Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus: The Fall Semester

2020. augusztus 31. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2020.09.01-06.

Horvátországból az utolsó pillanatig lehetett behozni a koronavírust Magyarországra, még némi tengernézős ösztönzés is volt hozzá, sőt tevékenyen "példaadó" vezetői eljárás is. Az elmúlt egyhetes időszakban sikerült találni 1042 fertőzöttet úgy, hogy közben volt olyan is, aki szoros kontaktszemélyként nem tudta leteszteltetni magát (van tehát némi látencia, még ha vélhetően nem is akkora, mint tavasszal). Az esetek túlnyomó többsége már jó ideje nem importált. A nyilvánvaló tömeges belföldi terjedés ellenére a kormány egyelőre a külföldi személyek (bizonyos, pl. futballmérkőzéshez köthető kivételek melletti) kizárásával reagált, pedig az "importált" esetek nagy részében is egyébként magyar emberekről volt szó. Közben elsuhant augusztus 20. és néhány tömeges szezonzáró balatoni hétvége. A tévében helyszíni közönséges éneklős műsort láttam a minap, sehol egy maszk a láthatáron a képernyőbe zárt univerzumban. Most itt az iskolakezdés, és az egyetemek egy része is eltökélt — egyelőre —, hogy legyen valamennyi tantermi oktatás. Csak a felsőoktatásban ez diákok tízezreinek — köztük gólyatáborból frissen szabadultaknak — a települések közötti mozgásával jár már most, a (még lefújható) készülődés jegyében. És közben szeptember 1-el alighanem a kiskereskedelem és egyéb szektorok is felpörögnek valamelyest. A "zemberek" egy része pedig mintha nem értené, hogy a maszkozás nem színpadi rituálé, és hogy helyénvaló művelésének tényleges tétje van — a koronatagadókról és a maszkban-nem-hívőkről ezzel még nem is beszéltünk.

Az Egyesült Államokban a Trump-adminisztráció úgy tűnik, végképp elhatározta, hogy nem hat rá a józanság szava, és novemberre, az elnökválasztások idejére ez érdekes állapotokat eredményezhet. Németországban a koronavírus-párti (na jó, pontosabban laissez-faire/liberális járványpolitikát pártoló), nagyrészt szélsőjobboldali tüntetők a Reichstagot rohanták meg. Az Egyesült Királyságban is indul az oktatás, a felsőoktatás esetében kész diáközönnel, miután utólagosan megvariálták a felvételi kritériumokat. Fehéroroszországban továbbra is patthelyzet van, rendszeres nagy tüntetésekkel.

Mit bírnak majd a gazdaságok, ha a járványhelyzet romlásával újabb változások következnek? Mikorra válnak széles körben elérhetővé a monoklonális antitestes kezelések? Mikorra lesz működő és biztonságos vakcina?

Welcome to the Fall Semester. A szokásos szisztémában követjük tovább a fejleményeket.

  • Egyetemisták kicsi, de nem zéró halálozási kockázata. Emellett persze ott van a hospitalizáció, egészségkárosodás ennél nagyobb aránya is. És előbb-utóbb megfertőznek másokat is.
  • Koronatagadást fűtő trollhálózatok. A COVID-ben elhunyt Herman Cain Twitterjét is használják az üzenetük terjesztésére.
  • Oroszország. Eddig a következő tételeket számoltam a hivatalos halálozáson felül. Cseljabinszk: +18; Szentpétervár, május: +1400/2-171=+529; Moszkva: +958 (kb. kilencedrészben május előtt); Dagesztán: +625 (részben május előtt). Összesen: +2130. Ez a cikk május és június hónapokra együttesen mutat ki +26360 szezonális átlagot meghaladó halálozást. Ha ebből nagyon konzervatívan kivonom a COVID-halálesetek teljes hivatalos számát ebben a két hónapban (-8277), majd kivonom a cseljabinszki és szentpétervári tételek egészét (-547) és a moszkvai és a dagesztáni adat nyolckilenced részét is (-1407), kijön +16129. Ezt még el is felezem, hogy nagyon konzervatív legyek — így jön ki +8064 (lefelé kerekítve). G.a.h. így: +251319+n.
  • Indiában is adatmágusok seregei dolgoznak a halálozás (kozmetikai jellegű és célú) javításán. Bhopalban pl. krematóriumban, COVID-protokoll szerint égettek el 180 testet június 24-ig, de csak 91 halálesetet jelentettek. G.a.h.: +251408+n.
  • Debrecen, romló szennyvizes értékek (több vírus).
  • Holland idősotthon, aeroszolos terjedés, amit az érintett épületszárnyban közös és energiahatékony (=ritka) légcserével működő légkondicionáló vitt véghez. Az "elavultabb" (kívülről levegőt gyakrabban beszívó) keringetőrendszerrel felszerelt többi épületszárnyban nem volt fertőzött. Upsz.
  • Oroszi Beatrix, a kormány public health/epidemiológiai tanácsadója is megállapítja, hogy... a határral szórakozni elégtelen, kontaktkutatni pedig sokkal gyorsabban kellene. Elmondja: "...augusztus első négy hetében az 1853 új esetből csupán 163 megbetegedést okozott külföldi fertőzés, mostanra pedig már 10 százalék alá süllyedt ez az arány". Hát igen, ha valaki arról álmodik még, hogy a gazdaságot jó lenne nem leállítani újra, akkor tegnap kell nekiállni a kapcsolatkövetésre ráfeküdni jobban.
  • A kapcsolatkövetés úgy működik jelenleg, hogy 6 nap elteltével hivatalosan 18 fertőzöttet sikerült azonosítani a Corvinus-gólyatáborból, miközben közszájon forog, hogy ennél több van, pl. magántesztek alapján. Ha ez igaz, akkor a magántesztet végzetteket ezek szerint nem keresték eléggé. Közgazdász is vagyok, úgyhogy megjegyezném, hogy ez fájni fog a GDP-nek. Úgy tűnik, a rendszer jelenleg azt tudja viszonylag jól kezelni, amikor egy helyi gócban kell körbemenni ajtókon kopogtatni (pl. Mezőkövesden). Amint országszerte terülnek azok, akiknek utána kellene menni, több helyi szerv koordinálásával, zavar van az erőben. Namármost a GDP termelése sajnos eléggé országszerte terülő folyamat, úgyhogy a védelmében kell tudni alkotni valami látványosat ilyen léptékben is.
  • A Summit nevű szuperszámítógép ráfeküdt a COVID-témára, és arra jut, hogy a fertőzés után fáziskéséssel beálló túlgyulladás (saját terminusként dobom be, szerintem jól leírja a lényeget) azután következik, hogy a renin-angiotenzin rendszernek a vírus általi megzavarása nyomán, részben a zavar enyhítésére bradikininvihar indul a szervezetben, túlkompenzációként (hatásai: vazodilatáció (értágítás), vérnyomás csökkenése (itt a vérnyomás elszállásának megfékezése), gyulladási folyamat). Most nem felvágni akarok, de hónapokkal ez előtt mondtam (mások is mondták), hogy a COVID-nél alapbetegségként leírt magas vérnyomás, stroke, mélyvénás trombózis, infarktus stb. mind igazából a COVID következményei sok esetben. Azóta ez még a diabéteszről is kiderült (hogy a kialakulása esetenként következmény).
  • Lámák nanotestjei (sdAb, single-domain antibody) is hasznosak lehetnek talán, egyszer, az emberi terápiában.
  • Very belated ideas XXVIII. Olaszok felvetése, hogy a tesztelési elvárásokat akár kölcsönösségi alapon is lehetne segíteni teljesíteni, európai keretek közt. Az együttműködés bizony rózsát terem(hetne).
  • Iowában berobbant a járvány, úgyhogy Iowa repub szenátora (Joni Ernst) máris konteókat terjeszt, miszerint az emberek nem is halnak meg COVID-ben.
  • Michael Ojo kosárlabdázó története. Tüdőgyulladás, COVID-pozitív lelet július elején. Július 29-én még rossz vérkép, múló tüdőgyulladás, antitestek. Augusztus elején elkezd edzeni. Eredmény: hirtelen szívhalál. Egyike a sok esetnek, amelyeket aztán senki nem COVID-halálesetként jegyez fel. Pedig... :(
  • Innen szereztem tudomást Ojo esetéről. A COVID nem-ritka szívkomplikációit — miokarditisz, arritmia — feszegető cikk. Német kutatót idéznék belőle: “My personal take is that COVID will increase the incidence of heart failure over the next decades.”
  • Két buszon buddhista szerzetesek utaztak Zhejiang tartományban, az egyiken ült aszimptomatikus fertőzött. Azon a buszon lett 20+ további fertőzött, és a tőle messzebb ülők kitettsége alig volt kisebb (a fertőződés valószínűsége alapján rekonstruálva), mint a közel ülőké. Ez egy januári eset, szóval már akkor is volt aeroszolos terjedés.
  • Fertőzött atléták között 30%+ miokarditiszes komplikációval (US).
  • Az megvan, hogy a brit vakcinát Indiában gyártják majd a mostani helyzetben is? India mellesleg a globális vakcinaellátásra szerveződött GAVI koalíció beszállítója is, úgyhogy a fejlődő világ sorsa is részben az ottani gyártáson múlik.
  • Az Egyesült Államok nem kíván csatlakozni efféle globális kezdeményezésekhez. Itt a poszt-amerikai világ.
  • Sajnos orvosok is nyomatják a vírus "szelídüléséről" szóló elméletet, ami nettó antropomorfizáló emberi hülyeség (preszimptomatikus és aszimptomatikus terjesztés mellett, jelentős nyájimmunitás nélkül nincs evolúciós hátránya a jelenlegi mértékű virulenciának). A koronavírus lekicsinylése is előfordul egyes dr.-ek részéről. A Magyar Orvosi Kamara ki is adott erről egy figyelmeztetést.
  • Polgármester úr (Lakitelek) egyedüliként maszk nélkül az értekezleten... hogy pár nappal később koronavírus-pozitív legyen.
  • Poll a SARS-CoV-2 elleni vakcináról, a beadás hajlandósága, 27 ország. Magyarországon a legtöbb hardcore oltásellenes (28%), összességében a harmadik legtöbb oltásellenző (45%), utóbbit tekintve Oroszország és Lengyelország után.
  • Ezek után nagyon idevág: jó áttekintés a maszktagadásról, történelmileg és a jelenben.
  • Debreceni esküvő, fertőzött menyasszony, aki a lefáradás-belázasodás ellenére végigcsapatta ez egészet, őszintén elbeszéli történetét. Amikor végre kimentek hozzájuk a mentők tesztelni, a férjét azért egyből nem tesztelték le, az érvényben lévő csodálatos protokolloknak megfelelően (melyek alapján az óvodás gyermek azonos óvodába járó testvére sem releváns kontaktszemély). Terápiáról pedig a hölgy által önállóan beszedett algopirint leszámítva nem olvastam. Szóval akkor a hölgy részéről a tesztelés révén adatszolgáltatás történt, és ennyi. Ez aztán a komoly megtérülés az eü. járadék kitartó fizetése nyomán.
  • Dr. Seheult a komorbiditásokról, a hülyék kedvéért, akik sajnos nem nézik meg ezt a videót. (Azok után, hogy a CDC egy anyagában az szerepelt leírva, hogy az elhunytaknak csak 6%-ánál volt az "egyetlen" halálok a COVID-19, és emiatt egyes idióták (=magánszemély ógörögül) meg vannak győződve, hogy akkor 94% nem is COVID-ben halt meg.)
  • Berlusconi valahol szardíniai castellója és Milanóhoz közeli villája között megfertőződött, és most már kétoldali tüdőgyulladása van.
  • 489 fős minta. Emberek, akiknek ismert volna a D-vitaminszintjük egy évvel korábbról. D-vitaminhiányosak 21,6%-a, egészséges szint mellett csak 12,2% lett fertőzött mostanra; szignifikáns különbség; plusz bizonyíték a D-vitamin mellett.
  • Új felvételek a SARS-CoV-2-ről.
  • Az orosz Sputnik-V vakcina tesztelésénél eddig mintha nem egészen alkalmazták volna az elvárható alapelveket. A III. fázisban majd biztos lesz placebós kontrollcsoport is.
  • Úgy tűnik, hogy a Dunning-Kruger-betegség pandémiája Melbourne-t is elérte.
  • Problémák azzal a tanulmánnyal, amelyik a COVID utáni miokarditisz gyakoriságáról közölt súlyos konklúziókat. Aztán a JAMA megválaszolta ezt egy nem kellően megnyugtató válasszal.
  • Alább interaktív ábra a nagy OECD-gazdaságok visszaeséséről a második negyedévben (Q2). Hogy a Q3 és a Q4 kapcsán a tét nagysága világosan áttekinthető legyen. A UK 20,4%-os visszaesése súlyos különösen. Az amerikaiak komparatív nézőpontból nem is jártak olyan rosszul a 9,1%-kal. (V.ö.: euróövezet @ 12,1%.)

  • Izlandi kutatók vs. kínai kutatók? Az izlandiak felgyógyult, korábban teszttel diagnosztizált COVID-betegek 91,1%-nál (1107/1215) találtak antitesteket 4 hónap után. Szerintük az izlandiak 0,9%-a esett át a fertőzésen, és 0,3% volt az IFR.
  • Babos Tímeáék kikerültek a US Open női páros versenyéből, miután Babos partnere a pozitívan tesztelt francia férfi teniszező, Benoît Paire kontaktjai között volt. Ezért csodálkoztam annyira, hogy egy ekkora versenyt bevállalnak a szervezők. Ez így ugyanis a járvány által torzított verseny. És idén már jó eséllyel ilyen lesz a többi is, amelyik következik, ha következik.
  • Merkely Béla ma nyilatkozta, hogy az új eseteket igyekeznek nem lélegeztetőgépre tenni, inkább gyógyszeresen kezelni. Itt az igyekezeten kell, hogy legyen a hangsúly, és ehhez fontos adalék lehet ez a vlog. Szóval az igyekezet jó, de aztán van, amit muszáj lehet megtenni.

2020.09.07-13.

  • Costa Rica: ló-antitestekkel dolgoznak, az eredményeket meg is osztják majd a többi közép-amerikai országgal.
  • Ezt irreálisnak érzem (dr. Merkely): százezres nagyságrendnél szerintem még nem tartunk fertőzöttségben. Több tízezer fertőzött viszont lehet.
  • Hogy ne csak a levegőbe beszéljek ellenvéleményt Dr. Merkely százezres nyilatkozata kapcsán, íme, egy louisianai tanulmány, mely 7,8%-os kitettséget és 1,63%-os IFR-t kalkulált ki az eddigi járvány nyomán (más tanulmányok 0,5-től 1,2%-ig terjedő sávban mozgó IFR-t találtak eddig).
  • És ha már itt tartunk: a Diamond Princessen is rosszabb volt a helyzet, mint azt a minden halálesetet be nem váró tanulmányok kalkulálták. A Diamond Princessről ráadásul az aszimptomatikus esetek magas arányát is szerette sokat idézni az irodalom, csakhogy az aszimptomatikus japán hülyedefiníciója szerint abban az enyhe lefolyású esetek is benne voltak.
  • A közelgő korona/influenza kombóra tekintettel New York az elhunytakat is rendszeresebben tesztelni készül.
  • A járvány kezeléséhez kapcsolódó bonyolult alkuk részeként érdekfeszítő dilemma, hogy lesznek-e kilakoltatva fiatalok a nagyobbrészt idősebbek védelmében hozott intézkedések hatására. Az Egyesült Államokban pl. vegyes a kép államról államra, van, ahol a reponeninggel megszűnt a kilakoltatásokra vonatkozó moratórium, másutt nem. Áttekintéshez.
  • Glasgow, lockdown.
  • Az iskola, melyet Boris Johnson meglátogatott, hogy jelezze, biztonságos az iskolai oktatás újraindítása (Coalville, East Midlands), már be is zárt a járvány miatt.
  • A gyerekeket érintő többszervi gyulladásos szindróma (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C), melyet annak idején a Kawasaki és a toxikus sokk szindróma keverékeként írtak le először mostanra alaposabban ki lett tanulmányozva. Itt például a szívkomplikációkról van szó, melyek elég elterjedtek az érintett gyerekeknél, úgy tűnik.
  • Egy szív-MRI specialista kritikája a német szívtanulmány konklúziójáról (miokarditisz gyakorisága enyhe COVID mellett is): egészséges embereket ritkán vizsgálnak így + a más vírusos fertőzések utáni helyzetet is ritkán vizsgálják így. Majd kicsit jobban utánanézek én is.
  • A Nature áttekintése a D614G-ről. Transzmisszívebb (lehet; megjegyzem: valószínű). Sejteket könnyebben fertőz in vitro. Magasabb vírusszám a mintákban D614G általi fertőzöttségnél. Antitestek lekötik ezt is. Szkeptikusabban (részemről): lehet, hogy nem a terjedési előnye miatt terjedt el jobban (furán hangzik, igaz?), hanem a kevés, de nagy impakttal bíró szuperterjesztő esemény szórta szét hatékonyabban véletlenül pont ezt. Egyéb érdekes adalék továbbá, a koronavírus lassú változásáról, tMRCA-elemzések alapjául: "Two SARS-CoV-2 viruses collected from anywhere in the world differ by an average of just 10 RNA letters out of 29,903"; "A typical SARS-CoV-2 virus accumulates only two single-letter mutations per month".
  • Az orosz vakcinatesztelési adatokat gyorsan lejelentették a Lancetben, és már ki is tört a vihar a numerikus anomáliák miatt.
  • Az ilyen esetek miatt nem lehet siettetni a vakcinafejlesztést. Valaki beteg lesz, bármilyen módon, amire a III. fázisban már komoly esély van — ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy az oltóanyag kiválthatta-e ezt, közrehathatott-e, súlyosbíthatta-e stb. Most éppen az AstraZeneca állt le az oxfordi csimpánzadenovírusos vakcina tesztelésével. Ezért nyilatkozott a napokban, összefogásban, az AstraZeneca, a BioNTech, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck, a Moderna, a Novavax, a Pfizer és a Sanofi arról, hogy a vakcinabiztonságosság nem lesz elhanyagolt szempont a sietségben, illetve a sietséget ösztönözni igyekvő politikai nyomás alatt. És ezért nem normális az, ami az orosz vakcinával történik, például hogy legutóbb a fehérorosz miniszterelnöknek adták be, állítólag (politikai megfontolások ebben biztosan nem játszottak szerepet, á, ugyan, dehogy). Emlékeztetőül: ezek a vakcinafejlesztési fázisok.
  • Most, hogy az egyetemista populációkon szalad végig a járvány sokfelé, akik általában nyilván kevésbé veszélyeztetettek, az egyik kockázati faktor a vaping lehet. És a tavalyi EVALI (e-cigarette and vaping associated lung injury) járvány után érdekes figyelni, kimutatható lesz-e összefüggés.
  • Kína COVID-hősöket tüntetett ki, köztünk Dr. Zhong Nanshant, a "SARS-doktort".
  • A brit kormány szeretné az embereket visszatérésre buzdítani az irodákba. A legjobb ok, ha jól értem, méghozzá olyasmi, amit egészen nyíltan meg sem neveznek, az, hogy nélkülük egy csomó szolgáltatás hal éhen az irodaépületek környékén. Ez nem jelentéktelen szempont, de járványügyileg vagy munkaügyileg a felvetés már nehezen indokolható. A home office hatékony az irodai munkában, és a legtöbb felmérésből úgy tűnik, hogy még kreatívabbá és kiegyensúlyozottabbá is tette a legtöbb embert (még a gyermeke(ke)t nevelők is elégedettek többésgükben). Járványügyi szempontból pedig sok felesleges transzmissziónak lehet a felesleges visszatéréssel megágyazni.
  • A MOK-nak most már 5G-ellenes taggal is kell bajlódnia.
  • A brit eü. miniszter azt mondja, van, aki tünet nélkül tesztelteti magát, és ezzel visszaélést követ el, és feleslegesen terheli a rendszert. A példája viszont arról szól, hogy egy iskola egy fertőzött ismertté válása nyomán egész évfolyamnyi gyereket tesztelt le. Ki rendellenesebb? Aki eü. miniszterként nem érti, hogyan lehet a járványt kontroll alatt tartani (pre-szimptomatikus terjesztésre tekintettel minden kontakt alapos felderítésével tünetektől függetlenül), vagy aki kihasználja a ritka adódó alkalmat, hogy kiderítse, van-e bárki fertőzött a környéken?
  • Ugyancsak BBC. Értem én, hogy a pro-aktívabb teszteléssel a tavaszihoz hasonló napi esetszámok nem is annyira hasonlóak, de azért azt is látni kell, hogy a pozitivitási ráta is megy fel közben (az elvégzett tesztekből a pozitív eredmények aránya).
  • 28 éves pedagógus halála Dél-Karolinában.
  • Bob Woodward új könyvéből előkerült pár részlet. Trump a vele készült, hangfelvételre került interjúban (még tavasszal) nyíltan beszélt a SARS-CoV-2 veszélyességéről, amit pontosan értett maga is, és aztán... "I wanted to always play it down. I still like to play it down". Elmondása szerint a pánikkerülés érdekében, csak hát ez az azóta tanúsított magatartásával együtt komolyan vehetetlen.
  • Jamain Stephens amerikai futballista halála (20 éves volt). COVID-pozitív lett, majd nem sokkal később halott. A csapata szerint nem a COVID miatt, a szülők azt mondják, nem tudják. A magas BMI lehetett nála kockázat, az sejthető.
  • Felmérésre érkezett visszajelzésekben 300 ezren jelentettek egy hónapon túl tartó tüneteket, 60 ezren három hónapnál tovább tartó tüneteket COVID nyomán (UK). Ennyire sok lenne a long-hauler?
  • Friss cikk Shi Zhengliék manővereiről az RaTG13 vírus körül, pl. hogy utólag sikerült csak benyögniük az RaTG13 és a BtCoV/4991 azonosságát; hogy ellentmondó nyilatkozatok vannak arról, mikor szekvenálták az RdRp szakaszt és a genom egészét; és hogy mikor, hogyan és milyen lépésekben sikerült rájönniük az RaTG13 és a SARS-CoV-2 jelentős mértékű (96,2%) egyezésére.
  • És még egy hasonló cikk. Kicsit fordulóban a széljárás, úgy tűnik. A cikk főszereplője Alina Chan. Alina Chanék mutatták ki anno, mekkora viszonylagos stabilitással rendelkezik a SARS-CoV-2 a SARS-CoV-1-hez képest; mintha az emberi szervezethez történő adaptáción már az előtt átesett volna, hogy 2019 novemberében kitört a nagyvilágba — amit a zoonóziselmélet nehezen magyaráz.
  • Három idézet az imént idézett cikkből (Boston Magazine), arról, miért nem feszegetik többen az említett anomáliákat a tudományos világban. 1: "“They can’t speak directly,” one scientist told me confidentially ... “Many virologists don’t want to be hated by everyone in the field.”" 2: "avoiding restrictions on research funding, avoiding implementation of appropriate biosafety standards, and avoiding implementation of appropriate research oversight are powerful motivators". 3: "An unhealthy absolutism set in: Either you insisted that any questions about lab involvement were absurd, or you were a tool of the Trump administration and its desperation to blame China for the virus." (Utóbbi faktor — Trump "halálos csókjának" — áldozata lett bizonyos mértékig a hidroxiklorokin terápiás alkalmazásának tanulmányozása is, teszem hozzá.)
  • Ami pedig új nekem, pedig mennyit kerestem ezeket az információkat: a nyércek között az embereknél stabil vírus gyorsan mutálódott tovább... Ez game-changer, ami azt illeti.
  • Konkrétan emberdarálós horror következik. Egyelőre in vitro kísérletezés tapasztalata, de súlyos: a SARS-CoV-2 miszlikbe aprítja a szívizom rostjait. Lehet nézni képen is.

sarscov2_heartmuscleimpact.jpg

  • Az in vitro hatás persze lehet drasztikusabb az in vivo történéseknél, de tudjuk, milyen, viszonylag gyakori következmény a miokarditisz valamilyen fokon a COVID-nál, és emlékszem még tavaly decemberből az első kínai kórházi esetek egyikére is, akinél konkrétan a szívizom roncsolódott darabjait találták meg a vérében, és ezek a dolgok egybevágnak. Itt az eredeti tanulmány a fentebb említett kísérlettel. Ezek után eléggé úgy tűnik, hogy növekedhet a CVD-hez kapcsolódó halálozás a következő években :(
  • Az Alina Chanről szóló cikk nyomán (lásd fentebb), elő kell vennem egy bizonyos papert, és alaposan feldolgozni. A SARS-CoV-2 strukturális variánsaival foglalkozik az SNP-k (önmagukban álló nukleotidcserélődések, single nucleotide polimorphisms) helyett (a linkért h/t Epikurosz). Strukturális variáns az, ahol a genom egy szakasza pl. áthelyeződött (transzlokáció), inverzálódott, törlődött, vagy valahonnan (pl. rekombinálódási esemény nyomán) beszúródott stb. A cikk a copy-choice errorként kialakuló SV-k jelentkezését többek között a virális RNS másodlagos szerkezetével (az egyszálú RNS pl. hidrogénkötések által is bonyolított unortodox bázispárképzési tendenciájával az RNS-gerinctől távolabbra nyúló "karokon") és az ORF-határok (Open Reading Frame-határok) közelében előforduló TRS-ekkel (transcription-regulatory sequences) hozza összefüggésbe (utóbbiaknál 5’ és 3’ törési pontok találhatók közelségben). A vizsgálódás alapja, hogy más tekintetben relatíve kevés mutáció volt megfigyelhető a SARS-CoV-2-nél; az SV-képződési gócpontok viszont két SARS-CoV-2 között vagy akár más vírusokkal is rekombinálódásra adnak lehetőséget, pl. denevér és tobzoska koronavírusának sejten belüli találkozásakor... hogy továbbra is minden lehetőséget szem előtt tartva vizsgálódjunk.
  • Kicsit off-topic: az "indel" szó a virológiában beszúródásokra és törlődésekre egyszerre utal (insertion/deletion). Gondolkodtam a magyar megfelelőjén, és nagy nyelvújítóként konkrétan a "kibeszás" jutott eszembe. Elnézést — amikor ezt írom, már későre jár, lassan megyek aludni...
  • Na jó, még egy link mára: koronavírusokkal dolgozó labor nem túl tökéletes biztonsággal az USA-ban, példának okáért. Egy 2016-os incidensben a fertőzött egérke harapása után is szabadon bóklászott a kutató künn, a nagyvilágban.
  • Ebben a cikkben olvasom, hogy a GISAID klasszifikációja konszenzusos mostanra a SARS-CoV-2 meghatározó altípusairól: "S, L (containing reference sequence Wuhan-Hu-1), V, G, GH, GR and O (other)". Legyen hát! És íme, az altípusok megoszlása az idő előrehaladtával különböző helyeken, a cikkből:

sarscov2_cladedistributions_over_time.jpg

  • Itt van háttérnek a GISAID-besorolás magyarázata. Érdekes Dél-Amerika és Európa hasonló összképe (Spanyolország fontos kapocs volt ebben) + a különbség Észak-Amerikával. Előbbi esetben a GR altípus (zöld), utóbbiban a GH meghatározó (kék). A markereket tekintve a következő a különbség: GH=C241T,C3037T,A23403G,G25563T includes S-D614G + NS3-Q57H; GR=C241T,C3037T,A23403G,G28882A includes S-D614G + N-G204R. (Az S és az N a spike-ra és a nukleokapszidra utalnak.) Ha a bordó (vagy milyen) színű G altípussal együtt nézzük őket, jól látszik a D614G globális dominanciája (kék+zöld+bordó).
  • A nyércekről, holland epidemiológusok. Erre utalt az Alina Chanról szóló cikk is fentebb, levadásztam. Idézném: "A high diversity in the sequences from some mink farms was observed which most likely can be explained by many generations of infected animals." Ha ez nem volna elég érdekes...: "there was also a relatively high sequence diversity observed in farms which still tested negative one week prior, hinting towards a faster evolution of the virus in the mink population."
  • Idehaza is megmoccantak a moccanni vágyók. A globális együttműködés szétesésében, ami a jelen járvány kontextusában végbement, a globalizmus győzelmét látják. Nincs hozzájuk kérdésem.
  • Reménytelenül nem-hatékonyan működik a kapcsolatkövetés-tesztelés-izolálás kombó Magyarországon. Most már nagyon sok a nagy ívben figyelmen kívül hagyott fertőzöttekről szóló anekdota. Szisztemikus implikáció: a magyar eü. rendszer nagy ívben tesz a betegségmegelőzés másodlagos és harmadlagos szintjére is, az enyhe esetek súlyosbodásának megelőzésére is. Enyhe eset? Ne menjen sehová, mi sem megyünk hozzá. (Emlékeztetőül, a betegségmegelőzés szintjei: háttérokok kezelése, megbetegedést közvetlenül kiváltó hatások megelőzése, súlyos esetek megelőzése, utókövetkezmények megelőzése.)
  • És akkor némi súlyos olvasnivaló Mexikóról. Március közepétől aug. 31-ig 122765 fő szezonális átlagot meghaladó halálozás (aug. 31-ig volt hivatalosan 64158 COVID-haláleset). Több mint ötvenezer ember (a regisztrált COVID-esetek közül; kb. 75%) anélkül halt meg, hogy lélegeztetéssel esélyt kapott volna. A legtöbb szövetségi államban bürokratikusan képtelenné váltak a halálesetek 100%-os feldolgozására (elfogytak a halotti bizonyítványok). Olyan megállapodást kötöttek a Russian Direct Investment Funddal, hogy náluk el lehet lőni 32 millió dózis Sputnik V vakcinát III. fázisú tesztelésként. A maquiladora (külföldi tulajdonú gyárakban dolgozó) munkások között sok fiatal halottjuk is volt, pl. Baja Californiában. Meghalt 1400+ eü. dolgozó. Stb. Eddig Mexikóból 18241 fő extra halálozást számoltam. Most veszem a konzervativizmus jegyében a szezonális átlag feletti adat felét (61382), és abból kivonom a 18241-et, így lesz 43141. G.a.h. ezzel együtt: +294549+n.
  • Trumpék korrumpálták a CDC munkáját (is). Belenyúltak a szervezet kommunikációjába a COVID-mortalitástól a hirdoxiklorokin megítéléséig mindenben. Mindezt részben egy Michael Caputó nevű élőlényre bízták, aki dolgozott már a Gazprom számára is... Putyin Egyesült Államok-beli imidzsének javításán. Nevezett élőlény jelenleg médiaügyekkel foglalkozik a Department of Health and Human Servicesnél.
  • Hogy miért kellett a brit egyetemi felvételiket újragondolni? Pontosan ugyanazért, ami miatt az Amazon munkaerőfelvételi algoritmusát is el kellett vetni két éve. Ha a múltban diszkriminált munkaerő-kategóriákat automatikusan hátrább soroljuk, a múltban gyengébben szerepelt iskolakörzetekből jövőket pedig automatikusan gyengébbnek tekintjük, vagyis ha tudatosan előítéletesek vagyunk, és a hátrányos helyzetű csoportok tagságához automatikus hátrányokat rendelünk, akkor ez történik. Ez nem a mesterséges intelligencia hibája. Ez az emberileg menedzselendő kérdéseket mesterséges intelligenciára bízó idióták idiótasága.

2020.09.14-20.

  • Az AstraZeneca folytathatja a független vizsgálópanel döntése nyomán, de érdekes, hogy az NY Times szerint a beteg résztvevőjüknek haránt-gerincvelőgyulladása volt (myelitis transversa), és nem tudjuk, mi alapján zárták ki a kapcsolatot a tesztprogrammal. Az említett kondíció előfordulását a múltban dokumentálták pl. mumpsz, kanyaró és rózsahimlő szövődményeként.
  • Kis adalék közben az orosz vakcinához. Ők emberi adenovírust (AdHu5 szerotípus) használnak vektornak, és az oxfordi vakcina ezt nem véletlenül cseréli csimpánz-adenovírusra — mivel az AdHu5-re antitestek megléte a beoltottnál elnémítja a kiváltandó immunreakciót, csökkentve a vakcina hatásosságát. Persze csimpánz-adenovírusra pedig az afrikai populáció egy (csimpánzokkal azok természetes élőhelyén kapcsolatba kerülő) részében lehetnek antitestek, szóval minden ilyen döntésnek lehetnek vesztesei. Ezekről a problémákról bővebben itt lehet olvasni.
  • Oroszország: májustól júliusig 57800 fő szezonális átlagot meghaladó halálozás. Május-júniusra számoltam korábban 8064 extra COVID-halálesetet 26360 fő szezonális átlagot meghaladó halálozásból. 57800-26360=31440. 31440/2-3213=28227 (ahol 3213 a júliusi hivatalos COVID-halálozás). EZ +12507 extra COVID-haláleset nagyon konzervatívan számolva. G.a.h.: +307056+n.
  • Izraelben a nagy diplomáciai előretörések közepette borult meg a járványhelyzet csúnyán. Jön a kijárási korlátozás.
  • Atlétáknak, akik átestek fertőzöttségen, ajánlott a szívvizsgálat. Miokarditisz esetén pihenő.
  • Újabb eredmények arról, hogy étteremben enni kockázatos lehet. Viszont lehet, hogy nem éttermi cseppfertőzés, hanem a maszk levétele nyomán, aeroszolok miatt. Beltér, kültér nyilván nem ugyanaz, teszem hozzá.
  • Ez is egy nagyon érdekes tanulmány (h/t Epikurosz), pl. az IgA nyálkahártyán (így pl. a bélben is) kiválasztott antitestek, azon belül leginkább az IgA-dimerek jelentőségéről a szervezet vírus elleni védekezésében.
  • Honnan tudjuk, hogy az iskolákban is van körbefertőzés kicsiny és különleges hazánkban (is), és az ezt tagadó duma csak rossz rizsa? Közösségi alapból magánteszteket végeztető suli esetéből tudjuk (Lauder Javne Iskola). Illetve ezen kívül persze a józan ész is segíthet még, egy kicsit. 
  • Marseilles: telítődő kórházi kapacitások.
  • Pszichiátriai természetű problémák előfordulásáról COVID-betegek felépülése nyomán. Lehangoltság, álmatlanság, szorongás, emlékezetzavarok. 
  • Az Xtreme cég megússza 3000 dollár büntetéssel, hogy Nevada állam szabályait figyelmen kívül hagyva Trump zárt téri kampány-tömegeseményéhez helyszínt biztosított.
  • Indonézia, sírásatás maszkot nem viselőkkel.
  • Antitest-töredékes kezelés lehetősége. Eredmények egyelőre hörcsögökkel, egerekkel.
  • JAMA: április elejétől június végéig 63103 COVID-beteg közül 3222 nem-terhes fiatal felnőtt (5% az összes betegből) volt kórházban a Premier Healthcare Database által lefedett 1030 intézményben az Egyesült Államokban. 684 került intenzív osztályra (21%), 331 kapott gépi lélegeztetést (10%), 88 meghalt (2,7%).
  • A Scientific American Biden mellé állt, pedig a múltjukat tekintve nem szokásuk ilyen formában politizálni. Azt hiszem, magyarázat nélkül is érthető, miért tettek most kivételt.
  • Németország, Dánia, Írország, Lettország és Olaszország részvételével európai szintre is fejleszthető integrált digitális kapcsolatkövető rendszert alakítanak ki, és tesztelték hozzá a gateway servert.
  • ENSZ Közgyűlés: határozat a COVID nyomán szükséges nemzetközi gazdasági együttműködésről. Kuba beleszúratja, hogy jó lenne akadályok nélkül jutni orvosi felszerelésekhez ezzel kapcsolatban. Az Egyesült Államok és Izrael ellene szavaz.
  • Spekuláció arról, hogy a járvány már a december 22-i héten felpörgőben lehetett az Egyesült Államokban, de azért nem vettek meg. Légúti betegség sokféle van, pláne télen.
  • Így hatott az USA imidzsére a válság a világban (Pew Research).
  • 9 éves long-hauler.
  • Így blokkolja (az Nsp1 virális fehérjén keresztül) a SARS-CoV-2 a fertőzött sejtek saját fehérjeszintézisét.
  • Koronavírusos lenne az Edda?
  • Nicaragua, az Observatorio Ciudadano oldala, civil-orvosi járványkövetés a járványtagadó kormány helyett. Szeptember 9-ik az utolsó heti jelentés szerint 2707 COVID-halálesetet tartanak számon. Ez 163 extra eset az általam korábban Nicaraguából számoltakhoz képest (kivonva az összes hivatalos halálesetet is). G.a.h.: +307219+n.
  • Az AstraZeneca gerincvelő-gyulladásos betege futás közben egy testrándulás nyomán botlott egyet, másnap pedig már testtörzsi fájdalmakat, érzékelési zavarokat, járási nehézségeket és végtaggyengeséget tapasztalt, így történt meg a diagnózisa. A botlásos eset 14 nappal a második dózis után következett.
  • Csehországban eRouskának hívják, Ausztriában StoppCoronának, mi az? Digitális kontaktkövető app. Nálunk VírusRadar néven indult, május 13-án. Állítólag vannak gyermekbetegségei. Eddig 35 ezer letöltés történt, ami nyilván nem túl sok (G7).
  • Ezzel a hírrel kapcsolatban a leginkább az érdekel, hogy beetetés-e, hogy a neo-Index ilyen kritikus dolgokat is megír, vagy tényleg hagyják a szerkesztőséget dolgozni.
  • A maximált ár miatt magánszolgáltatók elkezdenek leállni a PCR-teszteléssel (egy szolgáltató már kiesett). Sokuk új berendezések beszerzésén van túl. Cégek és iskolák, akik eddig magánteszteléssel védték a működőképességüket... előbb-utóbb nem fogják tudni így védeni a működőképességüket. Kieg.: a kiesett szolgáltató napi "néhány száz" tesztet csinált eddig, a magánszolgáltatók összesen kb. négyezret, ha minden igaz.
  • Kicsit kizoomolva a koronavírus-válságból: jan. 1-től lehetnek kiszámlázandó sürgősségi beavatkozások a tb-t hat hónapig fizetni nem tudók esetében. Az árat előre közölni kell az érintettel, vagyis nálunk is jön a világ, ami pl. az USA-ban van. Doktor úr, ne tessék lélegeztetőgépre tenni, nincs pénzem.
  • A lélegeztetőgépekkel kapcsolatos problémákhoz. És korábbról (már volt) ugyanerről másik fontos cikk.
  • A nagy vakcinafejlesztők közül néhány nekiállt megosztani a tesztelési folyamatuk protokollját, a transzparencia jegyében. A Pfizeréből (közös a német BioNTech-kel) pl. látszik, hogy nem kicsit sietősen haladnak: "... will have an interim analysis after just 32 people test positive, i.e., if six are positive in the vaccine group and 26 are positive in the placebo."
  • Az amerikai CDC augusztusban újra kitette az agyhalottak tesztelési útmutatóját, miszerint csak tünettel érdemes tesztet végezni. Mint utóbb kiderült, nem meglepő módon mindez politikai ráhatásra történt, nem szakértők akarták így. Most végre visszavonták a rossz útmutatást.
  • Konteózós kínai disszidensek és Kína-ellenes szörpkavarók (Steve Bannonnel az élen) szültek tanulmányt a SARS-CoV-2 laboratóriumi eredetéről. Mivel fullban nyomják a kretént, ezzel lényegében Kína érdekeit védik a témában jogos kérdésekkel kapcsolatban, és persze anélkül, hogy tisztában lennének ezzel.
  • Az aeroszolos terjedés miatt sajnos repülni nem is annyira biztonságos. London-Hanoi esettanulmány. A fertőzések két kivétellel a business class ülései között szóródtak csak (ez jó hír), de ott is simán átugrottak az egyik ablak felőli ülésektől a másik ablak felőliekig + akadt fertőzés 18 sorral hátrébb is, ahová másik mosdók esnek közelebb (így a mosdóhasználat is viszonylag kontrollált változó). Fontos további információ, hogy ez egy március 2-i járat története, tehát már akkor volt aeroszolos terjedés (ahogyan a kínai buszon is volt az év elején, dokumentáltan).
  • Miért gáz, hogy Iránban "harmadik hullám" van? Irán volt az első ország, ahol úgy terjedt szét a koronavírus, hogy a kínaihoz hasonlóan drasztikus intézkedésekre nem került sor. Válasz a kérdésre, beáll-e mindenképpen a nyájimmunitáshoz hasonló akadályozó effektus a vírus terjedése szempontjából viszonylag alacsony átfertőzöttség mellett. Nem.

2020.09.21-27.

  • A CDC-nél most éppen az aeroszolos terjedést tagadja az amerikai járványügy egyik irányadó dokumentuma (miután az azt nem tagadó dokumentumot 1 nap után törölték). Az eleve csúnya helyzet nem létező szépségének hibája, hogy a WHO is ragaszkodik a cseppfertőzéshez mint szívszerelemhez, és ez szerepet játszhatott a történésekben.
  • Súlyos eredmények a vírus nanomechanikai paramétereiről, atomi erő mikroszkóppal (Kiss Bálint, Kis Zoltán, Pályi Bernadett, Kellermayer Miklós). A SARS-CoV-2 lényegében kis T-X terminátorként viselkedik. Összenyomják, erre az alakja helyreáll. A tüskéi félresimulnak, mint az ecset szőre. Ja, és egy megvizsgált egyednek itt 61 tüskéje volt. Nincsen rózsa tövis nélkül, de SARS-CoV-2 meg pláne nincs. Stb.
  • A koronavírus-keresztimmunitás kérdéséről, tanulmány. Spekulál, hogy a Közel-Keleten és Ázsiában ezért van kevés halott (és nem mondjuk az adatmágusok miatt). Azért tartom az ilyesmit erősen kérdésesnek, mert az OC43 vagy a HKU1 pontosan ugyanúgy körbementek a világon, és méghozzá ugyanúgy legelőször is a legforgalmasabb repterek között, szóval nem értem, mitől koncentrálódott volna a hatásuk egyes régiókban. Wishful thinking, dióhéjban.
  • Még márciusból, a francia Raoult-éktól, akiknél sokszor érdemes gyököt vonni az általuk elmondottakból. Január 1. és március 2. között 7059 légúti betegségtől szenvedőtől vett mintákat néztek pl., és 543 lett pozitív valamilyen koronavírusra (de egyik sem SARS-CoV-2-re). Két halott volt: az egyik OC43-ra, a másik HKU1-re volt pozitív. Szorgalmasan még CFR-t is számoltak ebből, amivel az OC43-nál 1,3%, a HKU1-nél 0,36% jött ki. Az mindenképpen látszik, hogy ez további adalék "a régi koronavírusok nem is olyan ártalmatlanok" tézis melletti bizonyítékul. Még februárban írtam itt az OC43-ról, hogy "most underreported pathogen ever", visszakereshető.
  • "It affects virtually nobody", mondta Trump legutóbbi gyűlésén. Parafrazeálnám: "The more you die, the less you matter."
  • Dízelaggregátorok lassú beszerzése, a folyamat beérésére váró hazai kórházakkal, köztük négy járványkórházzal.
  • Sürgősségi ellátás lehetetlenült el Düsseldorfban ransomware-támadás miatt, a mentőnek Wuppertalba kellett mennie, a beteg meghalt. (Azt nem tudom, hogy mi volt a baja, de azért mindez egy járvány közegében...)
  • Idehaza változások, pl. 10 napra csökken a karantén. 14 úgysem lett volna elég két negatív PCR beszerzésére, pláne mióta hatósági áras a magánteszt, plusz a tesztelésért utazgatni tényleges transzmissziós kockázattal járt.
  • A McKinsey a 2021-es Q3/Q4 idejére várja a járvány lecsengését (átfertőződés és megfelelő vakcináció nyomán) a legvalószínűbb forgatókönyvében. Korábban vagy később kevésbé valószínű szerintük. Tegyük ehhez hozzá a Portfolio.hu forgatókönyveit az őszi-téli hazai járványra. Lehet gondolkodni róluk.
  • A COVID hatásai XXVII.: a csontevelőből felszabaduló mieloid sejtekről, ezúttal (tanulmány) + újabb bizonyított újrafertőződéses eset súlyosabb lefolyással, 51 nappal az első fertőzés után. 2 in 1 a Reuterstől. Kieg.: a Reuters által említett tanulmány egyedi immunológiai jegyeket keresett súlyos COVID-lefolyás markereként, és pl. az emelkedett IL-6 és a neutrofil/T-sejt arány változása mellett találtak módosult CD14+ monocitákat és a csontvelőből felszabaduló mieloid sejtekről.
  • Jaj, nehogy elfelejtsem leírni. ATV + Rónai Egon = gratulálok, igazán nagyon professzionális televíziózók vagytok (vagy mi), hogy ilyeneket csináltok (Gődényék szerepeltetése kapcsán).
  • Nézők protestje miatt meghiúsult operaelőadás Spanyolországban, miután az operaház nem gondoskodott a fizikai távolság betarthatóságáról (túl sok jegyet adtak el).
  • Neurodegenerativitás, izraeli eset Parkinsonra emlékeztető jegyekkel.
  • Az arcpajzsok nem is annyira hatékonyak? Na persze, csak ha maszkokkal kombinálják őket, és pl. minden fél visel ilyeneket, akkor ez azért mégsem igaz.
  • A svédek úgy nem csinálnak semmit (a hülyék szerint), hogy valójában nagyon is csinálnak sok mindent.
  • New Yorkban sincs vége a járványnak. Terjedés az ortodox zsidó közösségekben.
  • A D614G mutáció (nem meglepő módon) magasabb vírusszámmal (alacsonyabb Ct-értékkel) jár együtt. És fertőzőképesebb. Egy gondolat: könnyebben jut el új emberekhez, de pont az aeroszolos terjedés miatt valószínűleg erősebben szóródó dózisban, aminek sajátos hatásai lehetnek a járványadatokat tekintve. Több szuperterjesztő incidens, nagyobb klaszterezettség. Még erősebben szóródó lefolyás...?
  • Az aeroszolos terjedésről (Lancet). Inkább a szabály, mint a kivétel légúti betegségeknél. Az 5 mikrométernél (<5 μm) kisebb részecskék az izgalmasak. Emlékeztetőül: 1 nm = 1/1000 μm. SARS-CoV-2 = 70-110 nm, de őt nem magában kell nézni, hanem azzal együtt, amire tapad.
  • A diákságon elég gyorsan keresztül tud szaladni a vírus (University of Colorado Boulder). Erről nyilván lesz, akinek a kontrollált erdőtüzekkel kapcsolatos dilemmák jutnak az eszébe, csak ugye nem árt emlékezni, hogy itt kockázatnak kitett oktatóknak kell a tanítás színlelésével asszisztálniuk az emberkísérlethez.
  • Itt a COVID-19 reinfection tracker. Persze csak a tutira dokumentált eseteket fedi le, ennél több van. Viszont ezek közé is került három eset súlyosabb második lefolyással :(
  • From the country of very interesting public health practices: stadionba 37,8 fokos testhővel be lehet menni (nyilván rájöttek, mennyi ember maradna kint a gagyi termométerek miatt), és után a totális steril leválasztottság jegyében ("különbusszal jönnek és mennek" jeligére) még lehet rá 48 óráig kocsmázgatni (ha pl. bajor szurkoló vagy).
  • Közben halkan megjegyzem, hogy olyan várakozási idők alakultak ki az itthoni tesztelésben, ami az elvégzett tesztek értékét közel zéróra redukálja.
  • Az anyatej gazdag lehet SARS-CoV-2-specifikus, mi több, kifejezetten az RBD-t kötő IgA és IgM/IgG antitestekben.
  • A kínai tapasztalatok is ilyesmik voltak, ha jól emlékszem: a HIV-pozitivitás nem feltétlenül kapcsolódik súlyos COVID-dal (magyar érintettségű tanulmány).
  • Bélrendszeri érintettség fertőzött vékonybéli enterocitákkal... kevésbé súlyos COVID, enyhébb gyulladási folyamatokkal, alacsonyabb IL-6-al, többek között.
  • A dél-koreaiak viselkedéséről: az még ismerős, hogy előbb mobilitásvisszaesés volt keményen, azóta viszont inkább maszkviseléssel kompenzálnak az emberek. Az már kevésbé ismerős, hogy ezt sokkal következetesebben csinálják, mint errefelé, és a maszkviselésre való "szelíd emlékeztetésnek" foganatja van, mikor valakire rászólnak.
  • Diagnosztizálás a COVID-hoz kötődő köhögés sajátos hangjegyei alapján? Naná, hogy lehetséges, pláne némi M.I. segítséggel. Még "aszimptomatikusaknál" is, ha megkérik őket, hogy köhögjenek már párat.
  • A gerincvelőfolyadékba bejutó citokinok szerepe az elhúzódó neurológiai tünetekben. (Az utóbbi hat tanulmányos link kapcsán h/t @Epikurosz.)
  • Elképzelhető, hogy észak-koreai erők azért vallattak egy dél-koreai tisztviselőt a vízben, hogy aztán kivégezzék, és elégessék, mert... féltek a koronavírustól. Az incidensről.
  • És még egy link. A francia teniszező, Benoit Paire kálváriája. Pozitív lett a US Open alatt pár hete, aztán később negatív volt több alkalommal is, gyógyultnak nyilvánítva, majd... most, a hamburgi vesenyen ismét pozitív, sőt beteg. A meccsén összezuhant, fel kellett adnia.
  • Emberről macskára terjedés két macskánál a UK-ben. A macskák minden bizonnyal rajongtak az orofaringeális törletet vételező állatorvosért. Egyiküknek tüdőgyulladása volt. 2-es számú macs vírusa 5 SNP-vel tért el a legközelebbi emberi vírus genomjától... gyors változás a macskaszervezetben, ahogy ezt a nyérceknél is láttuk korábban?
  • Trump talán elengedné a vakcinabiztonságossággal kapcsolatos sztenderdeket is, ha ezen múlik, hogy a választás előtt saját győzelmeként vakcina elérhetőségét jelenthesse be.
  • Az Operation Warp Speed által támogatott fejlesztők (Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Novovax) közül az utolsó is (Novovax) a III. fázisban jár. Az ő vakcinájuk a tüskefehérje nanorészecskés beadására épül, melyet fúzió előtti elrendeződésében (conformation) stabilizálnak, hogy a szervezet megtanulja felismerni.
  • Qingdaóban tengeri ételekkel dolgozó emberek lettek pozitívak munkájukhoz köthetően, majd a tengeri ételek csomagolásáról is találtak vírust. A pekingi és az új-zélandi eset után itt is a fagyasztott áru lenne a bűnös?
  • A betegek egy részénél az I. típusú interferon hiányára auto-antitestek lehetnek a magyarázat... "101 of 987 patients with life-threatening COVID-19 pneumonia had neutralizing IgG auto-Abs against IFN-ω (13 patients), the 13 types of IFN-α (36), or both (52), at the onset of critical disease."
  • A hétvégén tervezek olvasgatni kicsit az aktuális esemény-fősodortól távolabb eső dolgokat is. Itt ez a 2018-as szerológiai jelentés Jünnan tartományból, Kínából. Néztek olyan embereket (218 fő), akik könnyen kapcsolatba kerülhettek denevérekkel ottani falvakban, pl. láttak is saját szemükkel denevért (20 fő), vagy akár kapcsolatba kerültek denevértetemmel is (1 fő). Melléjük pedig néztek kontrollnak... wuhaniakat. Oh, yes. Mert ők nem valószínű, hogy ki voltak téve denevéreknek a városi környezetükben (közvetlenül). Két-két-két SARS-CoV-specifikus antitestre pozitív egyént sikerült azonosítani Dafengkou, Tianjing és Lvxi (sic) falvakból, akik nem nagyon utaztak messzire életükben, egy fő shenzheni kiruccanását leszámítva. (Azt persze tudjuk, hogy denevérek városok zöld területein vadászgatva, romos épületekben lakozva is megvannak azért, ha kell, és akkor a Jangce mentén azért éldegélhetnek akár Wuhanban is.)
  • Szóval van egy gap a kínai urbánus denevérek kutatása terén, és ezt mutatja ez a tanulmány is, mely áttekintés a kínai denevérkutatás trendjeiről.
  • Kis kutakodás kapcsán: a SARS-CoV-2-ben más vírusokhoz képest kevés a CpG dinukleotid és ezzel el tudja kerülni a ZAP (zinc finger antiviral protein) antivirális gazdafehérje reakcióját. Ez is része az immunrendszer megkerülésének esetében.
  • A hírekben mentek pár kört a Dubai után már Helsinkiben is bevetett kutyák, akik kiszagolják a koronavírusos betegeket (nem magát a vírust, természetesen). Úgyhogy: bővebben a kutyák szaglásáról. Még a közelgő epilepsziás rohamot is kiszagolják egész jó biztonsággal, ha felkészítik őket erre. A vércukorszint ingadozásait érzékelniük ezek után akkora kihívás nekik, mint nekünk megfejteni egy olcsó magazin keresztrejtvényét.
  • Paper izgalmas kijelentésekkel, melyekkel kapcsolatban lehet nyomozni (miszerint szigorú felülvizsgálati folyamat kapcsán kerülhetett sor balesetre a WIV-nél, a Wuhan Institute of Virology-nél Wuhanban). Ezen a különös paperen keresztül találtam, archivált forrásként: 2019. november 13-i kínai irányelvek kórházak számára influenza kezelésében. Gondosan felhívják a figyelmet a véroxigénszint figyelésére, akut nekrotizáló enkefalopátia lehetőségére és egyebekre.
  • Az megvan, hogy 2019 júliusa és augusztusa között Lanzhouban, a Zhongmu Lanzhou biopharma telepen, ahol brucellózis elleni vakcinát állítottak elő, lejárt szavatosságú fertőtlenítőszerek használata nyomán aeroszolizálódott patogének borították be a környéket és 3245 megbetegedést okoztak? Ha 2019 őszén a szokásosnál szigorúbb review kezdődött Wuhanban, ahogyan azt a fentebb idézett "izgalmas" paper állítja, úgy ez az eset is belejátszhatott a kínai szervek megkettőzött igyekezetébe, hogy problémákat tárjanak fel.
  • Más. Londonban januártól a brit kormány "human challenge trial" sorozatot tervez indítani: jelentkező önkénteseket átoltanak, majd szándékosan megkísérelnek megfertőzni SARS-CoV-2-vel. Rendkívüli időket élünk.
  • Még egy újrafertőződéses eset. Hatvanas éveiben járó COPD-s beteg, enyhébb második lefolyással, de ott is hospitalizációval, légszomj nyomán. A második fertőzés már D614G-variáns volt.
  • Úgy tűnik, hogy az NY-i ortodox zsidó közösségekben lesz még felderítetlen halálozás is, mert last minute mennek csak a kórházba, vagy még úgy sem.
  • Börtönjárványok, USA. Arkansasban 1000 elítéltből (teljes populáció, nem-fertőzöttek+fertőzöttek) eddig 2,5, Ohióban 2,2, Floridában 1,5, New Jerseyben 3,1, Michiganben 2,1 fő halt meg COVID-ben.
  • Nézzünk egy érdekes forgatókönyvet, ha már olvasgattam mindenfélét. RNS-vírusok konzerválódása jégben pl. letűnt calicivírus-genotípusok újra-felbukkanásának magyarázataként. (+) Tengeri emlősök koronavírusos fertőzésének lehetősége. (=) Hogyan élheti túl a koronavírus esetlegesen a járvány globális felszámolását is.

Szeptember 28-tól új bejegyzést nyitva folytatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr916184322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2020.09.01. 19:14:44

A HVG linkelte a kísérleti egerek túlzott tisztasága elleni mozgalomról: www.youtube.com/watch?v=8fpW-f41j6c&feature=youtu.be

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.02. 09:28:44

@_Epikurosz_: alapvetően tetszik a dolog, és ez nyilván több természetes élettér védelmét kívánná meg, amire amúgy is szükség lenne. Tartok tőle, hogy az ember terjeszkedését ezek az érvek nem limitálják majd, de hát a legkönnyebb mindig pesszimistának lenni. Találtam közben láma-nanotestes kutatásról is cikket, belinkeltem fent.

_Epikurosz_ 2020.09.04. 07:42:28

Brazíliában, Maranhao államban szérumvizsgálattal 40,4%-os az átfertőzöttség, mely 22,2-szerese a hivatalos adatoknak. Alaposnak tűnnek, viszont kb csak a "nyájimmunitásban" reménykednek. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.28.20180463v1

Antitestek mennyiségéről a HVG: hvg.hu/tudomany/20200903_Par_het_alatt_lecsokken_az_antitestek_szama_a_gyogyult_Covidfertozottekben

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.04. 07:47:58

@_Epikurosz_: 40,4%... akkor nekik jutott a szerep, ők fogják kikísérletezni, hogy mi működik, mi nem működik nyájimmunitás terén...

Fehéroroszországban ez a helyzet fokozódása egyértelműen. A napokban találkoztam azzal a sajátos jelenséggel, hogy léteznek marxista akadémiai hálózatok a ki-nem-ábrándult nyugatiak mellett kelet-európai tagokkal, akik az orosz beavatkozást már előre antiimperialista bravúrként keretezik. Mindig meg tudnak lepni emberek...

_Epikurosz_ 2020.09.04. 13:25:02

Nagyon sok generikumot gyártanak Indiában, főleg azért, mert ha külföldről hoznák be, nem tudnák megfizetni - inkább építenek gyárat, az olcsóbb. Ott TB támogatott a gyógyszer és az alap eü ellátás, ha vacakabb körülmények közt is, mint a mienk, és ha a falvakban nincs is.

_Epikurosz_ 2020.09.05. 22:14:52

@Marton Péter: halllottad a viccet a nyugati marxista filozófusról, aki majdnem a gulágon végezte?

_Epikurosz_ 2020.09.05. 22:15:03

Ha az embert Epikurosznak hívják, akkor legyen kéznél egy ógörög szótár. Hogy megfogjam a lényeget, az &#855;&iota;&delta;&iota;&#974;&tau;&eta;&sigmaf; jelent ugyan köz- vagy magánembert, de benne van, hogy nem vezető vagy tisztségviselő. Jelent még tudatlant, kezdőt, nem hozzáértőt, viszont nem jelent pszichiátriai vagy pszichológiai diagnózist.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.05. 22:19:25

@_Epikurosz_: az idiótákkal kapcsolatban... hát igen :)

Közben a strukturális variánsokról olvasok a másolódás kapcsán, elég izgalmas a téma...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.09.07. 20:19:57

"... százezres nagyságrendnél szerintem még nem tartunk fertőzöttségben. Több tízezer fertőzött viszont lehet."

Ha azt is figyelembe veszem hogy a 2.hullámban jórészt fiatalok az érintettek, akik között több a tünetmentes és akik újabban a tanintézményekben összezsúfolva töltik napjaikat, akár még alulbecsült is lehet Merkely száma. Ja és tegyük hozzá a hazai kontakt(nem)kutatás gyakorlatát is. :-( Persze ne legyen igazam.

_Epikurosz_ 2020.09.09. 08:23:14

Lancetes felháborodáshoz: ismertem olyat, aki ezt gyerekként megpróbálta (duplán lejegyezni kockadobás eredményét), mindenki megtanulta a jellegzetes mintát, meg hogy ez mennyire valószínűtlen. Tanulási célból ki is lehet próbálni otthon mondjuk egy harmincas sorozattal duplázósból meg rendesből (15 és 30 dobással).
Patyomkin vakcina, örüljünk, ha desztvíz (akkor nem árt).

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.09.09. 13:31:01

Ezt egyszerűen nem hiszem el. :-(

444.hu/2020/09/09/retvari-azert-nem-kell-konktaktkutatas-mert-az-ugysem-ved-meg-a-virustol

A vírustól valóban nem véd meg a kontakt-kutatás, de a vírus terjedésétől igen! Ehhez nem kell orvosi diploma, elég hozzá a józan paraszti! :-( Következtetés, ezek (tudom hogy nyelvtanilag az ők lenne a helyes) nem józan parasztok. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.09. 20:46:21

@rdos: ez az agyhalott szöveg sajnos tavasszal is ment, ezek szerint az érintettnél még nem töltődött le a szoftverfrissítés :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.09. 20:50:14

@_Epikurosz_: :)

Alapvetően persze biztosan vannak valamilyen adataik... csak ezek szerint nem annyira jók, mint amiket lehoztak a Lancetben...?

Erről a vakcinás történetől nagyon az a Gluhovszkij-novella jut eszembe, ahol a Kreml elkezdi használni az Excelt, hogy végre ne jöjjön ki 100% felettire a választási részvétel... :)

_Epikurosz_ 2020.09.11. 12:33:14

@Marton Péter: A választási részvételről nekem meg az, hogy régen 100% volt a részvétel, ezért ebben már nem tudtak versenyezni a falusi tanácselnökök, úgyhogy az volt a versengés tárgya, hogy délig mindenki szavazzon le - az ellenállás meg az volt, ha csak du. 4-kor ment el az ember szavazni. Szóval vannak fokozatok.

Katarban a rákszűrés leállt, a védőoltásokra meg nem vitték el a gyerekeket, de utóbbit bepótolgatták amikor feloldották a korlátozásokat. Azt írják, olaszban és Nagy-Britanniában is leállt a rákszűrés... (ref: Del Vecchio Blanco et al. doi.org/10.1007/s00384-020-03635-6. ; Maringe et al. doi:10.1016/S1470-2045(20)30388-0 , The Lancet) www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.08.20189555v1

A lettek leszekvenálták a náluk található variánsokat: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.08.20190504v1

A dánok a terjedésről gyűjtöttek adatokat: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.09.20191239v1

_Epikurosz_ 2020.09.11. 12:33:16

Olyan, mintha a kórházaknak védekezni kellene, hogy nem kezelik rosszabbul az afrikai származásúakat és a spanyol ajkúakat. Egyszerű statisztikák, kórházszintű elemzések.
Massachusets General Hospital: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.08.20190421v1
Atlanta, Georgia oktatókórház: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.07.20190074v1

Ha van IgA-d, az jó, ha dimerben van, még jobb:
www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.09.288555v1 Megjegyzés benne, hogy a gyomor-bélrendszeri panaszokkal rendelkezőknek több volt a dimer IgA-ja.

Ehhez képest ez a gyomor-bélrendszeri tüneteket vizsgáló tanulmány azt mondja, hogy nem talált több IgA-t, bár szerintem csak szérumban nézte, monomer-dimer különbségtétel nélkül. Viszont kijelenti, hogy akinek hasmenése lett tőle, az 50%-kal kisebb eséllyel fog meghalni a COVID-19-től, és ez akkor is igaz, ha az életkort figyelembe vesszük: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.07.20187666v1 (tudom, kínai adat is volt már a legelejéről, de ott azt mondták, ez az életkor miatt van)

kazsiafigyelo 2020.09.11. 12:33:21

A vírus eredetének kutatásához kapcsolódva: ráadásul aki kutatja, hogy mesterséges-e a vírus, az két tűz közé szorul, mert Kína is masszívan benne van az akadémiai közbeszéd manipulálásban. Ahogy ha egy egyetemen kritikus módon szóba kerül tajvan, tibet, az ujgurok vagy tiennamen stb. kérdése, úgy a kínai támogatások és együttműködések, cserepromgramok megvágásával kell számolni. valószínűleg a vírus eredetének firtatása is hasonló következményekkel fog járni.... (nem akarom reklámozni magam, de a blogomon pár hete írtam erről, ha valakit érdekel).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.11. 13:05:05

@kazsiafigyelo: reklámozni itt ilyesmit egészen nyugodtan. Rákerestem közben, és én most olvastam csak a cikket. Ez az, ugye?
keletazsiafigyelo.blog.hu/2020/08/13/a_21_szazad_lathatatlan_haboruja

Abszolút egyetértek egyébként - természettudósok számára komoly ellehetetlenítő hatása lehet a támogatások stratégiai megvonásának.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.11. 14:17:33

@_Epikurosz_: nagyon menő a lett tanulmány. És a többit még nem is néztem.

_Epikurosz_ 2020.09.11. 19:33:16

Kenyai intézkedések és történések, szép alaposan megírva: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.09.20191247v1

Az Exposure Notification (EN) alapú kontaktuskövetés eredményességéről Svájcban (szo-szo, de majd ha többen használják!): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.07.20189274v1

Könnyebb szöveg: a 444 linkeli és fordítja a Washington Postot, aki a bergamói kórház felméréséről írja, hogy a COVID-19 nagyon nem gyógyul könnyen akkor sem, ha már túl van az ember az életveszélyen, és hazamehet. 444.hu/2020/09/10/a-bergamoi-korhaz-visszahivta-a-koronavirussal-kezelt-betegeit-es-kiderult-sokuk-nincs-valami-jol (megjegyzés a Washington Post kommentrovatából: a gombás buborék az a lélegeztetés szövődménye, és a nem függ a gyógyítandó betegségtől)

_Epikurosz_ 2020.09.11. 19:33:18

@kazsiafigyelo: De jó cikk! Köszi!

@Marton Péter: Nem csak a társadalmi ellehetetlenülés és a pénztelenség akadályoz ilyenkor szerintem, hanem a felhasználható tanulmányok körét is nehéz kijelölni, a kinek higgyek problémája ez akkor is ha ért hozzá az ember.

kazsiafigyelo 2020.09.13. 08:55:51

@Marton Péter: igen, ez az, köszönöm a megosztást!

kazsiafigyelo 2020.09.14. 19:19:19

kapcsolódva a törzsek fölrajzi elhelyezkedéséhez: nekem első ránézésre úgy tűnik, a wuhani S és L elterjedtsége pozitívan korrelál a halálozási rátával (Ázsián kívül még észak-amerikában és kisebbrészt dél-amerikában tudott terjedni, ahol a legsúlyosabb a járvány, míg európa és ahogy látom afrika is hozzájuk képest relative olcsón megúszta) Az ugyanis szinte biztos, hogy wuhanban még sokkal halálosabb volt a vírus:hang.hu/kulfold/2020/09/03/vuhanban-halalosabb-lehetett-a-koronavirus-mint-a-spanyolnatha/
Remélhetőleg később kijönnek országonkénti bontással is, mert úgy lehetne ezt igazán tesztelni.

plavka 2020.09.15. 13:19:32

Németországban vajon megijedtek a tüntetőktől? mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN25T1KI

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.15. 15:18:18

@kazsiafigyelo: A tesztelési teljesítmény ingadozása annyira torzítja az adatokat, hogy én nem merek az altípusok és a halálozás összefüggéséről nyilatkozni; ráadásul ehhez nagyon sok ország adatpontját külön-külön kellene nézni (a tesztelés országonkénti eltérései miatt). De megkockáztatom, hogy azért nem túl nagy a különbség.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.15. 15:22:02

@plavka: lehet jó hír a magyar gazdaságnak. Mi hiába maradunk nyitva, ha ők nem... Persze csak ha a járvány nem alakul nagyon csúnyán emiatt, amire van esély. Drosten álláspontja a karantén rövidítéséről szintén érdekes. A társadalmi ellenállást, komplikációkat enyhítheti, és lehet mellette érvelni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.18. 12:43:46

@_Epikurosz_: én a svédek helyében megelégednék azzal, hogy az amerikai campusok esetéből is lehet tanulni. Ha már egyszer ők kísérleti laboratóriummá alakították az országukat ehhez...

_Epikurosz_ 2020.09.19. 22:04:47

Reddit kommentekből:
A: Szar embernek érzem magam, mert elsőre a nemzet állapota jutott az eszembe. Pedig RGB olyan csodálatos személyiség volt, fantasztikusan jó ember.
B: @A RGB azt szerette volna, hogy az első gondolatod a nemzet állapota legyen.

_Epikurosz_ 2020.09.19. 22:04:58

@Marton Péter: Ha bevezetjük hogy a nem biztosítottaknak fizetni kell, akkor mi is kísérleti egeret csinálunk a szegényekből. De ahogy a haláltáncok rámutatnak, ha valahol elszabadul a járvány, ott a herceget is viszi, nem csak a pórnépet. Szóval ez most extra hülye húzás volt, hiszen nem tudjuk mikor lesz igazán jó vakcinánk. Aki a középkorban akar élni, annak most jó esélye van rá. Szeresse!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.09.21. 20:06:38

@_Epikurosz_: Pontosan. A tesztelés az nem pénz kérdés, még ha a nertársak ebben is csak a pénzt látják, ahogy minden másban is. :-( Hanem közegészségügyi - járványügyi kérdés (édesanyám aktív korában KÖJÁL-os volt, aminek pont ez volt a szerepe, innen van némi rálátáson ha kicsi is).

Ahogy a vízdíjat nem fizető fogyasztót sem kapcsolják le a közműves víz és szennyvíz hálózatról, hanem csak szűkítőt kap, amin a minimális tisztálkodáshoz - iváshoz - főzéshez szükséges vizet (de csak annyit) ingyen megkapja. Mert ez is közegészségügyi és járványügyi kérdés, nem pedig pénz kérdés.

Még egyszerűbben fogalmazva, a közérdek nem pénz kérdése és igen, a járvány viszi a "herceget" is.

_Epikurosz_ 2020.09.21. 20:06:39

Magas vérnyomás ellen módosított ACE2 mikrotestes protein és egy immunglobulin Fc-domain találkozása (NYU, Cornell, Caltech) megakadályozza az összes spike protein kötődését in vitro, szét-vissza tesztelve a mindenre gondoltam jegyében, 61 oldal. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.16.300319v1.full.pdf+html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.21. 20:32:37

@rdos: nagyon súlyos olvasnivaló. A vírus hőállóságáról voltak már adatok, de ez a nanomechanikai lelet egészen elképesztő.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.21. 20:49:12

@_Epikurosz_: ezek iszonyat menő kutatások, csak ilyenkor - ahogy a monoklonális antitestek kapcsán is - eszembe jut, hogy a jelenlegi politikáink (tesztelés, kórházi felvétel) alapján a fertőzöttek nagy részénél fel sem merül ilyesmi használata akkor, amikor értelme lenne :(

_Epikurosz_ 2020.09.22. 14:21:04

@Marton Péter: Ez inkább tűnik egy (open) patentnek a jövőben mint bármi másnak. Leginkább orr- és szájspray amit tudnék csinálni belőle. Azért mondom, hogy open, mert ennyire részletesen leírva valamit még nem is láttam (pedig az utóbbi időben sokat olvasok ilyesmit). Mondjuk azt pont nem írták le, hogy hogyan egyesítették a két részt, illetve de, dupla kén kötéssel, de ezen túl a kisebb trükköket nem írták.

Nem tudom, miért nem merülnek fel a dolgok, de van jó hír is: már PCR teszt nélkül is szabad COVID-19-et diagnosztizálni - bár a mellékinformációkból úgy tűnik, az nem kerül bele a statisztikába.

Ezzel egy időben mintha ki akarnák szorítani a magánszolgáltatókat a PCR teszt piacról:
24.hu/fn/gazdasag/2020/09/22/koronavirus-munkahely-pcr-teszt-nem-lehet-szabadulni-a-karantenbol-10-nap/
24.hu/belfold/2020/09/22/koronavirus-masodik-hullam-hatosagi-karanten-ket-negativ-teszt/

Az orvosok rá lesznek szorulva az alternatív diagnosztikára (hőmérő, pulzoximéter, CT, MR, rtg, pontozásos rendszerek, stb.)

_Epikurosz_ 2020.09.22. 14:21:07

Reddit AMA 4 napja a vérrögökről: reddit.com/r/askscience/comments/iuh87y/askscience_ama_series_i_am_professor_beverley

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.22. 20:50:24

@_Epikurosz_: a vérrögös dokinak lenne azért új információ, úgy tűnik, annyira a mozdulatlanságot hangsúlyozza a vérrögképződés okaként -- de ezzel együtt is nagyon érdekes volt, pl. a masszázsról és a vérrögök növekedéséről szóló rész.

Tibet... súlyos. És itt komolyan képesek csodálattal nézni erre a hatalomra egyesek.

orsklutsch 2020.09.23. 16:38:33

Az ATV-s vitáról annyit, hogy Bodogkőinek meg Falusnak abban igaza van, hogy kb. ez az egyelten lehetőségük, hogy a Gődényék hallgatósága elé kerüljenek. Viszont sajnos úgy tűnik, hogy nem megfelelőképpen készülnek fel. Boldogkői pl. már az aug. 31.-i vitában beleakadt a többletelhalálozás témába, és mostanra sem készült fel. Ezen kívűl rosszul is vitáznak. Tehát a szándék jó, az eredmény kétséges.
Már az aug. 31.-i vita után eszembe jutott, hogy - azzal a tudással ami ebben a témában már a fejében van - egy ilyen vitában valószínűleg Péter tudna jól érvényesülni. Ha egyáltalán valaki.
Péter ne harapd le a fejem, ez most nem bíztatás akart lenni :-)
Mert kérdés, hogy egy ilyen vitát a Gődény tábor közönsége szemében meg lehet-e nyerni, vagy hogy lehet-e egyáltalán elérni vele valamit?

_Epikurosz_ 2020.09.24. 07:36:02

@orsklutsch: Egy vitában úgy tudod megingatni az ellenfeledet, ha elmondatod vele az elméletét, és aztán belekérdezel és ellenpéldákat hozol. Nem véletlenül feleltetnek így az egyetemen. :)

PCR teszt határérték elérésének gyorsasága és a halálos kimenetel közti összefüggés megerősíti a vírusterheléses elméletet. (Meg azt is, hogy az általános fenntartó kezelés igen keveset ér.)www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.16.20195941v1

Valakinek még Csernobilról is a COVID-19 jut az eszébe. Vagy fordítva... www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.18.20197723v1

Grúzoknak több eszük van, mint nekünk. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.18.20195024v1

Líbiában 698 főnek sikerült COVID-19 diagnózist szereznie május 25-ig. Az elemzők meg most bírták publikálni. Háború és járvány egyszerre sosem hoz szerencsét. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.17.20196352v1

Ráadásul hadgyakorlatot tartanak fehérorosz-orosz-kínai-myanmari-pakisztáni-iráni részvétellel. Képzelem, mennyire imádhatják Myanmart mondjuk Iránban. Bár aztán ki tudja... India kihúzta magát a vírusra hivatkozva. hvg.hu/vilag/20200923_nagy_hadgyakorlat_kina_oroszorszag_feheroroszorszag

Kettes típusú interferon és leptomeningális citokin a vírus jelenléte nélkül is okozhat hosszan tartó idegrendszeri tüneteket, ha citokinviharnál a gerincvelői folyadékba kerülnek. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.15.20195511v1

A remdesivir hatását erősíti a velpatasvir, elbasvir, sofosbuvir és grazoprevir, in vitro, gyorsított kísérletezésre ajánlja. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.18.302398v1

Chilében elhasalt a gyógyultak plazmájával kapcsolatos kettes fázisú randomizált kísérlet, sok volt benne a komplikáció is. Szerintem elszúrták valahol. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.17.20196212v1

Olcsó, változatos és nyílt módszerek a SARS-COV-2 kimutatására. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.16.20193466v1

OK, biology really fucks my mind: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.16.20196071v1

Dupla vírus, dupla élvezet. Vagy nem? HIV és SARS-CoV-2: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.16.20191528v1

Genetikai hajlam: "individuals with G alleles of rs9976829 have a higher probability of COVID-19 susceptibility than those with non-G alleles" www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.16.20195685v1

_Epikurosz_ 2020.09.24. 07:36:04

Gratulálni akarnak. Hát, humoruk az még mindig van. 24.hu/kulfold/2020/09/23/feheroroszorszag-tuntetes-vizagyu-lukasenka/

Koreai viselkedési mintázatok, kielemezve: arxiv.org/abs/2009.09073

A SIR modell és az általános logisztikus eloszlás közötti kapcsolódási pontok felhasználása stabilabb numerikus számításokhoz:
arxiv.org/abs/2009.09653

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.24. 07:45:38

@orsklutsch: köszönöm a felvetést, igazából örülök, ha alkalmasnak tűnök ilyesmire. Persze ez egy speciális kihívás. Adott egyfelől egy hihetetlenül bénán szervezett tévéműsor, ahol adatokat nem lehet bejátszani a beszélgetéshez, másfelől egy "vitapartner", aki simán az arcunkba mondja, hogy a fekete fehér (pl. az EuroMOMO-féle adatok kapcsán).

Ha meg lehetne győzni ezeket az embereket, akkor az Epikurosz által említett megközelítés lenne a jó. Beszéljenek, szaladjanak bele garantáltan 50 önellentmondásba két perc alatt, és utána a legnagyobbakra csak rá kell világítani. De mivel ők tudják, amit tudnak, és az ATV közönsége elé kilépve új embereket értek el, még mindig jobb talán, ha azt látja a néző, hogy valóban hivatásos emberek teljes érzelmi bevonódással mondják a naivabbak szemében is csak műkedvelő Gődénynek, hogy nekik van igazuk.

Erre jutottam némi vívódás után, de meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről is :)

_Epikurosz_ 2020.09.24. 09:24:49

Információáramlás a publikációk között, bizonytalanságok mint irányjelzők: arxiv.org/abs/2009.08374

_Epikurosz_ 2020.09.24. 20:02:51

A covidosok másképp köhögnek amikor meg vannak rá kérve (Nyers adatot utólag publikálják. Neurális hálók és XGboost ensemble modellben. Az Acknowledgements szekció is megér egy értő végigolvasást.) arxiv.org/abs/2009.08790

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.24. 20:34:49

@_Epikurosz_: végre kicsit utolértem magam, és elkezdhettem nézni a küldött anyagokat! Az esti meccs/emberkísérlet megszemlélése közben is ezeket fogom olvasgatni.

_Epikurosz_ 2020.09.25. 09:51:29

@Marton Péter: próbáltam válogatni, de máshol még mindig mozog a föld, ha itt megállt is.

_Epikurosz_ 2020.09.25. 20:13:30

A HVG hívta fel a figyelmemet a Semmelweis CT sorozatára:
www.facebook.com/SemmelweisOKK/
Lejjebb meg van, hogy beszereztek egy Philips INCISIVE CT-t, és AI is kapcsolható hozzá.

_Epikurosz_ 2020.09.29. 10:15:40

@Marton Péter: Elfogadta már az EU a kapcsolódó segélyprogramot?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.09.29. 10:26:41

@_Epikurosz_: jogos. Az első kör, ami nagyrészt adományelemet tartalmazó hitelekre és pénz-átcsoportosításokra épült, az őszi-téli szezon után aligha lesz elég.
süti beállítások módosítása