Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány: az ősz előzményei

2020. július 21. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2020.07.21-24.

      • Ha pl. valaki most az USA-ban tartós COVID miatti vesekárosodás nyomán végül transzplantáció szükségének közelébe kerül, fekete-amerikaiként rosszabbak lesznek az esélyei egy bújtatottan rasszista kis vesefunkció-teszt miatt, amelyik magasabbra teszi neki a mércét a kvalifikációnál, mondván, a "feketéknek" (értsd: egy társadalmilag konstruált, nem-objektív kategóriához asszociált embercsoportnak) gyárilag jobb a vesefunkciója — úgyhogy nekik alapból adnak pár plusz pontot, mondván, nekik elbírja a veséjük a kreatinint. Az orvostársadalom egy része dolgozik azon, hogy ez megváltozzon, de ez egy jelenleg is folyó küzdelem.
      • Röpke gondolat: látva, sőt megszokva most már a tesztelési és halálozási adatok alakulását, nyilvánvaló, hogy a hétvége milyen torzítást visz ebbe, szóval komolyan vehető mutatót hét- vagy nyolcnapi mozgó átlagból érdemes csak csinálni.
      • Az oxfordi csimpánz-adenovírusos COVID-vakcina kivált immunválaszt (T-sejtek, antitestek, ismétléssel/két dózissal 100%-nál) és biztonságos 1077 egyénen végzett randomizált tesztelés nyomán (volt, aki a vakcinát kapta, volt, aki placebót). Amit nem árt majd még kideríteni, az az, hogy működik-e, mivel ugye "antitestyevanneki=/=indestructiblebyfire". A tűzteszt még hátravan.
      • Egy nagyon jó kis összefoglaló a teszteléssel kapcsolatos dilemmákról. Mivel most az az uralkodó feltételezés, hogy 30-as vagy akár 25-ös Ct-érték (cycle threshold) alatt válik csak fertőzővé valaki (az annak megfelelően magas vírusszint mellett), ezért jobb lehet a járvány kezeléséhez a kevésbé érzékeny, de tömeges, gyorsabb és olcsóbb tesztelés, pl. a már megjelent, monoklonális antitestekkel kezelt papíros teszt — ára 1-2 dolcsi. Relatíve alacsony Ct-érték (magasabb vírusszám) mellett már elfogadható lehet az érzékenysége is.
      • Trump figyelmének megragadásához videó kell, anélkül nem megy. Ex-FBI-tisztviselő mondja, aki dolgozott az elnök tájékoztatásában résztvevők felkészítésén. 
      • Fontos tanulmány Ausztriából (h/t Epikurosz): ágensalapú modellezésben megmutatva, mennyire fontos lehet pl. a kapcsolatkövetés és a lokációkövetés, azaz fertőzött kapcsán intézkedés az érintett háztartására és munkahelyére, vagy akár egyéb kiemelkedően fontos helyszínekre vonatkozóan is. Én pl. kiemelten kezelném azt is, ha a fertőzött tornatermet látogatott csoportos foglalkozás keretében, vagy pl. énekkarban-kórusban énekelt. Ha az a cél, hogy ne legyen még egy full lockdown, akkor ezt csinálni kell, és nem alibizős jelleggel, nincs mese.
      • Nicaragua: 99 halott máig a hivatalos adatok szerint. 936 extra halálesetet számoltam náluk eddig ("atipikus pneumóniaként írták le ezeket). Orvosok által függetlenül gyűjtött adatokból 2397 esetről érkezik itt hír most. A különbözetet (1461) számolva g.a.h.: +181428+n. (Már a Lancetben is megénekelték az ország helyzetét.)
      • Tanzánia. Itt 240 extra halálesetet számoltam korábban, most már 400+ halálesetről van hír. Különbözet minimuma, mínusz öt, az utolsó számítás óta hivatalosan elismert haláleseteket felszámolva (=160-5), így g.a.h.: +181583+n.
      • Mezőkövesden közben tovább nőtt a fertőzöttek száma. Izgalmas részletek: "a járványügyi hatóság eddig 320 szoros kontaktot derített fel, és az Országos Mentőszolgálat 283 főnél vett légúti mintát".
      • New Yorkban volt olyan szükségkórházi nővér, aki pótlékokkal együtt napi 2000 dollárt kapott, de beteget alig küldtek hozzájuk. Wow. 
      • Latin-Amerikában a helyzet rossz, többfelé fogytán a készletek kritikus jelentőségű eszközökből (JAMA).
      • "Oxfordi tudósok". A különféle keresztimmunitások elegendők lehetnek, hogy ne legyen második hullám, mondják (pre-print). Aztán ha mégsem, majd otthon fognak sörözni. Megjegyzem, a számításaik szerint 20%-os átfertőződés lehet elég a nyájimmunitáshoz (olyasmihez), de a spanyol szeroprevalencia-tanulmány alapján én nemigen várnám, hogy náluk megvan a 20%. Ha tévedek, majd elmegyek sörözni valami jó kis helyre.
      • Nincsenek kontrollált változók (még az idő sem sztenderdizált változó itt, ha jól értelmezem, amit a készítő csinált), és az országszelekció sem igazán reprezentatív, de ezen akkor is érdemes gondolkodni (HXQ).
      • A szezonális átlagot meghaladó mortalitásnak csak mintegy 35%-a nem volt a járványhoz kapcsolódó az Egyesült Államok-beli járvány korai szakaszában, arra jut ez a tanulmány (JAMA). Tekintve, hogy én az ilyen adatokból csak 50%-ot szoktam beszámítani, vagy éppen a teljes hivatalos COVID-halálozást kivonom belőle, hogy csak a tutira extra halálozást lássuk, az én megközelítésem konzervatív voltát illetően ez fontos jelzés. Ha például egy az egyben elfogadnám az idézett cikk számait, akkor most 40 ezerrel több halálesetet kellene jegyeznem az Egyesült Államoknál. Én most 87001/2-25242-vel számolok (azaz +18258; mivel eddig 25242 esetet számoltam az USA-nál). A g.a.h. így: +199841+n.
      • Dél-Afrikában hasonló adat május 6. és június 6. közöttről: 10994 extra haláleset. A felével (5497) számolva g.a.h.: +205338+n. (Megerősítő jelzés, hogy az excess mortality konkrétan ott nagy a leginkább, ahol a járvány is nagy az országon belül.)
      • Alberta, Kanada. Kevesebben mozognak az emberek, de azért nem is a jó idő zárja be őket otthonra ilyenkor, mégis +402 szezonális átlagot meghaladó halálozás. Nézzük a felét, levonva belőle az Albertában eközben hivatalosan COVID-ban elhunytakat (40 fő), úgy +160 adódik. G.a.h.: +205498+n.
      • Ez tehát, mint jelezni szoktam, konzervatív mutató, és a járvány teljes halálozása így konzervatív megközelítésben jár jelenleg 825 ezer felett globálisan (ezért van ott a +n). 
      • Egy látszólag elég érdekfeszítő tanulmányról beszámoló. Ennek utána kell menni. Kritikus állítások: 1) "The D614G strain has further evolved into two major subgroups, one with one extra mutation (C14408T), and the other with two (C14408T, G2556T)." 2) " death rates tended to peak a few weeks after co-circulation". 3) Ahol csak az egyik variáns van jelen, ott: "social distancing should still be maintained to make sure the second strain doesn’t get introduced" (nyilván a nemzetközi utazási korlátozásokra is gondolnak itt). Itt a tanulmány a cikk hátterében (pre-print). Valójában három nem-csendes pontmutációról van szó a nukleotidszekvenciában, amiből az egyik variánsnál kettő van meg, a másiknál három. A kérdéses mutációk: C14408T (az ORF1ab RNS-dependens RNS-polimerázt kódoló régiójában), A23403G (a tüskében; ez a D614G mutáció forrása az S-protein aminósav-szekvenciájában), G25563T (az ORF1a-ban). A szerzők innen jutnak oda, hogy "The high cumulative frequencies of both subclades showed inconsistent but significant association with high cumulative CFRs in some of the regions." És ebből támad elméletük, miszerint "a person may get serially infected. The second infection may trigger a hyperinflammatory response". Szerintem ez így egy statisztikailag valószínűtlen esemény (együtt-fertőződés) vélt tömeges előfordulásából generált makroszintű magyarázat, és mint ilyen... vad. Úgyhogy bizonyíték felleléséig nem vehető kiindulópontnak.
      • A járvány elleni intézkedések izgalmas kérdése: vajon mennyire veti mindez vissza az influenza terjedését? Jelenleg a déli térfélen, akarom mondani féltekén pattog a labda.
      • Bolívia, holttestek begyűjtése az utcáról, kb. 400-at vittek be öt nap alatt. Azt írják, hogy kb. 85% lehetett COVID-beteg, úgyhogy ennyit (340) hozzáadok a náluk jelentett kórházi halálesetekhez. G.a.h.: +205838+n. Közben mi lehet vajon Venezuelában? 
      • A denevérgenom kutatása immunológiai tanulságokért. (Itt ír erről a BBC is.)
      • Járvány apácazárdában (Michigan).
      • Azért az cuki, amikor egy szakértő egy cikkben azt mondja, hogy a rövid időn belüli újrafertőződés esélye csekély, és az újra megbetegedőknél lehet, hogy csak elrejtőzött a vírus a szervezeten belül valahol, és úgy váltott ki újra-megbetegedést. Az tényleg annyival jobb lehetőség, hogy na. 
      • Uganda. 0 halott a koronavírustól — Such official, much data, hogy a klasszikus mémet idézzem. Viszont a rendőrség és egyéb biztonsági szervek már 12 embert megöltek járványügyi jellegű intézkedés közben. G.a.h.: +205850+n.
      • Két jónak tűnő érv Merkely Bélától, arra nézve, hogyan terjedhet látványosan a vírus melegebb klíma mellett is: 1) légkondi (Ázsiában, vagy az Egyesült Államokban képesek 20-25 fokos hőmérséklet-különbséget generálni vele, tényleg elég ártalmas + körbekeringtet mindent beltérben); 2) annyira magas már a hőmérséklet sok helyen, hogy — ahogyan télen is — több a beltérben töltött idő. Persze ez a vírus tavasszal is tudott gyorsan terjedni, meg szegény országokban is, szóval ezek az érvek sem azonosak valamiféle mindent magyarázó Nagyelmélettel.
      • Tegnell beszélget. Szokott. Igazságai persze neki is vannak. A svédek önként visszavettek annyira a mobilitásból, mint mások, én is leírtam korábban. A haláleseteket korrektül számolták, ellentétben másokkal, akik csak a kórházi eseteket könyvelik. Hosszú távon is vakcina hiányában tényleg az idős otthonok védelme, és a kórházi kezelés javítása a legfőbb támadási felületek a járvánnyal szemben. De amit ez az ember a maszkviselésről magyaráz, hogy ő nem lát bizonyítékot a maszkok hasznosságára, azt egyszerűen nem értem. Azt mondja, hogy maszkok nélkül az emberek kevésbé találkozgatnak másokkal. Ez nettó hülyeség. Az általa 0,5%-osnak tippelt IFR-ről (infection-fatality rate) pedig azt, hogy "nem drasztikusan rosszabb az influenzáénál"; csakhogy egyrészt de (és lehetetlen, hogy ezt Tegnell ne tudná), másrészt ez a vírus most megy körbe először (ha nem sikerül felszámolni), az influenza pedig a populációnak csak töredékét érinti szezonálisan.
      • Ha vetünk egy pillantást a halálesetek hivatalos számára New Yorkban és New Jersey-ben, azt látjuk, hogy előbbinél 1 millió főnyi populációra 1679, utóbbinál 1780 eset jut. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus CFR-je náluk már semmiképpen nem lehet 0,17% alatt (miközben még messze nem fertőződött meg mindenki). És tegyük hozzá, hogy a hivatalos adatok alulmérik a halálozást. 
      • Írtam egy cikket a G7-nek arról, milyen tanulságokkal szolgálhat a nyári rendkívüli teniszszezon a járvány jövendő őszi és téli szakaszában. 
      • Állatoknál a COVID nem olyan súlyos. Nem alakul ki hipoxia, citokinvihar. Volt a review által áttekintett tanulmányok között szó macskáról, menyétről, egérről, hörcsögről, emberszabásúakról. A vadon élő tobzoskákról jó lenne még tudni, hogy náluk mit okozna. Ha egyszer az RBD az ő vírusukból származik. De ennek a kutatása alapvető akadályokba ütközik.
      • Ez nagyon érdekes: svájci katonák vizsgálata, potenciálisan jó hírekkel. A korlátozó intézkedések előtti és utáni fertőzések lefolyásának összehasonlítása. A megváltozott óvatossági szint mellett alighanem átlagosan kisebb dózisokkal történt a transzmisszió, és így senki nem lett annyira beteg, míg előtte 354-ből száznál többen.
      • Olvasmány (2013-as) Anders Tegnellnek sok szeretettel a maszkok hatékonyságáról.
      • Egy záró gondolat mára, az Indexről: én úgy érzékeltem tavasszal néhány ponton, hogy a határozottabb járványügyi cselekvésben szerepe volt a médiafigyelemnek is. Az őszi szezonba kevesebb sajtókontrollal belemenni már csak járványügyi szempontból is bajos lehet.
      • John Ioannidis. A Stanford és egy picit a tudományos világ szégyene. Konkrétan lockdown-ellenes összeesküvő.

2020.07.25-07.31.

  • 7-6-5-8-11-30-67 (március 12. — március 19. — március 25. — március 30. — április 7. — április 18. — május 18. — július 24.; 5000-től 640 ezerig): a halottak hivatalos számának duplázódásához szükséges napok száma az elmúlt hét duplázódási ciklusra visszatekintve. (Újraszámoltam, az első néhány ciklust pontosítottam.)
  • Kísérlet készül a tömegrendezvények lebonyolíthatóságával kapcsolatban, de alapvető dizájnhibával. Etikai okokból nem lehet FFP2-es maszk nélkül egy arénába ereszteni ennyi kísérleti személyt most, és így az aeroszolos terjedést pont nem fogják modellezni, csak az indirekt kontakton keresztülit, illetve a térközök alakulását és a személyközi interakciókat.
  • Miközben Ioannidis-féle valódi tudósok tudnak végtelenül hamis módon eljárni, a tudományos világba beszivárognak kókler autoritástolvajok is. A minap egy ilyen banda írt cikket az 5G és a koronavírus kapcsolatáról, hihetetlen kamuáradattal.
  • Emlékszünk rá, amikor Michael Levitt (Stanford) 60+ nappal ez előtt azt mondta, hogy mindjárt vége a járványnak, mert 40 napnál nem tarthat tovább? Michael Levitt (akit nem különösebben érdekel, hogy emlékszünk-e) A MAI NAPON azt mondja, hogy az Egyesült Államokban 4 héten belül vége lesz a járványnak. Ioannidisék nyomában legalább most már tudjuk, hogy nem elmebeteg, hanem... valami más. Valami ijesztőbb.
  • Fontos pre-print paper: újabb receptor, melynek a sejtekbe való bejutásnál jelentősége lehet, furin általi hasítás utáni maradványok kötésével. NRP1/Neuropilin-1. Jelen a légúti hámsejtekben és a szaglóhám-sejtekben is (utóbbi jól magyarázhatja a vírus neurotropizmusát is, a központi idegrendszerhez vezető elérési útvonalként). Nekem ebből nagyon az jön le, hogy a sejtekbe való bejutás többféleképpen is lehetséges, furin általi hasítással és anélkül is, és hogy a furinnak a sejtbe való bejutásnál és a sejten belül, a virális replikációban is van szerepe.
  • Egy mondat a Hoffmann et al. tanulmányból innentől fontosabb a szememben: "MERS-S is first cleaved by furin at the S1/S2 site in infected cells, which is required for subsequent TMPRSS2-mediated cleavage at the S2′ site". Szóval a MERS-nél ez a sorrend az interakcióban. Receptorhoz kötődés (a MERS-nél a receptor nem az ACE2, hanem a DPP4), furin általi hasítás az S1/S2 határon, TMPRSS2 általi további hasítás a fúziót vezérlő S2-es szakaszon. Az a beszúródott furin hasítási hely nagyon-nagyon ott van, ahol lennie kell.
  • Ugyancsak Hoffmannéktól: ha nincs TPMRSS2 jelen a sejt felszínén, akkor a bejutáshoz (az old school SARS-hoz hasonlóan) a katepszin B/L (CatB/L) is megteszi a vírusnak.
  • Testvérek (20 és 22 évesek) halála.
  • Még régebbi esetről tanulmány. Franciaországi kóruspróba a résztvevők 36%-át küldte kórházba, 21%-ot az intenzív osztályra. 45 négyzetméteren énekeltek 27-en.
  • Üzenet a portfolio.hu-nak. Amikor azt írjátok, hogy "Fontos kiemelni, hogy már több mint egy hete nincs halálos áldozata a koronavírusnak Magyarországon, ami azt sugallja, hogy a betegség visszaszorult az országban", sajnos elfelejtitek, hogy az új esetek jelentkezésétől várni kell három hetet, míg... érthető? Egy hét lappangás, egy hét gyengélkedés, egy hét intenzív, és akár még egy-két hét lélegeztetőgép. Mivel mostanában láthatóan intenzívebben zajlik a kapcsolatkutatás, van rá esély, hogy az azonosított fertőzöttek kisebb százalékánál, mint eddig, de így néz ki a lefolyás rossz esetben.
  • Öveket bekapcsolni. Az Egyesült Államokban elképesztő esetszám alakult ki már mostanra is. A halálesetek trendje felfelé mutat ennek megfelelően. De mennyire meredeken? Megyei szintű hírből idézem, Texasból (Starr County): "While the county has nine deaths, according to official counts tabulated by the Department of State Health Services, Vazquez reported that there, at least 32 more pending confirmation." A lemaradás akkora, hogy háromszor annyi már megtörtént haláleset utólagos felszámításával kalkulálnak már most. Ilyen lemaradás persze csak a legsúlyosabban érintett területeken alakulhatott ki, de tényező lehet akár az országos szintű adatot tekintve is.
  • A neuropilin-1-ről (NRP1) fentebb említettek kapcsán olvasgattam, és miután a vaszkuláris endothelium növekedési faktor-A-val (VEGF-A) interakcióban szerepet játszik az angiogenezisben (érpályák képződése), ennek mentem volna utána, amikor ez a pre-print jött szembe. Itt a vírus tüskeproteinjének a VEGF-A/NRP1 interakciót blokkoló hatása kapcsán a neuropátiás jellegű fájdalomérzet elnyomásáról esik szó következményként, és a paper ezzel magyarázza az aszimptomatikus betegségélményt, vagyis hogy miként zúzhatja le a vírus valakinek a tüdejét, ereit stb. anélkül, hogy felfigyelne, mi történik benne. És közben az illető így marad mobilis fertőzésforrás a környezete számára.
  • Ez a paper pedig további adalékokkal szolgál a SARS-CoV-2 NRP1-hez kötődéséről. Az RRAR furin hasítási hely az S1-S2 határon a tüskében a szétválás után C-végződést hagy az S1 végén (szabad COOH csoportot), és ez teszi lehetővé az NRP-1 kötését (NRP2-höz is kapcsolódhat).
  • További eredmények a szívet érő terhelésről (JAMA). COVID-diagnózis után eltelt 71 napnyi medián idő után szív-MRI-vel vizsgált egyéneknél 60% mutatott szívizom-gyulladást "alapbetegséghez és betegséglefolyás súlyosságához nem kapcsolódó módon". 
  • Az Egyesült Államokban jelenleg már fennakadásokkal működik csak a halálesetek feldolgozása, és 7-10 napos várakozási idők vannak teszteredményekre (gyakorlatilag megszűnik a tesztek diagnosztikai értéke). Ilyen körülmények között a statisztikáik kezdenek komolytalanná válni. De lehet gondolkodni szükségmegoldásokon. A megfelelően kiképzett kutyák ugyebár ki tudják szagolni a COVID-et, jobb érzékenységgel, mint némelyik teszt.
  • Trump nemzetbiztonsági tanácsadója pozitív lett (Robert O'Brien). A Trump-féle káoszkabinetben "annyira nagy" a súlya (értsd iróniával), hogy már bejelentették, hogy Trump részéről nem volt kockázatnak kitéve (magyarán olyan iszonyatosan sokat nem érintkeztek akkor).
  • A(z egyelőre jó) hazai szennyvizes eredményekről a napokban már a kommentek között is esett szó. Minden megyeszékhelyen van nálunk rendszeres mérés, és jó, hogy van egy ilyen extra érzékszervünk a járványhelyzet felmérésére.
  • Egy hongkongi orvos, Dr. Kwon Yung Yuen január 12-én, Shenzhenben diagnisztizált koronavírust egy családnál úgy, hogy annak csak egyik tagja járt Wuhanban, így már akkor egyértelmű volt számára az emberről emberre átadás lehetősége. De hiába adott kötelező értesítést erről az illetékeseknek, a hivatalos elismerés csak nyolc nappal később történt meg.
  • Texas hozzácsapott az eddigi halálozáshoz +600 esetet halotti bizonyítványok alapján, de ennek sem a JHU-féle, sem a Worldometers-féle adatbázisban nincs nyoma. A kórházak túlterhelése nyomán láthatatlanná válik a járvány jelentős része, és csak utólag lehet majd felmérni, a szezonális átlagot meghaladó halálozásból.
  • Málta korábban leállította a migránsok fogadását a járvány miatt, most 65 embert mentettek ki a tengerről, akiknek kétharmada fertőzött (Észak-Afrikában a hivatalos adatok nem igazán pontosan tükrözik a helyzetet).
  • Nagy a vita a spanyolok részéről az ellenük irányuló utazási korlátozások miatt, de hát ki mint vet, úgy arat. Ha nem akarnák saját magukat is megtéveszteni a hivatalos adataikkal, akkor több lenne a bizalom.
  • Hongkongban a politikai válság mélységével vetekszik lassan a közegészségügyi válság.
  • Trumpék a hidroxiklorokin esélyeit bármiféle terápiás alkalmazásra pillanatok alatt meggyilkolták a mellette való esztelen kampányolással, amitől az egész szürreálissá és átpolitizálttá vált. Most éppen egy kameruni bevándorló orvos hölgyre hagyatkoznak, aki a nőgyógyászati problémákat mellesleg a démonok világából eredezteti. Trumpékat persze a hidroxiklorokin sorsa a legkevésbé sem érdekli: nekik ez jó kifogás lesz, amiért benézték pár százezer ember halálát. "Hiszen nem is kellett volna meghalniuk, volt gyógyszerünk", fogják mondani.
  • Kazahsztánban augusztus 1-től "összevonják" a koronavírusos és az atipikus pneumóniás esetek jelentését (értsd: nem kamuzzák el a járvány nagyobbik részét). Kínai nyomásra, by the way, de még így sem visszamenőleg.
  • A fehérorosz elnök, Lukasenko állítólag fertőzött lett, de állítólag aszimptomatikusan túl is esett már ezen.
  • Zajlik a hádzs, sok korlátozással, de zajlik. Lásd a képet alább. Egy embert látni rajta maszk nélkül, a többiek abban vonulnak, megfelelő térközzel kijelölt útvonalon. A beutazóknál volt előzetes tesztelés, 20-50 évesek mehettek elvileg csak, karanténozás lesz szállodában az esemény után egy teljes hétig még.

2020july29_hajj_saudiarabiamecca_coronavirusrestrictions.jpg

  • COVID-ben elhunyt Herman Cain, a 2012-es amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltségéért indulók egyike, 30 nap kórházi kezelés után.
  • Bár a SARS-CoV-2 általában nem öli meg az állatokat, nincs náluk hipoxia, citokinvihar stb., állapította meg egy tanulmány nemrég, de azért a beteg egyedek nyilván közülük is veszélyeztetettebbek, és a kísérleti laborokban nem ilyen egyedek az alanyok... Úgyhogy figyelemre méltó lehet: nyirokrákos, korábban víruspozitív német juhász halála. Légzőszervi tünetei voltak, június 2-án lett pozitív a tesztje. Ennyi idő alatt megszabadulhatott a vírustól a szervezete, de nem lett sokkal jobban, július 11-én pedig vért köhögött fel. "Jött az orrán-száján" a tulajdonosa szerint. Érdemes lenne az esetet jobban megvizsgálni. 
  • Újabb izgalmas részletek az amerikai döntéshozatalról. Jared Kushner összerakott egy csapatot tavasszal, persze nem közegészségügyi szakemberekből, hanem magukat mindenhez értőnek gondoló szupermenedzserekből, de még az ezek által kidolgozott tesztelési stratégiából sem lett semmi a Fehér Házat lakó személy mindent alulmúló hülyesége miatt. Közben a megbeszéléséken olyan is elhangzott a Kushner-féle csapatban (akkoriban, amikor Kaliforniában és New Yorkban volt a legtöbb eset), hogy ez a járvány a "kék államok" (=demokrata államok) problémája, és úgy érdemes kezelni.
  • Szuperterjesztő partiállat esete Franciaországban, 72 származtatott eset. Amikor a terjesztő aktív volt, még csak fejfájása volt.

2020.08.01-05.

    • Érdekes eredmények az ön-mintavétel szélesebb körű alkalmazásával kapcsolatban. A páciensek által vett orrjárati, nyelvfelszíni minták megbízhatósága nem rossz, és a mintavétel így mentesül az eü. személyzet számára jelentkező kockázattól és a PPE-szükséglettől.
    • Gyerektáborozós járványkitörés (USA).
    • Jó, hogy ez is eszébe jutott valakinek: mi van, ha denevérpopulációkat sikerül megfertőzni Ázsián kívül másutt SARS-CoV-2-vel? Az idézett cikkben bemutatott tanulmány itt. Alapvetően nem-elhanyagolhatónak találja a kockázatot.
    • "Úgy fogja érni őket, mint a szputnyik fellövése annak idején", szól az orosz fogadkozás a szuverén orosz pénzügyi alap vezetőjétől azzal kapcsolatban, hogy a világot meglepve mindenkinél gyorsabban gondolnának elkészülni vakcinával. Kicsit aggasztó, hogy az amerikaiak reakciója érdekli jobban a saját népének, vagy esetleg a világnak a sorsánál. Persze az ilyesmi megszokottnak is mondható.
    • Iránból kiszivárogtak kózházi adatok, amelyek alapján vagy kétszer annyi fertőzött és háromszor annyi halott volt mostanra, mint a hivatalosan szolgáltatott adatok szerint. Eddig 4652 halálesetet számítottam náluk, most jön ehhez konzervatívan számolva (a hivatalos iráni haláleseteket 15 ezerre kerekítve, hogy a BBC hülyeújságírója által írt "majdnem 42 ezer" bizonytalanságát kompenzáljam; illetve ezek után a 4652-t még kivonva): +22348. G.a.h.: +228198+n.
    • Hollandiából eddig 3376 extra halálesetet vettem figyelembe halálozástöbblet alapján. A holland statisztikai hivatal (CBS) most kihozta, hogy 8593 és 11691 közötti a hivatalosan nem regisztrált COVID-halálesetek száma (CI 95%). Konzervatívan ebből az alsó értéket nézem, levonva a 3376-os adatot (5217). G.a.h.: +233415+n.
    • Az orosz vakcinát tömegesen bevethetőnek várják októberre, hivatalosan. Nézzük, mivel főznek! Ezzel. Rekombináns humán Ad5-ön alapuló adenovírus-vektoros vakcina, intramuszkulárisan belőve, a SARS-CoV-2 S-fehérjéjét kódoló génnel.
    • 35 ezer fős létszámleépítés az HSBC-nél. Sok a rossz kölcsön, mondják. Kezd érni a járvány gazdasági hatása.
    • Munkanélküliség, fizetésképtelenség, a lakhatási biztonság hiánya tömegesen, Egyesült Államok. Lassú még a munkanélküliségi segélykérelmek elbírálása is, a tömeges jelentkezés miatt, ami persze tovább ront a helyzeten.
    • Egy kutatási jelentés az RaTG13-at vette szemügyre alaposabban, pontosabban a génbankban elérhető szekvenciaadatait (a vírusból nincs már példány, miután a kínai fél szerint egy minta volt csak, és azt vizsgálat során elhasználták). Az SRX772475 jelzésű szekvenciában e szerint a jelentés szerint szokatlanul nagy arányban fordulnak elő a kromoszómavégi telomérekre emlékeztető ismétlések. És egyéb anomáliák. Elég tömény elemzés, a szerző bizonyos Daoyu Zhang.
    • Ez is egy érdekes tanulmány, bár nem egy minőségi kiadvány, hibákkal.
    • Valahol GyMS megyében, családi összejöveteles klaszter, 36 megerősített fertőzött az elmúlt időszakból (több nap terméseként állt össze a kép), plusz sok karanténozott.
    • Trump, aki ellenzékiként ábrázolja magát Anthony Faucival szemben, most már ellenzékiként prezentálja magát Deborah Birxszel szemben is. A saját Coronavirus Task Force-ának a tagjaival. Novemberben IQ-teszt!
    • Kongresszusi meghallgatás. Jim Jordan republikánus képviselő hosszan nyomasztja Faucit, hogy javasolja már a tüntetések betiltását ("Do protests increase virus spread?"), mintha maszkban tüntetni lehetetlen lenne, és mintha a tömegesemények elkerülését javasolni nem lenne elegendő. Ennek az embernek az kell, hogy egy közegészségügyi tisztviselő a belpolitikában álljon ki a tábora mellett, vagy — ha ezt nem teszi — "lepleződjön le", mint áruló. Ahogy a bizottsági elnök elegánsan zárja a "beszélgetést": Do fundraisers without masks increase virus spread?
    • Trump-interjú (HBO). A riporter sincs amúgy a helyzet magaslatán, az interjú is inkább veszekedés sokszor, mint valódi kérdezés, de Trump is hozza a formát. Teljesen értelmetlenül beleszalad egy olyanba, hogy "nem akarok beleszaladni abba ... hogy a dél-koreaiak adatai igazak-e" (a járványról; parafrázisként adom vissza). Az iráni Szolejmani tábornokot az ISIS-szal veszi egy kalap alá következetesen. A portlandi tüntetőket egy ponton konkrétan terroristának nevezi. Stb. Érdemes viszont egy időre eltűnődni azon is, komparatív perspektívából, hogy Trump még ezzel együtt is olyan vezető, aki képes leülni egy nem alányalni hivatott újságíróval, és elvisel konfrontatív kérdéseket.
    • Agyi MRI alapján látszanak tartós változások az agyban COVID-ből felépülőknél. Neuroinvazivitás a szaglóidegen át, a szaglásban domináns szerepet játszó jobb féltekét érintő változások stb. 
    • 17 éves srác egy héten belül vesztette el a szüleit a COVID miatt.
    • Már kitértem itt arra, hogy a börtönök nem zárt rendszerek. A környékükön élő közösségekben hozzájárulhatnak a terjedéshez. Az ezt tanulmányozó kutatók mintha a börtönben dolgozó munkaerőről elfeledkeztek volna a konkrét oksági mechanizmusokat illetően.
    • Olasz szerológiai vizsgálat híre: antitestek az olasz népesség 2,5%-ánál, Lombardia esetében 7,5%-nál. Ezekről az eredményekről mai állás szerint azt gondolom, hogy ez most alábecsülni enged a fertőzésen átesettek arányát. Már nem áll fenn a fals pozitívok arányával kapcsolatos matematikai probléma, ami a tavasszal nyilvánvalóan gazdasági lobbik hatására készült antitest-vizsgálatokat korrumpálta, tudunk viszont az antitest-titerek gyors hanyatlásáról. 
    • A T-sejtes keresztimmunitásról. "A range of preexisting memory CD4+ T cells ... are cross-reactive with comparable affinity to SARS-CoV-2 and the common cold coronaviruses" (OC43, HKU1, NL63, 229E). És amit ez magyarázhat: "at least some of the heteregeneity observed in COVID-19 disease". Én itt egy kifejezést nem szeretek: "common cold coronavirus" — nem igazán komolyan vehető a vélelem, hogy pl. az OC43-as annyira laza kis betegséget tud csak okozni.
    • Mikor a napokban tájékoztatás érkezett GyMS megyei családi rendezvény nyomán kialakult klaszterről, kellemesem meglepődtem, hogy már ilyen részleteket is az állampolgár orrára kötnek a szervek. Azóta egy vicc, ami ebből lett. Hajdúböszörményben van a fertőzöttek nagy része, állítólag, csak erről az ottaniaknak sem ad senki részletesebb információt. Ezzel a hozzáállással ősszel rossz lesz.
    • Nem túl meglepő, viszont ezennel tudományosan megalapozott(abb): interleukin-6-gátlókkal jó eredményeket lehet elérni.
    • Libanon, államcsőd, 2750 tonna műtrágya felrobban, a kikötői gabonakészletek megsemmisülnek, egy COVID-kórházban jelentős károk keletkeztek, mi jöhet még? (Jut eszembe, a járvány margójára: erre a robbanásra vajon mondanák-e egyesek, hogy "csak a kikötő körül élőkre volt veszélyes? Mások számára 0%-os a halálozási arány. Nyugodtan lehet műtrágyát úgy raktározni, ahogyan itt történt.")
    • Remek összefoglaló (Nature) az elmúlt évtizedek pandémiás gyakorlatainak tapasztalatairól, amelyek közé most már az is odatartozik, hogy mennyire nem sikerült ezek alapján előrejelezni a valós problémák egy részét. Szerepel a cikkben pl. utalás arra, hogy mennyire fontos az "opening game", és hogy a vakcina elérhetővé válása után következő "endgame" is persze, de mennyire fontos az is, ami a kettő között van. Itt ugye az a gond, hogy az opening game szánalmasra sikerült, és vakcina elérhetősége nyomán sem biztos, hogy az endgame következik. Mindössze csak ennyi a bökkenő.
    • Menő új amerikai film bemutatója (Christopher Nolantől)... az Egyesült Államokon kívül, 70 másik országban. The shit hits the fans.
    • Salát Gergely elemzése a "második pekingi járvány" felszámolásáról Kínában. Lényeges dolgok: "fel sem merült, hogy megelégedjenek a járványgörbe ellaposításával, nyájimmunitásra törekedjenek, a gazdaságnak vagy az egyéni szabadságjogoknak rendeljék alá a helyzet kezelését, vagy hogy a személyes adatok védelme nehezítse a védekezést. A hatóságok a fertőzések nullára szorítását tűzték ki célul, és ebben a lakosság döntő többsége támogatta őket." Továbbá: "a vírus elleni fellépés nem merülhet ki szakszervek tevékenységében, az egészségügyi, rendészeti, járványügyi, kommunikációs, technológiai stb. intézkedések mellett a lakosság teljes körű tájékoztatására és mozgósítására van szükség". Emellett kiemelném: a PCR-poolingot, a (feltételekkel, de) sokak számára ingyenesen biztosított tesztelést, a mások számára tömegesen előírt kötelező tesztelést és a lakóterületek aprólékosan szegmentált kezelését.
    • Itt egy beszámoló a fiatal hölgytől, akinek a kettős tüdőátültetéséről volt itt szó korábban (USA); még az eltávolított tüdő képét is megosztottam. Jobban van, de nem jól. A kognitív funkciói is megszenvedték a betegséget — egy ponton lehet látni, milyen mozgáskoordinációs gyakorlatot végeztetnek vele többek között, hogy rehabilitálódjon.
    • Azokról a keresztreaktív T-sejtekről, másik vélemény. Idézem: "these cross-reactive T-cells “tell you absolutely nothing about protection.” It’s intuitive to think they would be protective, but immunology is where intuition goes to die. The T-cells might do nothing. There’s an outside chance that they could predispose people to more severe disease."
    • Hidroxiklorokin. In vitro vizsgálatról hír, mely a HXQ-t a vírus sejtbe jutásának blokkolására alkalmasnak találja vesesejtek esetében, viszont nem találja hatásosnak tüdősejtek esetében. Természetesen továbbra sincs szó a HXQ cink-ionoforként játszható szerepéről (a vírusreplikáció sejten belüli blokkolásához). És Trump említése sem maradhat el.
    • The protein expression profile of ACE2 in human tissues. Fontos tanulmány. Az eredmények közül: "ACE2 expression was mainly observed in enterocytes, renal tubules, gallbladder, cardiomyocytes, male reproductive cells, placental trophoblasts, ductal cells, eye, and vasculature. In the respiratory system, the expression was limited". Az utolsó mondatot a "normális" légzőrendszerre utalva mondják, azt nem árt hozzátenni.
    • Még fontosabb tanulmány. Az immunválaszról enyhe és súlyos lefolyásnál. Diszfunkcionális neutrofilek stb.

2020.08.06-10.

  • A kanyarónak sem tett jót a koronavírus, nem tud annyira terjedni a korlátozások és az elővigyázatosság miatt. Így néz ki a trend a szezonális ciklusokkal.
  • Floridában a tesztelésnek és egy kicsit nyilván az ellátásnak is beakasztott a vihar, ami ott járt a napokban.
  • Visszatekintés a gépjárművekben használatos biztonsági övek bevezetésével és használatuk elterjesztésével kapcsolatos küzdelmekre. A maszkok kapcsán.
  • Komolytalankodva megírt cikk, de érdekes: a 48 órán túl tartó csuklás mint COVID-tünet előfordulásáról egy esetben.
  • Iskola Georgiában, egy diák (Hannah Watters) lefényképezte, milyen a biztonságos újranyitás. Felfüggesztették a helyi zsenik válaszul. Erről jut eszembe: zseniális menedzserek kitalálhatják, hogy tanórán x ember lehet csak jelen, de közben a folyosókon van áthaladó forgalom minden szünetben, tömegesen, akkor is. Sokan, sok helyről, sok helyre — az oktatási intézmények használati mintázatának sajátossága.
  • Nem az első eredmények ezen a téren: aszimptomatikus hordozóknál a vírusszám hasonló a szimptomatikusakéhoz, plusz náluk lassabban csökken a Ct (cycle threshold) érték. Vagyis fertőznek.
  • Igazságtalanság a köbön: egészségügyi adósságokkal terhelten örökölt házból kilakoltatott memphisi nő, aki a kilakoltatás közben is COVID-19 miatti légzési nehézségekkel küzdött.
  • Sötét bőrszínnél nem jó irányban tévednek a pulzoximéterek, túl rózsásnak mérve pl. fekete COVID-betegek állapotát.
  • EU-s vakcinabeszerzés, idehaza meg egy kis csúsztatgatás. Ötmillió vakcina amúgy fejenként két dózis mellett két és fél millió honpolgárnak lesz elég maximálisan, just saying. És kérdés, hogy a Sanofi/GlaxoSmithKline befutó lesz-e.
  • Újjászervezés a magyar járványügyben a gócok hatékonyabb kezelésére. A kapcsolatkutatás bizony fontos lesz.
  • Arabica vs. robusta. A duális kávé-világpiac felemás trendjei a válság hatására.
  • Vietnam esete mutatja, hogy az éberségből ennél a járványnál nem lehet engedni.
  • Tanulmány a JAMA-ból: NYC körzetében 40329 fő eü. dolgozó közül 5523-an, azaz 13,7%-nyian bizonyultak szeropozitívnak (csak). Alacsony átfertőzöttség, még akkor is, ha ezt alulmérésnek tekintem a hanyatló antitest-titerek miatt. A valódi arány nem nagyon lehet 20% felett, miközben már most 1688 haláleset jut NY-ban (nem csak NYC) egymillió főre (tehát a teljes populáció 0,168 százaláka halt meg a COVID miatt, miközben messze nem a teljes populáció esett át a fertőzésen).
  • John Ioannidis a Stanfordról már megint okoskodott egy kicsit, és ezúttal megfertőzte a CNN házi doktorát, Sanjay Guptát is. Jó kritikai levezetés arról, hogyan kell valójában átszámolni bármiféle nyájimmunitási küszöböt a keresztreaktív T-sejtek totális hatásosságából kiindulva (ami egyébként jelenleg nem józan feltételezés jelen ismereteink szerint).
  • Orvosi konfliktusokról az Egyesült Államokban, a vérhigítóktól a tocilizumabon át a hidroxiklorokinig bezárólag. Özönlöttek a betegek, ideálisak voltak a körülmények randomizált kontrollvizsgálatokhoz. Ahhoz viszont az is kellhet, hogy az adott beteget ellátó orvos szenvtelenül végignézze a beteg kiszenvedését... anélkül, hogy beadná neki, amit adott pillanatban maga egyébként hasznosnak gondol. Ugyanakkor, mivel sok volt az ilyen értelemben vett önkény a kezelések során, most pl. New York nem adhat Texasnak olyan magabiztosan tanácsot, mint ami maximális következetesség mellett elérhető lett volna.
  • A szaglással kapcsolatos zavarokról COVID-nél. Vírusantigénre pozitív CD68+ makrofágok beszűrődését találták például. És még egy tanulmány a témában, eü. dolgozók anoszmiával (szaglásvesztéssel) kapcsolatos tapasztalatairól.
  • Érdekes fordulat Örményországban, kedvező. Pedig nem csináltak semmi különöset. Ebből egyesek már le is vonták a következtetést, hogy ez egy egyhullámos járvány, és a hullám mindenkit elér előbb-utóbb, csak a gazdasági költség nagyobb ott, ahol tovább harcolnak ellene. "Kis" problémák ezzel az elmélettel: (1) ha van remény vakcinára (márpedig van), akkor érdemes időt nyerni, és ezért áldozatot vállalni; (2) amíg nem lehet biztosat tudni arról, hogy valami egyhullámos, akkor is érdemes időt nyerni, akik pedig hagyták a járványt elszállni az eddigiekben, azok nem biztos tudás birtokában tették ezt, hanem csak mert idióták voltak (talán számít ez a kis különbség); (3) a járvány hálózati struktúrákon fut végig — egy új "hullám" emelkedéséhez a hálózati struktúrák átrendeződése, és következésképp idő kellhet; ilyen átrendeződést hozhat pl. a mobilitási és kontaktmintázatok szeptemberi változása; (4) az eddigi hullámok mérete országonként/területenként brutálisan eltér — most akkor a New York-i vagy az örményországi méretű hullám az elkerülhetetlen az Elkerülhetetlen Hullám Elméletének hívői szerint?; (5) vigyázó szemeiteket pl. Spanyolországra vessétek, vagy pl. Iránra.
  • Részletes áttekintés Trump járványügyi "munkásságáról".

     

    2020.08.11-16.

    • Látszik a növekvő hazai járvány a budapesti és a debreceni szennyvízmintákból is.
    • Fesztivált kaptok, akkor is, ha nem akartok: a Sturgis Motorcycle Rallyt a helyi lakosok 60+%-a nem akarta a városvezetés saját felmérése szerint, de azért megcsinálták. 250 ezer ember a kifejezetten az egészségre nagy ívben nem gondolós fajtából, what could go wrong?
    • Tanulmájny (IJID). A D vitamin (D3) mellé a K2-t ajánlja kiegészítésként, ami bennem érdekes kérdéseket vet fel a K2 véralvadási folyamatokban játszott komplex szerepére tekintettel.
    • Új esetek Új-Zélandon, 102 nap után, négy mindjárt, egy háztartásból, eredet ismeretlen. Kieg.: egy idősök lakhelyéül szolgáló telepen is vannak gyanús esetek.
    • A Guardian-projekt már 922 azonosított, valószínűsíthetően COVID-ban elhunyt amerikai eü. dolgozónál jár.
    • A Kreml bebizonyította, hogy szeretik olvasni Pelevint, Gluhovszkijt és a nagy orosz valóság más kritikusait. Máskülönben miért adták volna a Szputnyik V. nevet a vakcinájuknak
    • Más. Olvasva Kovácsy Zsombor Elfekvő: Gyógyítható az egészségügy? c. könyvét (Progress, 2020), azon tűnődöm (többek között), hogy mennyire alapvető, hogy az eü. rendszer jobb működéséhez valamiféle "fékek és ellensúlyok" szisztémára van szükség (egyebek mellett) — rendszerre a rendszeren belül. És persze hogy easier said than done.
    • Az új-zélandi kitörés rejtélye. Import fagyasztott áru lenne a bűnös? Kínában is felvetődött ugyanez a lehetőség nemrég. 
    • Röpke gondolat. Míg Oroszországban a sztenderd eljárást mellőzve hoznak ki egy vakcinát, hogy Szputnyiknak nevezve tálalhassák a világnak, az Egyesült Államokban 483 millió dolláros szövetségi kormányzati támogatást felhasználva fejleszt oltóanyagot a Moderna cég, hogy aztán dózisonként várhatóan 32-37 dolláros áron bocsássa áruba. Egyik jobb, mint a másik.
    • Eredmények Kínából. 1178 fertőzött és 15648 kontakt vizsgálata nyomán látszik a járvány erős klaszterezettsége — 80% másodlagos transzmisszió a fertőzöttek 14%-ától származott —, amellett pedig a fertőzőképesség csúcsidőszaka a tünetek jelentkezése előtt van. Ezeket már korábban is sejtettük, most elég vaskos további eredmények szólnak a fentiek mellett. Ezért különösen fontosak ennél a járványnál a maszkok. De persze nem a szelepes fajták
    • Pápán is komolyan szétterjedt már a vírus.
    • A magyar gazdaságot a második negyedévben ért hatás mértéke. Az Egyesült Államok és a britek például többet zuhantak. Viszont mi vagyunk a függőbb gazdaság, úgyhogy ha a partnerek visszaesnek, akkor sajnos annak jön további hatása t+1 időszakban nálunk. És persze a járványnak sincs vége, sőt.
    • Komoly gazdasági-egzisztenciális fenyegetettség az indiai tibeti közösség soraiban, miután a pulóverbizniszük a járványhoz kapcsolódóan ellehetetlenült.
    • Kalkulátor belső téri aeroszolos transzmisszió kockázatának számításához a Duke Universitytől. A diákok 1%-ának fertőzöttsége mellett, ventiláció nélkül, maszkok viselése nélkül (a maszkok értékét ezért nullára állítva), a félév során 12 foglalkozással kalkulálva (egyenként 90 percesek), 30 négyzetméteres területen, 3 méter belmagasságnál, 30 diákkal... az esély az oktató megfertőződésére: 5% valószínűséggel 0,38% alatt, 95% valószínűséggel 53,39% alatt. Az esély egy diák szemszögéből: 5% valószínűséggel 0,28% alatt; 95% valószínűséggel 44,77% alatt.
    • A fagyasztott áru bűnössége mellett újabb bizonyítékok? Kínai leletek.
    • Jó cikk a Portfolio.hutól az orosz vakcina kapcsán.
    • Tekintve, hogy eddig 233000+ addicionális halálesetet számoltam itt a járvány folyamatának követése során, a Worldometers számlálója pedig most jár 766000 felett, ez sajnos azt jelenti, hogy a járványhoz kapcsolódó halálozás elérte az egymillió főt.
    • Valaki hívja Michal Levittet a Stanfordon: Írországban a modellje szerint hónapok óta nem lenne szabad új eseteknek előfordulniuk.
    • Ha valahol igaz, hogy több teszt = több eset, az a gyerekek korosztálya. Sok eset a gyerekek között is, pl. az USA-ban (is).
    • Az eredet kérdését feszegetik az itt már részletesen tárgyalt 2012-es Jünnan tartományi bányajárvány kapcsán.
    • Ha valaki úgy gondolja, eü. dolgozók között nem fordulnak elő eü. tévhitek és irracionális félelmek... de, előfordulnak. Az ő populációjuk is nagy populáció... Adalékok a témában Izraelből.
    • A kövérség COVID-19-nél, tanulmány. A nőknél nem feltétlenül jelent extra kockázatot, logikusan, tekintve, hogy a zsírszövetek náluk máshogyan oszlanak el, mint a férfiaknál. Utóbbi tényezőről itt lehet olvasni bővebben. Centrális (férfiaknál — hasi) vs. körte alakú eloszlás nőknél (combra, csípőre). A nők zsírtartaléka optimálisabb "aranytartalék", mint ami a férfiaknak jut.

    2020.08.17-21.

    • Dél-Floridában 1200+ valószínű COVID-halálesetről nincs még meg a végső jelentés, ekkora torlódás alakult ki. Miami-Dade: 650, Palm Beach: 500, Broward: 100.
    • New Jersey-ben egymillió fő populációra 1800 haláleset jut, vagyis a populációmortalitás 0,18%... and counting.
    • Már volt itt szó arról, hogy a COVID kiválthatja a küszöbön álló diabéteszt. Itt ezt most gyerekeknél találja egy tanulmány.
    • A svéd Anders Tegnell levelei kerültek nyilvánosságra hozzáférési jog kikényszerítése nyomán. Igazán új dolgot én itt nem látok.
    • Trumpék megint csodaszer-marketingben utaznak: most a leanderkivonatra mentek rá. Rendkívül bizalomgerjesztő, ahogy az érintett biotech cég igazgatója azt terjeszti, a szerük két nap alatt gyógyítja a koronavírust. Mindezt nem publikált eredményekre hivatkozva.
    • A COVID-en átesett magyarokról adatok Dr. Szlávik Jánostól. Krónikus fáradtság 20-25%-nál, PTSD 10%-nál (poszt-traumatikus stressz, gondolom, pl. tartós intubálás, lélegeztetés után, ami sokaknál delíriumot vált ki).
    • Franciaországban a TGV-ről kiraktak egy utast a semmi közepén, mert nem viselt maszkot. 
    • Georgia állam úgy döntött anno (még áprilisban) az újranyitás mellett, hogy tudták, nem lesz elég PPE az eü. dolgozók számára.
    • Az őszi COVID/influenza kombó turnéra készülve sokan az anoszmia (szaglásvesztés) előfordulásától remélik a könnyű differenciáldiagnózist. De az anoszmia nem mindig fordul elő COVID-nél, úgyhogy ez az esetek egy részében működhet csak.
    • Egyre több adat szól amellett, hogy a maszkok széles körű használata nem csak csökkenti a transzmisszió esélyét, de javítja az aszimptomatikus és enyhe lefolyású esetek arányát is.
    • Egyre többször hallom, legutóbb Merkely Bélától, hogy ezúttal nem állhat majd le az élet, ha jön a második hullám. Erről annyit mondanék, hogy rossz gondolat. 1) A múltkor sem állt le  az élet teljesen. 2) Annyira viszont le kellhet állnia adott esetben. 3) Ha 2-est figyelmen kívül hagynánk, akkor sem lenne érdemes ezt kommunikálni, mert a fatalizmust és az együtt-nem-működést erősíti éppen a leállást helyettesíteni hivatott intézkedésekkel kapcsolatban.
    • Az éneklés és az aeroszoldiszperzió közötti összefüggésről már elég szó esett. Természetesen a hangos beszéd is lehet hatékony ezen a téren.
    • Apropó, aeroszolok: nem csak a szájnyíláson (vagy éppen a maszk felett lusta népeknél kikandikáló orrból) származhatnak ilyenek, hanem felületekről is, onnan felrázódva, a porral együtt. Az idézett tanulmány az influenzával bizonyítja ezt, de a SARS-CoV-2 esetében is simán releváns lehet.
    • Járvány nyércek között már az Egyesült Államokban is.
    • Az EuroMOMO mortalitásfigyelő utolsó már valid (késedelmes regisztrációk által nem lehúzott) magyarországi adata a harmincadik hétről: 2,84. Baljós. Konkrétan a "jelentős növekmény" kategória küszöbénél jár, és jelentősen túl van a szokványos ingadozás mozgásterén. 65-74 évesekre szűre 3,35.
    • Közben Belgiumban a provizórikus 33. heti EuroMOMO-adat 8,81. Egy olyan országban, ahol a járvány populációmortalitása már 0,86% feletti. 

    2020.08.22-31.

  • Izraelben is alkalmazzák a sample poolingot, és előálltak egy ügyes megközelítéssel. 384 mintát 48 poolba osztanak, úgy, hogy minden egyes minta hat, unikálisan hozzá tartozó készletet alkotó poolba kerül be, így pl. hat pozitív pool esetén automatikusan tudható, melyik egyéni minta volt pozitív. Több pozitív eredmény esetén pedig algoritmikusan azonosíthatók a pozitív minták. Ez az eleve gazdaságos és laborkapacitást kímélő sample pooling extra-takarékos változata.
  • III. fázisnál járnak monoklonális antitestek, kettő is, úgyhogy a kezelés nem is olyan sokára jelentősen hatékonyabbá válhat a COVID-betegek számára. Tán még profilaktikusan is jól jöhetnek majd.
  • Spanyolországról (BBC). Egyéb érdekességek mellett: kevés a contact-tracer, van kb. 200, miközben dúl a járvány. Az orvosok 800 fős csapatot szerettek volna, a hanyag kormányzat ennyiről gondoskodott.
  • Amerikai halászhajó, ahol a legénység három, dokumentáltan antitestekkel rendelkező tagja nem fertőződött, a maradékból 103/117 igen. Empirikus bizonyíték (valószínűleg) az antitestek hatásosságára nézve. Pontosabban valószínűségi alapon az közel-biztos, hogy a háromból legalább egy vagy kettő ténylegesen ki volt téve az újfafertőződés lehetőségének (120 főből 103 ferőzött mellett). Ráadásul az "antitestesek" közül kettőnek viszonylag szerény volt az antitest-titerje a tesztelés idején, anno. 
  • Újabb adalékok a légszennyezettség és a COVID-mortalitás közötti összefüggésről. Itt konkrétan a finompornak (PM2.5) való kitettség volt a vizsgálat tárgya. 1 μg/m3 növekmény a finompor-tartalomban 8%-os mortalitásnövekményhez vezethet. Tartsuk meg a nagykörúton azt a biciklisávot. Szerintem. És persze tessék tömegközlekedni, de azt maszkban. Vagy biciklizni/gyalogolni. 
  • Az EdScoop listája azon amerikai egyetemekről, ahol digitális oktatás van a járvány miatt. 300 intézmény a listán. A University of North Carolina/Chapel Hill tantermi oktatással nyitott, de egy hét után (négy koleszos klaszter miatt) digitálisra tértek át ők is.
  • Lehet, hogy csak lábjegyzet lesz a SARS-CoV-2 mutációinak történetében, de érdekes cikk Szingapúrból a Lancetben. Egy 382 nukleotid törlődésével kialakult variáns (Δ382; az ORF8-ból törlődött a kérdéses szakasz), mely enyhébb megbetegedéseket okozott csak, 2020. márciusára terjedési zsákutcába juthatott, alulmaradva a versenyben — teszem hozzá én — például a D614G mutációhoz képest.
  • Egy világtérkép a felbukkanó, újra-felbukkanó és esetlegesen felbukkanó patogénekről, lehet nézegetni. 
  • A járványhoz kapcsolódó mortalitásnövekményről. Lásd az alábbi ábrán, korcsoportonként, az európai országokban (EuroMOMO). A 45-64 éveseknél is jelentős (kb. +5000 nagyságrendileg), és az idei görbe szintjére a korábbi évek görbéi nem zárkóznak fel az év végére sem. Az idei helyzet pedig tovább is romolhat akár, ha úgy alakul.
  • sarscov2_excessmortalityeurope.jpg
  • Addicionális halálozás. Dél-Afrika: Sebokeng townshipben (Jo'burgtól délre) legalább tizennégyen fagytak meg, mert sátrakban helyezték el őket a tél közepén a COVID miatti szükséghelyzetben. Peru: kijárási korlátozásokat sértő buli elleni rendőri roham, egymást halálra taposó tömeggel, 13 halott Limában. G.a.h.: +233442+n.
  • Ezt nem linkeltem korábban, de érdekes lehet: T-sejt alapú immunreakciót kimutató teszten dolgozik egy cég a UK-ben.
  • Poll: az amerikai republikánus szavazók (savazók?) 57%-a szerint "elfogadható" annyi haláleset, amennyi a COVID miatt eddig történt. Mondjuk itt annyi kritikám lenne, hogy ezt szerintem nem érdemes így mérni, mert itt a kutatás maga is hozzájárul önerősítő attitűdök stabilizálásához. Magát a kérdést kihívásnak érzi a válaszadó, és "csakazértis" mondja, amit aztán ezért kezd el még határozottabban gondolni.
  • Shit happens...? Újrafertőződés 1000%-ig biztosra dokumentálva, Hongkongban. Áprilisban fertőződött informatikus kigyógyult, Spanyolországból e hónapban újra fertőzötten jött haza. Annak idején is, most is szekvenálták a vírust, ami megfertőzte, és nem azonos variánsok. (Ettől az ilyesmi bekövetkezése nem törvényszerű — reméljük, ritka lesz, mint a fehér holló.) Kieg.: az újrafertőződött személy aszimptomatikus volt. Ha az is marad, ez annak lehet a jele, hogy valami védettsége mégiscsak volt. Szóval nem lényegtelen.
  • Hogyan lehet a Starbucksban két óra alatt sok ott megforduló embert megfertőzni? Aeroszolok révén, alighanem.
  • Egy röpke gondolat, kérdőjellel a végén: ha a SARS-CoV-2 után a hanyatló antitest-titer nyomán lehet újrafertőződni, de közben más embereknél a korábbi koronavírusokra reagáló T-sejtek hatékony keresztreaktivitását tapasztaljuk... mi olyan speciális a SARS-CoV-2-ben, amitől a kifejezetten csak általa fertőzöttek egy részének szervezete relatíve annyival hamarabb elfelejti ezt a kórokozót? Immunológiai természetű lenne a válasz?
  • Bővül a tobzoskák irodalma. A tobzoskák és az amerikai cowboy-csizmák. A tobzoskák és az Eredet. Még nem volt időm olvasni őket, ha ez megtörtént, később írok róluk ide is.
  • A KFC kicsit szüneteltetni látja jónak a finger lickin' good szlogent, járványügyi szempontból megragadva a dolgokat.
  • Kis modellezgetés alapján az jött ki kutatóknak (Uni of Notre Dame in Indiana), hogy márciusra, a különösen tesztszegény időszak végére az USA-ban lehetett vagy százezer eset is akár (a regisztrált 1514 helyett). Nekem ez túl soknak tűnik, de az intuíció persze nem modellparaméter. Hogy sok észrevétlen eset volt, abban nem kételkedem. Kieg.: az intuíció nem modellparaméter, viszont ha az aeroszolosan hatékonyabban terjedő D614G mutációra gondolok, máris adott egy változó, ami magyarázza, miért tartom a százezres számot túlbecslésnek.
  • Ilyen beszámolót olvasni a kapcsolatkövető munka nagy ívben történő el nem végzéséről nagyon-nagyon nem jó jelen állás szerint. Rosszra vezethet, ha így mennek a dolgok. Ebből a cikkből olyan kép rajzolódik ki, miszerint (a fővárosban?) kb. a február eleji színvonalon működne a járványmegelőzés rendszere.   
  • A kórházi fertőzéseknek nem csak Magyarországon volt jelentős szerepe, természetesen. Viszont a UK-ből itt van egy "különös" (valójában nem meglepő, és annál fontosabb) tapasztalat: "They were older, frailer and had pre-existing health conditions. But they also had better outcomes than those admitted with the virus, probably because of faster diagnosis and, therefore, treatment." Ha várjuk, hogy az emberek rosszul legyenek, mielőtt kezelnénk őket, akkor az antivirális szereknek már nem nagyon marad értelme. A vérhigítós kezelés is késő lehet. Az IL-6-blokkolókkal is el lehet késni akkorra.
  • Ez is fontos: orrjáratvégi "agyturkászás" helyett végre lehet majd tesztelni nyálat is. Mármint ott, ahol érdeklődnek a lehetőség iránt, hogy gyorsan megtalálják a fertőzötteket...
  • Bolívia: 20 ezer fő mortalitásnövekmény. Veszem a felét, levonom belőle az eddig már számolt 340-et, és így +9660 haláleset az eredmény, konzervatívan. G.a.h.: +243102+n.
  • Akkor már beszéljünk Venezueláról is. Az ottani helyzet mikrokozmoszaként jelentés Zulia államból, ahol a hivatalos 63 helyett legalább 216-an meghaltak COVID-ben. G.a.h. a különbözet hozzáadásával: +243255+n.
  • Nálunk közben az ország leendő vezető elitje bizonyította rátermettségét az elmúlt napokban az egyetemi gólyatáborok lebonyolításával. Muszáj vót. Ilyen felelős hozzáállással ennek az országnak a következő száz éve is tartogat majd izgalmakat, kalandokat!
  • A Political Capital jó áttekintése az oltásellenességről, köztük — az itthoni kiemelkedő átoltottság mellett sem jelentéktelen — hazai frontokon.
  • A TV2-időjós Barta Sylvia krónikus fáradtsággal és tartós (bár enyhe) neurológiai tünetekkel.
  • Mivel Kínában nincs elég (importált) esetből, a Sinovac Brazíliával állapodott meg az attenuált SARS-CoV-2-alapú vakcinájának a III. fázisos teszteléséről. (Ha nincs a környéken fertőzött, nem lehetne képet kapni a vakcina hatásosságáról.)
  • Újrafertőződések dokumentálva most már Belgiumból és Hollandiából is, de enyhék vagy tünetmentesek, szerencsére. (Bár az USA-ból itt korábban idéztünk esetet, ahol a második menet keményebb volt az érintettnek, az jelen állás szerint valószínűleg a rózsaszín dísztollas fehér holló esete — ritka a ritkán belül.)
  • Görbe: az amerikai munkanélküliségről zajló politikai vitákhoz. Trump persze csak részben felelős a járványhelyzetért, de részben felelős, az biztos.
  • Hollandiában is zajlik az élet, uncivil társadalom stb.
  • Törökországban (is) határozottan rosszra fordultak a dolgok, és orvosi források kételkednek a hivatalos adatokban.
  • Francia, spanyol és brit epidemiológusi helyzetértékelések, a francia a leginkább kompetens. Ő is megerősíti, hogy a jelenleg fertőzött populáció korszerkezete eltér a tavaszitól, és most több a fiatal (még a tavaszi tesztelés deficitessége mellett is). Ez így kevesebb hospitalizációt és halálesetet vetít előre. Viszont ez változhat is még a fertőzések továbbterjedésével.
  • A kormányzatot, sőt a kormányt is érinti a fertőzéshullám, legalább karanténezésként. Az ITM-ben ketten is betegek lettek.
  • Újrafertőződéses eset (Reno, Nevada, USA), a második alkalom vezetett a kórházba. This is called bad news. Márciusban a páciens, 25 éves, torokgyulladás után köhögött, fájt a feje, hasmenése is volt. Aztán májusban mindez lázzal ismétlődött, hipoxiához vezetett, és a beteg légzéstámogatásra szorult
  • Az NBA a kosárcsarnokokat ajánlja az amerikai választások biztonságos lebonyolítása érdekében.
  • Egy fontos összefoglaló anyag. A megelőzés az eü. ellátásban normális körülmények között magában foglalja az enyhéből súlyosba fordulás megelőzésére irányuló kísérletet is betegségek kezelésében. Ez az, amit az ún. fejlett világ nagy része figyelmen kívül hagy a COVID-19 kapcsán, és alapvetően otthonmaradásra intenek, illetve várják a kórházba beeső betegeket. Miközben megfontolandó, hogy legalább a kockázati faktoros fertőzötteket minél korábban, akár tünetek előttől, antivirális szerekkel lenne érdemes kezelni. A jövőben pedig vérplazmával vagy monoklonális antitestekkel. Ehhez persze fel is kell fedezni őket, kapcsolatkövetéssel, teszteléssel. (Megjegyzés: az anyag kínai, és a TCM (Traditional Chinese Medicine) is bele van integrálva, ami nyilván vitákat szülhet, viszont érdekes volt látni, hogy TCM-készítményeket jelenleg szabályos klinikai vizsgálatoknak vetnek alá — ha minden igaz).
  • Úgy tűnik, hogy a gyerekek jó hosszú ideig lehetnek fertőző szimptomatikus vagy aszimptomatikus hordozók. Itt a dél-koreai tanulmány, erre hivatkozik a cikk (n=91 gyerek). A tüneteseknél a mintákban átlagosan 17,6 napon át mutatták ki a vírust. By the way, hidroxiklorokint használtak lopinavir és ritonavir mellett 15%-nál. 
  • Az Egyesült Államokban Trumpék eszkalálnak, és gyorsabban szaladnak a nyájimmunitás után, úgy döntöttek. Tán csak nem a választások és legitimitásuk káoszba fullasztása a céljuk? Az olyan iszonyatosan meglepő volna.
  • Két hazai helyzetértékelés zárásnak, aztán kezdődik a FALL SEMESTER. Merkely Béla és Röst Gergely (matematikus, SZTE). Hát igen, Horvátországból jött be egy csomó fertőzött. És igen, már bőven belföldön terjed ez, nem is tegnap óta.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr4516039294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsklutsch 2020.07.22. 08:04:39

Tegnellék szerint legalább féléves immunitást kapnak a betegségen átesettek, mivel nem látnak másodszor megbetegedett embereket. Mennyire hitelesek ők?
Vajon mitől gyengül a járvány Svédországban, mert ezt nem értem.

www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-21/sweden-says-covid-immunity-can-last-half-a-year-after-infection?srnd=premium-europe

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.22. 08:16:27

@orsklutsch: sajnos ez megint olyan, hogy ha valakik, hát Tegnellék nem merik azt mondani, hogy ennél rövidebb is lehet az immunitás, mivel anno az immunitás forevör feltételezésére épült a stratégiájuk, amit így nem kicsit benéztek.

Viszont abban nem kételkedem - tőlük teljesen függetlenül -, hogy van, aki ennél hosszabb időre is védettséget szerez. Sajnos ez valószínűleg nagy szórást mutat, egyénenként változik.

A járvány náluk gyengült mostanra, de részben a szigorúbb intézkedések, részben az emberek önérdekkövető magatartása miatt. A járványok terjedésében pedig amúgy is van egy hullámosodási tendencia azzal, hogy bizonyos hálózatokban lelassul a terjedés, az adott hálózatokban legalább időlegesen felépülő védettség kritikus tömege miatt, és idő, amíg új hálózati pályákra áll át, ahol aztán megint fel tud pörögni. Aztán persze ne legyen igazam, nem drukkolok én a svédek ellen...

orsklutsch 2020.07.24. 11:24:27

Komolynak kinéző folyóiratban komolynak kinéző tanulmány arról, hogy hogyan generál az 5G sugárzás COVID-19-et a sejtekben :-)
A baj az, hogy a conteósok már nyomják, hogy na úgy-e, hogy nem összeesküvés-elmélet, hanem összefüggés-elmélet!

www.biolifesas.org/biolife/wp-content/uploads/2020/07/FIORANELLI.pdf?fbclid=IwAR32j8Awwl_2ATKBoceGOTNMgBDdKsXLM_c1S96ETM18XvbtmAnvn1q0WEM

_Epikurosz_ 2020.07.24. 11:59:33

Látom a Linkedinen, hogy megtalál a REED (hr ipar), kiderül, hogy csak UK-ben vannak irodái, és van egy cuki kampánya: www.keepbritainworking.com - nekem ebből az jön le, hogy a munkapiac bezuhant (a Linkedin is elküld embereket), és hogy Anglia próbál a bevándorlókra támaszkodni, de valahogy furán csinálja, mert ha munkanélküliség van, akkor pont nem lenne rá szüksége(?). Jah, mellesleg a FAQ-ból kiderül, hogy a munkahelymegtartó támogatás a fizetés 90%-a, ha a dolgozó nem dolgozik egyáltalán.

_Epikurosz_ 2020.07.24. 12:00:50

A hongkongi sztoriba beleállnak a britek: index.hu/kulfold/2020/07/20/london_nem_ad_ki_hongkongnak_senkit_kiadatasi_egyezmeny/

Az állatkísérletekben a COVID nem olyan súlyos mint az emberben: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.15.20147041v1

Ötletelnek két újabb gyógyszermolekulát az alapján, ahogy a SARS- CoV-2 elnyomja az NRF2 jelzőrendszert: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.07.16.206458v1

Még egy hang ami hatékonyabbnak tartja a diktatúrákat a járvány legyőzésében, de ha hivatalos adatokat használ, akkor vicces. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.17.20156091v1
Egyébként érdekes, mert a World Values Surveyt használja, kultúrára hivatkozik.

Az olaszok tényleg mindent kipróbáltak, íme az ecet eredményei: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.07.08.193193v2
Az ecet jól vizsgázott már az 1600-as években az angol pestis alatt is, akkor fertőtlenítőszernek használták fémpénzen. (Látod, ilyen öreg vagyok, hogy még emlékszem.)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.24. 12:44:12

@orsklutsch: döbbenet... itt egy nagyon jó összefoglaló a botrányról:
www.extremetech.com/extreme/313088-pubmed-pseudoscience-5g-coronavirus

A vezető szerzőről (de a többiek is megérik a pénzüket):

"Professor M. Fioranelli: Listed as lead author on the paper, Fioranelli is the EiC of the International Journal of Inflammation, Cancer and Integrative Therapy, which is owned by Omics. Omics has been heavily criticized and the validity of its publications challenged in the United States based on its poor peer review practices, its pay-to-publish fee structure, and its use of scientist’s names in marketing materials without their knowledge and consent. The US NIH demanded in 2013 that OMICS stop claiming to be affiliated with the US government or its employees.

(...)

Other papers Professor Fioranelli has collaborated on include “A Mathematical Model for the Signal of Death and Emergence of Mind Out of Brain in Izhikevich Neuron Model,” which claims to present evidence that Cartesian duality — namely, that the mind and brain are entirely separate constructs — is scientifically valid. He’s also a credited author in the page-turner coming to a budget TV network near you: “Formation of Neural Circuits in an Expanded Version of Darwin’s Theory: Effects of DNAs in Extra Dimensions and within the Earth’s Core on Neural Networks.”"

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.24. 13:51:22

@_Epikurosz_: az állatokkal foglalkozó review elgondolkodtató. Nagyon az emberi ACE2-re optimalizálódott ez a vírus. Még a vadon élő tobzoskákról lenne jó tudni, hogy velük mi történik, de érthető okokból őket nem fogják ilyen kísérleteknek alávetni.

_Epikurosz_ 2020.07.24. 13:54:46

A norvég helyzet: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.16.20155358v1

Nem az orrod miatt nem érzed a szagokat, ez a központi idegrendszered, ha jól értem. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.08.20148692v1

IL-6 gátló tocilizumab gátolja a citokinvihart, de a halálozást nem. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.13.20149328v1
Trükkös ez a COVID-19.

_Epikurosz_ 2020.07.24. 13:54:49

@orsklutsch: @Marton Péter: te jó ég! Még jó, hogy van idő és energia a leleplezésére.

_Epikurosz_ 2020.07.25. 17:05:41

@Marton Péter: Nekem is fura, hogy ennyire az emberre lett optimalizálva. Hogy ennyire halálos, míg minden más állat maximum prüszköl kettőt. De nem akarok összeesküvéselméletet. A vírust így is - úgy is le kell győzni, akármilyen eredetű.

A médiafigyelemmel és ellenőrzéssel kapcsolatban igazad lehet. Ugyanakkor a többség az állami médiából tájékozódik. Ott pedig őrlángra van véve a tájékoztatás. Ahol elhangzanak a hivatalos számok, ott is csak részleges adatok vannak naponta. De legalább vannak. Most megint kezd nőni a fertőzöttek száma, mindenki megy nyaralni Horvátországba, stb.

kazsiafigyelo 2020.07.26. 14:00:04

Ez a "maszkvita" már kezd annyira nevetséges lenni (miután az ellenzők teljes mértékben ignorálják a tudományos tényeket), hogy kicsit kulturális oldalról is megvizsgáltam a kérdést. Amit látni vélek, hoyg a döntően protestáns országok ódzkodnak leginkább a kötelező maszkviseléstől, még a katolikus vagy vagy vegyes (németország) azt viszonylag korán bevezették
Tételesen:
Dánia, Norvégia és Svédország - sehol se kötelező
Hollandia: június 1-től kötelező a tömegkezlekedésen (de azért itt a hivatalos oldal leírja, hogy nem bizonyított a hatékonysága://www.rivm.nl/en/novel-coronavirus-covid-19/face-masks-and-gloves)
USA - államonként változó, inkább nem, de a szövetségi szerv csak ajánlja
Nagy-Britanniában kötelező a maszkivelés hosszú huza-vona után, de az anglikán egyház a rítusait tekintve a katolikusra hasonlít, tehát kulturális szempontból nem sorolnám őket ide
Magyarán nagyon úgy tűnik, még a szekularizáció mellett is jelentős mentalitásbeli különbségek vannak.

_Epikurosz_ 2020.07.26. 14:00:09

Amerikai "nyájimmunitás" kísérlet bevándorlókkal. Nekik aztán tényleg nincs egészségbiztosításuk - lehet valódi CFR-t számolni, összevetni a pestissel, végrehajtókat beperelni Hágában 10 év múlva... :( edition.cnn.com/2020/07/23/politics/immigration-ice-detention-coronavirus-farmville/index.html

_Epikurosz_ 2020.07.26. 14:00:12

A legújabb szennyvízvizsgálatok eredménye, nem hullámozik, hanem adat van és trend.(Tőzsdénél láthattunk ilyesmit, de másra is alkalmazható.) www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/748-tovabbra-is-alacsony-a-szennyvizekben-mert-virus-koncentracioja

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.26. 14:08:36

@kazsiafigyelo: biztos, hogy van kulturális háttere a dolognak. Már csak azért is, mert van, aki élből ezzel az érvvel utasítja el a maszkot, hogy "ez a mi kultúránktól idegen". És a szabályozás még csak az egyik része, de a tényleges szabálykövetés, illetve a magatartás is azt jelzi, hogy ezekben az országokban komoly gond van ezzel. Angliában kb. 30% hajlandó maszkot hordani jelenleg, a napokban láttam ilyen felméréses adatot. És a svédek sem nagyon akarnak maszkot (Tegnelltől függetlenül is).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.26. 14:17:06

@_Epikurosz_: A szennyvízadatok jók, de attól tartok, hogy aki a szövegben leírta, hogy az esetszám növekedése a vírusszám növekedését követi, az nem számolt a realitásokkal a diagnosztikai tesztelést tekintve. A valóságban így inkább fordítva van: az esetek megjelennek, de nincsenek felderítve, majd látni ezt a vírusszám növekedésében, majd azután már a felderített esetek számában is...

Az ICE emberkísérletei... hát igen, ez így gyakorlatilag tapasztalatok forrása lesz :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.07.30. 20:49:01

@_Epikurosz_: Tavaly a kínai egyetemek alapvető dokumentumaiba vetette be a KKP, hogy a kommunista párt értékeit kell képviselniük mindenben. Sajnos Hongkongot is eléri ez előbb-utóbb :( Ma még csak egy-egy rossz döntés, holnap már a megszokott működés.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.03. 09:20:23

Tegnapi hír, de csak most jutottam ide.

444.hu/2020/08/01/szinte-biztos-hogy-a-covid-elleni-vedooltasoknak-kellemetlen-mellekhatasai-lesznek

Előzőekhez.

A komenyista párt "értékeiről" jut eszembe. A komenyista pártnak (a világon mindenhol) kizárólag csak olyan értékei vannak, melyeket másoktól vettek el (Három szoros szurdok gátjából kilopták csak a vasat és a betont, nyilván csak egy "kicsit"). :-( Ez sajnos nem vicc. :-(

Ez az új legkedvesebb kínai vezető (Szi Csing Peng vagy mi a neve), akkor hibázott de nagyot, mikor az elődei közül példaképül Mao-t választotta, nem Tenget. :-( Hogy ezzel saját magával kitolt, az az ő baja. De hogy 1,4 mrd fős Kínával is, az már kicsit nagyobb tragédiája a kínaiaknak. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.03. 09:42:31

@rdos: és ez ráadásul egy XXI. századi típusú kommunizmus, úgyhogy - mint azt a Panama Papers óta tudjuk - ennek a kommunizmusnak még Panamába mentett, adóparadicsomi jogászok által védelmezett "értékei" is vannak...

A védőoltásokhoz: egyelőre nem olvastam nagyobb kellemetlenségről, mint ami pl. egy tetanusz vagy sárgaláz elleni oltásnál adódhat, viszont a cikk helyesen veti fel a kérdést, hogy ennek az alternatív költségét hogyan árazza be a közvélemény - az fontos lesz.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.03. 16:37:24

@Marton Péter: Valahogy azt kellene megértetni a népekkel, hogy minden technológiának van mellékhatása.

A vakcinának is, az M7-es autópályának is, ... mindennek. Pedig nem bonyolult. Több a haszna a technológiáknak mint a kára. Különben nem csinálnánk. :-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.09. 14:27:23

A Salát Gergelyes linked alapján kénytelen vagyok elismerni, hogy a kínai eftársak képesek voltak tanulni a korábbi hibáikból és Pekingben megszüntették a járványt. :-)

Ami különösen tetszett, mert egyszerű és nagyszerű, mint a faék, az az, hogy 5-1o ember mintáját együtt tesztelték és csak akkor ha pozitív lett az egyesített minta, akkor tesztelték egyenként a pácienseket. :-)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.09. 15:06:00

@rdos: nagyon fontos, igen. Itt Magyarországon még februárban-márciusban megfogalmazódott javaslat a pooling célszerűségéről, én is írtam itt róla, és a válasz bizonyos körökből az volt, hogy ez nem tudományos. Az érintett körök erről azóta persze mélyen hallgatnak, nyilván ciki, hogy kiderült róluk, ők nem tudományosak annyira igazából.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.18. 20:19:31

Eddig nem ismertem ezt a portált és első ránézésre nem tűnik kamu oldalnak. Azt állítja.

"Kínai bányászoktól származhat a koronavírus – már 2012-ben megjelenhetett"

liner.hu/kinai-banyaszoktol-szarmazhat-a-koronavirus-mar-2012-ben-megjelenhetett/

Sok a zaj, kevés a valódi - hiteles információ. Nem mondom hogy nem igaz, de akkor 8 évig mit csinált ez az "új" vírus? Szóval hiszem is meg nem is, de inkább nem. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.19. 08:13:30

@rdos: írtam itt korábban a bányajárványról. Volt, és elképzelhető, de nem bizonyított, hogy SARS-jellegű koronavírus okozta (tünetek stimmeltek + SARS-antitesteket találtak a bányászoknál, valószínűleg keresztreaktivitással). Az időkülönbségre a magyarázat lehet pl. az, ha nem a természetben keringett ez a vírus odakinn, és ha még nem volt rajta furin hasítási hely az S1/S2 határon. De ez csak spekuláció, ezt is jelezni kell.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.24. 08:24:31

@Marton Péter: Nagyobb baj a járvány eredetéhez képest most az hogy az idén már az 5. árhullám vonul le a Jangcén, ez a mostani pedig az eddigi legnagyobb. :-(

forgokinpad.blog.hu/2020/08/22/a_jangce_haragja

És hát persze hogy a járvány terjedését az árvíz segíti. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.24. 14:00:31

@rdos: élelmezésbiztonsági szempontból ez valóban nagyon rossz helyzet, Kínán túli kihatásokkal a rizs piacán keresztül. És persze a közvetlen károk és a hajléktalanná vált emberek is ott vannak.

Hubei tartományban szerencsére most nincs igazán fertőzés, Wuhanban ezt aquaparkos bulival ünnepelték a minap: edition.cnn.com/2020/08/18/asia/wuhan-water-park-party-intl-hnk/index.html Wuhant egyelőre a Three Gorges Dam is jól védi, úgy tűnik.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.24. 19:40:36

@Marton Péter: Mintha a kínai eftársak is tehetnének arról hogy a súlyos árvízi kérdéssel ne foglalkozzon a világ?

Vagy tényleg ennyire érzéketlen a világ szabadabbik fele mások szenvedése iránt, de ennyire szűk látókörű is a világ? Mert ha fél milliárd kínainak máshonnan jut étel, az máshonnan hiányozni fog. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.24. 21:24:04

Az általad is linkelt hongkongi polgár spanyolországi újrafertőződése aggasztó, de talán lehet bízni benne hogy ritka jelenségről van szó.

Más.
Hazai kontakt nem kutatásra egy azonnali cikk. :-( A cikket elolvasva jutott eszembe a népi bölcselet és persze ne legyen igazam. Nem akarásnak nyögés a vége. :-(

azonnali.hu/cikk/20200824_-kiderult-hogy-egy-kozvetlen-baratom-koronavirusos-igen-konkret-kerdese-van-ennyire-veszi-komolyan-az-allam-a-kontaktkutatast

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.24. 21:38:57

@rdos: mindjárt jelzem ezt fentebb is, és egy-két másik helyen. Ez éppen az a fajta sztori, amilyet nem akartam olvasni mostanában — reméltem, hogy nem fogok. Ahogy mondod: nem akarásnak nyögés lesz itt a vége sajnos.

Az érdekes az, hogy helyenként eltérő a válasz. Az alapján, ahogy a mezőkövesdi vagy a győri/hajdúszoboszlói gócok után nyomoztak, mintha vidék-főváros különbség látszana kirajzolódni, aminek már a látszata is meglepő.

plavka 2020.08.25. 13:52:25

Most olvastam, hogy mennyire intenzív a kontaktkutatás, erre itt egy ilyen cikk. Egy történetet mond el, hogy mennyire nincs kontaktkutatás.
azonnali.hu/cikk/20200824_-kiderult-hogy-egy-kozvetlen-baratom-koronavirusos-igen-konkret-kerdese-van-ennyire-veszi-komolyan-az-allam-a-kontaktkutatast

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.08.25. 13:52:32

@Marton Péter: Kicsit off-nak tűnik, de meglehet nem az. :-( Vagy 15 éve a kamarám a 12 KÖVIZIG-nek adott be azonos műszaki tartalmú vízjogi engedély kérelmet. A 12 hatóság többé kevésbé eltérő, de pont 12 fajta előírásokat illetve határozatokat hozott. :-( Rossz nyelvek szerint 13 fajtát, mert a másodfokú hatóság is eltért. :-( Vízjog pedig elvileg az országban csak 1 fajta van. :-(

Az eü-re semmi rálátásom sincs, de nem lepődnék meg ha itt is valami hasonló lenne a helyzet. :-( A zoperatív törzs titkos? kézi vezérlését már meg sem említem. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.25. 13:54:31

@plavka: igen, fentebb már kollektíven (n=2 fő) kiakadtunk ezen. Nagyon nem jó. Pedig egyes helyeken tényleg intenzívebben ment a kontaktkutatás mostanában. De például Mecseknádasddal kapcsolatban is rosszakat hallottam, úgy anekdotikusan.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.25. 13:55:42

@rdos: Biztos, hogy nagy különbségek vannak. Mesebeli Mátyás király legyen a talpán, aki álruhában járva fel tudja térképezni ezt egy nagy országjárás nyomán.

_Epikurosz_ 2020.08.31. 19:24:57

Magyar helyzetkép a volt tisztifőorvos szerint. https://444.hu/2020/08/28/falus-ferenc-a-vezetoink-a-peldamutatasban-ugy-jartak-elo-hogy-nem-mutattak-példát

Nem tudom mi a véleményed, nekem az, hogy ezzel csak a szelekciós nyomást növelnék: qubit.hu/2020/08/27/az-allatok-beoltasaval-eloznek-meg-az-ujabb-zoonotikus-jarvanyokat

Mindeközben a selyem utazik tovább: 444.hu/2020/08/28/a-kinai-amerikai-hideghaboru-kulcsfiguraja-lehet-kina-budapesti-nagykovete-aki-nemreg-a-magyar-nemzetben-tamadta-amerikat

Georgia államban már azt is tudják, mekkora buli mekkora veszéllyel jár, a hivatalos és a becsült adatok alapján. covid19risk.biosci.gatech.edu/
www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.24.20181271v1

_Epikurosz_ 2020.08.31. 19:24:59

IgG és neutralizáló antitestek viszonya a Rhineland Study-n belül, Drosten csoportjától: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.24.20181206v1
Mondjuk elég kevés volt az ELISA teszten pozitív, és csak őket tesztelték neutralizálóra is. Ugyanolyan enyhe a "nyájfertőzöttség" Bonnban, mint Magyarországon.

Indiában találtak egy még erősebben az ACE2-höz kapcsolódó variánst. Elég nagy ott a gubanc enélkül is, nem hiányzott. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.08.28.271601v1

Biztonságos módot találtak, hogy a lélegeztetett betegtől bakteriális tüdőgyulladás diagnosztizálásra mintát vegyenek. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.24.20180802v1

Kanada vonakodó népének egy kis unszolás: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.24.20180919v1

_Epikurosz_ 2020.08.31. 19:25:14

Csak azt akartam megnézni, hogy állnak Louisianában a tornádó után a COVID-19-cel. Kicsit kevésnek tűnik nekem egy ekkora államban a 63 tesztelési hely. Bár lehet, hogy ez csak az államilag támogatott rész, és magánban több van. ldh.la.gov/index.cfm/page/3969

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.08.31. 19:39:28

@_Epikurosz_: elnézést, kicsit elsodortak leadási határidők...

Az állatok átoltása... hát, ez szerintem is a recept a vakcina leértékeléséhez.

Vezetőink példaadása... a tévéműsorokon gondolkodtam tegnap, hogy simán nyomnak énekelgetős műsort is egy darab maszk nélkül, helyszíni közönséggel, bármiféle alkalmazkodás nélkül, és ehhez persze az is hozzájárul, hogy elöljáróink magatartása sem éreztette senkivel, hogy nagyon izgulni kellene bármi miatt.

A többit is nézem, izgalmasnak ígérkeznek!

_Epikurosz_ 2020.09.01. 19:14:54

@Marton Péter: Nekem is szeptember 1-jén kezdődik a tanév, nem bírok leszokni a nyári lazulásról. Ahogy látom, neked jobban megy.
süti beállítások módosítása