Külpraktika

Külpraktika

JSOC

2011. augusztus 22. - Marton Péter

Jaj, de későn vettem észre - de azért itt van egy kiváló áttekintés a JSOC mai tevékenységéről az al-Jazeerától. A Különleges Műveleti Parancsnokság (SOCOM) alatt ténykedő JSOC, a Különleges Műveletek Egyesített Parancsnoksága az elmúlt több mint három évtizedben nyert azon, hogy Carter elnökségének végén olyan rosszul sült el az iráni túszszabadítás (ez meghatározó ösztönző volt a létrehozásához), aztán nagyot nyert azon, hogy 2001. szeptember 11. után terroristavadászat indult világszerte. És amivel az al-Jazeera cikke még nem is foglalkozik: a JSOC nyerni fog az afgán létszámleépítésen is, mert amiatt csak még nagyobb szükség lesz a rizikós vállalkozásokra, melyek a JSOC specialitását jelentik.

A SOCOM teljes állománya mostanra hatvanezer fő felett, a rendes évi költségvetése hatmilliárd dollár felett, az idei évtől kezdve pedig a Parancsnokság intézi a saját beszerzési programját is, Joint Acquisition Task Force-án keresztül, mintha önálló haderőnem lenne - egyben komoly, saját lobbierővel bír.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr103171978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása