Külpraktika

Külpraktika

Blair-doku a Channel Fourtól

2011. október 03. - Marton Péter

Ezen a linken elérhető (négy részben) a Channel 4 Dispatches dokuja Tony Blairről, a Tony Blair csodálatos világa - még a múlt hétfőn ment adásba.

Én az alábbiakban lefirkantom ide, ami mélyenszántó komment serken belőlem a film nézése közben.

  • 0:15-nél az American Colony bevillan, Jeruzsálemben. Hoppá, jártam ott én is. Elég jó kis környék. Blairnek volt ott egy komplett emelet lefoglalva, a kvartettes munkájához, hely stábnak és irodáknak (már elköltözött onnét egyébként).
  • Ízelítőnek a pénzügyi kérdések ínycsiklandozó tárgyalását illetően: 9 millió font bevétel Blair oldalán a visszavonulása óta, csak beszédekért, fellépésekért; évi 500 ezer font a Zürich svájci biztosítócsoporttól, tanácsadóként ("politikai és klímaváltozási" ügyekben); évi 2 millió a JP Morgantől szenior tanácsadóként. Szponzori szerződés a Louis Vuittonnal.
  • Ami viszont sokkal érdekesebb, külpolitika-elemzési szempontból, ezután jön. A kapcsolat Kuvaittal és az Emirátusokkal: pl. egy állítólag huszonhét milliós tanácsadói szerződés Kuvaittól a Tony Blair Associates számára, miközben a Kvartett képviselőjeként Blair ezzel a kormánnyal is tárgyalt.
  • Egy korábbi pósztban alábecsültem a brit adófizető Blairrel kapcsolatos költségeit. A jeruzsálemi irodájának a fenntartásához is jelentős a brit kormányzati hozzájárulás, illetve brit kormánytisztviselők vannak secondmenttel hozzácsatolva.
  • Link a klipben egy ponton megemlített Nolan-elvek kódexéhez, etikai önképzés céljára (a közélet és a köztisztviselés erkölcsi szabályaira vonatkozóan). Az 1994-ben, John Major miniszterelnök kezdeményezésére felállt független brit tanácsadó testület, a Committee for Standards in Public Life termékéről van szó, melyet egy Machiavelli-féle persze elvből nem támogatna.
  • A palesztin vonatkozású üzletekről: a Wataniya távközlési cég esete jó példa Blair részéről arra, amit egy korábbi pósztban "politikai dadáskodásnak" neveztem. Izrael nem engedte volna a Wataniyát betörni a palesztin piacra, Blair közbenjárására viszont Izrael végül felszabadította a szükséges rádiófrekvenciákat, és így a Wataniya mára megszerezhette a nyugati parti mobilpiac 23%-át (megtörve az ott korábban érvényesülő monopóliumot). A cég hátterében jelentős tulajdonos katari QTEL pedig a haldokló beruházás megvalósításához a JP Morgantől jó időben jókora kölcsönt is kapott - Blair szerint az ő tudta nélkül. "Érdekkonfliktus" van itt, naná, csak éppen Blair a politikai erejét arra használta ki, ezt is vegyük észre: hogy ezzel egy másik érdekkonfliktust, az izraeli-palesztint legalább ebben az ügyben feloldja. Hasonló példa az, ahogyan Blair közbenjárt, hogy a helyi Coca-Cola franchise hidrogén-peroxidot importálhasson az izraeli biztonsági korlátozások ellenére (az utóbbi ügylet miatt persze nyilván lesz, aki a kóla hallatán húzza majd a száját, de igazság szerint ízlik a kóla arrafelé is sokaknak).

Összegzem, ami lecsapódott bennem így hirtelen: valóban igen "érdekes" kérdés, hogy ki által számoltatható el pontosan a "Kvartett különmegbízottja". Mert bármennyire is kimutatjuk a közjót bizonyos cselekedetei kapcsán, valahol egy gondos összesítő mérlegnek is készülnie kell - az utóbbi megvonása azonban fogalmilag aligha állna biztos alapokon, mivel végső soron a legitimitás kérdését érinti. Annak kapcsán pedig kérdés, hogy ki, a Közel-Kelet mely problémáit kérné éppen számon magán Blairen, akinek a felelősség viselése jegyében ezzel kapcsolatban panaszkodni persze nem lehet oka. A végső kérdés tehát, az olyan politikai tisztség kapcsán, mint amilyen az övé, az, meddig szól a megbízatása. Nekem van például egy sanda gyanúm, hogy a Cameron-kormány nem lelkesedik egyöntetűen Blair máig tartó szerepéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr213273815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.04. 23:15:26

@Link Elek: a Blair megítélésével kapcsolatos dilemmáknak egy részét ráolvashatjuk a nyugat egészére ebben az ügyben, katarral összefüggésben. odaadó barátkozás vagy fintorogva partnerkedés, ez itt a kérdés.

Link Elek 2011.10.06. 04:57:35

One of Al Jazeera’s most famous talk-show hosts, the combatative Faisal al-Qassem conducted an interview with a Syrian official that has gone viral in the Arab world. The highest-rated host on the highest-rated network presided over what can only be described as a takedown of epic proportions.
In this YouTube clip called “Faisal al-Qassem breaks his silence,” a viewer edited down the hour-long interview to the most provocative statements. Al-Qassem, who is Syrian, opens by asking, “Why does everything in the Arab world have to be about foreign conspiracies and foreign-backed coup attempts? How can you say that looking at the Arab world today?” The official responds by blaming a Facebook and Twitter conspiracy, adding that actual citizens and parties are not involved in the trouble that “thugs” are stirring up. Al-Qassem, apoplectic, begins shouting: “Are the three million people demonstrating in Hama imaginary? The 500,000 people in Deir a-Zor?”
worldcrunch.com/arabica-daily-shot-what-arab-world-sayinghearingsharing/3883
www.youtube.com/watch?v=LE0rMf0Kkz0

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.06. 12:11:20

@Link Elek: megnéztem az eredetit, és a szír pali nem nagyon jut szóhoz... nem sajnálom egyébként, és a műsorvezetőnek igaza van, csak közben ironikus, hogy a szír "foreign-conspiracism" kritikája a katari adó műsorvezetőjétől jön. Nyilván honnét máshonnét tudna jönni persze - de a szír rezsim erre otthon biztosan ujjal mutogat.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.10.06. 14:41:48

A Channel 4 dokumentumfilmjeiből messzemenő következtetéseket szerintem nem szabad levonni. Tony Blair azoknak a nagykövete akik megfizetik,(minusz angol adófizetők) a közjó maximum járulékos eredmény. Cameronék szerintem irigyek, hogy egy egykori munkáspárti elnök lett az angol politikatörténet legbefolyásosabb nemzetközi Tory-ja.

Link Elek 2011.10.06. 15:42:41

uppsz, ez ki?

FIRST LOOK: Ahead of Mitt Romney’s foreign-policy speech tomorrow at 10:45 a.m. at The Citadel in Charleston, S.C., he today will announce his Foreign Policy and National Security Advisory Team, saying: “Their remarkable experience, wisdom, and depth of knowledge will be critical to ensuring that the 21st century is another American Century.”

--SPECIAL ADVISERS: Cofer Black … Christopher Burnham … Michael Chertoff … Eliot Cohen … Norm Coleman … John Danilovich … Paula Dobriansky … Eric Edelman … Michael Hayden … Kerry Healey … Kim Holmes … Robert Joseph … Robert Kagan … John Lehman … Walid Phares … Pierre Prosper … Mitchell Reiss … Daniel Senor … Jim Talent … Vin Weber … Richard Williamson … Dov Zakheim.

--WORKING GROUPS:
...
--Africa: Tibor Nagy, Chair
...
www.politico.com/playbook/1011/playbook1564.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.06. 22:47:59

@Politikai Ateista: mondjuk, ha Blairt kérdezzük, ő valószínűleg a magánhasznot látja járulékos jónak, és saját felfogása szerint közjót cselekszik. A Channel Fournak ez a dokuja pedig a közjónak még a lehetőségét is csak alig látja abban, amit csinál. Utóbbit nyilván nehéz definiálni persze - közel-keleti közegben akár lehetetlennek is tűnhet. Nyilván nézőpont kérdése is az egész, és olyanjuk Cameronéknak is van természetesen. Le merem fogadni, hogy a Blair körmére koppintás lehetősége a líbiai beavatkozással kapcsolatos lelkesedésükben is szerepet játszott (a belpolitika folytatása más eszközökkel).

@Link Elek: passz... én nem hallottam még az ő nevét, de ez érdekes...
süti beállítások módosítása