Külpraktika

Külpraktika

Lobbiügyi adalékok

2011. március 02. - Marton Péter

A New York Times az egyik mai cikkében érdekes adalékokkal szolgál a közel-keleti lobbikkal és a PR-tevékenységgel kapcsolatban, most, hogy az amerikai lobbisták és PR-ügynökségek számára az ottani ügyfelek egy része egyszerre nehezebben vállalható lett. Íme, amiket kiemelnek.

  • A Washington Media Group PR-cég januárban felmondta a szerződését Tunéziával. A Facebookon jelentették ezt be. A CEO-juk azt mondta, "nem támogatnak olyanokat, akik mesterlövészeket helyeznek a tetőkre, hogy a tüntetőkre lövessenek".
  • A korábban már ezen a blogon is említett PLM cég szinte zökkenőmentesen váltott klienst (névlegesen), és most a hadsereg adta, az országot irányító Legfelső Tanács számára végzik szolgáltatásukat.
  • A Qorvis globális PR-cég Bahrein, Jemen és Szaúd-Arábia érdekeit viszi többek között. Ezek közül az utóbbi időszak fejleményei miatt kettő már problémás, Szaúd-Arábia "féltve vagyon". A cég alkalmazottai mostanában sűrűn utaznak a térségbe konzultációkra.
  • Az Emirátusok a DLA Piper és más cégek megrendelője, és 5,3 millió dollárt költött 2009-ben. Marokkó csak hárommilliót, amivel sikeresen überelte a közös határvitájukban ellene lobbizó Algériát (utóbbi 600 000 dollárt tudott bedobni a befolyásipar kalapjába).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr832705915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hullafotós 2011.03.03. 10:38:19

Nehezebben vállalható? Legfeljebb átminősítik reputációs üzletviteli tanácsadásnak a lobbit és nem teszik ki a hnlapjukra referenciának. A jelenlegi helyzet csak tovább növeli az ilyen cégek iránti piaci keresletet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.03. 11:24:32

@Hullafotós: nem mindenki vált egységesen nehezebben vállalhatóvá. De azért van, aki igen. a PLM pl. kapott a Mubarak-rezsim miatt. Más ügyfelek (köztük pl. amerikai vállalatok) nem feltétlenül örülnek, ha ilyen lobbistával társítják őket a köztudatban, pl. az ellenlobbik. A PLM ezért fordított hátat Kadafiéknak pl. A Lockerbie-ügyben Líbiát képviselni vállalhatatlan lett, miután a skótok/britek hazaengedték al-Megrahit, tavaly. Ellenlobbik is mindig dolgoznak. Szóval azért nem egyszerű a helyzet. De valóban, anyagilag csábító lehetőség, csak kérdés, mit veszít valaki azzal, ha együttműködik valahol vesztésre álló vagy globálisan népszerűtlen rezsimekkel.

Link Elek 2011.03.03. 12:06:26

@Marton Péter:
Charlie Black lobbista ugyfelei kozott gyakorlatilag az osszes afrikai tömeggyilkos megtalalhato volt. megis o volt McCain egyik fo strategaja.
csak kelloen vastag arcbor kell hozza. aki ezzel rendelkezik az penzert barmit megcsinal, meg annak az ellenkezojet is.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.03. 12:32:32

@Link Elek: ez a Charlie Black ütős példa! De nincs is arról szó, hogy senkinek ne lenne itt vastag arcbőre. Pl. a kritikusok némelyikének is az van.

Hullafotós 2011.03.03. 13:58:45

@Marton Péter: PR cég, lobbista, meg média cég: ezeket ne vegyük egy kalap alá, mert nem biztos, h egybe tartoznak.
Ráadásul csak idő kérdése, h a kormányoknak tanácsadó cégek mikor keresik meg új színben az új vezetést. Addig meg pl. lehet dolgozni a formálódó pártoknak, politikusoknak. Ami itt veszteség, ott nyereség.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.03. 14:06:50

@Hullafotós: oké, hiszen a lobbisták ténykedése pl. más szabályozás alá is esik - de én nem is vettem őket egy kalap alá. Legfeljebb az általános közel-keleti helyzet lesz olyan "kalap" nekik, amelyiknek egyszerre kerülnek az árnyékába, de arról én nem tehetek. Erre a helyzetre reagálva amúgy - amint a fenti példák mutatják - van, aki menekül a napfényre, van, aki kivár az árnyékban. Az új vezetésekkel pedig felveszik majd a kapcsolatot, már ahol lesz ilyen; legfeljebb nem ugyanaz a cég tud majd labdába rúgni, amelyik korábban érvényesült.
süti beállítások módosítása