Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus: Vakcinákra várva

2020. november 22. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

Egyes szakértők napokon belülre várják a korlátozó intézkedések hatását a hazai járványhelyzet alakulásában, csakhogy ezek az intézkedések valójában nem annyira korlátozóak, az emberek magatartása pedig összességében még mindig nem annyira felvilágosult, hogy annyira nagy hatást várhassunk, mint ami pl. tavasszal bekövetkezett. Például szuper, hogy az utcán többen hordanak maszkot, de még fontosabb lenne, hogy megértsék, hogy a kis találkozóik alatt beszélgetniük is maszkban kellene. Úgyhogy nem lesz itt nagy változás egyhamar. Az Egyesült Államok közben napi 200 ezer fertőzöttnél jár, és hamarosan az eddigieknél is csúnyábban fognak alakulni az ottani mutatók. És akkor még nem beszéltünk az ünnepi szezon várható hatásairól, amivel kapcsolatban az Egyesült Államokban már a november 26-án következő Hálaadástól kell számolni.

2020.11.23-2020.11.29.

  • New Jersey-ben úgy érte el a 0,19%-os populációs szintű mortalitást a járvány, hogy az ottani medián életkor (39 év) alacsonyabb, mint a magyar. Belgiumban is alacsonyabb a medián életkor, mint nálunk, ők most járnak 0,13%-os populációs szintű mortalitás felett. (Emlékeztetőül: a populációs szintű mortalitást nézni azért érdekfeszítő, mert annál alacsonyabb az Infection-Fatality Rate sehogyan nem lehet.) 
  • Indiából eddig Biharból, Bhopalból és Delhiből sikerült dokumentálni egyértelmű addicionális haláleseteket. Most Keralából kerül elő aktivisták OSINT-spreadsheetje, ahol sajtóforrásokból raktak össze 3356 fős listát a hivatalos 1969 fős helyébe (1387 fő különbözet). G.a.h.: +425680+n.
  • Úgy tűnik, az influenzaoltásnál nagyobb arányban fordulhat elő lokális fájdalom, láz, egyéb kellemetlenség a Moderna és a Pfizer vakcináinak a beadása után.
  • Francia kutatás a nőknél szignifikánsan lassabb antitesttiter-hanyatlást talált (bár magasabb 1 hónapos szintről). Lö tanulmány.
  • Az MMR-oltás nem-specifikus hatásai is hasznosak lehetnek, egyelőre kicsi vizsgálat alapján, ahol n=80 (h/t Epikurosz), és még az is elképzelhető, hogy mindez a mumpsz elleni antitestek mennyiségével lehet összefüggésben.
  • A Szputnyikról is csináltak sajtótájékoztatót, és 92%-os hatékonyságot jelentenek. Csak persze tizedannyi transzparencia mellett végigvitt vizsgálattal, mint a vakcinaverseny egyéb résztvevői.
  • Érdekes eredmények a zikáról. Az afrikai országokban az ottani Aedes aegypti-szúnyogvariáns genetikai különbségek következtében kisebb dózissal oltja be az embereket, mint amerikai kollégája, és ez kevésbé súlyos következményekhez vezet. There you are. További bizonyíték a vírusdózis jelentőségére: a SARS-CoV-2-nél is jelentőséggel.
  • Az AstraZeneca vakcinája fél + egy dózissal (kétszeri oltás) 90%-os hatásosságú. Mellesleg olcsóbb és egyszerűbben tárolható. Kieg.: különös módon kétszer egy dózissal alacsonyabbra jött ki a hatásosság, mint fél + egyes megoldásnál, egy szakvélemény szerint talán azért, mert ez egy fertőzés dinamikáját pontosabban reprodukálta a szervezet számára. Kieg.: ha csak ennyi lett volna a gond...
  • A nem-gyógyászati jellegű közeü. intézkedések által feltartóztatott influenza és RSV szezonálistól eltérő jellegű kitöréseit jelzi előre egy tanulmány az intézkedések majdani végét követően. Mindezt az 1918-as nagy járványra hivatkozva mondják, ami után volt pl. atipikus kanyarókitörés. Vagyis akkor mindez nyilván a kanyaróra is értelmezhető, helyenként, átoltottság függvényében.
  • Trump tudománytalanságügyi tanácsadója, Scott Atlas embereket biztatott felkelni a szabadon megélhető életveszély érdekében, a szóvivő Kayleigh McEnany pedig orwellinek nevezte egyes szövetségi tagállamok Hálaadásra hozott intézkedéseit. 
  • Remek áttekintés az EU-s vakcinakilátásokról. Azt is írják, hogy a BioNTech és a Pfizer 650 millió ember átoltásával számol 2021 végéig (1,3 milliárd dózis gyártásával).
  • A Magyar Orvosi Kamara elkezdte listázni az elhunyt egészségügyi dolgozókat, hogy legyen a témában világos referenciapont. Fontos.
  • Ha már érdekcsoportokról, érdekképviseletekről esik szó, ilyesmiből akad fake is, pl. amikor az Idősek Tanácsa kéri fel az intézkedésre a miniszterelnököt, azaz saját elnökét. Parragh Spontán Javaslattevő Lászlóról már esett itt szó.
  • Csak Utah-ban (USA) kb. 8000 nyérc esett áldozatul magának a koronavírusnak. Tehát nem leölték őket, hanem kifejezetten a vírus áldozatai.
  • Halálozástöbblet Magyarországon, a KSH adatai szerint, korcsoportok szerinti eloszlásban, a 2019-es és a 2020-as 36-43. heti időszak egymásra vetítése alapján. A tavaszi 12. héten is volt egyébként kiugrás, ahogy azt korábban az EuroMOMO adatsora alapján itt én már jeleztem. Az őszi halálozástöbblet olyan ezer fős, ha jól nézegettem a két, a cikkben közölt ábrát.
  • Az NNK-nak a még mindig az ÁNTSZ-féle oldalon futó fertőzőbetegség-jelentései elakadtak a 32. hétnél. Mindenesetre érdekes dolgok látszanak már ebből is. Pl. bejött a várakozás, hogy a légiós betegség előfordulása a home office-ból történő visszaváltások nyomán nőni fog. Többek között a gyerekek életének átalakulása nyomán pedig kevesebb a skarlát vagy a bárányhimlő, vagy legalábbis kevesebb kerül regisztrálásra, amiben nyilván orvos nem-látása, diagnosztizálatlanság is szerepet játszhat.
  • Virológiailag lehet izgulni: kambodzsai és japán fagyasztott denevérmintákból került elő a SARS-CoV-2-höz és az RaTG13-hoz hasonló koronavírus. A kambodzsai vírus szekvenálása folyamatban, a japáné már megvan.
  • A kambodzsai lelet Shamel-féle patkósorrú denevértől származik, és az ottani Pasteur Intézet találta meg. A japán lelet 2013-as, kis japán patkósorrú denevér a forrása, az Rc-o319 jelölést kapta, és amúgy csak 81%-ban egyezik a SARS-CoV-2-vel. 
  • Nyomozatilag mindennek az a jelentősége, hogy (1) a tobzoskaelmélet maláj tobzoskája valamivel közelebb kerül a denevérekhez és az ez esetben releváns vírusaikhoz, (2) de vajon lesz-e RRAR (vagy hasonló) furin hasítási hely az S1/S2-határon a kambodzsai vírusban?
  • Ezekre a kérdésekre azért kell odafigyelni, mert közben egy iszonyatosan gyanús csapat csinál egy, a Lancet folyóirattal asszociálódó "nyomozást". Olyan emberek, akiknek a saját érdekükben kellett volna minél távolabb húzódni ettől a folyamattól normális körülmények között... Lásd alább Alina Chan erősen indokoltan összeállított listáján. Az EcoHealth Alliance nekem az emberiség történetének makrohistorikus értelmezésében egyre inkább egyfajta nem-szándékosan kibomló logikai bombaként írható le (értsd: mint a szoftvervilágban), a mostani, egyelőre végérvényesen feltáratlan esettől függetlenül. Kellenek, mert van rájuk objektív szükség a civilizációs fejlődésnek ezen a pontján, csak éppen a saját működésük kockázatai is a fenyegetés részét képezik.

sarscov2_investigationcommittee.png

  • Kis utánaolvasgatás a Common Cold Research Unit történetének ("nyaralás közpénzből"). Rengeteg vírussal kísérleteztek, és pl. olyan dolgokat állapítottak meg, hogy a fertőzötteknek csak egy része bocsátott ki az orrán át jelentős mennyiségű fertőzött cseppet és virális aeroszolt (l.: "szuperterjesztők" témakör). Ami ezek szerint nem is olyan különleges dolog a SARS-CoV-2-nél, csak a mostani kutatásdömping résztvevői gyakran elfelejtkeznek róla, hogy sok más kórokozóra soha nem irányult annyi figyelem, mint a SARS-CoV-2-re.
  • Nicaraguában ránéztem az orvosok által gyűjtött adatok állására, és november 18-ig 2796 halottnál járnak, amiből már 2707-et számoltam eddig. G.a.h. így: +425769+n.
  • A vakcinatesztelésről egy érdekes véleményírás, jó érvekkel.
  • A maláj PPE-gyártó Top Glove cég járvány miatti leállása.
  • Gratulálunk a zseniális menedzsereknek, akik az AstraZeneca-féle vakcina eredményeinek a kommunikációját ilyen szinten el tudták tolni. Félelmetes az emberi hülyeség. Most úgy néz ki, hogy (1) brazil és brit vizsgálati adatokat összefolyattak, (2) a féldózisos első oltás nem szándékos volt, hanem kontraktor hibája, azaz baleset, (3) 131 fertőződött résztvevő megoszlásáról nem kommunikálták világosan a megoszlást a féldózisos és a teljesdózisos tesztcsop, valamint a kontrollcsop között. A 2-es hiba miatt volt elég fura, 2800/8900-as résztvevői megoszlás a féldózisos-teljesdózisos csoportok között.
  • Amerikai történet: 11 éves afro-amerikai kislány, naivan kilép az utcára, a 40 éves gyanúsított után kajtató rendőrök megbilincselik. 14 évesen a COVID áldozata, központi idegrendszeri komplikációk nyomán.
  • Mindeközben: az Egyesült Államok a következő hetekben, sajátos emberkísérlet részeként — legalább helyenként — be fogja mutatni az egész világnak, hogyan néz ki betelt kórházi kapacitások mellett a COVID-járvány.
  • Úgy tűnik (egyelőre még jobb adatokra várva), hogy Lengyelországban megugrott az MIS-C előfordulása. Emlékeztetőül: ez a gyerekeknél előforduló többszervi szindróma sokszor 3-4 héttel a COVID lefutása után jelentkezik. Sok orvos az első kiütésekre, lázra benyomja az Antibiotikum Menüt, gondolkodás és eredmény nélkül. A krakkói egyetemi gyermekklinikán elfogytak a helyek.

2020.11.30-12.06.

  • Sajnos éppen az MIS-C apropóján folytathatjuk: természetesen az ilyesmire nálunk is számítani kell, egy esetet már dokumentáltak.
  • Az egykor Darth Vadert alakított David Prowse is elhunyt COVID-ban.
  • Kis elmélkedés a jelenleg 0,15%-os populációs szintű mortalitás felé tartó Belgiumról. Pl. a belga államszerveződés tagoltságát okolja. Én hozzátenném, hogy az EU/NATO és egyéb szervezeti központok miatt az egész ország egy hatalmas társadalmi hálózati gócpont, ahová még ilyenkor is jönnek-mennek az emberek, alighanem ez is a része a válasznak.
  • Adatok a járvány globális addicionális halálozásának megítéléséhez (h/t Epikurosz, NYT). Nézzük, mit nem számítottam ezek közül Dél-Amerikában (később a többit is nézem). Peru +12613 volt eddig, ezt figyelembe véve most +17287 (excess fele mínusz az eddigiek, a további tételeknél is). Ecuadorban +9247 volt eddig, most +3203. G.a.h.: +438219+n. Kieg.: Indiából volt eddig adat Biharból, Bhopalból, Delhiből és Keralából, most van excess adat Mumbaiból (2600), a felét véve +1300. Jakartából volt eddig +3413, most hozzá +1587. Portugália: +317. Ausztria: +750. Lengyelország: +5950. Finnország: +350. Izrael: +200. G.a.h.: +448673+n.
  • Mivel már ismerősök köreiben is volt nem egy újrafertőződéses eset, és közben sportolóknál is lehet látni, hogy nem ritka az ilyen (akár teljesen aszimptomatikusan), biztosabban mondható már, hogy ez a járványt sokáig tudja fűteni, és a fertőzésre fogékonyság (susceptibility) csak több járványhullám nyomán tudna jelentősen csökkenni a populáció szintjén.
  • A Moderna-féle vizsgálatból részletek: 11 tesztcsop-tag és 185 placebós lett tünetes beteg. Utóbbiak, a kontrollok közül egy meghalt (a vakcinafejlesztés etikai dilemmái; az illető gyakorlatilag hősi halott), és közülük került ki 30/30 súlyos COVID-eset.
  • Srí Lanka, börtönlázadás börtönjárvány miatt, 8 halott. G.a.h.: +448681+n.
  • Gyöngyszem (az irónia helye) a magyar sajtóból. Idézném: "félrevezeti a vírus sejtjeinek osztódását". Gratulálunk, hogy ennyi időt sikerült kibírni egy kő alatt, ahová információ nem jut el, és olykor még cikkeket is sikerül publikálni abból a setét zugból. Ugyanott egyébként Merkely Bélát így közvetítik: "Merkely úgy gondolja, hogy a legfontosabb az időzítés. Problémának látja ebből a szempontból, hogy miután a betegek későn jelentkeznek, kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert." Szóval a betegek "későn jelentkeznek"? Mármint túl sokadszorra veszi csak fel nekik valaki a telefont? Túl sok nap telik el, amíg valaki kimegy hozzájuk tesztelni? Túl sokáig tart, amíg a kórházba kerülés lehetősége ténylegesen adódik számukra? Túl sokáig csak antibiotikumkúrát kapnak a vírusos fertőzésükre? Vagy hogyan szükséges ezt érteni? Merkelyről nem tudom elképzelni, hogy ennyire érzéketlenül fejezte volna ki magát.
  • Kiszivárgott kínai dokumentumok. Hubeiben aluljelentették az eseteket és a halálozást is. Érdekesebb ennél, hogy december elején hatalmas ugrást találtak influenzás esetekben (20-szorosat), viszont az influenzatesztek éppenséggel negatívak voltak, szóval... Olyan városokban szabadult el a nem-influenza influenza, mint Yichang (6135 eset) és Xianning (2148 eset). Yichangból itt van egy hír évekkel ezelőttről egy, ha minden igaz, engedély nélkül működött laborról, ahol állatokat tartottak, ez most valamiért eszembe jutott. Ez az NYT-cikk pedig említ yichangi céget, mely mindenfajta állat beszállítója (sok ilyen cég lehet egyébként).
  • Jailbreak. A cím kicsit megvezető: nyércek mindig szöknek, amíg ipari tartásban lesznek, és idén az is biztos, hogy a szökevények között lehet fertőzött is, aki aztán a vadonba viheti el a vírust.
  • A 168 Órának van Egészség-Ügy címmel egészségügyi különszáma. Szerepel benne például kalkuláció arról, hogy tavasszal a leállt ellátások miatt kb. napi 15 idő előtti haláleset történhetett nálunk (forrás: Lantos Zoltán eü. közgazdász).
  • Brüsszelben komolyan veszik a gyülekezési korlátozásokat.
  • Fontos vélemény. Azok a tudósok, akik a következő pandémia megelőzésén fáradoznak, és közben le akarják söpörni az asztalról annak kivizsgálását, hogy a pandémia-megelőzési céllal művelt vírusmanipulálás vezethetett-e balesethez, azok... nem is a következő pandémia megelőzésén fáradoznak, hanem valami máson. Leginkább a megélhetésen.
  • Hamarosan lehet jelentkezni koronavírus elleni oltásra, és, ha jól értem, lottó, hogy milyen vakcinát lőnének be majd. Ha Szlávik Jánost kérdezik, lehet az a Szputnyik is, miért ne.
  • Az Imperial College jelentése Khartúmról, Szudánból, a halálozások nagyságrendileg szignifikáns aluljelentésére következtet, részben szerológiai adatok alapján (amik kicsit furák, mert a szerológiai vizsgálaton pozitívak és a PCR-pozitívak furán aránylanak egymáshoz, l.: 6.o.; n=1135-ös mintából 291 volt PCR-pozitív, 155 szeropozitív, 100 PCR+szeropozitív — pont száz, nem több, nem kevesebb).
  • 2019. decemberi cirkuláció jelei az Egyesült Államokból, vérdonoroktól dec. 13. és jan. 17. közöttről származó vér tesztelése (és antitestek kimutatása) nyomán. Fals pozitívok is lehettek köztük persze, keresztreaktivitás miatt, de valamennyi eset lehetett már, ha Kínában november közepén volt közösségi terjedés. Az fura egy kicsit, hogy az antitestek kialakulásához idő kell + nem csak a Kínával legintenzívebben kapcsolódó államokból néztek mintákat. Úgyhogy nézzük kicsit jobban a bontásokat. Dec. 13-16-ról egyetlen olyan minta volt, Észak-Kaliforniából, 16-29 év közötti nő, akinek a mintája mikoreneutralizáló volt (blokkolta a virális S1 és a hACE2 interakcióját). Dec. 30. és jan. 17. közülről ilyen minta nem volt. Ez így azért egy kissé problematikus, mivel logikusan ekkorról kellett volna több ilyet találniuk komolyabb cirkuláció esetén.
  • 23 éves, kapott egy kis stroke-ot. Az ilyen esetek miatt vagyok biztos benne, hogy csomóan meghalhatnak anélkül, hogy valakinek egyáltalán eszébe jutna a SARS-CoV-2.
  • Cikk az mRNA-felhasználás történetéről. Karikó Katalin történetével együtt.
  • Dr. Seheult az AstraZeneca-vakcináról, nagyon gondos áttekintés. Érdekességek pl.: a Moderna és a Pfizer esetében nem tudunk róla, mennyi aszimptomatikus fertőzés volt a tesztcsoportban, csak azt, hogy nem nagyon lettek betegek. Az AstraZeneca az első körös fél dózisos tévedésből eredő látszólagos siker (bonyolult, tudom) nyomán az Egyesült Államokban megpróbálja most reprodukálni és verifikálni, hogy a fél dózisos első kör tényleg jobb-e a teljes dózisos első körnél. További különlegesség, hogy itt a placebós kontrollok meningitisz-vakcinát kaptak, hogy az utóhatások nyomán ne tudhassák, megkapták-e a koronavírus-vakcinát, vagy sem (ha nincs semmi utóhatás, úgy lehetne sejtésük erről).
  • A Pfizernél 22, a Modernánál 29, az AstraZenecánál 28 nap telik el két oltás között, ezzel is érdekes számolni a vakcinalogisztika szempontjából. A második oltás után is el kell telnie némi időnek ráadásul. Az átoltottaknak abban az időben (másfél hónap...) nyugton kellene maradniuk, illetve (a másik oldalról) a világnak — pl. a munkaadónak — békén kellene hagynia őket.
  • Szívmegállásos esetekről az USA-ban, rosszabb túlélési aránnyal, mint korábban, a járvánnyal szignifikánsan összefüggő módon. A különbségről elméletek: (1) többen nem mennek időben orvoshoz; (2) a járvánnyal kapcsolatos intézkedések hatása, így pl.: gyérített mentőszemélyzet lát el feladatokat; mellkaskompresszió szüneteltetése aeroszolokat produkáló folyamatok idejére, amilyen pl. az intubálás stb.
  • A koronavirus.gov.hu-n ma is (185 halott mellett) kiírták legalább egy betegnél az ARDS-t alapbetegségnek. Fogytán a türelmem. Ez nettó szakmaiatlanság. Erre nincs mentség.
  • Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnök is a COVID áldozata lett.
  • Kerékpáros versenyző (pro, Fernando Gaviria), újrafertőződéssel. Első alkalom: két hét kórház; második: aszimptomatikus. Időkülönbség: 7 hónap.
  • Clinton, Bush (43rd) és Obama együtt kapják majd a vakcinát, nyilvánosan. COVID-halálozási rekordok dőlnek közben körülöttük. Trumpika viszont a Lényeggel foglalkozik továbbra is, azaz jól elvan a kis homokozójában, mint mindig. "Elnökségem legfontosabb beszéde" stb., stb.
  • Nem emlegettem itt, de újabb őrület van kialakulóban, ezúttal az Ivermectin körül, ami alapvetően orsóférgek, fonálférgek, egyéb paraziták ellen való, de van virális replikációt gátló antivirális hatása, amit majomvese-kultúrában már a SARS-CoV-2-vel kapcsolatban is mértek, viszont ettől még nem lesz sem az állatorvosi készítményeket bevető öngyógyítók csodaszere, sem az eü. rendszer által integrált és időszerű kezelés részeként megfelelő fázisban, hatékonyan bevetett szer.
  • Az USA-ban megint megy a csata, hogy ki "essential worker". Most nem az a kérdés, hogy kinek muszáj bemennie dolgozni valahová, hanem hogy ki kaphat előbb vakcinát.
  • Escape maps. Kutatók "menekülőtérképeket" készítettek, vagyis lényegében regisztert arról, mely RBD-mutációk milyen mértékben válnak antitestek által nem leköthetővé. Ez itt a monoklonális antitestekkel kapcsolatos érdeklődésből fakad, de ilyen menekülőtérképeket készíteni a vakcinák jövőbeli hatásosságára vonatkozóan is érdemes lehet.
  • Review eredményei arról, mitől ússza meg relatíve enyhe lefolyással sok gyerek. Kiegészítéseimmel együtt: (1) erek és endotél sejtek jobb állapota; (2) interferáló és immunmoduláló vírusfertőzések; (3) friss vakcináció (pl. MMR, BCG); (4) hiányzó, az életkorral együttjáró tényezők (káros hatásoknak való tartós kitettség hagyatéka).
  • Már említettem a 168 Óra Egészség-Ügy különszámát, és ebben említi az egyik cikk, hogy a szuggesztív pszichoterápia altatott, lélegeztetett betegeknél segít mérsékelni a traumatizáló hatást a Dél-pesti Centrumkórházban.
  • Spanyolországban 23000 fő halálozástöbblet július eleje óta, 13000 fő hivatalos járványáldozat mellett. Július eleje óta 2800 fő addicionális halálozással számoltam itt, a módszert megtartva (többlet mínusz hivatalos adat per kettő, mínusz a korábban figyelembe vettek) adódik +2200 fő. G.a.h.: +450881+n.
  • Zombinyércekről ír a média, mert nem képes világosan leírni, hogy mi történt (felszínre kerültek a tessék-lássék leölt és eltemetett tetemek). Nyércfarmokról szóló tanulmányból látszik közben, hogy produkálnak ezek a populációk akár 95% feletti szeroprevalenciát is.

2020.12.07-13.

  • A járvány hivatalos halálozása + a biztonsággal dokumentálható (konzervatívan számított) azon felüli halálozás — együttesen — elérte a kétmillió főt mára.
  • Most, hogy a COVID miatt iszonyatos lesz a népességnyomás a vakcinaösszetevők forrásaira, nem közömbös, hogy talán lesz végre hosszabb távra hatásos (nem-szezonális) influenzaoltás, mely a hemaagglutinin-tő elemét használja immunreakció kiváltására (az pedig kevésbé változékony, mint a fej). I. fázis pipálva. Mondjuk azt meg kell mondjam, hogy aktív challenge-elés nélkül azért kicsit problémásnak érzem az influenza terjedését visszafogó jelen körülmények között a hatásosság vizsgálatát, szóval nem lesz egyszerű továbblépni innen.
  • Szlovákiában nem volt olyan rossz ötlet az a tömeges tesztelés. A tíz napra karanténbe vonuló emberek bérét állni sem, mellesleg.
  • Élő Anitát és a Heti Választ dicsértem itt korábban, most viszont azt kell mondjam... Ez egy borzalmasan hibás logikájú cikke a Heti Válaszban arról, érdemes-e idén családi karácsonyozni (hibás, mivel nem a trendek ölnek, hanem a vírus). Ez pedig egy kiváló cikk a Telexnél ugyanebben a témában, a valójában figyelemre érdemes megfontolásokkal.
  • Outbreak alert: India. Nipah? Tippelem... Mások rovarirtós szennyezésre gyanakodnak. Kieg.: ólom és nikkel is a látókörben, tíz vérminta alapján, bár a környezeti forrást nem sikerült egyelőre beazonosítani.
  • Izraelben elhunyt egy minden valószínűség szerint újrafertőződött, 74 éves férfi, aki augusztus után több hónap különbséggel, negatív tesztek nyomában lett újra beteg (Hollandiában is volt már ilyen eset, így kettőről tudok mostanra). Ugyanebben a cikkben említik, hogy 81 gyanított újrafertőződés megerősítésén dolgoznak éppen.
  • Nagyon jó cikk a G7-en. Világszínvonalú kutatókat megtartani nemigen tudunk, de gyárthatunk üvegampullákat az osztrák határtól tíz kilométerre.
  • A Sputnik V. vakcina beadása kapcsán az alkoholfogyasztás kerülését várják az orosz hatóságok, nyilván az ottani "alkoholfogyasztási mintázatokra" gondolva, hogy az immunválasz kialakulásába ne zavarjon be mondjuk egy-két kiadós alkoholmérgezés, lehetőleg. (Ha valaki nem értené, ez egyébként más vakcinák esetében is praktikus szempont.)
  • Populációs szintű járványmortalitás eddig (2020.12.09.). Lombardia: >0,23%; New Jersey: 0,2%; New York: >0,18%; Massachusetts: >0,16%; Belgium: >0,15%; Olaszország: >0,1%; Peru: >0,1%, Andorra: >0,1%; Spanyolország: >0,1%. Észak-Macedónia és Bosznia-Hercegovina is közelítenek a 0,1%-hoz már.
  • Republikánus képviselő (USA, Louie Gohmert) nyilvános beszéd közben, televíziós közvetítésben produkált fogvesztést, könnyen elképzelhető, hogy COVID-szövődményként.
  • Jelentős halálozástöbblet Magyarországon az utóbbi hetekben. Majd az év végén fogom ezt beszámítani a felezős módszerrel, de a 41. hét óta már eddig is jó 2700+ főnyi többlet látszik az elmúlt öt év azonos időszaki átlagához képest.
  • Ha Magyarországon valaki feliratkozik, hogy szeretné a vakcinát, amit közérdek beadni neki, vajon melyiket kapja a befutók közül? Szabad nem akarni a Szputnyikot például? Kormányzati válasz: "bízunk benne, hogy ... akár ... és akkor majd akár..." Aki nem hiszi, járjon utána a link mentén — konkrétan ez a kommunikáció.
  • Egér-betegségmodell. Az egerek szívizmának sem tett jó a fertőzés, úgyhogy sikerült in vivo reprodukálni azt a "miszlikesedést", amit in vitro megfigyeltek emberi szívizmon is kutatók.

sarscov2_mice_heartmuscle.jpg

  • Vérteszt rengeteg biomarkerre, hogy lehessen tudni előre, kinél lesz súlyos a lefolyás. A tömeges alkalmazásával "csak" az a probléma, hogy bürokratikus közegben először is rögtön kívánatosnak nyilváníttatik hozzá a SARS-CoV-2-fertőzés PCR-es megerősítése. Az súlyos járványnál csak a mintavétel után napok elteltével lesz meg a legtöbb esetben, és a tetejében a PCR-tesztet is sokszor csak napok elteltével hajlandó megrendelni egy háziorvos — az első, nem-specifikus tünetek alapján még nem. Úgyhogy elméletben szuper dolog ez, a gyakorlatban gazdag és "fontos" embereknek jó hír igazán. Akik "természetesen" VIP-életmentésben részesülnek.
  • Újrafertőződések témájában: Paraguayban tíz esetet nyomoznak. Ezek között egy ottani orvos szerint halállal végződő esetek is voltak.
  • Mexikói kormányzati adatok a halálozástöbbletről. 201930 fő a 41. hétig. Konzervatívan a felét számolva (100965), abból az eddig figyelembe vett 61382 főt levonva (=39583) a g.a.h.: +490464+n.
  • Spanyolországban megy a belpolitikai csata, miután nyilvánvaló most már, milyen mértékben alámérték a hivatalos adatok a tavaszi járványhalálozást. A spanyol közegészségügyi el Jefe, Fernando Simon válasza parafrazeálva: "hát olyan sokan meghaltak, nem mindegy, hogy most több vagy kevesebb?" Amit azért sunyi dolog kérdeznie, mert a számok lefelé átírásához anno saját maga ragaszkodott.
  • Interjú fontos megjegyzésekkel az intenzív osztályi kezelések témájában. A betegek/ápolók arány és az intenzív osztályi kezeléssel kapcsolatos adatok transzparenciájának és elemző kiértékelésének hiánya kritikus jelentőségű nálunk. 
  • 1970-től máig a halálozási adatok alakulása hétről hétre Magyarországon, a G7 jóvoltából, interaktív ábrán.
  • Meglepő hírek rovatunk következik. A GSK-Sanofi-féle vakcina időseknél nem bizonyult kielégítően hatásosnak a második fázisban, koncentrációt növelik, jön a 2b fázis, súlyos időveszteséggel. Az AstraZeneca és az oxfordi csapat pedig a Szputnyik V-tel történő kombinációval fog kísérletezni.
  • Az ünnepek előtti utolsó előtti teljes hét zárásaként néhány kérdés. A hatásos vakcina meddig hatásos? Hat hónapig? Egy évig? Több évig? Örökre? Ha a terjesztésnek (aszimptomatikusan) nem veszi elejét, akkor első körben gyakorlatilag csakis a leginkább veszélyeztetettek és leginkább kitettek (idősek, krónikus betegek, eü. dolgozók) számára érdemes beadni, nem igaz? Az EU által előrendelési opciózott vakcinák közül az AstraZeneca fura fejlődési úton halad a féldózisos-egydózisos problematikájával és a Sputnik V. felé nyújtott baráti jobbjával (csimpánz adenovírus meets humán adenovírus), a GSK-Sanofi pedig belassult — hogyan alakul akkor az EU vakcinációs stratégiája a továbbiakban? Ami pedig a "zembereket" illeti, képesek lesznek felfogni, hogy másfél hónapba kerülhet eljutniuk a védettségig, és hogy az alatt nagyon észnél kell majd lenniük? A másik oldalról minden flottul megy majd ennek a logisztikájával kapcsolatban? Globálisan sikerül elég embert átoltani, hogy a vírus terjedését lezárjuk, és elkerüljünk egy vakcinaszökevény mutációt? Érti mindenki, hogy ami innentől következik, az elképesztően nagy kihívás lesz, brutális költségekkel és időigénnyel...?

2020.12.14-20.

  • Ausztrália és Új-Zéland utazási buborékja. Ez az, amit egy európai politikus nem napi öt eset mellett, hanem napi néhány tucat halott mellett már kész meglépni, mondván, most már sokkal jobban állunk. Na, ez most persze nem fenyeget.
  • Vadon élő nyérc Utahban, PCR-igazoltan a vírussal. A koronavírus közlése a tárgyban: "Sakk!"
  • A szén-dioxid kibocsátása 7 százalékkal csökkent világszinten az idén. Sokan remélik, hogy ez marad is így, amennyiben az emberek egy része megtanult most máshogyan élni. Hát, azért ehhez majd a vírus is hozzászól a vakcináció hozta nem is annyira gyors visszaállás mellett. Az emberek adaptivitása felől, és hogy az mire elég az ipari szintű kibocsátások mellett, mindig vannak kétségeim.
  • Denevérökológia. Sokfelé irtják most (is) őket, pedig éppen az lenne a legjobb, pandémiás nézőpontból is, ha békén hagynák őket és élőhelyet hagynának nekik. Ha élhetnek boldogan, esznek az emberre veszélyes szúnyogokból is, beporozzák a növényeket stb., ha viszont stresszelik őket, betegségek szabadulnak el közöttük és felőlük; példaként itt említést kap egy 2012-es ugandai eset a Marburg-vírussal (VVL).
  • Az N501Y spike-RBM-mutáció gyors terjedése Dél-Angliában. Mindenki (helyesen) óvatosságra int az "alarmism" ellenében, de azért ilyesmi láttán mindig felvetődik a transzmissziós előny gyanúja. Itt a COG (COVID-19 Genomics UK Consortium) közleménye is a témában.
  • Vakcinából nehezen lesz elég. Mi mutathatja ezt jobban, mint hogy Kína is beállt a sorba százmillió adag Pfizer/BioNTech-lövetért.
  • Tessék figyelni az érvelést. Az EMMI válaszából (az ATV-nek) azzal kapcsolatban, hogy a MOK adatai szerint eddig 34 eü. dolgozó vesztette életét a járvány miatt: "...az elhunyt egészségügyi dolgozók szinte mindegyike rendelkezett krónikus alapbetegséggel".
  • Az olajpiac nem várja a kereslet és az ár krízis előtti szintre történő "helyreállását" 2022-23 előtt. 
  • Ezt a dokumentumfilmet a gyermekbénulásról hamarosan meg fogom nézni, és addig is érdemes pozitívan visszajelezni Csillag Ádám rendező bejegyzésére a Facebookon. 
  •  A NO2-koncentráció globálisan 20%-kal csökkent (NASA).
  • 5200+ fős halálozástöbblet látszik az előző 5 év azonos időszakra vonatkozó kumulált heti átlagaihoz képest Magyarországon — itt és itt — a 36. hét óta, a 47. hétig.
  • Vakcinaárak, baleset útján felfedődve. Az AstraZeneca 1.78 dolcsi, a Moderna 18, a Pfizer-BioNTech 12.
  • Horror. 13 éves srácnak a vérrögöktől elkékültek az ujjvégek a kezén és a lábán is. A véroxigénje lement 44%-ra. A kórházban egy köhögőroham alatt aztán megrepedt egy tüdőartériája, és így végezte. Az édesanyja pedig (aki azóta a nővérét is a COVID miatt vesztette el) lefotózta a kórházi helyiséget, ahol ez megtörtént.
  • Ezúttal Törökországban égett le csúcsra járatott intenzív osztály, oxigéntartály robbanása nyomán, kilenc beteg halálát okozva. G.a.h.: +490473+n.
  • Újabb paper arról, hogy a nyérceknél milyen gyorsan mutálódik a spike. Idézem és fordítom két pontban alább.
  • 1: "We identify 23 recurrent mutations including three nonsynonymous mutations in the Receptor Binding Domain of the SARS-CoV-2 spike protein that independently emerged at least four times but are only rarely observed in human lineages." = A vírus bekerül a nyércekbe; alkalmazkodnia kell, mert nem ehhez a környezethez van szokva, hanem az emberi szervezethez; ezért kiválasztódnak a nyérc szervezetében jobban érvényesülő variánsai a véletlenszerű mutálódás nyomán.
  • 2: "The rapid acquisition and spread of SARS-CoV-2 mutations in minks suggests that if a similar phenomenon of host adaptation had occurred upon its jump into humans, those human-specific mutations would likely have reached fixation already before the first SARSCoV-2 genomes were generated." = Ez a vírus vagy eleve a humán ACE2 (hACE2) receptorra volt optimalizálódva, vagy hosszabb ideje kering a vadonban, mint gondoltuk. És ami az utóbbi lehetőséget illeti: jöhetnek nekem figyelemre vágyó kutatók valószínűtlen PCR-találatokkal retrospektíven nézett mintákból, de inkább csak az rabolja az időmet, aki tud mutatni járványszerűen előforduló CT-felvételeket a COVID-tüdőgyulladás okozta jellegzetes tejüveg-homályfoltokkal 2019. december előttről. Amíg ilyen valaki nem áll elő, addig azt kell, hogy gondoljam, hogy ez a vírus a hACE2-re volt optimalizálódva már akkor, amikor kikerült a vadonba.
  • Dél-Afrika, mutációk. Új variáns (501.V2 néven, azaz 501-es pozíciónál módosult 2-es variánsként, ahol az 1-es variáns a hasonló angliai vírus) 10-20 genom-pontmutációval, köztük az N501Y aminosav-cserélődéssel (mely, mint itt kiderül, Ausztráliába is eljutott, vagy szimultán ott is kialakult). A dél-afrikai esetben magasabb vírusszám a fertőzötteknél, gyorsabb terjedés. Két mutáció antitest-szökő jellegű. Anekdotikus alapon állítják egyes források, hogy fiatalabb korcsoport felé terjeszkedik a valószínű súlyos lefolyás spektruma. Ez az a pont, ahol nem lehet viccelni. Hollandia pl. gyorsan utazási korlátozásokat vezetett be az Egyesült Királyság felé. De ezek az egyéni döntések nem sokat érnek globális koordináció és határozott, a terjedés elfojtására irányuló helyi cselekvés nélkül. Kieg. már sokan bevezettek utazási korlátozásokat közben. A sok az sok, a nem mindenki viszont nem elég.

2020.12.21-28.

  • Szóval van egy kis problémánk, határozottan úgy tűnik. És a problémák még fokozódhatnak is a vírus további adaptációja nyomán a jövőben. Részlet a linkelt cikkből: "The 69-70del mutation appeared together with another mutation named D796H in the virus of a patient who was infected for several months... Gupta’s group found that virus carrying the two mutations was less susceptible to convalescent plasma from several donors than the wildtype virus... He also engineered a lentivirus to express mutated versions of the spike protein and found that the deletion alone made that virus twice as infectious". Fordítom: elképzelhető olyan variáns, amelyiknek az átadhatósága akár kétszeres is lehet, és a tetejében antitest-szökő. Amit laboratóriumban tapasztaltak, azt a természet is produkálhatja előbb-utóbb, a szelekciós nyomás alatt végbemenő természetes kiválasztódás eredményeként, ahogyan ez az említett elszigetelt (hosszan fertőzött) egyéni esetben meg is történt. 
  • Jut eszembe: Dániában a nyérceknél is felbukkant a 69-70del. Ezek egyébként a spike kiálló, és ezért pl. antitestek számára jobban hozzáférhető, epitópként felismerhető és "fülön csíphető" elemei voltak, innen eredhet a törlődésük jelentősége. Itt még jobban látható a változás (Gupta et al.). A vírustüske széle ezzel 6,5 Å-val (ångström, mértékegység) "beljebb van", áramvonalasabb lett.
  • Az N105Y viszont valószínűleg nem önmagában releváns, hanem egyéb mutációval vagy mutációkkal együtt alakítja át bizonyos módon a tüskefehérje konformációját. Brazíliában már tavasszal is előfordult, de nem a most látott egyéb mutációkkal együtt, és ezért nem is ugyanazzal a hatással.
  • Már megint a tengeri ételek, ezúttal Thaiföldön...
  • A vírus eredetét illetően ezt a cikket is érdemes elolvasni. Mint itt olvasható, a vírus eredetét firtató kritikusabb megjegyzések a Red Dawn-levelezésben is előkerültek anno (amit a DHS tisztifőorvosa, Duane C. Caneva indított januárban szűk szakmai körrel).
  • 17081 pontmutáció tüskefehérje-konformációra gyakorolt hatásának a modellezése. Hogy egy kicsit jobban lássuk a jövőt... Retrospektíven a D614G és az N501Y mutációk transzmisszivitást fokozó (a nyitott konformációt stabilizáló) hatását is jól jelzi előre a modell (kontrollnak). 
  • Az I. táblázatban van elrejtve egy kis atombomba. Az N501W mutáció különösen ütősnek ígérkezik. Igen, jelenleg az N501Y a para tárgya, de ha Y helyett W lenne ott... Hajjaj. (Persze ilyenkor emlékezzünk rá, hogy a trimer térbeli szerkezetét a sok építőelem interakciója határozza meg, nem az egyes építőelemek önmagukban.) 
  • A hab a tortán. A montréali kutatók kísérleti úton történő megerősítést javasolnak, de azért idejében észbe kapnak, és leírják: "Beyond in vitro biophysical studies, experimental alternatives exist such as using pseudo-type viruses or virus-like-particles that would not require studying gain-of-function mutations using intact viruses". Igen, TÉNYLEG nem kell magunknak legyártanunk mindent, amitől félünk.
  • A plazmaterápia remek stimuláció antitest-szökő mutációk keletkezéséhez. Úgyhogy az így kezelt betegeknél extra óvatosság indokolt az ilyen mutációk továbbadásának elkerülése végett.
  • Hazai járványunk margójára. Az esetszámok mozgó átlaga mutat némi csökkenést, aminek lehetne örülni, csak sajnos azt gondolom, hogy mostanra az ellátás körülményeinek és eredményességének rossz a híre (ami nem az eü. dolgozók munkáját minősíti), és ez többeket elrettent attól, hogy orvosi segítséget keressenek. Így végül vagy meggyógyulnak maguktól, vagy a statisztikai halálozástöbblet növekszik. Mindenképpen furcsa, anomáliás, hogy az esetszámok mozgó átlaga három hete csökken, a járványhalálozás pedig közel ennyi ideje stabilan egy platón jár. Kieg.: kommentek kapcsán készséggel elismerem, hogy fáziskésésről is lehet szó, és kb. most van a határ ebből a szempontból. Ha innentől esést látunk a halálesetek számában, akkor mondható el, hogy javul a járványhelyzet biztosan.
  • Vakcinakutatással foglalkozó orosz kutató esett ki az ablakon (mellesleg dulakodás nyomaival, szúrt sebbel) Szentpéterváron. Az alsónadrágjában. Mint ismeretes, a járvány ottani felfutása során több orvossal, ápolóval és beteggel is megesett ilyesmi.
  • Az F1-es pilóta Hamilton sokat fogyott, izomtömegből veszített a COVID hatására.
  • Közben 2 millió felett az átoltottak száma a világon. Többen dolgoznak vakcina-tracker fejlesztésén már. Amint lesz ilyen, linkelem.
  • Jó áttekintés az Egyesült Államok mortalitási trendjeiről. Százalékosan a második legnagyobb arányú növekedés az előző évhez képest az idén, az 1918-as esztendő után, történelmi második hely.
  • Európában Lombardia és Belgium a legbrutálisabban sújtott terület népességarányos halálozás tekintetében, és Olaszország általában sem áll jól. Egy érdekes adalék ehhez: "OECD data shows that between 2000 and 2017, Italy and Belgium were the countries that suffered the biggest cuts to their health systems. Twenty years ago, Italy had 23.3 hospitals for every 1 million inhabitants, today it has 17.5. Similarly, Belgium went from 21.9 to 15.3. As for beds in Italian hospitals, there were 4.7 beds per 1,000 inhabitants in 2000, while in 2017 there were only 3.18."
  • A 69-70del mutáció nyomán az Egyesült Királyságban használt PCR-teszteknél jól megfigyelhető negatív jel adódik ki, és így megspórolható a vírusgenom szekvenálása. Így könnyebb feltérképezni, hol fordul elő a mutálódott változat. Itt a térkép. Persze szekvenálás nélkül azt nem fogjuk tudni, ha mondjuk eljön a 69-70del + N501W változat.
  • Az Európai Bizottság sem érti a probléma lényegét. A francia-brit határon persze komoly válság van, miután a Brexit és az N501Y egyszerre fejtik ki a hatásukat. Az ellátási láncok működtetése nem lesz egyszerű. Jöhetnek az Antonovok, ha úgy alakul, na meg a drágulás is persze.
  • A COVID-ban elhunyt Nagy Grófó (Kozák László) temetése.
  • Közben "a brit mutációt" kimutogatják sokfelé, Hollandiában, Dániában vagy pl. (elképzelhető, hogy) Szlovákiában is, csak azért nem árt figyelni, hogy a 69-70delt mutatjuk-e ki PCR-teszttel, vagy konkrétan a brit változatot a maga összes mutációival, amit csak a teljes szekvencia ismeretében lehet tudni. Kieg.: továbbterjedés: Franciaország, Japán; Szingapúr; Svédország, Spanyolország. Szóval mostanra kicsit értelmetlen, ami az Egyesült Királysággal történik, mivel — akárcsak az év elején — nem volt globálisan koordinált, időszerű cselekvés. Dél-Afrikára meg alig figyelt közben valaki, pedig az ottani mutáció még "izgalmasabb" potenciálisan :(
  • Kieg. (2020.12.29.): Kanadában már dec. 26-ára találtak egy házaspárt, akik nem utaztak sehová, mégis az 501.V1-el fertőződtek.
  • Trumpika játszik. Miközben az orosz kapcsolataival kapcsolatban sáros embereknek osztogat elnöki kegyelmet, természetesen a Kongresszus által elfogadott 900 milliárd dolláros mentőcsomagot sem támogatja, márpedig az ellenjegyzésére szükség lenne. Mindez government shutdown-hoz is vezethet a tömeges vakcináció kellős közepén.
  • Dél-Afrikából számoltam eddig 5497 addicionális halálozást. A legfrissebb általam ismert halálozástöbbleti adat május és december között 59611 főt jelez. Szokás szerint a felét veszem figyelembe (29805 kerekítve; ebből az eddigieket levonva = 24308). G.a.h.: +514781+n. 
  • Apropó, Dél-Afrika. Akárcsak az Egyesült Királyságban, itt is hirtelen sokat mutálódott változat tűnt fel (ők ugyebár az 501.V1 és az 501.V2). És mi van Dél-Afrikában? Hát, például nyércfarmok vannak Dél-Afrikában. És voltak nyércfarmi fertőzések is. Ez nyilván kevés ahhoz, hogy kapcsolatról beszéljünk, de a lehetőség érdekes. (Kieg.: mellesleg immunkompromittált fertőzöttek is vannak Dél-Afrikában sokan, tehát az a kapcsolat is figyelmet érdemel.)
  • A kormány azt ígéri, nyilvántartást vezetnek majd arról, ki van átoltva, ki nincs, és arról is, hogy ki volt már fertőzött. A fertőzöttek esetében jó lenne majd tudni az újfrafertőződési rátákat előbb-utóbb! Az oltottak nyilvántartása pedig az élet újraindításához lesz valóban elengedhetetlen. Ez nem egyéni emberi jogok kérdése, az a logika erre a területre csak ráerőszakolható, emberi életek árán.
  • A BBC stábját nem annyira akarták látni a kínai hatóságok Jünnan tartomány barlangjainak közelében.
  • Preprint a dél-afrikai variánsról (mely közben állítólag feltűnt az Egyesült Királyságban is). Port Elizabeth környékéről indult, kiemelten említik a K417N, E484K mutációit (az N501Y mellett).
  • Említettük már az ACT (Access to COVID Tools) Accelerator public-private partnership kezdeményezést. Ez a cikk említi, hogy a tervezett 38 milliárd dollárból 5-öt sikerült összeszedni hozzá eddig. (Kieg.: sokaknak eszébe jut, hogy a UK-ben fel kell pörgetni a vakcinációt az 501.V1 miatt, de ugyanerre Dél-Afrikával és az 501.V2-vel kapcsolatban nem látok nagy felhajtást.)
  • Az afrikai helyzetről. A kontinens országainak csak egyharmadából vannak halálozási adatok. Mármint általában, bármiféle halálozási adatok, évente. És egy fontos tanulság: aki előadást tart arról, hogy az "afrikaiakra" a vírus máshogyan hat, az üljön le. A társadalom korszerkezete természetesen jelentős változó, de jóval fontosabb, hogy sokkal könnyebb ott láthatatlanul meghalni. 
  • Az 501.V1 (avagy itt: VOC 202012/01) magasabb transzmisszivitásának megerősítése.
  • Áttekintés nyérc ügyben. Nyércvakcina készül. Hollandiában betiltották jövő évtől a nyárctenyésztést. Dániában 2021-re tették ezt, de az az egy év valószínűleg beteszi a kaput sok nyérctenyésztőnek. Meglepetésként leírva, hogy a menyéteknél enyhe a betegség a nyércekhez képest (ennek sok oka lehet). Mivel a kereslet marad, a kieső termelők helyét minden bizonnyal átveszi más, hacsak nem sikerül erről megállapodni globális szinten.
  • Nicaraguában ránéztem az orvosok által gyűjtött adatok állására, és december 16-ig 2851 halottnál járnak, amiből már 2796-ot számoltam eddig. G.a.h. így: +514836+n.
  • Szennyvízcsövek és aeroszolos terjedés, esettanulmány Guanghouból. "Kellenek" ehhez az ottani repedezett, épületeken kívül futó csövek is persze, de ezért nem érdemes pl. közvécé leöblítése közben mély levegőt venni stb. (l. Fecal-Oral Route témakör). Az esettanulmány különlegessége, hogy még cipőtalpról és biciklikerékről származó pozitív mintával is nyomon követték a lakásról lakásra terjedés mechanikáját/folyamatát. Lásd alább:
  • sarscov2_guangzhouforaerosolpipingspread.jpg
  • És hasonlóképpen aeroszolos terjedési mechanizmus lehetőségét feltáró tanulmány Dél-Koreából. Itt az épületen végigfutó vertikális szélcsatorna, a fürdőszobákból rányíló szellőzőkkel + általában az épülethuzat (stack effect) lehetett a hunyó. Külső hőmérséklettől függően lefelé vagy felfelé is mehet a szélcsatornában a levegő, így a fertőzés a hatodikról eljutott a második és a tizenegyedik emeletre is. Íme:
  • sarscov2_aerosolsairductbuildingforskorea.jpg
  • sarscov2_airductaerosoltransmission.jpg
  • Még egy nagyon érdekes ábra, ez országonként a SARS-CoV-2-vírusminták szekvenálásával kapcsolatos teljesítményt mutatja:
  • sarscov2_sequencessamples.jpg
  • Van, aki azon lovagol a fentiek kapcsán, hogy az Egyesült Államokban csak 0,3%-át szekvenálták a mintáknak, de gondolom, feltűnik azért, hogy elég sok eset mellett szekvenáltak ennyit (az abszolút számot tekintve nem keveset). Inkább azt nagyon érdekes látni, hogy összehasonlítható léptékű járvány mellett mennyivel többet szekvenáltak pl. Dániában, Ausztráliában vagy éppen az Egyesült Királyságban.
  • Apropó, az Egyesült Királyság teljesítményéről: látva az aránytalanságot ezen a téren, nem vagyok benne biztos, hogy az 501.V1 valóban tőlük indult volna. Ők szúrtáki ki, miközben mások aludtak.
  • És még egy apróság jutott eszembe a fentiek láttán. Így megy ma a vírusgenom-szekvenálás, ilyen tempóban. De közben Shi Zengliék Wuhanban még mindig nem bírják publikálni nyolc, a SARS-CoV-2-vel rokonságot mutató koronavírus genomszekvenciáját...
  • Szlávik doktor személyesen adta be az első (Pfizer-féle) oltást Magyarországon.
  • Ismét COVID-osztályos kórháztűz, ezúttal Kairóban, 7 halott. (G.a.h.: +514843+n.)
  • Vérbeli populistaként Trump növelné az amerikaiaknak alanyi jogon járó egyszeri pénzbeli támogatás összegét hatszázról kétezer dollárra (amit a republikánusok többsége sem igen támogat), és nem igazán zavarja, hogy a munkanélküliek, azaz garantáltan rászorulók segélyezésében az obstrukciója nyomán fennakadás jelentkezik.
  • Megvan a magyarázat az AstraZeneca tévedésére, amiből egyébként jó eredmények születtek, az a bizonyos féldózisos-egydózisis kombó, ami hatásosabbnak bizonyult az egy-egy dózisos kombónál. Egy olasz közreműködő precízen mérte a beadandó virális dózist qPCR-teszttel, és jelezték, hogy kisebb a koncentráció a szükségesnél. A brit HQ viszont felülbírálta őket, azzal, hogy ők spektrofotometriával (UV-abszorpció mérése) állapították meg a dózist mindenhol máshol, és a következetesség jegyében itt is ezt akarják. Ebből egy emulziós adalékanyag (polysorbate 80) miatt pontatlan mérés és a gyengébb dózis megtartása következett. By the way: a féldózissal oltottak között nem volt 55 évnél idősebb, ami komoly probléma a COVID jellegére tekintettel.
  • Nálunk dec. 27-ére, vasárnapra tart a csökkenő trend, ami a járványhelyzetet illeti. Már csak az kell, hogy ne az ünnepek közrehatása legyen a háttérben (mert az globálisan látható lefelé kilengést produkált az adatfeldolgozásban), és hogy ki is tartson ez a folyamat.
  • A globális vakcináció nyomonkövetéséhez. Nem tökéletes. Itt egy másik. 4,83 millió felhasznált dózist jelez december 26-ig. Ez így nyilván nem tökéletes, mivel két dózisos oltásnál követni kellene a folyamat lépcsőit. A 4,83 millióból biztosan nem kapta meg 2,415 millió fő a szükséges két dózist. (Vagy éppen senki, hacsak a III. fázisos tesztprogramos átoltottak nincsenek benne a számlálásban.)

2020.12.28-2021.01.03.

  • Szinte hihetetlen, de Trump végül ellenjegyezte végül a pandémiás segélycsomagról szóló törvényt, így nem áll le a munkanélküli segélyek folyósítása, vagy éppen a szövetségi kormányzat. A papírokat ehhez Floridába kellett röptetni, de ez legyen a legnagyobb baj.
  • Nem könnyű prioritási sorrendet felállítani az USA-ban a vakcináció szakaszolásához. Hogy az eü. dolgozókkal kell kezdeni, az világos. De pl. egy illinois-i tisztviselő szemszögéből problémás, hogy "When I look at my data, the average age of death from Covid for a white person is 81, but for a Latinx person it’s 67, and for a Black person it’s 72." És aránylag ráadásul többen is halnak meg ezekből a csoportokból. Több a multigenerációs háztartás a latinx csoportnál, megelőzési szempontból ez is számít. A CDC saját Social Vulnerability Indexe is hasznosítható ezen a téren. Közben viszont nem ugyanaz életeket és életéveket (DALYs) menteni (mennyivel több várható életév egyik oldalon vs. mennyivel nagyobb egyéni kockázat a másikon). "Az oktatás kritikus infrastruktúra", ez is elhangzik a megszólalóktól. Ezzel már el is jutottunk a Space Force sorozat klasszikus tételmondatához, miszerint "Space is hard", de nem értünk a bonyodalmak végére. A vakcinák hatásosságának további értékeléséhez az is kell, hogy szélesebb körben legyenek terítve. Ez oltásellenes kreténektől mentes időben is épp elég nehézséget szülne. 
  • Plusz mindezt globálisan kellene végiggondolni a kezdettől fogva, amiről már elmondható, hogy nem történt meg (múlt idő: történelmileg nem úgy alakult).
  • Az EU-ban persze sok különböző politika lesz ezen a téren. Franciaországban, Németországban pl. az idősotthonok kezdettől prioritást kapnak.
  • Marco Rubio (R, US) a közegészségügy trumpista megközelítését követi. Faucit kritizálja, és a szükséges vakcináció mértékét firtatja. De már megkapta az első dózisát, naná. Csodálatos ember.
  • Közben Dél-Kaliforniában a zemberek most kezdik megérteni — már amelyik, egyáltalán —, hogy az, hogy elfogytak a helyek az intenzív osztályon, az nem csak a COVID-betegeket érinti.
  • Ez úton gratulálunk Svájcnak és az Egyesült Királyság kalandvágyó lakosságának. Miközben fuvarozók karácsonyoztak a teherautójukban Dovernél és másutt, brit síelők százai siettek elhagyni a karanténjüket a svájci Alpokban.
  • Nem várt logisztikai kihívások a Szputnyik-vakcina esetében. Argentínába ment éppen 300 ezer adag első dózis, ha minden igaz, "feleslegből" (amit azután közöltek, hogy otthon sokan felháborodtak, miért megy külföldre az, amire otthon is szükség lenne). A felesleg pedig azért van, mert a második dózist (eltérő adenovírus vektorral) a jelek szerint nehezebb előállítani és tárolni, kevésbé stabil. Namármost ez így egy kicsit aggályos. Berendelni pl. 300 ezer első dózist úgy, hogy kérdéses, lesz-e a megfelelő időben második dózis, amin a vakcináció hatékonysága múlik... nem ideális.
  • Kína nem vacakol, simán bevádol bárkit, hogy a járvány eredetével kapcsolatos kérdésekről elterelje a figyelmet. Szeptemberi lelet, ahol éppen 200 titkos amerikai biolaborról tolták a propagandát, a bemutatott térkép alapján még Iránba is jutott ilyen amerikai biolabor — a "lab a tortán", ott aztán senki nem gyanítana ilyet, nyilván, LOL.
  • Kis asszociatív elemzőmunka (franciául). Az Európában először 2020. február 20-án, Olaszországban szekvenált D614G mutációt és a nyári "spanyol nyaralós" 20A.EU1 (A222V) változatot is a nyérctenyésztéssel hozza összefüggésbe, nem is hihetetlenül. Lásd a cikkhez mellékelt térképet például. Az olasz Ground Zero területen (Crema-Offanego-Capralba, a nagyobb Lodi-Bergamo-Cremona háromszög magjában) több nyércfarm is van.
  • Dél-Afrika ellátása vakcinával fontos lenne evolúciókontroll szempontjából, de sajnos pont náluk egyhamar nem várható tömeges ellátás jelen állás szerint. Még a Covax sem feltétlenül segít ezen, legalábbis egyértelmű garanciát szállítási időpontot, egységárat, vagy éppen az elérhető vakcinát (gyártót) illetően nem ad.
  • Orosz bejelentés: igazából 186057 fő körül van a COVID áldozatainak száma náluk, ha a halálozástöbblet hivatalosan a járványnak tulajdonított részét vesszük ehhez alapul egy az egyben. Én eddig 48912 fő addicionális halálozást számoltam náluk. A hivatalos 55827 fő feletti különbözetet nézve ez +81318 fő. G.a.h. így: +596161+n.
  • Falus Ferenc elmondta, hogy a beoltottaknál is elképzelhető, hogy aszimptomatikusan fertőződhetnek és fertőzők lehetnek (a későbbiekben). Ez tény szerint igaz, mármint hogy a dolog elképzelhető. Lásd itt, az AstraZeneca-féle oltásról (csak erről tettek közzé ilyen adatot eddig): "Although efficacy was lower (58·9% [1·0 to 82·9]) against asymptomatic infection in the LD/SD cohort (and unfortunately only 3·8% [−72·4 to 46·3] in the SD/SD group), the results nonetheless provide some hope that COVID-19 vaccines might be able to interrupt some asymptomatic transmission". Három hülye reakció jelentkezik erre válaszul. (1) A hülyesajtó megírja, hogy, "a beoltottak fertőznek". (2) Az 1-es fejleményt tapasztaló szakértők berántják a kéziféket, és úgy csinálnak, mintha Falus csak egy felettébb valószínűtlen elméleti lehetőségről beszélt volna. (3) Tatyjána Tolsztaja kifejezését kölcsönvéve a "pógárocskák" meg levonják következtetésként, hogy nem érdemes oltani (mondjuk ők persze lassan mindenből ezt a következtetést vonják le).
  • Colorado, no travel history. Ahogy kell, S-célgén kiesését tapasztalva (qPCR-rel) bezászlózták, és azután szekvenálták. Szóval tuti.
  • Brescia, augusztus óta gyűjtött, a brithez hasonló mutáció. Talán éppen innen terjedt oda.
  • Nigériai variáns is van, bár ez nem tűnik helyileg dominánsnak.
  • Miután a SARS-CoV-2 átmegy emberről nyércre, van egy kritikus periódus. A gyors szelekciós alkalmazkodás nyomán lesznek olyan változatok, melyek visszakerülhetnek az emberre, és nehezítik az emberi vírussal kapcsolatos evolúciókontrollt. A végbemenő alkalmazkodás nyomán azonban lesznek kevésbé veszélyes variánsok is, és logikus elgondolkodni ezek felhasználásáról a vakcinafejlesztésben (h/t Epikurosz).
  • Az 501.V1 és az általános helyzet miatt a brit vakcinációs stratégia inkább az első dózis széles terítésére fókuszál, írják itt, és kitágítja a dózisok közötti időt max 12 hétre. Szinte borítékolható volt, hogy nem a könyv szerint fognak menni a dolgok.
  • Luke Letlow louisianai republikánus képviselő halála, 41 éves volt, maszkot gyakran nem viselt rendezvényeken.
  • Hörcsögökön tesztelték, hogyan függ össze a fertőzési út a betegséglefolyás súlyosságával. Indirekt kontakt felületekről származó cseppekkel = kevésbé súlyos betegség. Belélegzés = súlyosabb betegség. További különbség, hogy a vírusürítés a nem inhalált fertőzésnél késleltetve jelentkezik. Az inkubációs idő súlyosabb betegséglefolyásnál tehát alighanem rövidebb.
  • California, no travel history.
  • A kínai nyércfarmok készülnek a kieső kínálat pótlására a világpiacon. What could go wrong?
  • Egyes források Dél-Afrikában növekvő számú újrafertőződésről beszélnek itt. Ezt egyelőre nem tudjuk bizonyítékalapúan az 501.V2-höz kötni, de így dec. 31-re, a 2020-as év utolsó napjára ez azért erős.
  • Kicsit utánamentem a kijelentésnek, miszerint "a koronavírusok szerencsére viszonylag stabilak". Itt az a tanulmány, mely kihozta, hogy az OC43-as koronavírus alig mutálódott 34 év alatt. Ez a cikk elmagyarázza, hogy miért téved az imént idézett tanulmány. Ez a tanulmány pedig bemutatja, hogy nagyon is van mutálódás a spike S1-es funkcionális alegységében, és hogy "These findings suggest that the genetic drift of the S gene may play an important role in genotype persistence in human populations". Hmmmm. Lefordítom: nem örülünk.
  • És az év végére még néhány megállapítás. Ha más faj populációjában is terjed a vírus, semmi nem garantálja, hogy nem változik számunkra halálosabbá, onnantól ez a véletlenen múlik, ezért is fontosak pl. a nyércek.
  • A másik fontos probléma: kritikus kérdés, hogy az átoltottak fertőződhetnek-e, vírust üríthetnek-e, fertőzhetnek-e ("leaky vaccines" probléma). Ha igen, az komoly evolúciógerjesztő lesz a vírus fejlődésében, akárcsak a plazmakezelések vagy a perszisztáló fertőzések immunkompromittált emberek esetében. Nem szimpla vakcinációs szub-optimalitásról van szó.
  • Az AP áttekintése arról, mit csinálnak a kínai hatóságok a járvány eredetének kutatásával kapcsolatban. Kutatók által vett minták elkobzása, érdekelt félként kutatások szponzorálása, az eredmények intézményesített cenzúrának történő alávetése, újságírók akadályozása. Ezt hívják úgy, hogy ráutaló magatartás.
  • Lusakában, Zambiában kutatók különösebb erőlködés nélkül találtak 70 COVID-halálesetet 364 posztmortem RT-qPCR vizsgálat alapján (akiket "antemortem" nem teszteltek). Nyilvánvalóan van ott több is. G.a.h.: +596231+n. Az afrikai betegségterhet minden bizonnyal csúnyán alulméri a hivatalos felderítés/nyilvántartás. Emlékeztetőül: az Imperial College kvantitatív modellezésből jutott ugyanerre Szudánnal kapcsolatban.
  • Florida, no travel history.
  • 501.V1 (a.k.a. B.1.1.7) vs. Kínai Népköztársaság. Mindketten gyorsak.
  • A WHO közben elkezdte kommunikálni, hogy ez a járvány bagatell a nagyhoz képest, ami majd jönni fog, és értem én, hogy a következő nagy (megjegyzem: időszerű, és talán éppen a COVID-makrohullám farvizein elérkező) influenza-világjárvány előtt jó lenne növelni az általános pandémiás felkészültséget, de szerintem ez a messaging most nem segít. Ez még kontraproduktív is lehet. A SARS-CoV-2 pedig nem lefutott meccs. Nagyon-nagyon nem az.
  • Ha mindenre reagálnék, ami a közbeszédben előkerül, nem tudnék írni a koronavírusról. De most kivételt teszek. Aki az oltási igazolványokhoz kötött hozzáférésekkel kapcsolatban a szabadságjogokról tart előadást (=the right to kill?), az többek között amellett is érvel, hogy Pakisztánból lehessen behozni szabadon a poliovírust — mivelhogy jelenleg onnan csak oltásról szóló igazolással lehet utazni. Ha pedig azt megengednénk, abból sok váratlan kitörés következne: ilyen volt pl. az 1992-es hollandiai poliokitörés egy átoltatlan közösségben. 71 beteg, 59 bénulás (a légzőizmokat nem jó nélkülözni), 2 haláleset.
  • Excess deaths, hozzászámítások különböző országokból (FT). (Számítás: excess fele, mínusz az eddigiek). Ecuadorban +12450 volt eddig, most +5128. Peruban volt eddig +29900, most +12213. Jakartában +5000 volt eddig, most +3536. Csehországból eddig nem volt adat, az excess fele alapján +2668. Lengyelországban volt eddig +5950, most +2323. Ausztriában volt eddig +750, most +2441. Portugáliában volt eddig +317, most +4600. Bulgária: +4701. Svájc: +3222. Svédország: +3708. Franciaországból volt eddig +2143, most +22040. Németországból +12127. Kieg.: az Egyesült Királyságból volt eddig +12423, innen származó adatok (+81300 fő ötévi szezonális átlagot meghaladó halálozás 2020. március óta) alapján ehhez jön +28227. Összesen: +106934. G.a.h.: +703165+n.
  • Így van értelme vakcinációt csinálni egy pandémia megállításáért. Izrael, turbó módban, koncentráltan. Kár, hogy planetáris szinten ez csepp a tengerben.
  • Kialakították a hazai oltási stratégiát. Eü. dolgozók, szociális ellátásban dolgozók/részesülők, 60 évnél idősebbek, rendvédelmisek + kormánytisztviselők, veszélyeztetett 18-59 évesek, kritikus infrastruktúrában dolgozók, mindenki 18 felett. Ez a sorrend. Az utolsó kettő, a 6-os és a 7-es csoport határa igen képlékeny a "kritikus infrastruktúra" definíciójától függően.
  • Trumpika letett a pandémiás segélycsomag alá-nem-írásáról, de megvétózta a Defense Billt, amit aztán a Kongresszus viszont felülbírált. Van viszont néhány die-hard híve a trumpizmusnak a Kongresszusban, úgyhogy most a választási eredmények kongresszusi hitelesítése ellen történik támadás éppen. Persze itt részben a georgiai run-off miatt megy a balhézás, nem annyira a szimbolikus kiállás a lényeg.
  • Cikk a hosszú távon szaglás- és ízlésvesztettekről. A tápláló/változatos étkezést is veszélyeztetheti. Plusz, ismerősök tapasztalatából: veszélyesebb is lehet, ha romlott, forró, csípős stb. ételeket nem érzékel valaki megfelelően.
  • 2020 még véget sem ért, már megfogant a gondolat a UK-ben, hogy inkább lőjünk szét sok első dózist. És még 2021 első hete sem ért véget, amikor már szó van (ha egyelőre "általában nem ajánlott" gyakorlatként is) különféle oltások keveréséről első és második dózisnak.
  • 42 éves republikánus politikus halála (Mike Reese, PA). Agyi aneurizmája volt. Előtte Letlow színinfarktus miatt halt meg. A repub tábor pedig úgy csinál, mintha a COVID-juknak semmi köze nem lett volna ehhez. (Tavasz óta rajtuk kívül még öt másik repub politikus hunyt el COVID-ban.)
  • A SARS-CoV-2 evolúciója az emberek közötti és az emberek és állatok közötti terjedés nyomán, áttekintés. Az 1. számú ábrát érdemes részletesen megcsodálni.
  • Zajlik az élet. Pletykaként reppen fel, hogy van egy disszidens, talán a WIV-től, aki az Egyesült Államokban információkat fedett fel erről-arról. Meglátjuk. Máskülönben: "Beijing's actions from the outset – covering up the outbreak, blaming a wild animal market that it has since admitted wasn't at fault, barring outside investigators, burying data and silencing its own experts – have served to fuel suspicions." Továbbá: "The lab's (the Wuhan Institute of Virology's) own safety chief also publicly admitted concerns over flawed security systems. The institute has carried out experiments on bat coronaviruses since 2015 – including research that can increase their virulence by combining snippets from different strains. Some viruses were injected into special 'humanised' mice that had been created for use in labs with human genes, cells or tissues in their bodies. These controversial experiments artificially force the evolution of viruses so as to boost our understanding of diseases and their transmissibility."
  • Az a bizonyos filogenetikai rendellenesség, amit már tavasszal emlegettem: "the MRP pseudo-sequence supertree analysis firmly disputes bat coronavirus RaTG13 be the last common ancestor of SARS-CoV-2". (A módszer alapjairól itt lehet olvasni, meg itt.)
  • A belgiumi Mikulás áldozatainak száma jelenleg huszonhét (and counting).

2020.01.04-08.

  • 33 országban jelen az 501.V1/B.1.1.7. Tizenöt fertőzött Törökországban.
  • Trumpika telefonált egyet, és olyan elegánsan próbált egy egyébként republikánus georgiai tisztviselőt belezsarolni választási csalás hírének keltésébe, amilyen elegánsan az ukrán elnöktől kért terhelő dolgokat Biden ellen annak idején. Aztán nemet mondtak neki, úgyhogy még nyilvánosan hőbörgött is egy kicsit. Ha valaki eredetiben akarja élvezni. Tipikusan korrupt/populista vonás, hogy a zemberekről alapvetően mindig neki kedvező mennyiségekként gondolkodik. A zemberek rá szavaztak, a zemberek dühösek a csalás miatt, a zemberek nem halnak meg COVID-ban stb.
  • Oregonban csináltak nyitottak egy pandémiás adományalapot csak fekete-amerikaiaknak, ami jól előre sejthetően -- és nem alaptalanul -- jogi ellentámadásokba ütközik, faji alapú diszkriminációra tekintettel. Az ilyen "fehér vs. fekete" múltat kompenzálni próbáló "utólagos ellen-kilengések" a mai, többoldalú közegben rosszul működnek. A keresetet benyújtók között így van pl. mexikói-amerikai is.
  • Itt az új őrület. Fél dózist egy dózis helyett. Oké, hogy a vakcinatesztelési időt sikerült jelentősen lerövidíteni, de még ennyi időt is kár volt rááldozni, ha ez így folytatódik. A vakcinációs közbizalom építéséhez is kiváló taktikai megközelítés... NOT! Ezt abba kell fejezni, de sürgősen. 
  • Potenciális kórházi szuperterjesztő eset, ahol feltételezhető, hogy egy jelmezes bulin megfordult részvevő volt a ludas, aki aszimptomatikusan és "air-powered" öltözetben jelent meg. Erősen aeroszolizálhatott, a jelek szerint.
  • Kilőttek x millió dózist mostanra, és sikerült eddig találni 6 db allergiás reakciót a Pfizer/BioNTech-nél és egyet a Moderna-félénél. Kíváncsiságból kicsit utánanéztem az allergiás reakciók körülbelüli arányának néhány allergénnél (nagyságrend érzékeltetése végett). Földimogyoró: százból egy-két embernél. Penicillinnél: minden tizedik ember.
  • Oltásfélés előfordulásának társadalmi determinánsai (USA): nők, fekete-amerikaiak, vallásosak, konzervatívok, 2020-ban Trumpra szavazók.
  • Izraeli-palesztin ügyek. A palesztínok nem kaptak vakcinát, bár egyelőre nem is kértek Izraeltől. Mondjuk ottani politikusként a palesztín közvélemény előtt bevállalni, hogy Izraelt kérjék meg, hogy lássa el őket vakcinával — nyilván nem magától értetődő nekik.
  • Megint tettem egy kis kitérőt nyomozatilag. A 2015-ös koreai MERS-járvány meglepő volt, mert a forrásország Szaúd-Arábiában ritkán fordul elő tartós emberről emberre terjedés az ottani kitöréseknél. Hát, ennek is voltak mutációk a hátterében. Az eredmények vegyesek: a változások hatása lehetett a fertőzőképesség gyengítése, de egyben az antitest-neutralizációnak való ellenállóképesség fokozódása is.
  • Az egyiptomi helyzet. Két kórházban is volt már oxigénellátási összeomlás, állítólag mindkét ICU-ban minden beteg meghalt. Az ott dolgozóknak átélni olyan lehetett ezt, mint amilyen annak idején az áramszünet volt a polioosztályon, azzal a különbséggel, hogy a poliósokat legalább kézileg életben lehetett tartani, ha bírták. Az illetékes egyiptomi tisztviselők egyébként már lereagálták az egészet azzal, hogy alapbetegségek és az idős kor végeztek az érintettekkel. Aztán ígértek egy nagyon alapos vizsgálatot.
  • Az iskolák működtetéséről fontos adalék ez a tanulmány novemberből. A járvány visszaszorításában különösen hatékony intézkedésnek találták az iskolabezárásokat.
  • A brit variáns is lejjebb terjeszkedett a fertőzötti korspektrumon (h/t Epikurosz). (Az S- olyan PCR-tesztre utal, ahol az egyik célgénnél hiány adódik (negatív jel), konkrétan a 69-70del mutáció miatt.) Ábra innen:
  • sarscov2_agedistribution_withsminusvariant.jpg
  • Annyira rosszul megy a vakcinadisztribúció, hogy a lejárni készülő vakcinák szabad kiadhatósága is felmerült az Egyesült Államokban. Bürokraták figyelmébe: ezeken a készleteken ücsörögni nem lehet. A Nép figyelmébe: ha a fejlett országokban ennyi a nyivákolás az oltás miatt, tessék ezeket a készleteket most a fejlődő országokba küldeni, pl. Dél-Afrikába.
  • Ugyenez kicsiben: egy kaliforniai kórházban bedöglött a hűtő, úgyhogy ki kellett lőni hatszáz dózist két óra alatt.
  • Kína együttműködik a WHO-val a járvány eredetének felderítésében... NOT
  • Ezt azért linkelem, mert kimond dolgokat, amikről én is beszéltem, és a csordában gondolkodás hatása alatt kevesen akarnak róla beszélni. Jeremy Farrar: "If the virus is allowed to spread unchecked, the risk grows that mutations will emerge that give Sars-CoV-2 an even greater advantage. It is only a matter of time. It would not be a surprise if at some point the virus changed so much that the vaccines no longer worked. Then we would have to watch helplessly as the pandemic returns, even if everyone has already been vaccinated -- a horror scenario."
  • A magyarországi többlehalálozásról. A 49-50. hét adatai alapján 2247 fő többlet adódik az előző öt év szezonális átlagához képest. A szokásos felezős módszeremmel, a korábbi adatokkal együtt így az 50. hét végéig van Magyarországon 3700+ fő addicionális járványhalálozás, amit ezzel még lefelé is kerekítettem a konzervativizmus jegyében. G.a.h.: +706865+n.
  • Kis kitérőt tettem megint, ezúttal a maláriahalálozás ügyében. Az afrikai országokban 2020-ra rekord maláriahalálozást fognak megállapítani nagy valószínűséggel (azzal a nemes céllal is, hogy a vektorkontroll-programok finanszírozása ne apadjon el), és minimum gyanús, hogy ez a COVID első évében történik. Az a helyzet, hogy az évi kb. 450 ezer maláriahalálozásból kétharmad (inkább több is) egyetlen országból, Nigériából van behúzva. Ezek az adatok így nem túl komolyak. A valós adat lehet sokkal több is, különösen más országokban. Nigériában pedig lehet éppenséggel kevesebb is. Sem a diagnosztika nincs a topon, sem a nyilvántartás.
  • Hogy ne csak én mondjam, a dán Statens Serum Institut is az exponenciális növekedés újabb hullámára számít az "angol variáns" miatt.
  • A tegnapi (január 7-i) amerikai kongresszusi eseményekről röviden. Németországban volt tavaly szélsőjobbos parlamentostrom, ne feledjük. Transznacionális trend + Trump hiperkreténsége együtt, amit látunk. A részletek olyanok voltak, amilyenek. Busójárás és szuvenírlopás a nevetségesebb oldalról, robbanószerkezet hátrahagyása, halálos áldozatok és jelek, hogy egyes résztvevők foglyok ejtésére készülhettek a véresen komoly oldalról. Következhet: az amerikai pártrendszer válságának akut fázisa. A republikánus párt hasadhat. Kieg.: az események ötödik áldozata egy sérüléseibe belehalt rendőr a Capitol Police soraiból. Tűzoltó készülékkel fejbe verték, később esett össze.
  • Pesti úti és más nagyobb idősotthonok oltása kezdődne ezek szerint. Kevesen jelentkeztek, 50% alatt. Objektív akadály, a gyámság alatt állók olthatóságáról a gyámnak rendelkeznie kell.
  • Egy nagyon jó beszélgetés Shane Crotty immunológussal. Ha vészhelyzet miatti lazítás az oltási rezsimen, amit általában nem tartana szerencsésnek, akkor a féldózisos megoldásnak van esetleg értelme a Moderna esetében, ahol ezt az adatok alapján lehet támogatni. A tartósan részlegesen védett populációkat viszont borzasztóan rossz ötletnek tartja ő is, vírusevolúció-gerjesztőnek leginkább.
  • Dél-Afrika: május 6-tól az év végéig 71778 fő halálozástöbblet. Eddig 29805 főt számoltam járványhalálozási többletként. A szokásos módszerrel — (71778/2)-29805=6084 — g.a.h.: +712949+n. Kieg.: a módszer magyarázata, hogy sem azt nem gondoljuk, hogy a halálozástöbblet által lefedett populáció minden tagja amúgy is meghalt volna, sem azt, hogy mindenkit a járvány ölt volna meg, sem azt, hogy a járvány egyetlen áldozata sem halt volna meg egyébként a vonatkozó időszakban.
  • Ha valaki tűnődik rajta, miért szerepel több haláleset a Worldometer-féle kimutatásban, mint a Jonhs Hopkins-félében, az ok az Egyesült Államok, ahol a szövetségi államok adatai szerepelnek, és így nem számolják pl. a haderő állományából, börtönökből, a navajo autónóm közösségből, vagy például a Veteran Affairs országos intézményrendszeréből stb. az elhunytakat. 
  • Ami a Worldometernél sem szerepel, az Koszovó, ahol 1363 haláleset volt eddig. (G.a.h.: +714312+n.)
  • Gyéren ültetett repülőjáraton is terjed a vírus maszkok nélkül, Dubai-Új-Zéland esettanulmány.
  • Friss paperből idézem: "mutations that most reduce antibody binding usually occur at just a few sites in the RBD’s receptorbinding motif. The most important site is E484, where neutralization by some sera is reduced >10-fold by several mutations, including one in emerging viral lineages in South Africa and Brazil". Szerencsére a Pfizer/BioNTech egyelőre használhatónak mutatkozott a dél-afrikai változat ellen.
  • Gyanítható COVID-újrafertőződésekről adatkészlet. 2325 eset, 24 halálos jelen állás szerint. Példaként idézek három halállal végződött esetet: "NV: Michelle Eaglehawk, 48, tested positive in April. Lingering cough and a case of severe pneumonia over the next few months. Tested positive a second time in late August, died on September 25"; "Butner, NC: Ricky Lynn Miller, an inmate with underlying medical conditions at FCI Butner, tested positive on June 1. Negative test on July 6. Hospitalized for shortness of breath and leg edema on September 9. Positive for COVID-19 on September 16. Died the next day"; "Jorge Ricardo Jaramillo Bustamante, a 27-year-old medical student from Ecuador, was infected in April. No details about the first episode. Infected a second time in October while doing an internship at a hospital in Buenos Aires. Symptoms including a very high fever. Died on November 2." (A megerősített újrafertőződéses esetek között is volt már két halálos egyébként, egy Hollandiában, egy Izraelben.)
  • Kitartóbb terjedés Kínában, Hebei tartományban.

Folyt. köv. új bejegyzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr7116295542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsklutsch 2020.11.24. 08:03:49

Láthatáron a negyedik oltás, az Oxford/AstraZeneca
Előzetesben 70%-os védettség (lehet ez még több is), viszont sokkal olcsóbb és állítólag könnyebben előállítható olcsón, nagy mennyiségben mint a Moderna meg a Pfizer. Plusz egyszerűbb tárolás, normál hűtőszekrény hőmérséklet. No meg az AstraZeneca non profit fogja szállítani a járvány idején.
www.bbc.com/news/health-55040635

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.11.24. 08:10:38

@orsklutsch: rövid távon most ebben a vakcinában bízom a legjobban. Aztán hosszú távon lehet, hogy a Johnson and Johnson és a GSK-Sanofi lesz majd még erős opció.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.11.26. 18:30:06

@_Epikurosz_: MIS-C tömegesen? Ez bizony elég komoly fejlemény. Vajon mi játszhat szerepet abban, ha magasabb a prevalencia? Fogok ásni a témában.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.11.29. 10:03:20

@_Epikurosz_: a MOK-féle felmérésből ez különösen megdöbbentett: "tavasz óta nem frissült érdemben a COVID ellátás magyarországi szintű, könyvben is összefoglalt protokollja..."

A 444-es járványoldal szép kezdeményezés, bekönyvjelzőztem. A felvezető is sokatmondó.

Ha visszagondolunk, sommás lista adódik. Rajtaütés-kormányzás, sorosozás, önkormányzatoktól forráselvonás, "azellenzékinkábbajárványellenivédekezésbensegítsen" mantra, az adatok szolgáltatása a Commodore 64-nek megfelelő informatikai színvonalon és az állampolgárok tájékoztatásának következetes kerülése mellett. Aki meghal, annak alapbetegsége lesz, ha a COVID miatt tüdőgyulladása, légzési nehézsége, veseelégtelensége vagy bármilyen érelzáródása volt.

Tavasszal ez az ország valamiféle kegyelmi állapotban létezett. Most viszont itt az exponenciális görbe, aminek a kezelésére a fenti megközelítés-mix nyilvánvalóan alkalmatlan.

_Epikurosz_ 2020.11.30. 17:47:29

@Marton Péter: Ezen először én is meglepődtem. Ha belegondolsz, milyen nehéz extra gyógyszert kipréselni a TB-ből, talán nem is meglepő, hogy azzal főztek, ami volt. Plusz mert van eszük, belementek mindenféle kísérletbe, hogy legalább pár szem kísérleti gyógyszerben reménykedhessenek. Ja, ne sértegesd a C64-et, az teljesen jó kis rendszer :D .

Az utolsó mondat a szomorú ebben itt lent, említettem a németeket a logisztikával, hát, mi sehol sem állunk.
telex.hu/koronavirus/2020/11/28/december-7-en-mar-oltananak-is-a-pfizer-biontech-vakcinaval-a-britek

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.01. 12:12:13

@_Epikurosz_: én is ezzel a linkkel érkeztem ma ide :) Maszatolás terén elég sok minden történik, volt az utóbbi napokban preprint még indiai eredetről is. Sok grantekre szoruló, publikálni igyekvő/kényszerülő kutató aktív részese a folyamatnak.

_Epikurosz_ 2020.12.02. 08:03:48

@Marton Péter: Annyira tán csak nem szorulna rá. Inkább beugró gyakorlat lehet amit a Párt kíván meg a nemtudommiért cserébe. Érdekes lehet majd nézni a kinevezéseket, meg hogy ki publikálhat külföldön, ki töltheti fel az anyagát nyilvános preprintre, mehet konferenciára külföldre, szóval jó kádernek minősül. Ha bejön ez a tippem, azzal agyonvágják majd a tudományosságot, ami az ő bajuk lesz végül.

_Epikurosz_ 2020.12.04. 11:31:38

Te jó ég. Ezt a nevet még én is ismertem.

Olvasmányos: www.statnews.com/topic/coronavirus/

_Epikurosz_ 2020.12.05. 09:17:49

Azt mondják, a Pfizernek nincs reproduktív toxikológia adata a vakcinájáról. Az a hülye sietség.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.05. 10:14:30

@_Epikurosz_: Nem lényegtelen, ha így van, az már biztos. De közben zajlik kisebb információs hadviselés is, oda-vissza, úgy tűnik. Pl. trollgyanús terjesztők nyomatják, hogy "Moderna has never successfully marketed anything". Lehet, hogy az információs hadviselés kifejezés erős erre, de pletykaterjesztés és rossz hír keltése zajlanak aktívan.

_Epikurosz_ 2020.12.05. 22:18:57

@Marton Péter: Igaz, én is láttam azt a cikket. Elég gáz, ezzel csak adják a lovat az oltásellenesek alá. Ezt engedélyezési szinten kellene intézni.

Törökország bezárja a bazárt hétvégére. (bocs a viccért)
www.reuters.com/article/health-coronavirus-turkey-idUSKBN28F0FF

_Epikurosz_ 2020.12.06. 14:49:59

NEJM cikk arról, hogy az antivirális szerek és interferonok hogyan nem hatnak ha már bekerültél a kórházba (az antivirális szerek érthetőek, az interferon miért nem műxik?). www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2023184
Nem is olyan sürgős a protokoll frissítése. Nincs mivel. :( Csak az ilyen "standard of care" odafigyelésen és finomhangoláson lehet javítani, de ha kivan a személyzet, akkor nem fog menni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.10. 11:28:43

@orsklutsch: köszönöm, és már írtam is róla gyorsan fentebb. Szóval a baj az, hogy minden ilyen, korán hasznos dolgot az átlagos egészségügyi rendszer brutális késéssel vesz egyáltalán fontolóra. Kivéve, ha a gazdagok és szépek élete a tét, az más tészta :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.11. 10:50:28

@_Epikurosz_: igen, sajnos - szeretném is látni a sok nyájimmunitás-hívőt, ahogy most előállnak, és nyilvánosan elnézést kérnek.

_Epikurosz_ 2020.12.13. 20:45:12

@Marton Péter: ők már a második fertőződésüknél tartanak. /s

Vigivg 2020.12.20. 20:11:09

Szia Peti! Jól értem, hogy amellett érvelsza nyérces eset kapcsán, hogy ez mégsem egy az állatvilágból származó cucc? Bocs, de én a zsargont, amit használsz, néha nem tudom követni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.20. 20:23:56

@Vigivg: Nekem közömbös, hogy egy zsiráftól származik-e ez a koronavírus, vagy egy laborbalesettel került ki. Itt tényeket értelmezek, és viszonylag keveset érvelek. Úgy vagyok vele, hogy az érvelés a tények dolga, nekem meg az, hogy ne írjak le olyasmit tényként, ami nem tény.

Tény az, hogy egyelőre Wuhan előttről senki nem tudja felmutatni COVID-járvány lenyomatát kórházban megfordult betegeken keresztül, akik pl. COVID-specifikus CT-leleteket és egyéb specifikus kórkép-elemeket produkáltak volna.

Tény az, hogy jelenleg nincs meg az a természetben előforduló koronavírus, amelyik elég közeli rokona lenne a SARS-CoV-2-nek ahhoz, hogy egy zoonotikus (állatról emberre átterjedő) fertőzés forrása lehetett volna. Persze később még megtalálhatják, van rá esély.

Tény az is, hogy jelenleg nincs bizonyíték laborbaleset történtére. Elképzelhető, hogy a Kínai Népköztársaságban ezt a lehetőséget felderíteni soha nem is lehet megbízhatóan. Azt tudjuk, hogy laborbalesetek a világban történnek.

És tény az is, amiről fentebb írok, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje nagy mértékben az emberi ACE2 transzmembrán molekuláris receptorral történő interakcióra volt optimalizálódva a járvány ismert kezdetétől (és azzal együtt az első szekvenált vírus genomjától) fogva. Magyarán: mint kulcs, ebbe a zárba illett igazán jól már a kezdettől fogva. A nyércek szervezetéhez alkalmazkodnia kellett.

_Epikurosz_ 2020.12.21. 18:15:19

De szeretem az evolúciós mechanizmusokat! Amint elfordítom a fejem, ugranak egyet.

_Epikurosz_ 2020.12.21. 18:15:22

Pár Dél-Afrikai mutáció: D80A, (D215G, L242H, X242-, ), K417N, E484K, N501Y, D614G [abból jön], A701V,
A zárójelesek csak az esetek felében igazak.

Közben Angliában a 658014 , 675056 és a 709125, és a 577417 együtt mozog sok mindenben, pl I69X, V70X, (A570D, S982A).

Közben van másik dél-afikai szál is, A688V, nem ugyanott.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.21. 18:18:13

@_Epikurosz_: Nagyon köszönöm! A dél-afrikai mutációkat sokat keresgéltem tegnap sikertelenül.

_Epikurosz_ 2020.12.22. 13:08:53

@Marton Péter: Végignyaltam a Nextstraint... szívesen! Azt hittem, teljesen fölösleges amit csinálok és csak magamat nyugtatom vele. Az első pár száz génnél még nem biztos hogy mindent lefedtem. Az angolokat is leválogattam, de ott nem igazán találtam mintát ugyanebböl a kupacból. Lehet, hogy felcseréltem mi változott és mire, a Nextstrain általános bal oldali betűjelét tettem a szám bal oldalára, azt meg hogy mire változott, jobbra.

_Epikurosz_ 2020.12.22. 13:09:02

Az orosz tudósoknak most már tényleg éghet a talpa alatt a föld.
Szegény virológus vajon mit vétett?

_Epikurosz_ 2020.12.22. 13:09:13

Dél-Kaliforniában 0-ra csökkent a szabad intenzíves kapacitás:
news.yahoo.com/icu-availability-southern-california-0-211701872.html

_Epikurosz_ 2020.12.22. 13:09:16

Oxfordi vakcina, single-blind formátumú tesztelés, 2/3 fázis eredménye: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32466-1/fulltext

Rehab igények a Covid miatt, számszerűsítés :
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32340-0/fulltext

Úgy tűnik, a WHO-nak új erőt és céltudatosságot szeretne kölcsönözni a CDC új főnöke.
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32713-6/fulltext

By the way, csak regisztrációt igényel: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32711-2/fulltext

_Epikurosz_ 2020.12.22. 13:09:19

A rehabot félreolvastam, 2019-ről szól. Elnézést.

_Epikurosz_ 2020.12.22. 13:09:20

Ha itthon az esetszám 3 hete csökken, akkor 1 hete érkezett el a csúcsponton lévők krízispontja, és az első csökkenő létszámú csoport még nem kezdett el haldokolni, még küzdenek értük. Szóval szerintem van egy kis lag.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.22. 13:35:16

@_Epikurosz_: a "mire" kerül jobbra szabvány szerint is, köszönöm szépen.

Igen, a hazai esetszámoknál elképzelhető, hogy kb. innentől vagy a következő héten belül látunk esést a halálesetekben, a fáziskésés tarthatott eddig. Meg persze kedden mindig alacsonyabb a jelentett adat a hétvége hatására.

_Epikurosz_ 2020.12.22. 21:48:32

A BioNTech nyilatkozott, hogy két hét múlva tudni fogjuk, vajon az új mutációval szemben is véd-e a vakcinájuk, de azért ő előzetesen bizakodó.
news.sky.com/story/covid-19-biontech-boss-confident-coronavirus-vaccine-will-work-against-new-variant-12169929

_Epikurosz_ 2020.12.30. 08:32:33

Kiszámolták, hogy míg az N501Y jobban kapcsolódik az ACE2 receptorhoz, az egyik humán eredetű monoklonális antitest (STE90-C11) kevésbé hat ellene. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.23.424283v1
Érdekes a cikk alatti megjegyzés is.

_Epikurosz_ 2020.12.30. 08:32:41

Valaki a nyérc variánsból készítene vakcinát. Részletek is vannak a holland nyércvírus történetéből. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.23.424267v1

_Epikurosz_ 2020.12.31. 19:23:01

Afrikai post mortem minta PCR tesztelve, felháborodottan tiltakozik, hogy még hogy kevésbé érinti... www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.22.20248327v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.31. 20:03:15

@_Epikurosz_: a lusakai tanulmány komoly bizonyíték "az afrikaiak jobban bírják a COVID-ot" tézis ellen. Ezek után az Imperial War College Szudánra vonatkozó modelljét is mindjárt könnyebb komolyan venni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.12.31. 20:04:30

P.S. Imperial College, akarom mondani...

_Epikurosz_ 2021.01.05. 13:55:19

A brit variáns 2,31-szeres gyorsasággal terjed a simához képest : www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.28.20248906v1

A törökök 99%-os biztonsággal ismertetik fel a CT-n a Covid-os tüdőgyulladást, és különböztetik meg azt az egyéb eredetű tüdőgyulladástól. Tudja valaki mi az a Quantum Fourier Transformation? Csak a sima meg a gyors megy... www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.29.20248900v1

Valaki dexamethasone-t szeretne használni génkifejeződésre (vagy valami hasonló) www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.28.20248552v1

Ez összefoglalja, hogy a V1 variáns gyorsabban terjed, fiatalabbakat is megbetegít (20 év alatt) és a PCR teszt nem ismeri fel. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.30.20249034v2

_Epikurosz_ 2021.01.05. 13:55:21

Il-33 befolyásolta sST2 faktor a kórházba kerüléskor 77%-ban megjósolja a betegség súlyosságát. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.29.20248989v1

Mérhető mennyiségű vírus a levegőben: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.30.20248890v1

Ruxolitinib rákgyógyszer elméleti vizsgálata, mert az egyensúlytalanságok hasonlítanak : www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.29.20248986v1

A részleges dán lezárás és az önkéntes karantén esete: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.28.20248936v1

Zárt helyen jól illeszkedő maszk és rendes szellőztetés kell, vagy semmit sem ér. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.31.20249101v1

Ciprusi adatok, modellel. Ha a nevekből jól sejtem, a görög oldalról van szó. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.02.20248980v1

Szomália, vízválasztó 60 év, kardiovaszkuláris megbetegedések, valamint ha nem értesz a lélegeztetőgéphez, akkor adj sima orvosi oxigént, jobban jár a beteged. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.01.20248966v1.full.pdf+html

Az anti-DNA antitestek jelenléte súlyos lefolyást jelez előre. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.04.20249054v1

_Epikurosz_ 2021.01.05. 13:55:22

Fél az oltástól? Kollégámnak csak enyhe tünetei voltak, de még mindig köhög. Ki tudja, meddig még. Most komolyan.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.01.06. 10:50:15

Átláthatóság helyett hatósági szigor? Az. :-( Kína dühös, mert Ausztrália a járvány eredetét vizsgálná.

www.portfolio.hu/global/20210105/egy-orszag-kivizsgaltatta-volna-a-koronavirus-eredetet-kina-szep-csendben-kereskedelmi-haborut-inditott-ellene-463826

A WHO szakértői pedig nem jutottak be Kínába. :-(

Hiába egyezett meg az Egészségügyi Világszervezet a kínaiakkal, nem jutottak be az országba a kutatók.

www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/nem-engedtek-be-kinaba-a-koronavirus-eredetet-kutato-szakertoket/

Szerintem ezzel Kína kezdi maga alatt vágni a fát.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.06. 11:40:37

@_Epikurosz_: hmm, ez egy komolyabb die-off. Biztos, hogy érdemes rá figyelni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.06. 11:43:24

@rdos: igen, ez így erős. Mennyire félhetnek a kritikus vizsgálattól, ha _ezt_ a WHO-csapatot nem engedték be gond nélkül...? Tele a csapat olyan emberekkel, akik konkrétan ellenérdekeltek wuhani laborbiztonsági kérdések firtatásában. Ezt látva felmerül bennem a gondolat, hogy a járványkitörésekre adott szélvészgyors válaszaik, amik egyébként elismerésre méltó, jó intézkedések, netán éppen ebből a félelemből fakadnak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.08. 16:38:09

@_Epikurosz_: a madárinfluenza után vártam, hogy bekerülünk a proMED levlista értesítései közé, de ott ez elsikkadt...

Kínában pedig mintha most nehezebben tartanák a tempót. Adódik a spekuláció, hogy talán éppen az új variánsok valamelyike miatt...

_Epikurosz_ 2021.01.09. 18:59:43

@Marton Péter: Akármelyik variáns, most egyszerűen senki se ki se be, kajaellátásról nem szól a fáma mint Wuhanban, pedig Hebei is 11 milliós. Ha már tippelgetünk, én orosz távol-keleti eredetre szavazok, 1 db boci csoki erejéig. Az oroszoknál csöndes, de sejthetően erős volt a járvány április környékén, nem hiszem, hogy nagyot változott a helyzet a Navalnij-ügy miatt.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.09. 19:10:12

@_Epikurosz_: ami azt illeti, érdekes is lenne kicsit jobban belenézni az orosz tájképbe, hogy miket szekvenálnak. Ott is láthatóan gyorsult a terjedés az ősszel. A kiindulópont nyilván a Nextstrain ehhez. nextstrain.org/groups/neherlab/ncov/russia
A késő 2020-as variánsoknál látni is sok nukleotid- és AA-mutációt.

orsklutsch 2021.01.10. 20:41:56

Tudom hogy szigorúan véve nem tartozik ide, de ha már az oroszokról is szó van, Navalnij nem ért egyet azzal, hogy a Twitter tiltja Trumpot...
mobile.twitter.com/navalny?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.11. 07:52:07

@orsklutsch: ezzel úgy vagyok, hogy miközben én nem érzem a szólásszabadság sérelmének, hogy egy Trump-jellegű figurától elveszik az egyik csatornát, amivel játszadozhat, de ez az egész tüneti kezelés. Ha az amerikai esetet nézzük, van pl. egy teljes altright médiauniverzum, annak pedig nem lehet kitenni a szűrét, mert ha a Twitterhez és a Facebookhoz nem férnek hozzá, megszerveződnek majd máshogyan. Navalnijnak viszont pont ugyanez lenne a válaszom: ha a Kreml nyugati gyakorlatokra történő hivatkozásával kapcsolatban keressük a megoldást, az tévedés, mert a Kremlnek mindenről és az ellenkezőjéről is mindig ugyanaz fog az eszébe jutni, és megtalálják, mire hivatkozzanak, hogy Navalnijt ellehetetlenítsék, így is, úgy is.
süti beállítások módosítása