Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány rögös útján II.

2020. július 01. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2020.07.01-02.

    • Újabb merénylet az értelem ellen. Egy olasz orvos meséli, hogy neki mesélték mások, hogy láttak "furcsa" tüdőgyulladásos eseteket "már tavaly decemberben, sőt novemberben is" (szó szerinti idézet, figyeljünk a részletekre). Ebből (tehát abból, amit mesélt valaki arról, amit mások mesélték neki arról, hogy láttak valamit, amiről nem tudták, mi az, régebben, sőt még annál is régebben) többen arra jutottak, hogy már novemberben járvány volt Olaszországban. Hát igen, a koronavírus megtámadja az emberiség központi idegrendszerét, ezt régóta tudjuk. A lombardiai hivatali szféra annyira komoly, hogy azóta már az ottani ügyészek is szajkózzák ezt a dolgot. (Tekintve, hogy a járvány Kínában a nyílt forrásokból elvégezhető, korroborált rekonstrukció alapján, és azzal párhuzamosan a tMRCA-elemzések szerint is valamikor novemberben kezdődött, nem lehetetlen, hogy már akkor valaki Olaszországba repült volna, de felettébb valószínűtlen, hogy ez már akkor nagy helyi járványt idézett volna elő. Időbe telik, míg egy fertőzött beteg lesz.)
    • Esküvői klaszter az indiai Bihar államban. A vőlegény néhány nappal a vőlegényfogadó tilak ceremónia után lett beteg, az esküvőt még végigcsinálta, két napra rá meghalt. Nem tesztelték, ellentétben a későbbi esetekkel. G.a.h.: +163193+n.
    • U.S. Army SERE-kurzus (túlélés különleges műveleti erőknek). Ideális terep a vírusok terjesztéséhez a sárban fetrengés közepette. 110-ből 90 résztvevő lett fertőzött.
    • Az Egyesült Államokban június eleji állás szerint 24 tagállam, köztük Kalifornia, Florida, Észak-Karolina és New York nem jelentette a (protokollok alapján, tehát nem csak úgy össze-vissza) valószínűsíthető COVID-haláleseteket, ragaszkodva a pozitív laborteszthez, ami más járványok esetén nincs így. Az adatkozmetikai gyógyászat élenjárói. És még Kínára panaszkodtak. (New Jersey egyébként azóta közzétette a valószínűsíthető eseteket).
    • Az Egyesült Államokból eddig 25242 extra halálesetet vettem figyelembe. Most itt van újabb tanulmány híre (Yale) a szezonális átlagot meghaladó halálozásról a teljes országra nézve (+122300 május 30-ig bezárólag). Ha konzervatívan nézem, akkor stimmelnek a számok (levonva az addig meghalt hivatalos COVID-haláleseteket), ez alapján nem adok hozzá a g.a.h. mutatóhoz. De korroborációhoz fontos.
    • A közegészségügy nagyon fontos, kivéve, amikor nem az.
    • Nagyon jó kis videós beszámoló kutakodásról a tüneteken átesett, de antitestre negatív emberek ügyében, amihez a készítő "long-haulerekkel" is (persze nem-reprezentatív és relatíve kis mintájú) felmérést végzett. Elmélet arról, hogy a mieloid immunválasz dominanciája esetén adódnak a hosszú távú tünetek, és hogy ilyenkor kevesebb (vagy hamarabb hanyatlik) az antitest-titer (kis immunológiai háttér ehhez itt). Mellékesen az derül ki, ami azért elég jól sejthető volt eddig is, hogy a tesztelés megbízhatósága (mind a PCR-vírusteszt, mind az IgG/IgM antitest-tesztek esetében) elég gáz a gyakorlatban.
    • A trombociták hiperreaktív viselkedéséről COVID-nél. Mindezek hátterében a transzkriptómában kifejeződő változások (egészséges vs. nem-egészséges között sokkal inkább, mint ICU-ra bekerültek és be-nem-kerültek között). Az eltérő génkifejeződések egy része egyébként pl. H1N1-nél is megjelenik, bár "sok" közülük egyedülálló a SARS-CoV-2/COVID kapcsán. Büszke vagyok, mert az emelkedő P-szelektin szerepét ezen a blogon május 7-én előre jeleztem. A reaktív oxigéngyökök szintje is emelkedett, naná — oxidatív stressz.
    • Ez a cikk elviccelődik azon, milyen rossz lehet egy négy órán át tartó rendellenes erekció. Kicsit kiszámíthatóan és olcsón csinálja, és aztán kiderül, hogy a beteg lélegeztetőgépen volt, öntudatlan/leszedálva, és az életéért küzdöttek, amikor ez történt vele. COVID-os, vérrögökkel a péniszében. Ez ma a mainstream sajtó?
    • Merkely Béla nyitott lenne arra, hogy mindenki szűrethesse magát, aki akarja, mert nyilván okkal kér ilyesmit, ha úgy alakul, hogy kérné. Erre másoknak is nyitottnak kellene lenniük. Miért? Mert különben nagy gáz lesz, azért.
    • Merkely egyébként nekem a híreket is folyamatosan követő embernek tűnik. Szóval... csak nem emiatt jelezte, hogy gond lehet? Szerbiában elképzelhető, hogy háromszor annyi áldozata volt a járványnak, és még most is eseteket titkolnak el szép számmal. Az idézett német cikk a témában. Kiszivárgott információ szerint június elejéig a hivatalosan közölt 244 helyett 632-en halhattak meg. A szerb járványügyisek közben alig kaptak adatot, ezek szerint vakon repültek az eltelt időben. Ezek nagyon súlyos dolgok, ha bebizonyosodnak. Kieg.: kicsit utánaolvasva ez sajnos úgy van, ahogy mondják. A kiszivárgott adatokból a pozitívra teszteltek végállapota volt ki- és összeolvasható, intézményi bontásban Nistől Belgrádig, és ebből áll össze a kép, hogy mennyi halálesetet hallgattak el. G.a.h.: +163581+n.

2020.07.03-05.

  • Dr. Hansen tapasztalatai COVID-betegekkel. Amikor a betegek száma áradásszerűen nő, elfogynak a negatív nyomású izolációs szobák, és a lélegeztetésnél mindjárt kevesebb az opció. CT-re küldeni kockázatos is, miközben életmentő is lehet. Volt betege, akinél pneumatocele (tüdőciszta) alakult ki a tüdőgyulladás nyomán. Sok a túlsúlyos beteg (BMI).
  • A kommentek között került elő tegnap, és fontos: számos szegény ország van, ahol a plazmakezelés fertőzéskockázattal járhat (HIV, HCV stb.).
  • Tanulmányok. Pszichotikus epizódok COVID-nél. Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) New York államban (amit Kawasakiként írnak le sokszor).
  • Egy teherautósofőr szomorú története Kaliforniából. Júniusig következetesen elszigetelte magát, mivel diabéteszes és túlsúlyos is volt. Aztán elment egy baráti összejövetelre.
  • A sample pooling, amit az információs hadviselés háborús bűnelkövetői letámadtak tudománytalan dologként, jön az Egyesült Államokban.
  • Szerbiában rendkívüli helyzet Belgrádban, és kormánytagok fertőzöttek. Elgondolkodtató lehet.
  • Közben egy kutatási projekt kapcsán a nagy tengerszint feletti magasságon élők/tartózkodók egészségégről olvasgatok éppen, és alapvető, hogy ott csökkent a szívteljesítmény, illetve az oxigénfelvétel, és sztenderd állapot a hipoxia. És akkor gondoljunk bele, hogy Bolíviában mekkora járvány van éppen...
  • Egy másik dolog, amin gondolkodtam, a D-vitamin-szint. Mivel az most átlagosan magasabb a népességben, talán valamivel kevésbé lesz halálos a járvány ezekben a hónapokban. Így is sok ember hal meg, persze, de százalékokban kifejezhető különbség adódhat. Mármint adódhatna, ha lehetne ehhez tökéletes eset-felderítést végezni, de az nyilvánvalóan eléggé macerás, leginkább annyira, hogy lehetetlen. (Ami pedig az Egyesült Államokban és hasonló helyeken történik, azon ez nem sokat segít, ha pl. az intenzív osztályok nem bírják el az áradatot, és betegek nagy számban kapnak szub-optimális ellátást.)
  • A fizikai fogyatékossággal élők fokozott veszélyeztetettsége. Eszembe jutnak erről a vérrögök. Immobilisnak lenni COVID-nél például azért lehet különösen rossz dolog.
  • Santa Clara megyében, Kaliforniában olyan jól sikerült egy értekezlet az iskolák újranyithatóságáról, hogy most karanténban vannak a résztvevők.
  • A Worldometersnél most először hibásak a magyar adatok. A két új eset regisztrálódott, de az újabb elhunyt nem (589 halott a Worldometersen most szereplő 588 helyett). Ilyet eddig még nem láttam itt, azért jegyzem meg. A koronavirus.gov.hu-n ellenőriztem, ott fent van a +1 halott. A CFR így most 14,11%. Kieg.: már javították is.
  • Japán, szezonális átlagot meghaladó mortalitás. Ebből a cikkből vettem eddig figyelembe ilyen adatot, ez márciusra vonatkozott. Ez a cikk most áprilisról tesz említést, +1000 halálozással. Áprilisban 373 COVID-haláleset volt Japánban hivatalosan (amikorról van április 7-i adatom, miszerint 22 ezer lélegeztetőgép több, mint 40%-át használták éppen), így ha 10%-nyi COVID-független extra halálozást számítok, és minden COVID-halálesetet az extra részeként veszek figyelembe, szokás szerint konzervatívan, akkor adódik +564 extra, a járványhoz kötődő haláleset. G.a.h.: +164145+n.
  • Pittsburgh, koronavírus-bulik, ahol a mihamarabbi fertőzés versengés tárgya. Fattening the curve.
  • 81 éves texasi betegtől megtagadták a plazmakezelést, mondván, életkora miatt "nem fért be a vizsgálatba", amelyben a plazmakezelést alkalmazzák. Olyan mértékben sikerült túllőni a kórházi kapacitásokat perspektivikusan, hogy lesz itt még szűkösség nagyobb is.
  • Közben Ausztráliában, ahol most a téli szezon van (11 fok körüli hőmérséklettel), szintén nagyobb járvány van kibontakozóban.
  • Olaszországban pedig Szerbiából sikerült reimportálni a betegséget. Üzleti útról férfi hazatért június 25-én, már beteg volt, de elment bulizni is, meg egy temetésre is. 28-án már kórházi látogatást tett, de pozitív teszt nyomán haza távozott. Július 1. után intenzív osztályra került. Döntéshozók figyelmébe: Szerbia lehet az új Irán?

2020.07.06-08.

  • Esett már szó fentebb a trombociták hiperreaktivitásáról... COVID-nél a tetejében a trombocitákat előállító megakariociták felszaporodása a tüdőben és a szívben (tanulmány, Lancet), ez is hozzájárul a pro-trombotikus állapothoz.
  • Erre a kezdeményezésre is érdemes lesz figyelni hosszabb távon: a COVID-19 Host Genetics Initiative. Korábban írtam itt kutatási eredményekről, melyek az ApoE e4 genotípus fokozott kockázatnak való kitettségét találták. A kutatások viszont itt nem állnak meg, lesz még sok új eredmény, amiből aztán egy nagyobb képet lehet kialakítani.
  • Itt egy friss sajtócikk is a gazdagenetika témájában; még neandervölgyi géneknek is szerepe lehet a történésekben. Erről a tanulmányról számoltak be a cikkben. A 3-as kromoszóma egy régiója a fokozott érdeklődés tárgya, 49400 bázispárnyi. Haplotípus, jellemzően együtt öröklődő gének csoportja. Ilyen hosszú haplotípus akkor adódik, ha jelentős túlélési előny kötődik hozzá, vagy nincs sok rekombináció valamiért ezen a környéken, vagy szerzett programcsomag, pl. neandervölgyiektől. Az idézett kutatás a horvátországi neandervölgyi lelet (Vindija 33.19) DNS-ével találja a legerősebb hasonlóságot (kevésbé adott a szibériai esetében).
  • A mi számainkon elgondolkodtam közben. Ha 286000+ mintavétellel sikerült megtalálni 4189 esetet eddig, akkor egy pozitív esetre jutott közel 70 mintavétel. Tekintve, hogy a CFR nálunk 14% felett van, vagyis minden bizonnyal sok a felderítetlen eset, az egy pozitív tesztre jutó 70 mintavétel a tesztek pocsék szenzitivitását is jelezheti. Persze ha abból indulok ki, hogy egy személynél több mintavételre is szükség lehet (elsőre még nem tesztel pozitívra, vagy a kórházi elbocsátáshoz meg kell nézni, hogy negatív-e már), akkor a 70 felezhető, harmadolható lehet. És van egy csomó szűrésjelleggel elvégzett teszt is az összes mintavételen belül (kórházi műtétre felvétel előttiek pl.). Jó lenne tisztábban látni ezekkel a számokkal kapcsolatban.
  • Izraelben érdekesen alakulnak a dolgok (rosszul). A belbiztonsági szolgálatra, a Shin Betre bízták korábban a kapcsolatkövetést, az pedig meg is csinálta az összes rendelkezésre álló (kém)technológiával, gyorsan. Márciustól májusig vagy 4600 embert különítettek el ez alapján preventíven. Viszont nem annyira alkotmányosan, ha a magánszféra védelmére egy picit adunk, mint azt az izraeli Legfelsőbb Bíróság megállapította. Mostanra újranyitottak (valamennyire), és elkapta őket egy második emelkedő hullám. Netanyahu persze rögtön szerette volna, hogy a Shin Bet újfent nekiveselkedjen az adatgyűjtésnek. Tény, hogy az eü. személyzet nem bírja az iramot már, ilyen esetszámok mellett (össz 30 ezer felett, új esetek naponta százas nagyságrendben). De van pl. peer-2-peer kapcskövetés is a világon, úgyhogy nem biztos, hogy a megfigyelőállamra lenne ehhez szükség feltétlenül, mondják mások. A Knesszet július 1-én mindenesetre megadta a Shin Bet-féle program újraindításához a felhatalmazást, a Legfelsőbb Bíróság által előírtak szerint törvényt alkotva erre a célra. Közben vannak újra komolyabb korlátozó intézkedések, rendkívüli helyzet. Már most 6-7%-os gazdasági visszaesésre, és értelemszerűen további halottakra lehet számítani, egy olyan régióban, ahol sem a demográfiai, sem a gazdasági folyamatok nem tudnak igazán közömbösek lenni — az aktuális hatásoknak a környéken mindenki ki van téve persze. Az impakt nem csak gazdasági és biztonsági, szimbolikusan is jelentős; a járvány az idős holokauszttúlélőket különösen veszélyezteti (az első izraeli halálos áldozat maga is a Shoah túlélője volt). Még egy adalék közben: a Palesztin Hatósággal közös operatív törzs működik járványügyben. Ezzel össze is foglaltam az InfoRádiónak adott interjúmat, meg még egy kicsivel többet is.
  • Egy különösen csúnya történet. Nick Cordero színészről korábban már írtam itt, trombózis miatt elvesztette a lábát COVID-betegként. Ami most derül ki: azóta sem gyógyult fel. Májusban orvosi kómából ébresztették, gyenge maradt, és most meghalt. Hónapok után. 41 éves volt.
  • Érdekes lenne tudni, hány embernél döntöttek az orvosi kóma mellett összesen. Itt egy másik eset, egyelőre túlélő. Az orvosok bizakodók, de szeptember előtt nem nagyon küldik haza. Az egyik dolog, amit az orvosi kómáról tudni érdemes, amikor így, hónapokra alkalmazzák, hogy utána teljes felépülés nem nagyon van.
  • Görögország nem engedélyez beutazást Szerbiából. Just sayin'.
  • Probléma a HIV/AIDS kezelését szolgáló szerek elérhetőségével a láthatáron számos országban. 2019-ben 8,3 millióan szedtek antiretrovirális szereket (ARV-ket). 73 ország jelzi, hogy fogytán a készletei.
  • Spanyolország, adatok az IgG antitestek előfordulásáról (szereprevalencia). Országos szinten 5% körül. 
  • Térjünk vissza egy kicsit a vírus eredetéhez. A denevér-tobzoska-oda-vissza-rekombináció-zoonózis elmélet (Occam borotvája jelen állás szerint veszélyes rá) és William Gallagher copy-choice error elmélete mellé ugye van más is, amihez ez a Times-cikk szépen összeszedi a Shi Zhengli-féle kutatócsoport tevékenységének furcsaságait: hogy az RaBtCoV/4991 és az RaTG13 azonosságát elhallgatták publikációkban; és hogy a 2012-es bányajárványról sem számoltak be, aminek kapcsán ezt a vírust felfedezték, miközben egyébként gain-of-function kutatásokkal is foglalkoztak; és hogy ezek a dolgok valahogyan azután sem kerültek elő általuk egyenesen megemlítve, miután az RaTG13 és a SARS-CoV-2 96,2%-os genomegyezéséről maguk számoltak be.
  • Immunválasz. Ez a tanulmány koronavírusokra és köztük a SARS-CoV-2-re keresztreaktív CD4+ T-sejteket talált fertőzésnek ki nem tettek 40-60%-ánál. Ez nem feltétlenül véd a fertőzéstől, védhet viszont súlyos betegség ellen. De ezen a ponton ez csak spekuláció, ez is fontos.
  • Közben egy francia vizsgálat (a tanulmányt még nem láttam) azt hozza ki, hogy a hagyományosan endemikus emberi koronavírusok elleni antitestek jelenlétével nem asszociálódik védettség a SARS-CoV-2-vel szemben (szerencsére antitest-mediált fertőzésfokozódás, ADE) jelét sem találták, ha jól értem, amire "facilitációként" utalnak a cikkben (egyébként még kvázi-Kawasaki-szindrómát mutató gyerekeket is néztek).
  • A két imént idézett tanulmány nincs feltétlenül ellentmondásban: fertőzés kevésbé súlyos megbetegedéssel már olyasmi lenne, aminek örülne mindenki.
  • Megint egy szomorú történet.
  • Klaszterek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében? A válasz: Mezőkövesd, iskolai értekezlet. A Corvinuson júniusban személyesen megrendezett záróvizsgákon az én részvételemmel működött bizottságokban ezért biztosítottam magam is a vizsgázók és a bizottsági tagok egymástól kb. három-három méterre történő eltávolítását, kapcsoltam le a légkondit, és nyitottam ablakot-ajtót kereszthuzathoz (ezeknek a lépéseknek a célszerűségét az egyetem vezetésének is jeleztem, akik köszönettel vették a javaslatokat). Az egyetem biztosított kézfertőtlenítőt és maszkokat is mindenütt (maszkot viseltünk végig), úgyhogy a feltételek adottak voltak a megfelelő lebonyolításhoz. Viszont ez azt is előre jelzi, mennyire nem egyszerű tömegintézményeket működtetni aszimptomatikus hordozók potenciális jelenléte mellett.
  • Trump beindította a kivonulást a WHO-ból (egy évet vehet igénybe, jöhet közben vezércsere). Innentől az amerikai elnökválasztás hivatalosan is IQ-teszt a választóknak.
  • Egy jó kis videóanyag (Vox) a zoonózisok növekvő valószínűségéről. Érdekes pl. amit a madár-biodiverzitás csökkenéséről említ a nyugat-nílusi lázzal kapcsolatban. Az ún. "higítási hatásnak" (dilution effect) a denevérek által érintett ökoszisztémákban is jelentősége van.
  • Jair Bolsonaro brazil elnök pozitív koronavírusra, és tünetei is vannak. 65 éves. Mellette szól a katonamúltja, és hogy láthatóan nem puhult el nagyon. Viszont 2018-ban egy merénylő csúnyán megkéselte.
  • Június 17-ig 768 eü. dolgozó hallhatott meg az Egyesült Államokban. Közben minden eddiginél nagyobb tömegben özönlenek a kórházakba fertőzöttek, köztük "simán átvészelem" felkiáltással önző emberek, akik majd további eü. dolgozókat ölnek meg, akik az ő nem annyira sima kezelésükkel lesznek elfoglalva. (Oroszországban eddig 562 eü. dolgozó halt meg közben.) Kieg.: ha valaki nem érti, miért fertőződnek meg és halnak meg eü. dolgozók annyian, itt egy rezidens elmagyarázza (nagyobb fertőző dózis, akár több alkalommal, a rajtad lévő eü. maszk nem feltétlenül véd attól, amit a páciens egyenesen az arcodba köhög , lehetetlen távolságot tartani mindenkitől stb.).
  • Egy klaszter története Heilongjiang tartományból. Olyan, aszimptomatikus fertőzött indíthatta, aki a második fertőzöttel egy liftet használt, de nem egy időben vele (és másképp sem kerültek szoros, közvetlen kapcsolatba.)
  • Lemondott az izraeli tisztifőorvos, és a távozás apropóján hosszan leírta, hogy miért: legelőször is az elsietett újranyitás miatt. Itt a bejegyzése a Facebookról. Leírja, mennyire rossz a helyzet, mi várható, és hogy reméli, hogy téved.
  • Sátoraljaújhelyi tábor kárpátaljai és délvidéki gyerekekkel. Ki gondolta volna, hogy ez lesz...?
  • Erősen pozitív eredmények hidroxiklorokin használatával Michiganből. (Mint ismeretes, júniusban az amerikai FDA elrendelte a HXQ rendkívüli felhasználásának beszüntetését arra hivatkozva, hogy nem ad látható mortalitási előnyt, illetve mellesleg még azért is, mert a remdesivirrel együtt nem szerencsés (a remdesiv hatását redukáló) a használata; mint ugyancsak ismeretes, a remdesivir átlagos terápiás költsége 3120 dolcsi.)
  • Az Egyesült Államokban a Paycheck Protection Program kedvezményezettjeinek (kölcsönöket kaptak) a listája került napvilágra. 521 milliárd dolláros program, és kaptak belőle milliós kölcsönöket "udvari" érdekeltségek is bőven. Van mit nézni ezen is, de a Federal Reserve kötvényvásárlási programja sem akármi, a maga 7 milliárd dollárjával (and counting). Óriási cégeket is finanszíroz, mesterséges részvényárfolyamokat generál, közpénzből védve vagyonos befektetők érdekeit, és ebből még buborék is lehet, ami kipukkanáskor természetesen shortolható.
  • Közben a pozitív tesztek aránya emelkedik 27 amerikai szövetségi tagállamban.
  • Belgrád, tüntetések a korlátozó intézkedések ellen.

2020.07.09-10.

  • Január 9-én történt az első hivatalos, megerősített haláleset Kínában. Azóta fél év telt el, és 552 ezer áldozata van hivatalosan a járványnak (a Worldometerst használom, mert a Johns Hopkins kevésbé naprakész a hivatalos adatokkal).
  • De mennyit érnek a hivatalos adatok? Indiában teljesen egyértelmű, hogy az adatok a kórházakban meghaltakat mutatják csak, miközben van, aki meghal, míg kórházba próbál eljutni, és vannak sokan, akik meg sem próbálják ezt. Egyes helyeken még a kórházi eseteket sem jelentik nagyon, pl. Nyugat-Bengálban, utasításra. És általában szeretik sokat nézegetni a kórházi eseteket utólag, hogy nem-e véletlenül mégis inkább muslicacsípéstől-e haltak-e meg az emberek. Közben a legfejlettebb országokban is jellemző, hogy ahol nagy a járvány, sokan vagy félnek a kórháztól, vagy reménykednek, hogy a "megfázásukra" biztosan nem a kórház a válasz, és így otthon halnak meg nagy számban, mint pl. az itt említett 51 éves nő Houstonban. A helyi orosz járványstatisztikák kb. annyira tűnnek komolynak, mint a választási eredményeik: sok a 99-esre végződő számadat például, valószínűtlenül sok (ahogyan a választásokon a kerek számok szoktak náluk gyakoriak lenni például a hatsó-közép-szibériai jellegű választókörzetekben). Mexikóban az Országos Népességregiszter hivatala kihozta, hogy március 19. és június 19. között nem 20394-en haltak meg COVID-19-ben, hanem 38815-en, ami nem olyan meglepő, amint tisztázzuk, hogy a korábbi, a világstatisztikák szempontjából továbbra is egyetlen mérvadó adat csak a kórházban elhunyt, laboratóriumilag megerősített eseteket rögzíti, miközben kevés a tesztkitjük, és tízből egy influenzatünetekkel jelentkezőt tesztelnek csak le a kórházakban.
  • Mexikóban én eddig 3208 addicionális halálozást számoltam, így a most adódó 18421 fő különbözetből ezt kivonom. Ezzel (15213) a g.a.h. = +179358+n.
  • És akkor még nem beszéltünk egy csomó másik országról, ahol a titkolózás/tagadás vagy a teljes tehetetlenség a politika lényege. Úgyhogy a globális halálozás jelenleg konzervatívan nézve: 552000+179000=731000.
  • Ez a cikk Svédországról egy parádés kutatásról számol be, mely körültekintő statisztikai elemzéssel kimutatja, amit nyilvános információk alapján hónapokkal ez előtt tudni lehetett: hogy Svédországban az idősebb betegeknek nem nagyon adtak intenzív osztályi kezelést, inkább hagyták őket a triázsolás jegyében.
  • Nem túl emberi állapotok Arizonában, egy, az országban illegálisan tartózkodókat fogva tartó központban. Egy CoreCivic nevű (már a neve is lenyűgöző) cég igazgatja a tábort az ICE szerződő feleként, 300 alkalmazottjukból 127-en teszteltek eddig pozitívan, így a bent tartottak sokszor nem tudnak kijönni a cellájukból, nem jutnak fürdési lehetőséghez (Arizonában, nyáron...) stb. 
  • Tulsa, Oklahoma, a nagy Trump-gyűlés korábbi helyszíne, megugrott az esetek száma.
  • A templomi szertartások is a terjedés terepét képezik.
  • A spanyol szeroprevalencia-tanulmány. Van itt térkép is, hogy meg lehessen nézni, mennyi Valenciában a seroprevalencia (elnézést, ezt nem hagyhattam ki). Érdekes a foglalkozási táblázat is: eü. dolgozók, rendőrök, idősotthoni dolgozók magasabb arányban. Magasabb szeroprevalencia a nagyobb településeken. Stb. Érdekes még az is, hogy a COVID-szerű tüneteken átesettek és antitestekre pozitívak közül csak 16,4-19,5% volt PCR-tesztelve annak idején (a sáv abból adódik, hogy kétféle antitest-tesztet is használtak a spanyol kutatók, korroborációhoz), és közülük, azaz a PCR-tesztelt ÉS tüneteken átesettek ÉS antitestekre pozitívak közül csak 75,1-78,8% volt pozitív a PCR-teszten. A PCR-tesztek megbízhatóságáról ez azért mond valamit... Ami a PCR-tesztelés alacsony arányát illeti: a kezdet kezdetén csak a súlyos eseteket tesztelték, később pedig elkezdték használni az ujjvég-böködős antitest-gyorsteszteket a fertőzöttség kimutatására (IgM-re), és ez alapján regisztráltak eseteket (ezért volt végtelenül pofátlan dolog, hogy később haláleseteket vontak le az adatokból arra hivatkozva, hogy nem volt PCR-teszt megerősítésnek ezeknél).
  • Módszertani széljegyzet: a spanyol tanulmány a kétszeres teszteléssel úgy járt el, ahogyan kell. Ezek után már igazán leírhatjuk, hogy az olyan kutatók, akik — velük ellentétben — korroborálatlan eredményekkel szórakoztatták a népet, nyájimmunitáshoz közeli állapotot ígérve nekik, szinte csalogatva őket a veszély közelébe, gyakorlatilag hanyagságból elkövetett népirtással vádolhatók. Nehéz szebben kifejezni, ha pl. azt nézzük, ami az Egyesült Államokban a kórházak túlterheléséhez vezető módon elszabadult.
  • Más dolgok. A T-sejteknek jelző (γ-interferon által indukált) IP10-es molekula szintje tartósan magasan több COVID-betegnél, felépülés után is. Intézményesített káosz az immunrendszerben. Emellett szó esik itt a betegek egy részénél durván hanyatlott T-sejt-állományról is (nem annyira meglepő, ha egyszer a vírus fertőzni tudja ezeket, bár legalább nem replikálódik bennük, mint korábbról tudjuk).
  • Mezőkövesd, "négyes iskola". Több érintett tanár más településen lakott, és Tard már most biztosan érintett.
  • Ravazdon egy ukrán vendégmunkást találtak fertőzöttnek. A sátoraljaújhelyi történet is biztosan alakul közben, még ha nem is úszunk az információk áradatában.
  • A neurológiai tünetekről egy összegzés. Agyi duzzanat, Capgras-szindróma, Guillain-Barré stb. A súlyosabb neurológiai elváltozások nem feltétlenül jártak együtt súlyos légúti tünetekkel.
  • Közben George Floyd ügyében már annyit láttam az elmúlt napokban (újra) az érvelést, miszerint a fentaniltól halt meg, csak véletlenül pont akkor, amikor mellékkörülményként két rendőr nyomta a nyakát és a mellkasát nyolc percen át és a könyörgése ellenére, hogy íme, egy korrekt beszámoló a toxikológiai eredményekről, elemzéssel. Még a wooden chest syndrome lehetőségére is kitér, és hogy itt miért nem az történt.
  • Nincs ökoturizmus, több az orvvadászat
  • 24 éves srác halála Floridában. Alighanem a vérrögök miatt.
  • Egy brit állampolgár élményei Szerbiából a koronavírussal, az elmúlt hónapban.
  • A tartós tünetekről COVID-19-nél (JAMA), Olaszországból. Átlagosan 60,3 nappal az első tünetek jelentkezése után 143 részt venni kész, és már nem pozitívra tesztelő személyből csak 18 (12,6%) volt teljesen tünetmentes. Fáradtság (53,1%) és nehezebb légzés (43,4%) voltak a leggyakoribbak.
  • Nem reagáltam közben a vírus aeroszolizációjáról szóló vitákra. Még tavasszal arra jutottam, hogy a cseppek általi fertőzés és némi aeroszolizáció egyszerre van jelen. Ezt akár tarthatnám is, de a D614G mutáció szétterjedése óta alighanem nagyobb lett az aeroszolizáció szerepe.
  • Nyolc kérdés. Nyomozatilag (Daniel Lucey járványügyi nyomozótól). 
  • Mi történik, amikor a BBC a járvány kezdeteiről kérdezgetne embereket Wuhanban? A hivatalos szervek nem válaszolnak a megkeresésekre. A Huanan Seafood Markettól elhajtják őket. COVID-áldozat hozzátartozójával a beszélgetést civil ruhás rendőrök igyekeznek megakadályozni.
  • És akkor még tegyük hozzá, amit Shi Zhenglitől idéznek februárból, ahol társadalmi médiás bejegyzésben azt üzente a laboratóriumi balesetről elmélkedőknek, hogy "az életemre eszküszöm, hogy a mi laborunknak ehhez semmi köze", a pletykát terjesztők pedig "fogják be a büdös pofájukat". Ez nem igazán egy felelősen eljáró tudósember megnyilvánulása, úgyhogy ezt is gondosan feljegyzem magamnak a kis noteszembe.
  • Újra-megbetegedések, talán visszaesésként, talán újrafertőződésként, talán új mutációval fertőződésként (egyik sem jó hír) :(

2020.07.11-12.

  • Sárgahasú szavannacerkóf vese-epitheliumi sejtjein (Vero E6 sejtkultúrán) végzett kísérletben (Bouhaddou et al.) az látszott, hogy a SARS-CoV-2 újraírja a sejtben a fehérje-foszforilációs folyamatokat (melyek során P⁺O₃²⁻ csoportok adódnak fehérjékhez). A kazein 2 kináz erős aktivációját látták továbbá, méghozzá úgy, hogy a sejten filopodiális nyúlványok keletkeznek, melyek szerepet játszanak a vírus bejutásában egyik sejtből a másikba. Hangsúlyozandó, hogy ezt nem emberi sejtekben látták, és in vitro. Itt a tanulmány. Így néz ki a dolog, pásztázó elektronmikroszkóppal (C) és transzmissziós elektronmikroszkóppal (H); a Bouhaddou et al.-féle tanulmány illusztrációi közül (igen, a kis vackok a képen vírusrészecskék).
  • sarscov2_veroe6filopodiawithvirions.jpg
  • Egy másik tanulmány is nagyot megy most: ez a BCG-vakcina hatásosságát mutatja ki a szerzők szerint most már extra-extra gondosan statisztikailag, a mortalitás csökkentését tekintve. Holnap olvasom alaposabban, itt van az anyag. Elöljáróban: ugye itt statisztikai asszociációról van szó, aminél mindig probléma, hogy végig kellene tudni követni a kauzális folyamatot is; azzal kapcsolatban pedig a logikus elvárás, hogy nem-specifikus immunstimuláció BCG nyomán egy életre azért nincs, inkább csak évekre van.
  • És akkor essünk neki. Ezeket a közrejátszó változókat igyekeztek kiiktatni, hogy izolálják az okozatiságot a BCG és a COVID-mortalitás között: "stage of the COVID-19 epidemic, development, rurality, population density, and age structure". Az "epidemic stage" változót az első esettől eltelt idő szabványosításával igyekeztek kezelni. A tesztelési politika változónak az adatokra nézve destruktív hatásáról sajnos lövésük nincs, és ezt azzal próbálták semlegesíteni, hogy a "kevésbé manipulálható" haláleset-számokat nézték. Hát, ha abban Spanyolországot és az Egyesült Királyságot hasonlítja össze valaki, nem kevés manipulációt talál pedig. És még egy szépséghiba, de nem a szerzők hibája: a kéziratot május 1-én adták le bírálatra (az adataik pedig akkor legalább napokkal korábbi időszak végén frissültek utoljára). Az nagyon régen volt. Shit happened since then.
  • És még egy tanulmány. Keresztreaktív T memóriasejtekről review. A hagyományos koronavírusok által esetlegesen szerzett relatív védettség lehetőségéről. Enyhébb megbetegedés, aszimptomatikus hordozás a lehetséges következmények között. A H1N1-nél is volt köze ennek a szokatlan halálozási mintázathoz, vagyis hogy ott pl. fiatal felnőttek veszélyeztetettebbek voltak, mint idősebbek, akik átestek másik H1N1-en évtizedekkel korábban. Pedzegettük ezeket a dolgokat itt már korábban is.
  • Kína beszél eltitkolt, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetekről Kazahsztánban, és annyi igazság van a dologban, hogy a kazahoknál nem a "nem is a koronavírusba halt bele" c. játék kedvelt az illetékesek részéről, hanem a "tüdőgyulladás volt az, nem feltétlenül koronavírus" c. játék. A kazah adatok szerint az év első felében a tavalyi 1172 helyett 1780 "tüdőgyulladásként" leírt haláleset volt, miközben COVID-ben negyvenezer esetre jutott kétszáz haláleset június végéig. A különbözettel g.a.h.: 179966+n. 
  • Trump tegnap már viselt maszkot egy nyilvános jelenésnél.
  • Ezt az embert egy kicsit — lehet, hogy ez csak ezrelékekben mérhető, de azért — Trump ölte meg, no meg a sötét középkoriság promóciójával uralkodni vágyók tábora.
  • Az amerikai haderőnek eddig 41 tagja halt meg COVID-ben.

2020.07.13-15.

  • Járvány az okinawai amerikai bázison.
  • Járvány Idlibben, Szíriában (ez a felkelés utolsó bástyája lényegében).
  • A koronavirus.gov.hu-n most éppen az a fő üzenet, parafrázissal élve, hogy a vírus a külföld nevű helyen van, és nem szabad hagyni, hogy belemenjen a Magyarország nevű országba. Ijesztő, hogy ma milyen IQ-szintre lövik be a hatékony politikai kommunikációt. De meglepő nem ez volt számomra tegnap, hanem amikor kiderült, hogy Szerbiában csak közepesen súlyosnak minősítették a helyzetet, és hogy sárgának sorolták be őket (a piros a legsúlyosabb). 
  • Újrafertőződésről jelentés, újabb. Nyilván nincs ennek kitéve mindenki egyhamar, de hogy ilyen rövid időn (hat héten) belül is van, aki igen, az több, mint kellemetlen az összkép szempontjából. Pláne ha az újfrafertőződöttek észlelésének jelenlegi valószínűségét is figyelembe vesszük; ugyanis x idővel ez előtt n lélekszámmal kisebb populációból az újrafertőződés p valószínűsége mellett egy töredékpopuláció tagjainak a kihalászásáról van szó.
  • A City University of New York (CUNY) 46 faculty- és alumni-tagot és diákot veszített eddig COVID-ben (huszan a faculty soraiból).
  • Az Európai Parlament kezdeményezése egy Technology Access Pool létrehozására, ami a szabadalmi jogokat is magában foglalnál a COVID kezelésének kontextusában történő innovációra. Izgalmas kérdés, mert nem csak a hozzáférés a világérdek, hanem az is, hogy valaki innováljon, és legyen mihez hozzáférni. A részvétel ugyanakkor önkéntes alapú lenne, úgyhogy inkább a non-profit szektort érinti.
  • Tanulmány sok adattal a szívet érő károsodásról COVID-nél, a szív ultrahangos vizsgálata alapján, n=1272 (ebből 73% volt megerősített COVID, 27% valószínű). A nők 29, a férfiak 71%-ánál mutatott ki abnormalitást a scan. 901 résztvevőnek nem volt korábban szívbetegsége, és közülük is 46%-nál abnormalitás. Ha pedig az enyhe eseteket nézzük külön (benne CVD előzménye lehetőség), ott is 15%-nál abnormalitás.
  • Az Index furcsának találja, hogy az Egyesült Államok csak sárga besorolást kapott nálunk. Gulyás Gergely kifejtésében ez azt jelenti:, hogy "Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség".
  • Eset pszichotikus epizóddal. Fejfájást a legféltettebb titkok dömpingszerű megvallása követett halálfélelem hatása alatt, majd a kórházban már profétának képzelte magát a páciens — és akkor leszedálták. 
  • A méhlepény (placenta) sejtjein nem fejeződik ki ACE2 és TMPRSS2, úgyhogy a SARS-CoV-2-nek ez sivatag. Bár kifejeződik itt furin és CD147 (baszigin), az ACE2 és a TMPRSS2 hiánya eldönteni látszik a meccset. (Más vírusok nagyon is célba találnak itt, pl. zika, CMV, Lassa.)
  • Az aszimptomatikus hordozók tüdeje is károsodik. Miközben a tüdejük ugyanolyan beszűrődéseket mutathat, mint a tüneteseké.
  • Eastern Cape Province, Dél-Afrika. Nagyon rossz kórházi állapotok.
  • Az amerikai kórházak most már nem a járványügynek, hanem a Fehér Háznak küldik majd az adatokat, mert így... sokkal jobbak lesznek majd az adatok...
  • Tunézia. Örülünk, hogy az arab ún. tavaszból legalább itt demokrácia lett, de azért közegészségügyi célzattal megosztani kézmosásra figyelmeztető pósztot a Korán szúráinak stílusában írva börtönbüntetéshez vezethet.
  • Japán, színház utáni klaszter. Mind a 800 nézőt magas kockázatú kontaktnak minősítették az alapján, amit eddig találtak.

2020.07.16-19.

  • Egy röpke gondolat: ha az antitest-titerek hanyatlanak, akkor a szeroprevalencia-tanulmányok eredménye lefelé hibázik valamennyit szinte biztosan.
  • Egyelőre nem tisztázott argentin hajós eset (h/t Epikurosz). A tengerészek közül szinte mindenki PCR-pozitív lett 35 nappal indulás után. Elméletem, hogy indulás előtt fertőződött, 1-2 hétig inkubáló aszimptomatikus fertőzött ürített vírust a fedélzeten egy-két hétig, és az fertőzte meg a többieket (náluk is hozzászámítva a lappangási időt). De ha más volt a fertőzés vektora, azt nagyon érdekes lesz kideríteni. Felszökött-e a hajóra például fertőzött rágcsálópopuláció, akik ijedtükben letüsszögték a kapitány macskáját? Ilyesmikre is lehet gondolni, félig komolyan megfogalmazva.
  • Pakisztánban is vannak rejtve maradó halálesetek. A linkelt cikkben egy esetről van beszámoló, ezt majd levonom az összesítésből utólag, ha lesz jobb adat. Addig g.a.h.: 179967+n.
  • Egy 24 éves texasi nő 79 napi kezelés után távozhat a kórházból
  • Az alsó végtagi trombózisokról COVID-nél.
  • Gyerekek is nagy számban lesznek fertőzöttek.
  • Még a nem-elhanyagolható keresztimmunitás irányába mutató eredmények.
  • És ha már keresztimmunitás, egy kicsit többet akarok majd olvasgatni az OC43-as koronavírusról (ha már február óta emlegetem) és az 1889-1892-es pandémiáról (hívták "orosz" és "ázsiai" "influenzának" is), amelyet lehet, hogy ez a bétakoronavírus okozott, a SARS-CoV-2 méltatlanul kevés figyelmet kapó távoli kuzinja, akkor friss zoonotikus patogénként. A tMRCA-elemzés alapján is erős egybeesésnek tűnik, hogy éppen akkoriban történhetett az OC43 kitörése az emberi populációba, és a tünetekről és a járvány egyéb jellegzetességeiről szóló anekdotikus megfigyelések is erre utalnak: férfiak lettek inkább betegek, és sok volt a neurológiai/központi idegrendszeri komplikáció. Itt is jelentős volt a kockázat az életkorral összefüggésben: míg az 5-14 éves korcsoportnál csekély volt csupán, 70 év felett volt a legnagyobb. Csak Nagy-Britanniában lehetett vagy százezer+ áldozata három nagyobb hullám nyomán (ebbe persze "sima"/szezonális influenzás esetek jelentős számban keveredhettek az akkori viszonyok között; mások egyébként négy hullámot említenek Nagy-Britanniában, és 125 ezer áldozatot). Érdekessége ennek a járványnak, hogy megmutatta, légi közlekedés nélkül is lehetséges már a gyors szétterjedés: a meglévő vasútvonalak és viszonylag gyors tengerhajózási összeköttetések elegendők voltak ehhez.
  • 1062 PCR-vizsgálattal igazolt kórházi fertőzés, és ebből 260 elhunyt a járvány első szakaszában nálunk. A járvány felderített részének tekintélyes része (a fertőzöttek majdnem negyede, az elhunytak közel fele), de persze volt a járványnak felderítetlen része is.
  • Spanyolországban százezer nyércet készülnek leölni a nyércek között ott is kitört járvány miatt. 
  • A szerbiai tüntetések a július 7. utáni napokban kicsit bonyibbak voltak, mint ha pusztán a "korlátozó intézkedések" ellen lettek volna. Mint kiderül, az egyik kiváltó ok egy olyan férfi esete volt, akinek az apja nem jutott lélegeztetőgéphez, meghalt, majd csak nem akarták megerősíteni, hogy a koronavírus áldozata lenne. Amikor a fia ezt videóra mondta, a videó pedig népszerű lett, a szerb elnök válaszul hazugnak nevezte, mire ő bemutatta a dokumentumokat az esetről egy újabb videóban. A tüntető tömegben pedig elég sokan viseltek maszkot felvételek tanúsága szerint.
  • Látom, milyen szigorú szabályok mellett zajlanak jelenleg teniszversenyek, Forma-1 stb. Buborékban dolgozó csapatok. Teniszütő-koccantás kézfogás helyett. Maszkviselés. A közös tevékenység érdeke, hogy ne legyenek lazák. Csinálják, hogy folytatni is tudják. És látom közben azt is, hogy annak idején szabadtéri órákat tartottak sok iskolában a spanyolnátha miatt. Miért olyan magától értetődő ezek után menedzsernek-politikusnak, hogy az iskolanyitásokkal beltérbe össze kell zárni beszélgetni tömegeket? (A totálisan-fatálisan zsúfolt egyetemi termekről még nem is beszéltem, ahol mindig beesik pár hallgató végigbulizott éjszakák után, köhi-köhi kíséretében.) Tanulságos egyébként a teniszversenyekről szólva, hogy a bemutató versenyekből álló "pótszezont" beindító belgrádi tornát persze kellően hanyag módon sikerült megrendezni, maszk senkin, labdaszedők-vonalbírók normális létszámban, a játékosok meccs végén ölelkeztek, teli lelátó előtt játszottak stb. Meg is lett az eredménye, amiből azután az is tanult, aki enélkül nem tért volna jobb belátásra.
  • Élő Anitának ezt a cikkét még nem kritizáltam, pedig ez most kijár. Írja pl.: "A belgrádi tiltakozások politikai háttere összetett, de jól mutatta, hogy a főként fiatalokból álló tüntetők nehezen tűrik az újabb korlátozásokat". Meg lehet nézni két ponttal fentebb itt, hogy erről szóltak-e a belgrádi tüntetések. Nem. "A megoldás a fertőzöttek gyors felderítése" - írja aztán, amiről maga is kihozza, hogy nálunk nem fog működni, mert... nem fog. "A cél, hogy ne legyen szükség az egész ország lezárására, csak a valóban fertőzött közösségeket izolálják" - vezeti tovább a gondolatmenetet a saját maga által is lehetetlennek ítélt feltétel meglétéből kiindulva. "Az osztrák járványügyi rendszer települési szintig mérlegeli a kockázatot. Nem egyedülálló ebben, ugyanezt csinálják a britek is" - teszi hozzá. De Ausztria/Nagy-Britannia és Magyarország között van némi különbség nem csak a tesztelés gyakorlatát, hanem az ország központosítottságának mértékét és (a britek esetében) a méretét tekintve is. Budapestnek nem lehet egy kerületét lezárni, Budapest lezárása pedig az ország szempontjából sokkal súlyosabb változás. Én aztán szeretném elkerülni ezeket a lezárásokat-korlátozásokat, csak arról nincs fogalmam sem ezen a ponton, hogy ezt a magyar feltételek között hogyan lehetne elkerülni tömeges emberveszteség nélkül.
  • Vertikális transzmisszió, dacára a fentebb a méhlepénnyel kapcsolatban találtaknak. First ever definitive case, úgyhogy azért ez nem jelenti, hogy ez lenne a norma.
  • Nobel-különdíjat ennek a dublini ír orvosnak. Ezt a kísérletet már rég el kellett volna végezni ebben a formában (a hülyék kedvéért). Kamera be, maszk(ok) fel, pulzoximéter az ujjra. A vér-oxigénszint hat maszk felvétele után sem esik le.
  • A SARS-CoV-2 által promótált bakteriális kolonizációról a tüdőben (Prevotella, Veillonella, Capnocytophaga, Fusobacterium, Oribacterium és Bacteroides által). Ezeknek szerepe lehet emelkedett IL-6, szívkárosodás, vérrögképződés, ARDS, szepszis és egyebek kapcsán is, a SARS-CoV-2 saját hatásain túl.
  • Ez itt pedig a gombás felülfertőzésekről egy tanulmány, aspergillosisra fókuszálva. Ezekben persze a szteroidos kezelés (dexametazon) is szerepet játszhat.
  • Tanulmány: nem mindegy, mi minden fertőződik még meg a vadonban a szennyvíz révén, downstream.
  • A SARS-CoV-2 annyira megütötte a jackpotot vírusszempontból, hogy az ACE2-höz kötődés és a furin hasítási hely révén szinte mindenféle sejthez hozzáfér, és a tetejében megzavarja a vérnyomás-szabályozást, a sóháztartást és a glükózmetabolizmust is. Most itt ez a tanulmány: eszerint a lipidmetabolizmust is. Cserébe viszont lehet gondolkodni koleszterincsökkentő gyógyszerek bevetésén (sztatinokról már korábbról van adat, hogy pozitívan alakítják a túlélési arányt).
  • Nem annyira jó jelek a véradás biztonságosságát illetően: egy hónapja aszimptomatikus, fertőzésen átesett szemény donációjában is sikerült kiszúrni a SARS-CoV-2 RNS-ét. Silver lining, hogy vélhetően alacsony vírusszám mellett, és akkor talán nem volt olyan nagyon fertőző, vélik a szerzők.
  • Anno megállapítottam, hogy a járvány halálozása globális szinten nyilván nem fogja meghaladni a szív- és érrendszeri betegségek éves halálozását. De azt ne feledjük el, hogy helyenként, időről időre, a járvány nagyobb fellángolásaiban sokkal többen is meghalhatnak, mint ahányan egy átlagos napon meghalhatnak egyéb okok következtében. Íme, Arizona tegnapi adatai (COVID július 18-án vs. napi átlagos halálozás egyéb okokból Arizonában):

sarscov2_deaths_in_arizona_18july2020.png

  • Az iskolás korú gyerekek nagyon is terjesztik a koronavírust (és egyéb eredmények). Dél-koreai tanulmány.
  • Amúgy pedig újszülöttek is ki vannak téve a fertőzésnek, nagy számban is. 
  • Kijött közben a State Department 2018-as sürgönye a Wuhan Institute of Virology biztonsági problémáiról, és amint megszerzem, linkelem is majd. Egyelőre a nyilvánosságra hozatal a Washington Post paywallja mögé történt, úgyhogy várom, hogy valaki más is megossza, és ezzel ténylegesen nyilvánossá tegye. Közben végre sikerült letöltenem, csak egy másik számítógépről kellett rámennem, hogy élvezhessem a limitált free accesst.
  • A kontent: a WIV építési munkálatai csak 2015. január 31-re fejeződtek be. Kevés volt a jól képzett szakember az ideális feltöltéséhez. Tekintve, hogy Kína akkor már épített Harbinban (állatorvosi célokra) másik BSL-4-es labort is, ez a hiány elég érdekfeszítőnek tűnt, de a sürgöny szerint lehetőséget adott mind nemzetközi képzésben, mind együttműködésben amerikai szakemberek belépésére is (említés történik a University of Texas és a U.S. NIH már meglévő programjairól). A kínai szabályozás a sürgöny keltéig (2018. január 19.) csak a Nipah, az ebola és a xinjiangi vérzéses lázat okozó vírus (egy krími-kongói variáns) használatát engedélyezte nekik P4-es patogének közül. A sürgöny ugyanakkor megjegyzi, hogy a (P4-nek ironikus módon besorolatlan, hisz még nem kellően megismert) denevér-koronavírusok kutatgatása máris milyen sikeres a WIV-nél.
  • Trumpék döntéshozataláról összefoglaló (NYT). Mark Meadows (Fehér Ház, kabinetfőnök) és csapata játszotta a döntő szerepet, míg Trump elnökösdit játszott a kertben, és Deborah L. Birx közegészségügyi tanácsadóként a tudomány hitelét adta az optimista megközelítéshez. A stratégiát pedig úgy határozták meg: "authority handoff". A szövetségi tagállamoknak passzolták a labdát, hogy ne nekik kelljen már vesződniük vele, nem azért akarták a hatalmat, hogy holmi problémákat kelljen megoldaniuk. (Mi ezt itt menet közben végig követtük, persze.)
  • Nagykőrösön esetek egy csomagolóüzemben. A felderített aktív esetek száma (is) növekvőben Magyarországon.
  • Egy izraeli óvónő hiába figyelmeztette a szülőket, hogy karanténozott családtag mellől ne küldjenek gyereket az óvodába. Mostanra pedig meghalt. Izraelben május óta 1335 novendék/diák és 691 "faculty" fertőződött meg az intézményekben.
  • Rouhani iráni elnök szerint 25 millió fertőzöttjük is lehetett akár mostanra (gondolom, ezt valamilyen szerológiai mintából sikerült kivetíteni). Namármost, nekik 14188 halálesetük volt hivatalosan, de náluk azt is biztosan lehet tudni, hogy ezek az adataik kitaláltak. Eddig 4652 extra halálesetet sikerült dokumentálni náluk kellő valószínűséggel. Sejthető, hogy még ezek ÉS a hivatalos adatok összeadása mellett is csak (jelentős) alábecslést kapunk.
  • Járvány a járványt felderítő kapcsolatkövető központban (UK).
  • Brazília, az őshonos népességet ellátó eü. szolgálatnak vagy 1000 tagja fertőződhetett, amit az NY Times kicsit szenzációéhesen úgy tálal, mintha konkrétan ők fertőzték volna le az őshonos népességet "segíteni igyekeztükben". Ami nem lenne amúgy lehetetlen, de dokumentálva itt nincs ilyen.
  • Boris Johnson és egy rakás egyéb politikus kinyilvánította mostanra, hogy "nem szeretnének újabb lockdownt". Magyarul inkább a tömegirtást preferálják. Nagyon szép. Az NHS részéről mindenesetre jelezték, hogy nem lesz jó vége... Hogy világos legyen: én sem szeretnék második lockdownt, de itt az életért és a járványért egyszerre kell majd harcolni legalább ősztől, és nem szabad bedőlni a szociopatáknak, akik azt terjesztik, hogy választás van a kettő között. Majd ha lesz vakcina, akkor lehet (de még akkor is csak szerény keretek között) kívánságműsort rendezni.
  • Új infók az argentin hajóról, ahol 35 napi hajózás után jelentkezett a járvány látható formában. A 35 valójában D+49, azaz 49 napot kellhet magyarázni, mert indulás előtt volt negatív teszt és két hét önkarantén a legénységnek. Lehetőségek: 49 napot lehet magyarázni két hetes inkubációkkal és aszimptomatikus fertőzöttől való kiindulással. Az is lehet, hogy a vírus valamiféle optimális körülmények között a környezetben maradt meg valahol néhány napig, és úgy került aszimptomatikusnak megmaradó hordozó szervezetébe. És az is lehet, hogy az önkarantén csak olyan Maradona-jelleggel volt betartva egyesek részéről. Akár ez mind szerepet játszhatott. Vagy a kapitány macskája (ha volt neki).
  • A humán kapcsolatkövetés realitásai az Egyesült Királyságban. Országos szinten 21,8% sunnyog, és azt mondja, senkivel nem volt kontaktban. Blackburn tájékán pedig a kontaktok felét nem sikerült elérni, hogy meg legyenek egyáltalán szólítva az ügyben, miközben éppen újraindult arrafelé az exponenciális növekedés.
  • Béta-interferon-inhaláció kedvezőnek tűnő előzetes eredményeiről.

Folyt. új bekezdésben!

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr2915977050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2020.07.02. 19:42:47

Japán adatok térképpel: osf.io/preprints/socarxiv/cpqrt/

A plazmával történő gyógyítás kétes gyakorlatai a 3. világban, és azok lehetséges következményei (Olyan, mintha leültek volna beszélgetni, és leírták amit összehoztak. Az egyik virológus, a másik a bolíviai védekezés gyakorlati embere.): osf.io/preprints/socarxiv/cyqx8/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.02. 20:09:39

@_Epikurosz_: Igen, ez egy ilyen "gondolkodjunk hangosan" jellegű anyagnak tűnik. Hát, biztos, hogy nem szeretnék plazmakezelést kapni rázósabb helyeken :(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.07.07. 16:59:30

A vincenten linkelte deckard_r kommentelő társ a vírus eredete témában. Ahogy néztem itt még nem volt.

www.nature.com/articles/d41586-020-01541-z

Nem mai cikk ugyan de lehet hogy fontos.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.07. 17:07:33

@rdos: Nahát, valahogyan eddig elkerülte a figyelmemet... Igazán új dolgokkal nem szolgál, de jó például a heurisztikai séma, amit a víruseredet megítéléséhez közöl, és érdemes végigugrálni rajta. Jól felhívja a figyelmet, mennyire valószínűtlen, hogy bármelyik magyarázat mellett megkérdőjelezhetetlen bizonyíték kerülne elő... a Kínai Népköztársaságból :(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.07.08. 07:52:05

@Marton Péter: Az biztos hogy nem könnyíti meg az eredet kutatást hogy Kínából, a tízmillió komisszár országából származik ez az új kórság. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.07.09. 07:43:01

Reggeli hír volt a HVG-n.

hvg.hu/itthon/20200708_magyar_uszok_koronavirus_antitest_veradas_verminta

Nyájimmunitásban akkor nem bízhatunk? Ahogy a vakcinában sem?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.09. 11:18:17

@rdos: A nyájimmunitás kifejezés használata soha nem volt pontos, az az igazság. Nyájimmunitásról a népesség átoltása kapcsán szokás beszélni. Egy fertőző betegséghez kapcsolódó dinamikus helyzetben az a nyájimmunitásszerűség, amiről beszélnek, csak a terjedés lehető legnagyobb mértékű lelassításáról szól tulajdonképpen. A nép átverése annyiban, hogy a népet a nyájimmunitás irányába hergelők ezt általában elfelejtik mondani (ha tudnak róla).

Az úszók esetében nem vagyok meglepve igazán: viszonylag enyhén voltak betegek (fiatalok, jó kondiban), és a szervezetük gyorsan ürítette a vírust. Viszont T- és B-sejtek révén felkészültebbek lehetnek a következő fertőzésre így is. A SARS-CoV-2-vel kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy egyénileg eléggé változékony a kép: van, akinél az antitestek hosszabban megvannak, van, aki antitestek hiányában is védett marad, mert a B-memóriasejtjei készenlétben állnak, és van, aki nem szerez semmilyen immunitást. Éppen ma hallottam, bár a forrást egyelőre nem találom, hogy a fekete himlőn is volt, akit többször átesett, más meg közben tartósabb védettséget szerzett egyszeri megbetegedéssel, annak idején.

kazsiafigyelo 2020.07.10. 13:52:44

Azért az érdekes, hogy a régió összes országából itthon a legjobb a helyzet. Szerintem a tesztelés hatékonysága és mennyisége nem ad magyarázatot erre, miután az szinte kizárt hogy ukrajna és a balkán országainak az egészségügye hatékonyabb lenne. Kis utánanézéssel elsősorban a maszkviselés és a külföldi kapcsolatok lehetnek az elsődleges okok:
Ausztria június 15-től megszüntette a kötelező maszkviselést

Szlovákiában kinyitottak az iskolák óvódák júniusban, ahol nem kell maszkot hordani (nálunk ugye az iskolák gyakorlatilag végig zárva maradtak)+ erős kapcsolat csehországgal, ahol nyugat-európára jellemző elterjedtsége volt a vírusnak

Szerbia, Románia és a Balkán többi részében nem tarották be rendesen a hatósági intézkedéseket, plusz náluk a legmagasabb arányosan a vendégmunkások száma, ők folyamatosan hozzák be a vírust nyugat-európából

Szlovéniába és Horvátországba valószínűleg megintcsak külföldről, a balkáni országokból viszik be + turizmus (?)

Magyarul ha ezen a héten nem zárják le legalább az ukrán-román-szerb határt újból, akkor azzal minden előnyunket el fogjuk veszteni, és itthon is szét fog terjedni.
444.hu/2020/07/10/a-magyar-adatok-szerint-tovabbra-is-sziget-vagyunk-a-koronavirus-tengeren?fbclid=IwAR2zLfRWMg06UVRXFwOwkbUsqR2Orx6NT4zgu-Cn0-dnDdDrAt8WxhVTTpg

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.10. 13:58:03

@kazsiafigyelo: Én is nagyjából így látom! Azzal, hogy lehet, hogy már késő, sajnos. De intézkedni kell, és ha jól értelmezem a kormány kommunikációját, most már fognak is.

_Epikurosz_ 2020.07.11. 19:53:09

@kazsiafigyelo: @Marton Péter: ha pechünk van, akkor csak nem tudunk róla. Jellemző lenne. Örülnék, ha már a gyanú legkisebb jelére intézkednénk.

_Epikurosz_ 2020.07.16. 08:21:07

Rejtélyes terjedés 35 napos lappangással - mintha kinyitottak volna egy konzervet... vagy a szennyvíz a folyóban volna túltelített, a matrózt pedig megfürdették volna. Bár az angol dal, nem argentin.
index.hu/kulfold/2020/07/14/argentina_teherhajo_koronavirus_rejtely/
www.france24.com/en/20200714-mystery-as-argentine-sailors-infected-with-virus-after-35-days-at-sea

_Epikurosz_ 2020.07.16. 08:21:10

Tudod, hogy nem értek veled egyet HCQ ügyben. Ez még rendben is lenne, de van egy randomizált, kontrollált, bár open-label, de nagy elemszámú kísérlet, igaz, itt sem adtak hozzá cinket, ha jól nézem. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.15.20151852v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.16. 08:57:16

@_Epikurosz_: az argentin eset elég különös. Vajon csak PCR-teszteket csináltak, vagy szeropozitivitást is néznek? Az egyik elképzelhető magyarázat az, hogy a PCR-negatívok valamelyike (4 fő, ha jól értem), fertőzött lett közvetlenül indulás előtt, 1-2 hétig inkubált, aztán vírust ürített akár két héten át, a többiek pedig lappangtak D+35-ig.

A hidroxiklorokinnál én nyitott vagyok mindenre (volt már adat ilyen is, olyan is, ember legyen a talpán, aki metaanalízisben kiegyenesíti ezt). De itt is súlyos betegeket néztek, akiknek a szívét valószínűleg ellenjavallt terhelni ilyesmivel. És még a cink kérdése is ott van. Mindenesetre részemről a Remdesivir is lehet az, amit korán adnak az embereknek, de azt is inkább korán kell adni, hogy hatásos legyen, ahhoz pedig tesztelni kell, eredményekkel 1-2 napon belül, és ez nem sok helyen működik megbízhatóan.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.17. 14:37:02

@_Epikurosz_: nahát, ebbe nem is gondoltam bele, hogy a cikk törlése esetén az összes jó kommentet is törlik, ami befutott hozzá :( Azért lehetne erre valami szofisztikáltabb policy. Mindenesetre a mostani írás tartalmával én is maximálisan egyetértek. Látva, hogy szívbetegség nélküli COVID-osok közel felénél mutat ki abnormalitást a szív-ultrahang, nem kell a kórházban fekvőket terhelni még hidroxiklorokinnal is.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.17. 14:39:46

@_Epikurosz_: "szívbetegség nélkül is, a COVID-osok felénél" akartam volna mondani, de úgy sem lett volna tökéletes... szóval összességében a COVID-osok felénél, és köztük sokszor olyanoknál is, akiknek nincs előzményként már szívbetegsége. Comment retracted (immediately) :)

_Epikurosz_ 2020.07.20. 17:08:05

@Marton Péter: :) Talán lassan összeáll a kép.
A jó megjegyzéseket én is sajnálom. Érdemesebb lenne meghagyni az egészet tanulságnak, bár nyilván kellemesebb érzés a publikálónak, hogy olyan, mintha meg sem jelent volna.

_Epikurosz_ 2020.07.21. 08:22:17

Az osztrákoknak eleve volt egy Agent-based modeljük ami kiadta a SIR-t (Martin Bicher www.researchgate.net/publication/262211845_Agent-Based_Derivation_of_the_SIR-Differential_Equations ) , és ezt használták a terjedés modellezésére úgy, hogy kölcsönkérték a meteorológusok szuperszámítógépeit. Szóval ha vacak Ausztriában az időjáráselőrejelzés, akkor a sógorok épp járványt jeleznek előre.

_Epikurosz_ 2020.07.21. 08:22:25

Az előző az személyes / kis csoporttal történt közlés.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.21. 09:25:45

@_Epikurosz_: Nagyon klassz anyag, szépen mutatja a location és a contact tracing jelentőségét is. Ha Ausztria nálunk a példa, és a Miniszterelnökségen tényleg dolgozik egy teljes csapat az ő figyelésükön, akkor remélhetőleg figyelnek majd erre is. Fontos lesz, ha tényleg nem akarjuk még egyszer lekapcsolni az életet annyira, mint tavasszal.
süti beállítások módosítása