Külpraktika

Külpraktika

"Szíria egy szekuláris ország"

2013. szeptember 04. - Marton Péter

syria_aleppo_8dec2012_prayingplusdamagedposterofassadpastpresent_1378278637.jpg_736x491

Az amerikai Szenátus külkapcsolati bizottsága tegnap elfogadott egy határozattervezetet a Szíria ellen alkalmazható katonai erővel kapcsolatban, és bár a tanácskozásnak számos emlékezetes momentuma volt, én Kerry egyik válasza kapcsán állnék meg, és dobnék be kritikusan egy képet.

Kerry a felkelők között harcoló iszlamistákról kapott kérdést, és a válaszának a lényege az volt, hogy egyrészt az iszlamista frakció nem olyan erős, mint sokan gondolnák, másrészt pedig "Szíria egy szekuláris ország".

Ez tipikusan az a fajta kognitív heurisztika, azaz "leegyszerűsítés az információfeldolgozás folyamatában", amilyentől egy döntéshozónak óvakodnia érdemes. A mondatban jelzett Szíria már nem alkot egészt, vagy akár azt is mondhatnánk, hogy mint ország, nem létezik jelen pillanatban. Közben pedig aki csak néhány videót látott ebből a most zajló polgárháborúból, tudja, hogy ha elszáll egy repülőgép vagy helikopter, ha valakit meglőnek, ha ő lő meg valaki mást, ha felrobban valami, az esetek jelentős részében jön az "Allahu akbar" - persze ez csak "felületi tünet", és a szíriai konfliktusban ráadásul véletlenül sem csak muszlimok harcolnak, de elgondolkodtató, hogy a vallás ereje, bármilyen vallásról is van szó, mekkora lehet az ilyen, mindkét fél számára elkeserítő küzdelemben. Vagy hasonló jelleggel érdemes megtekinteni például ezt a bejegyzést és az ott közölt videót.

Ide pedig, a pószt tetején egy olyan képet helyeztem el, mely, ha minden igaz, 2012. december 8-án készült, Homszban, és az látható rajta, amint a dühből megrongált Aszad-portré mellett egy férfi imádkozik. Gesztus Allah felé, a személyi kultusz támogatta vezető helyett. A bizonyítékértéke ennek a képnek a nullával egyenlő, ami a pószt alapkérdését illeti, szimbolikusan mégis érdekes lehet idehelyezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr115494607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2013.09.04. 09:49:37

Inkább úgy érzem nagy vonalúan legyintett erre az apró problémára, ami amúgy az egyik kulcs kérdés a beavatkozást illetően.

Havi vagy heti szinten alakulnak új "alakulatok" akik hálát adnak Allahnak. Szóval ha ezt komolyan gondolta, nem tudom milyen jelentéseket olvasott.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.04. 10:05:31

@Combat Gear Admin: igazából nem is kell erre több bizonyíték, csak túl finoman fogalmazva bíráltam, amit Kerry mondott.

Az iszlamisták között ez az egyik legütőképesebb frakció - wikipediás link sokatmondó információval: en.wikipedia.org/wiki/Jabhat_al-Nusra

Ettől függetlenül kérdés, hogy az ilyen csoportok szabnák-e meg végül Szíria (vagy Szíria egy része) jövőjét.

Nagyon gázos jelek ezzel kapcsolatban vannak:
www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23139784
Bár ez után az eset után legalább szükségét érezték, hogy a rezsimpárti sabíhát vádolják a történtekért, ha ez lehet bárkinek vigasztaló jel.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2013.09.04. 13:17:52

Igen ezeket én is olvastam, de eleve ahol megalakították ezeket a sariára épülő konklávékat elég gázos jelek mutatkoznak.

Valóban kérdés, lehet hogy a csoportok állományát adó külföldi zsoldosok haza mennek a harcok befejeztével :)

Mindenesetre ezeket a csoportokat pénzelik és van fegyverük. Ez az adott helyzetben elég lehet.

Vagy ki más kerülne hatalomra ? Az FSA, amiről nem is nagyon lehet már híreket hallani? Vagy csak én siklok el felettük.

Link elek 2013.09.04. 13:34:59

ez mennyire mainstream ertelmezese a sziriai torteneseknek?

William Polk:
Syria has been convulsed by civil war since climate change came to Syria with a vengeance. Drought devastated the country from 2006 to 2011. Rainfall in most of the country fell below eight inches (20 cm) a year, the absolute minimum needed to sustain un-irrigated farming.
...
In some areas, all agriculture ceased. In others crop failures reached 75%. And generally as much as 85% of livestock died of thirst or hunger. Hundreds of thousands of Syria’s farmers gave up, abandoned their farms and fled to the cities and towns in search of almost non-existent jobs and severely short food supplies. Outside observers including UN experts estimated that between 2 and 3 million of Syria’s 10 million rural inhabitants were reduced to “extreme poverty.”
...
Survival was the key issue. The senior UN Food and Agriculture Organization (FAO) representative in Syria turned to the USAID program for help. Terming the situation “a perfect storm,” in November 2008, he warned that Syria faced “social destruction.”
...
Syrian government made the situation much worse by its next action. Lured by the high price of wheat on the world market, it sold its reserves. In 2006, according to the US Department of Agriculture, it sold 1,500,000 metric tons or twice as much as in the previous year. The next year it had little left to export; in 2008 and for the rest of the drought years it had to import enough wheat to keep its citizens alive.

So tens of thousands of frightened, angry, hungry and impoverished former farmers flooded constituted a “tinder” that was ready to catch fire. The spark was struck on March 15, 2011 when a relatively small group gathered in the town of Daraa to protest against government failure to help them. Instead of meeting with the protestors and at least hearing their complaints, the government cracked down on them as subversives.
www.theatlantic.com/international/archive/2013/09/your-labor-day-syria-reader-part-2-william-polk/279255/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.09.04. 14:10:50

@Combat Gear Admin: én azt hiszem, hogy egyelőre itt senkinek, még az ehhez közelebb álló Aszadnak sincs esélye kiterjeszteni az ellenőrzését az ország egészére, és ez a belátható jövőben így marad, ha nem változik meg valami drasztikusan a levesben.

A dzsihádisták főleg a török határ mentén, az iraki határ mentén + al-Raqqában erősek (ahonnét a Joshua Landis-féle táblázatot is idézted).

@Link elek: hát, nem mainstream abban az értelemben, hogy erre sokan gondolnának mostanában, de figyelemre méltó megállapítások ezek, mindenképpen lényegesek. A már említett Joshua Landis is megjósolta a balhét annak idején (2011 előtt), a fiatalkorú népesség robbanására és a rossz gazdasági kilátásokra, a munkahelyek hiányára, megélhetési gondokra tekintettel.
süti beállítások módosítása