Külpraktika

Külpraktika

Külpolitikai vonatkozású hirdetések II.

2012. október 08. - Marton Péter

2012_july_19_arabian_fables_1349607161.jpg_884x1750

Ha már az előző pószt is politikai hirdetéssel foglalkozott, és ott ráadásul említettem, hogy az ilyesmi nem ritka például az Egyesült Államokban, megosztom egy leletemet a Washington Examiner nevű lapból, random és tömör esettanulmányként - júliusi termés. Az Examiner egy erősen jobbra orientálódó, ugyanakkor terjesztése jellegét tekintve a magyar Metróra emlékeztető lap. Szórják ingyenesen a belvárosban. Én egy szendvicsezős helyen találkoztam vele DC-ben.

A beszkennelt hirdetés a FLAME nevű San Franciscó-i szervezet, azaz a - bizonyos értelemben - beszédes nevű Facts and Logic About the Middle East szerzeménye. Ilyen, kisebb szervezetek is igen aktívak az Egyesült Államokban a nekik fontos ügyek előrevitelében. A szöveg - ha valaki végignézi - természetesen elfogult és egyoldalú bemutatása a közel-keleti konfliktusnak.

A szervezet eléggé áttekinthetően működik. A 2010-es pénzügyi jelentéséből például kiderül, hogy az újságokban feladott hirdetések jelentik a legnagyobb költségtételt a számára. Magándonorok adományaiból származik a pénzük nagy része, és a befolyt támogatásból 754 367 dollárt költöttek újsághirdetésekre. Erre vannak szakosodva, illetve a direkt postai küldeményekre. Azt nem tudom, a tevékenységük hatásosságával mennyire foglalkoznak.

Korábban keveredtek már botrányba a hirdetéseikkel egyébként. Itt lehet olvasni például olyan esetről, ahol a FLAME által feladott szövegben állítólag az szerepelt érvként, hogy "a fekete etiópiai zsidók (...) elmaradottságuk ellenére Izrael teljes jogú állampolgáraivá integrálódtak." Az ilyen általánosítások teszik a szervezetet könnyen támadhatóvá. A fenti szövegben is jól felfedezhető például az "arab oldal" egységesítő, különbségeket elfedő, azokról tudomást venni nem hajlandó bemutatása. Ezzel a diskurzussal az Izrael-párti érdekcsoportok egy jelentős része számára is vállalhatatlan partnert jelenthet a FLAME. Alapvető tanulság, hogy nem mindegy, ki ad fel hirdetést egy ügy nevében.

A tegnapelőtti pósztban tárgyaltakra reflektálva: a Diaoyu-szigetekkel kapcsolatban effajta kellemetlenség nem annyira jelentkezik Kína számára, bár ebben az is szerepet játszik, hogy az ottani konfliktussal kapcsolatos elfogultság sokkal kevésbé vált ki heves reakciókat harmadik felekből - még a Japán-párti nem-semlegesekből sem nagyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr14824562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.10.09. 13:28:07

Még erre sincs komment? Wtf? A Göbbels-idézet egyébként kamu, bár hirdetéssel kapcsolatban ez lep meg a legkevésbé.

Link Elek 2012.10.09. 15:08:26

@Rammjaeger83:
Mi az ami meglep benne?
A propaganda hirdetesek eleg hasonloak egymashoz, fuggetlenul attol ki csinalta es miert.

Valahol lattam egy gyujtemenyt a II vilaghaboru propaganda hirdeteseibol.
Naci/szovjet/amerikai/angol verziok alig tértek el egymastol, csak a jelvany/zaszlo volt mas, ha azt valaki lecserelte volna, siman elment volna masiknak is.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.10.09. 23:19:36

@Rammjaeger83: a Göbbels-idézet eredetije valóban nem ez. Ezzel együtt az érintett ettől persze nem tért el jelentősen a saját tevékenysége során.
"The most likely candidate for the incorrect quote came from his essay ‘Churchill’s Lie Factory’ (1941), which contained the quote “The English follow the principle that when one lies, one should lie big, and stick to it. They keep up their lies, even at the risk of looking ridiculous.”"

@Link Elek: a második világháborús anyagok egy jelentős része tényleg elég hasonló. Az ipari társadalom felőrlő hadviseléséhez kellett az ilyesmi mindenütt. Gyűjtsd össze a háztartási hulladékzsírt, hogy robbanóanyagot gyárthassunk... stb.

mhorvath 2012.10.14. 23:33:42

a FLAME a regi egyetemem diaklapjaban is kozolt hirdeteseket. teny, hogy egyoldaluak, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy terrorizmustol megfaradt orszag egyes (es egyebkent szamos) polgaranak allaspontjat kepviselik. ebben a kontextusban nagyon is relevans az, amit irni szoktak. ezt most jeruzsalembol is tanusithatom: sok izraeli gondolkodik igy. minden jel arra utal, hogy koztuk allami donteshozok is. az igazsag az, hogy a szervezet nem tamadhato, egyszeruen azert, mert nem vitapartner. azok a ferditesek, amik esetleg jelentkezhetnek naluk mar regen nem temak azoknal, akiknek ez a fajta erveles szimpatikus lehet.

propagandanak ez csak annyira propaganda, hogy itt szinte minden zsido ismert egyszer egy olyan embert aki meghalt az arab-izraeli konfliktusban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.10.15. 08:01:06

@mhorvath: igazad van ebben, hogy a FLAME olyanok nézeteit jeleníti meg, akikben fel sem merül ezek vitatásának az elfogadása. Mégis propagandának minősül szerintem, mert nem ezeket az embereket szólítja meg (őket már nem kell), hanem az olyanok számára ad egy tőlük jobbról jövő megerősítő jelzést, akiknek a kétkedése a maguk mérsékeltebb nézeteivel kapcsolatban csökken ezáltal, még ha ettől nem is veszik át a FLAME érvelését. Végső soron nem hiányzik tehát a szövegből a stratégiaiság.

Az üzenet maga pedig nem szól a terrorizmusról. A föld hovatartozásával foglalkozik, ehhez formál jogalapot, és fenyegetést a konvencionális katonai értelemben emleget.

És azt se feledjük el, hogy Gerardo Joffe, a szervezet elnöke nem a JLR villamossal közlekedik naponta, hanem valahol a Bay Area környékén él.

mhorvath 2012.10.15. 13:06:38

inkabb ugy modositanam a propagandas kijelentesemet, hogy ezt "rendkivul nem nehez" eladni. az amerikai celkozonseget mindketten el tudjuk kepzelni.

hogy mik lehetnek a strategiai celok, azt le se merem irni, de valoszinuleg kozelebb allnak meir kahane-hez, mint judith butlerhez.

azt nem mondtam, hogy a terrorizmusrol szol, csak azt, hogy az - teljesen jogosan - hozzajarul egy ilyen velemeny kialakulasahoz, amit aztan feldobnak az amerikai polgaroknak is.

bar szvsz a kerdes mindig a terrorizmusra vezetheto vissza. egyszeruen igy szol: "miert is kell ezekkel az emberekkel egyaltalan veszodnunk?"

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.10.15. 23:13:58

@mhorvath: egyetértek, ez is benne van.

Ami magát a Nyugati parttal kapcsolatos látásmódot illeti, a szóban forgó, problémamentesen befogadó célközönség pedig csakugyan nem elenyésző. A republikánus elnökjelölt-versenyből elég lehet ezzel kapcsolatban Santorumot idézni.
thelede.blogs.nytimes.com/2012/01/05/santorum-insists-west-bank-is-part-of-israel
süti beállítások módosítása