Külpraktika

Külpraktika

Attribúcióvariációk: "az amerikaiak szándékai Szírában"

2013. szeptember 20. - Marton Péter

Idehaza, Magyarországon népszerű értelmezés a szíriai fejleményekkel kapcsolatban a dolgok jelen állása szerint, hogy "az amerikaiak már megint bombáztak volna, mert ők ilyenek, de végül leálltak, szerencsére." Osztoznak ezen az értelmezésen a Közel-Keleten is azok, akik nem szerettek volna egy, a szíriai felkelőket közvetve megsegítő légicsapás-sorozatot látni a szíriai kormányerők ellen.

Érdekes, bár nem meglepő volt számomra ennek ismeretében egy, a felkelőket értelemszerűen támogató jordán iszlamistától azt hallanom a múlt héten, hogy "az amerikaiak már csak ilyenek, nem fognak bombázni, ahogyan annak idején Boszniában sem léptek közbe időben, amikor ott muszlimokat gyilkoltak".

Kellemetlen ez az amerikai külpolitika-csinálás számára, hiszen a cselekedeteik ezek szerint ugyanolyan rosszhiszemű értelmezést kapnak, akár van a fejükön sapka, akár nincs - nem ugyanazok lesznek a bírálóik, de lesznek bírálóik mindenképpen.

Ezek után a végső csattanó ebben a cikkben olvasható a BBC-től. Észak-Szíriában, a török határ közelében az iszlamisták az utóbbi időben a jelek szerint attól tartanak, hogy az amerikaiak minden ellenkező értelmezés dacára éppen őket készülnek támadni majd. Idézzük a releváns részletet:

"A dzsihádisták a jelek szerint úgy vélik, hogy a szóban forgó amerikai csapások a szíriai rezsim ellen valójában ellenük irányulnának, és csak azért lettek elhalasztva, mert az iszlamista harcosok sikeresen szétszóródtak, és új, rejtett pozíciókat vettek fel. Úgy vélik, hogy a nyugati újságírók azért érkeznek most Szírába, hogy az ellenük irányuló rakétacsapásokhoz szerezzenek a lehetséges célpontokkal kapcsolatban információt."

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr765526750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.09.21. 06:08:22

Ezt lattad?

The Arabic term (jihad al-nikah) describes a phenomenon, evident in other Arab countries as well, of women traveling to the battlefield to provide comfort—and sexual favors—for the rebel fighters. Some hardline jihadists consider the practice a legitimate complement to Holy War.

“They have sexual relations with 20, 30, 100″ militants, the minister, Lofti Ben Jeddou said during a national security address to members of the National Constituent Assembly, according to the AFP. “After the sexual liaisons they have there in the name of ‘jihad al-nikah,’ they come home pregnant.”

Read more: world.time.com/2013/09/20/tunisian-women-go-on-sex-jihad-to-syria-minister-says/#ixzz2fUrhZ9RY

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.21. 12:23:18

@Link elek: emberi ösztönökből következik, akárcsak a képmutatás általában; az érintettek világnézete tükrében mégis egészen elképesztő... nem láttam még ezt a hírt, de erre szívesen rákérdeztem volna az illetőnél, akit fentebb említettem - hogy mit gondol erről.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.21. 19:04:29

@Link elek: annyit azért hozzáteszek, to play it safe, hogy még várnék egyéb forrásból is megerősítő információt erről. A tunéziai belügyminisztertől a "20, 30, 100" valószínűleg szándékos túlzás. De ha igaz a sztori, tized akkora számok mellett sem jelentéktelen ez a visszaélés a nők számára előírt társadalmi szerepek manipulálásával kapcsolatban.

mrZ (törölt) 2013.09.22. 01:22:23

Pletykálunk, pletykálunk?

Mert ezek a csajok már 2011 ben is videón voltak, akkor még csecsen ügyben, az orosz propaganda jóvoltából.

www.youtube.com/watch?v=mtiJ7LqT9dk

Az már említést sem érdemel hogy az erősen vallásos szalafisták simán lefejezik a társukat ilyen vétekért.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.23. 08:42:42

@mrZ: nem pletykálunk. Kérdezünk.

A tunéziai, orosz vagy éppen iráni érdekek egy ilyen hír terjesztésében egyértelműek.

1+1=2

Viszont. Kérdés, hogy mennyi az alapja a sztorinak, és feltételesen van egy véleményem róla, ha igaz.

Az elmúlt napokban direkt figyeltem, és nem láttam máshol a jelét ilyesminek. Úgyhogy jelen állás szerint elemzésben figyelembe nem vehető információ. Ha más hír nem érkezik.

mrZ (törölt) 2013.09.23. 09:41:42

@Marton Péter:
Ha valaki meredek hülyeséget ír és nem cáfolod, akkor kollaboráns vagy. Tied a blog, neked címezték, állásfoglalást vártak nem mellébeszélést. Ha külpraktikus vagy illik tudnod az egyes vallások jellemzőiről. Jelen esetben a muszlim férfi-nő kapcsolatról, ami eleve kizárja a fenti marhaságot. Így megint elérkeztünk a blogger tisztességéhez, frissítem az emlékezetedet:
>>Elemzőként az ember egyáltalán nem feltétlenül rejti el a véleményét, de konkrétan ezekben a pósztokban én pont igen. <<
>>... engem meg senki nem fizet meg azért, hogy itt válaszolgatok.
Akkor azért hagytalak futni hogy megjavulj, nem azért hogy tovább folytasd a propagandát. Van annyi a fejedben hogy odafigyeljünk rád, de CSAK a TE véleményed az érdekes, a buta rizsát kihagyhatod.
Ha nem tetszik a fight club, írjál inkább fizettett cikkeket a helyi témának.

és a következő:
>>Az elmúlt napokban direkt figyeltem, és nem láttam máshol a jelét ilyesminek. Úgyhogy jelen állás szerint elemzésben figyelembe nem vehető információ. Ha más hír nem érkezik. <<
Én pedig sehol nem találtam a te pletykádra utalást, tehát figyelembe nem vehető információ. Oszt mégis kiposztoltad.

still best

Z

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.23. 09:59:24

@mrZ: kedves MrZ, én továbbra sem értem, mi a problémád velem, de mindegy.

Fent leírtam, hogy ezt az infót nem lehet figyelembe venni, de neked ez nem elég jó.

Most közben, bár volt más dolgom, előástam neked egy hasznos linket, de tartok tőle, hogy a prekoncepciókból épített világképedet ez nem zavarja meg:
www.thenational.ae/thenationalconversation/comment/syrias-conflict-is-rich-fodder-for-anti-islamist-propaganda

A kommentekben meg egyébként tőlem továbbra is fel lehet dobni információkat, én nem várom el mindenkitől, hogy automatikusan előásson hozzá olyan linket, mint amilyet most én küldtem neked, még tőled sem. Ez marad az én dolgom.

Amúgy kiegészítésül a fentiekhez: nem mindenki, aki Szíriában iszlamistaként harcol, szalafista. Továbbá alapvető fogalmi kérdés, hogy nem minden szaláfista dzsihádista, és nem minden dzsihádista szalafista.

Hogy a dolgok komplexitását érzékeltessem: Afganisztánban pl. megesett a múltban, hogy oda harcolni ment dzsihádista eljött onnan, mert a tálibokat nem találta eléggé hűnek a vallás gyökereihez. Ez egy ilyen bonyolult világ.

Amúgy ha már ennyire sokat beszélgetünk, örülnék, ha bemutatkoznál a kölcsönös tisztelet jegyében.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.23. 10:08:23

@Link elek: releváns infók a fenti threadben már említett cikkből:

"Damascus has refused to hand over the bodies of Tunisian fighters who died in battles against the Syrian regime. Damascus wants Tunis, in exchange for handing over the bodies, to reopen diplomatic channels with Syria, including the Syrian embassy there which was shut down by Tunisian authorities in February. Earlier this month, foreign ministry officials in Tunis publicly said they intend to hand over the closed embassy to the Syrian opposition's National Coalition, clearly to pressure Damascus.

There are of course deeper issues involved. No country has dedicated more media coverage to the issue of jihadis flowing out of their region than Tunisia, where television channels host jihadi returnees almost on a weekly basis. Live on television they engage in intense discussions and interactions with the public. This has given the impression that Tunisians make up a majority of Syria's foreign fighters.

(...)

There have also been media reports claiming that religious clerics from Tunisia had issued a fatwa permitting Muslim women to perform "sex jihad" in Syria. It claims that Muslim fighters in Syria could engage in sexual acts with consenting Muslim women to raise morale.

This fatwa turned out to be bogus; media first attributed it to the celebrity cleric Mohammed Al Arefe from Saudi Arabia, but he denied that. Reports then claimed the clerics who issued the fatwas were anonymous but "they are among those who are influenced by Saudi clerics".

Yet even after the fatwa was disavowed, people still believed in it. At least 13 Tunisian female teenagers were reported to have travelled to Syria to perform religious duties. One television channel reported that a man divorced his wife after he decided to fight in Syria to enable her to perform her own jihad there."

Read more: www.thenational.ae/thenationalconversation/comment/syrias-conflict-is-rich-fodder-for-anti-islamist-propaganda#ixzz2fhXAywHt

Link elek 2013.09.29. 11:29:04

kicsit off:
spekulacio, hogy a kozel kelet 5 orszaga (libia,sziria,iraq,szaud arabia, jemen) 14-re eshet szet:
www.nytimes.com/2013/09/29/opinion/sunday/imagining-a-remapped-middle-east.html
terkepen:
www.nytimes.com/interactive/2013/09/29/sunday-review/how-5-countries-could-become-14.html

Mennyi eselyet latod valami hasonlonak?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.29. 11:46:24

@Link elek: őszintén szólva ezeket a felvetéseket komolytalannak találom. Ez egy időről időre visszaköszönő sajátos szórakoztató műfaj a karosszékében intellektuálisan pihenő újságolvasónak, aki amúgy is szeret térképeket böngészni a messzi Keletről.

Szaúd-Arábiánál különösen WTF jelleggel meredtem az észak, nyugat, déli felosztásra. Ki tagadná, hogy a tágabb Közel-Keleten (amelyben itt akkor benne van ezek szerint Líbia is pl.) vannak keményebb törésvonalak? A szíriai háború is erősen felekezeti jelleget ölt, még ha az emberek egy jelentős része ettől egyébként nem feltétlenül azonosul a kombatánsok szektarianizmusával. De még az észak-iraki esetben, ahol pedig egyes szakaszokon effektíve különálló fegyveres erők ellenőriznek területeket a törésvonal két oldalán (pesmerga vs. iraki haderő), még ott sem várnám de iure új állam létrejöttét, még a kurd térséget mélyen érintő szíriai változások hatására sem, egyhamar.

Kontinuitást jósolni mindig könnyebb, mint változást, de azért ezzel kapcsolatban én most akkor is konzervatív vagyok.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.27. 11:19:32

For the record: www.bbc.co.uk/news/world-africa-24448933

"Another prominent Muslim scholar in Tunisia, Sheikh Fareed Elbaji, told the BBC he personally knew families who had discovered that their daughters had gone to Chaambi and Syria to offer sex in support of the militants, apparently in obedience to fatwas or religious edicts issued on the battlefields of Syria.

"Those extremists base their malicious fatwas on the rule that necessity allows forbidden things - in this case temporary marriage to meet the sexual needs of the rebels.

"Islam forbids this practice, which amounts to voluntary prostitution," he said.

In largely secular and liberal Tunisia, the idea of sexual jihad comes as a shock. Many dismiss it as a politically motivated hoax.

But others, already alarmed by growing extremism in the country, say it cannot be so easily ruled out."

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.08.27. 00:33:18

For the record: womensenews.org/story/war/140618/iraq-womens-shelter-responds-growing-crisis#.U_0KD2OwWQK

"(WOMENSENEWS)--Amid worsening armed violence in Iraq, the Baghdad-based Organization of Women's Freedom in Iraq is working to help women who have been harmed and driven out of their homes. The group is reaching out to cities with the largest numbers of women displaced by the fighting.

"Kerbala is our target place to go to because this is a city where a big population of displaced have gone and where there are families without men, which are very vulnerable," Yanar Mohammed, the group's president, said in a phone interview on Wednesday.

Located southwest of Bagdad, the city holds a holy site of Shia Islam: the shrine of Imam Hussain, the second grandson of the prophet Mohammed. The city is now itself under threat from insurgents.

While men on both sides of the conflict in Iraq are being shot by militants or taken by force and sent to the front lines with the army, women are being kidnapped and raped, Mohammed said. She is also concerned about the situation in the northern city of Mosul, where atrocities against women have been concentrated. The city was seized on June 10 by Sunni fundamentalists with the Islamic State in Iraq and Syria, or ISIS.

Women "are being kidnapped from their house by the ISIS warriors and forced into what they call into a 'jihad marriage.'"

Jihad marriage, also known as "sexual jihad," is a term for women who willingly offer sexual comfort to fighters to assist the cause of establishing Islamic rule. In the cases to which Mohammed refers, however, the women are not volunteers. They are forced.

Over the past week, 18 women were taken from their houses and raped by ISIS in Mosul, according to the latest news obtained by Mohammed."

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.09.25. 08:08:18

For the record: www.yourmiddleeast.com/culture/exclusive-qa-with-former-islamic-state-member_26696

(Interjú az Iszlám Állam szervezetének egy volt tagjával - részlet.)

"Q: So, IS promises its' recruits 72 virgin angels and you are saying this is not "anti-Islamic propaganda" as some people may otherwise claim?

A: We were promised women in heaven and on earth too based on IS jihadist teaching of the verses of some Suras of the holy book of Quran and hadiths by prophet Muhammad, all of which were explained through the Tafsir (explanation) by Islamic scholars like Ibn Majah, Bukhari and Ibn Kathir. We were told all non-Muslim women prisoners will be our wives and God wills it.

In Islamic holy war you cannot kill enemy women and children under any circumstances, they can only be taken as prisoners. It is permissible to have sexual intercourse with the captive women even if jihadists are married. You can buy and sell these women but for the children you have to raise them as home workers or teach them to become jihadists. I did none of these things because I was a communication technician not in the battlefield. And, who would claim otherwise when IS openly and proudly say they are carrying out these acts as implementation of Islamic Sharia.

Nonetheless, there are Muslim women who willingly offer their bodies for IS jihadists and this is called "Sex for Jihad" and they too will be compensated in heaven according to IS. However, these women were mostly with the commanders, I did not see average jihadist fighters with these Muslim women."
süti beállítások módosítása