalábbis minden politikai párt hasznára válhat...

Mindenképpen tanulságos a vezetőképzésnek ez a "magvető/sarjasztó" modellje, és ezzel önmagában biztosan nem jár rosszul a KNK. A nem-demokráciák mezőnyében látványosan élen jár hatékonyságban, és végül is Li sem túlzottan nagy előrelépéseket helyez kilátásba a következő évekre.

ella_108 2013.07.03. 21:42:20

Azért kíváncsi lennék arra a dokumentumra, amire hivatkozott 2:30-nél...
Lehet túl sokszor látta az Independence Day-t. :D
Azon érdemes elgondolkodni, hogy ilyen kijelentések után hogy tekintettek rá a kollégiái, és hogy maradhatott így is benne a kabinetben. Nehéz ezek után megtartani a hitelességet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.07.04. 08:18:14

@ella_108: az a tippem, hogy Hellyer a kabineten belül akkoriban még nem állt elő ilyen dolgokkal. Az intergalaktikus béke jegyében emelt leszállóhely pedig a Pearson-kormány felfogásától így nem is volt annyira idegen, ha egyszer nem társult a US Air Force-szal dolgozó Nagy Fehérekkel kapcsolatos felvetésekkel. Pearson ki akart maradni a vietnami háborúból, és a szomszédban Lyndon Johnson elnök konkrétan Prime Minister Wilsonként emlegette + utálta emiatt. Hellyer akciója St. Paulban ezért aztán akár a külpolitikai "piros vonalak" meghúzásához is hasznos kiegészítő lehetett.

Ha viszont Hellyer akkoriban is mondogatott ilyesmiket, az elég bizarr :)

Ahogy Link_Elek utal rá fentebb, az Organisation Department biztosan elkaszálta volna emiatt...
süti beállítások módosítása