Külpraktika

Külpraktika

Lepkefogás Egyiptomban

2011. január 30. - Marton Péter

Vitába szállnék Kumin Ferenccel, aki blogjában azt írja, Egyiptomban Tunéziából indult pillangóeffektus érvényesül a  jelenlegi tüntetéssorozat formájában. Tunézia valamilyen értelemben - és egyébként csakugyan meglepő módon - kiindulópontja az eseményeknek, ám Egyiptomban a 2011-es "választásra" már jó ideje készült mindenki, és volt az utóbbi évek során aggodalom/várakozás a megfigyelőkben bőven. A 2011-es esztendőt övező általános készülődésre vonatkozóan - egy kiszivárgott diplomáciai sürgöny formájában - most friss bizonyíték is előkerült. Várták a lepkét.

Emlékeztetőül, hogy mi minden történt az elmúlt időszakban, aminek a kapcsán elemzők a Mubarak-rendszer stabilitását potenciálisan meginogni látták: a 2005-ös parlamenti választásokon a Muszlim Testvériség érzékelhetően előretört, 2006-ban  a Hamász nyerte a palesztin törvényhozási választásokat a  Gázai övezetben, 2007-ben sor került a Hamász gázai hatalomátvételére, voltak közben Egyiptomban kenyérzavargások, és a 2008/2009-es gázai háború is sok kellemetlenséggel járt a dinasztiaalapítás irányába tendáló Mubarak-rendszer szemszögéből nézve - erre még  a Wikileaks-féle kiszivárogtatások is rátettek egy lapáttal (az arab utca előtt lelepleződött például, amit sejteni persze enélkül is lehetett, hogy Mubarakék előre tudtak a gázai izraeli hadműveletekről).

A térség egészéről én magam még 2009-ben ezt írtam egy áttekintésben, konkrétan az amerikai külpolitika perspektívájából értékelve a helyzetet (a hidegháborús korszakot is belevéve):

„Az USA a térséggel kapcsolatban gyakran kész – és részben kénytelen – volt a legkülönfélébb eszközöket bevetni annak érdekében, hogy a térségbeli országokban vele szövetséges erők maradjanak hatalmon, vagy hogy ilyenek kerüljenek hatalomra. Ennek során nem válogathatott igazán a barátok között, és sokszor népszerű politikai erőkkel szállt szembe. Katonai, gazdasági és egyéb természetű segítségnyújtása a belbiztonságát szolgálta nem egy rezsimnek. Segített számukra a hatalmon maradásban, anélkül azonban, hogy ezek felett a rezsimek felett az Egyesült Államok közvetlen kontrollt nyert volna. (…) az USA „érintése” – strukturális természetű okokból – elátkozott. Az Egyesült Államok többnyire futóhomokra kénytelen várat építeni a térségbeli politikai szereplők támogatása esetében. Ezek a szereplők ugyanis idővel nem feltétlenül maradnak a szövetségesei. Vagy pedig megbízhatatlanok igazából, és a saját, az Egyesült Államokéval ténylegesen inkompatibilis érdekeiket követik, miközben névleg az USA által fontosnak tartott értékek és érdekek támogatását deklarálják. Vagy pedig népszerűtlenné válnak, részben éppen a „szentségtelen” amerikai támogatás miatt, és társadalmukon belül - legalábbis egy kisebbség számára - az ellenük intézendő erőszakos kihívás is napirendre kerül.”

Lehetne azt mondani, hogy a pontos „mikor”-t nem lehetett sejteni, de az igazság az, hogy ha nem Tuniszból, avagy Sidi Bouzidból, akkor máshonnét indult volna el az idén egy eseménysorozat Egyiptomban. Tömegek és – ami fontosabb – szervezett aktivistahálózatok vártak a pillangó szárnyának rebbenésére, 2011 szeptemberére előretekintve. Ha valakiben kétely maradt volna még ezzel kapcsolatban, íme, egy frissen kiszivárgott diplomáciai sürgöny: a kairói amerikai nagykövet asszony beszámolója az egyik ilyen, már régóta készült aktivistával – még 2008-ban – folytatott beszélgetésről… A jelenlegi eseményekben is  számottevő szerepet játszó "április 6-i" csoport aktivistája már ekkor a 2011-re tervezett megmozdulásokról beszélt neki; elmondása szerint a terveket és a stratégiai célokat (Mubarak kiűzése, meggyengítendő elnöki pozíció) a legtöbb egyiptomi párt/erő támogatta, köztük a tüntetők ellátásában ma csendesen és szorgalmasan segédkező Muszlim Testvériség (az Ikhwan).

A dokumentum „időszerű” kiszivárgása érdekes. Talán az amerikai diplomácia ez úton is próbálja jelezni az egyiptomi tömegek felé, hogy Washington korábban sem zárkózott el az egyiptomi rezsim demokratizálásáért/megreformálásáért küzdők támogatásától (ami igaz egyébként; a kiszivárgott sürgönyben idézett aktivistát például Washingtonban is fogadták egy rendszerváltós tematikájú konferencia kapcsán). Nem mindegy, milyen kép alakul ki az amerikai magatartást illetően Egyiptomban, ahol a rezsimstabilitás és a külpolitika az egész Mubarak-érában látványosan összekapcsolódott - az Izraellel papíron megbékélt, (de nem csak ezért) amerikai segélyben részesülő hadseregen keresztül.

Frissítés (jan. 30., 18:30 körül): az események pörögnek, de én itt úgysem arra törekszem, hogy híradó legyek. Viszont konstruktív időtöltésnek, amíg a tévében éppen már látott képsorokat ismételnek, íme, egy tartalmas cikk az NYT-tól a fentebb is említett Április 6. mozgalomról; a külpolitikai attitűdjeikről is kirajzolódik egyfajta - nem különösebben meglepő - kép. Az egyiptomi-izraeli kapcsolatokat támadják, de az első és legfontosabb számukra a jelen helyzetben a belpolitika - a korrupció, a szabadságjogok korlátai stb. (Természetesen az április 6-osok csak az egyik csoport a tüntetők jóval nagyobb táborán belül.)

Frissítés (jan. 31., 15:00 körül): ismét lényegi adalékkal jelentkezem. Fent említettem, hogy az egyiptomi rezsimnek a Wikileaks-ügy sem volt kellemes meglepetés. Kicsit utánaolvastam, hogy ezt összefüggésbe hozza-e más a jelenlegi eseményekkel, és naná, hogy igen. Tunézia esetében például számos elemző lát ilyen kapcsolatot. Ehhez hasonló oldalakon osztották meg tunéziai aktivisták a Tunézia szempontjából releváns anyagokat, miközben amúgy az al-Jazeera is kivette a részét a fontos információk terjesztéséből. Ahogyan a PBS imént belinkelt cikkében olvasható, a tunéziaiak tudtak a Ben Ali-rendszer korrupciójáról korábban is, a Wikileaks-féle anyagok azonban "egzakt definíciót adtak számukra a sejtés helyébe" - konkrétumokat a homály helyébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr632624316

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rosszkor, rossz helyen 2011.01.31. 13:20:28

Azt hiszem, meglehetősen ízléstelen dolog lenne most azon viccelődni, hogy lám: Mubarak egyiptomi elnök egyre valószínűbbnek tűnő bukásához csak annyi kellett, hogy Orbán Viktorral fotózkodjon. Mint ahogy már-már szijjártói szinten lenne populista olya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.01.30. 09:00:18

nem csak politikai, hanem gazdasagi okai is vannak a dolognak. raadasul ezek folyamatosan romlani fognak (olaj exportorbol most valik importorre egyiptom). a diktatura fenntartasa egyre tobb penzbe fog kerulni (kaja, benzin tamogatasok), es egyre kevesebbol kell kifizetni.

What's Behind Egypt's Problems?
www.theoildrum.com/node/7425

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.01.30. 09:11:40

így igaz. de azért erősen az az érzésem, hogy ha lenne is rá fedezet, az árakkal való játékkal most nem lehetne bevinni ezt a tömeget az utcáról.

Link Elek 2011.01.30. 12:40:10

ezt nem tudom megitelni.
indonesiaban 2 eve, meg Mo-n a benzinaremeles miatti taxis blokad hamar veget ert.
de mindket helyen mar mukodo demokraciaban tortent a valos árak rászabaditasa a tomegekre.
itt meg még a diktaturaban.

B3NZiN 2011.01.31. 11:19:51

Azt nem tudom mi van ha egyiptomban is és máshol is elkergetik a diktátorokat de 1-2 év múlva rájönnek, hogy a demokrácia se működik és így se futja kenyérre. Ott lesz európa több tíz milliónyi éhező dühös arabbal délre.

paráznabillegető 2011.01.31. 11:30:00

@svábhegy: meg a földközi tengerrel köztünk. az eléggé visszatartó erő.
és sem a zsidókon, sem a törökökön, sem a ruszkikon nem fognak tudni keresztüljönni.

nem kell a para.

Long R3 IGF-1 2011.01.31. 12:15:28

Szerintem meg beszartak az egyiptomiak, mikor látták, hogy a Mubarak az Orbánnal mutyizik. Megijedtek, hogy náluk is lesz nemzeti összefogás, meg centrális erőtér.

2011.01.31. 12:27:32

Esetleg az iráni történésekkel is lehetne párhuzamot vonni, nekem úgy tűnik, hogy az arab világ éledezik, de a vége még nagyon messze van.

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.01.31. 12:29:08

Szóljatok,ha már nem érdemes semmit befizetni és inkább konzervet vegyek!

porthosz 2011.01.31. 12:39:56

@Kult:

"nekem úgy tűnik, hogy az arab világ éledezik, de a vége még nagyon messze van. "

De hiába éledezik, a sivatagban ha nincs alattuk olaj, nem lesz több kaja és pénz mint eddig. Ez független attól hogy éppen diktatúra vagy demokrácia vagy éppen valamilyen vallási rendszer van-e hatalmon.

Ez olyan mint magyarország esetében is, mindegy ki van hatalmon, attól még nem lesz kevesebb nyugdijas és nem lesz hirtelen 2 millió új munkahely.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.31. 14:15:47

TANULHATNÁNK EGYIPTOMTÓL!!!!!!!!!!

TemplarOmega (törölt) 2011.01.31. 14:49:05

Szerintem ha nagy a munkanélküliség felújíthatnának pár piramist... Úgyis ráfér.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.31. 14:50:06

reménykedem egy új világrendben, hiszen tényleg a demokráciának hívott rendszerek sem működnek...

Publius Decius Mus 2011.01.31. 15:25:50

Ezekben az országokban rengeteg gyerek születik. Ergo rohamosan fogynak ki a vízből, kajából és az anyagi lehetőségeikből. Megoldásként megpróbálják megdönteni a világi diktatúrákat és helyette az arab népek szerint megfelelőbb iszlamista rendszereket próbálnak behozni. Ha az USA-nak sikerül őket megvezetni (lásd. Baradei berepülőztetése), akkor csak egy másik világi diktatúrára cserélik le. Egyik sem megoldás már középtávon sem. Nem lesz megoldás, állandósulnak a fegyveres konfliktusok.

kvadrillio 2011.01.31. 16:55:51

Tudjuk, hogy Amerika a világ KARMESTERE !!!

De, sajnos pillangó-effektus rajtam is erőt vett ma, amikor megérkezett a FŐTÁV számlám, rajta a hír: 54.386.- Ft-ról !!!!!

Azóta nagyítóval keresem a TAHRÍR teret, hogy kivonuljak rá !!! :)

és viszem a csúzlimat is !

venszivar 2011.01.31. 17:32:38

@kvadrillio: Neked nem szavazták meg az életmű díjat?350 000/hó + a nyugdíj + ki tudja hány cégbe csendestárs........Ha tényleg nem tudod kifizetni a csekket,akkor te TALÁN tényleg nem kaptál...

kvadrillio 2011.01.31. 18:04:41

@venszivar: tényleg nem tudom már kifizetni, mert holnap jön a Dijbeszedőé ugyanennyiről és még később az Elműé 25 - ről...stb...stb.....

Nu ennyivel már nem tudom dotálni sem az ÁLLAMADÓSSÁGOT, PLÁNE NEM A FŐTÁV-VEZÉREK MILLIÓS JUTTATÁSAIT !!!

..majd részletfizetést kérek.....aztán megint részletfizetést kérek és megint.....még azutánabb majd jöhet a lakásomért TASNÁDI MAFFIA-VEZÉR !!! és akkor előveszem a CSÚZLIMAT ÉS MEGCÉLOZOM !!!

venszivar 2011.01.31. 18:53:43

@kvadrillio: Komolyan mondom,hogy részvétem!
Nagyon régen volt a kezembe csúzli,de kb.3hete egy piacon megláttam s megvettem egy "komoly" csúzlit,igaz azt külföldre gondoltam ajándékba küldeni,de talán itthon nagyobb szükség van rá!

Link Elek 2011.02.02. 13:50:49

fontos:
What Science Teaches Dictators About the Likelihood of Revolution
www.time.com/time/printout/0,8816,2045599,00.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.02. 14:47:39

Ez biztosan érdekes cikk lesz, fognak rá hivatkozni rendesen, és sok irányból fogják szétcincálni az eredményeit.

Az én gyorsdiagnózisom: kérdés, a szerzők hogyan határozták meg az "állampolgárok demokratikus elvárásai" változót, és ez nagy buktató, szóval meglátjuk, hogyan kezelték. Az is kérdés, hogy mennyire elfogadható ennek a változónak a független változóként történő használata (az elvárások részben a globális - igaz, részben "balkanizált", tehát részpiacokra szabdalódó - mégia által, illetve egyéb közös összefüggések hatására is alakulnak).

De Egyiptommal kapcsolatban az biztosan és előre láthatóan sokaknak túl volt egyfajta relatív tűrésküszöbén (tehát a cikket támogató empirikus lelet), hogy Mubarak Jr. vette volna át az irányítást. Utóbbi okos, értelmes fiatelembernek tűnik, na de mégis megalázó, illetve fokozottan alkalmas a demokratikus deficitek tudatosítására, hogy egy dinasztiát alapítanának az ember nyakába... És ez fejtörés lesz a szomszédos Líbiában is innentől.
süti beállítások módosítása