Külpraktika

Külpraktika

Szemétégető gödrök műveleti támaszpontokon

2021. június 22. - Marton Péter

Mai videó egy általában is nagyon jó YT-csatornáról.

Az amerikai Tengerészgyalogság által átgondolatlan SOP (Standard Operating Procedure) részeként jellemzően JP-8-as sugárhajtómű-üzemanyaggal, gödrökben (burnpits) elégetett műveleti támaszponti szemét által okozott múltbéli egészségkárosodások (a 2000-es évekből) érdekfeszítő témát jelentenek, mert nemcsak a Tengerészgyalogságot, sőt nemcsak az amerikaiakat érintheti a probléma, nem is csak a katonákat (hanem például a helyi lakosságot is), és nem is csak Irakban. Úgyhogy ehhez a dossziéhoz később adok még kiegészítéseket majd.

Kieg.:

  • A gödrös szemétégetés ironikus módon részben éppen egészségügyi indoklással zajlott, a hulladékhoz kapcsolódó fertőzőbetegség-problémák megelőzésére. 
  • Már a Sivatagi Pajzs és a Sivatagi Vihar idején is használatban volt az eljárás (1990-1991).
  • 2009-ben Obama a gyakorlat következetes és tudományos alapokon álló felülvizsgálatát rendelte el, de szórványosan a gyakorlat azóta is előfordul, olyan helyeken, ahol a műveleti vagy a támaszpont-parancsnok értékelése szerint nincs elfogadható alternatíva. 2019-ben pl. öt burnpit működött Szíriában, egy Egyiptomban és egy Irakban.
  • Törvényeket is elfogadott az amerikai Kongresszus a tárgyban. 2009: Military Personnel War Zone Toxic Exposure Prevention Act (toxikus füstnek jelentetten kitett személyek esetében az egészségügyi következmények monitorozása), 2018: Helping Veterans Exposed to Burn Pits Act (létrehozott egy kiválósági központot a probléma tanulmányozására és kezelésére a védelmi minisztériumhoz kapcsolódóan).
  • A benzintől a PM 2.5-ig, PM 10-ig egy rakás probléma van ezzel, és mint a fenti videóban is elhangzik, a szennyezés a teljes támaszpontot, sőt akár a környékét is mérgezheti, nem csak a szemétégetésben közvetlenül résztvevőket.
  • Az egészségügyi következmények között: rákos megbetegédések, reproduktív egészségre gyakorolt hatás, autoimmun zavarok, légúti panaszok hozhatók pl. összefüggésbe potenciálisan az intenzív szemétégetéssel. Erre többek között a kormányzattól független Burn Pits 360 aktivista kezdeményezés regiszteréből lehet következtetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr7716601186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2021.06.22. 18:26:54

A grill gyújtófolyadék is? Csak kérdezem, nem tudom. Mondjuk a benzingőzt tudjuk, hogy tüdőrák.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.06.25. 17:43:51

@_Epikurosz_: hát igen, a neoplazma-ágyút elégetni nem szabad :(
süti beállítások módosítása