Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus második éve

2021. január 09. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2020. január 9-én regisztrálták az első COVID-halálesetet Kínában. Azóta hivatalosan 1,924 millió fő vesztette életét a járványban világszerte. Emellett dokumentálható — konzervatív módszerekkel (azaz minimálisan) — 714312 fő addicionális járványhalálozás, ami nem csoda egy olyan járványnál, ahol a fertőzés nyomán embereket gyakran vérrögök ölnek meg különféle érkatasztrófák nyomán, illetve ahol a világ számos egzotikus országából jönnek úgynevezett "hivatalos adatok". Az összesített járványhalálozás így konzervatívan 2,6 millió fő felett van a halálozások első teljes éve nyomán (2 638 312<).

Az alábbi táblázat a járvány teljes populációhoz viszonyított mortalitását tekinti át a legsúlyosabban érintett területek esetében. Az ilyen mortalitás azért érdekes információ, mert az itt szereplő arányoknál a fertőzési-halálozási arány (Infection Fatality Rate, IFR) nem lehet alacsonyabb az adott populációkban. Csak magasabb — a továbbiakban. Ha pedig a hivatalosan nem-regisztrált halálesetekre gondolunk, igazából már most magasabb az itt jelzettnél a teljes népességhez viszonyított járványmortalitás. Viszonyításképpen: a 0,25-ös érték pl. azt jelenti, hogy az adott populációból hivatalosan is minden négyszázadik ember meghalt COVID-ban a jelzett időszakban (2020.01.09-2021.01.08.).

Territories with population mortality above 0.1% (non-exhaustive listing) Official COVID deaths as % of overall population after one year from first official casualty in the PRC (2020.01.09-2021.01.08.) CONJOINED CLUSTER OF MAJOR IMPACT
Lombardy 0.25
New Jersey 0.22 US NORTHEAST COAST 
New York 0.2 US NORTHEAST COAST 
Massachusetts 0.19 US NORTHEAST COAST 
Connecticut 0.17 US NORTHEAST COAST 
Rhode Island 0.18 US NORTHEAST COAST 
Pennsylvania 0.13 US NORTHEAST COAST 
Belgium 0.17
France 0.1
Italy (nationwide) 0.13 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
San Marino 0.19 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
Slovenia 0.14 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
Hungary 0.11 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
Serbia officially at 0.04; reported past manipulation of data* SOUTHERN/CENTRAL EUROPE MISSING LINK
Croatia 0.1 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
Bosnia and Herzegovina 0.13 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
North Macedonia 0.12 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
Montenegro 0.11 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
Bulgaria 0.1 SOUTHERN/CENTRAL EUROPE
Spain 0.11
Andorra 0.11
UK 0.11
Czechia 0.12
Liechtenstein 0.12
US (nationwide) 0.11
Mexico 0.1
Peru 0.11
* See at: https://balkaninsight.com/2020/09/30/serbia-hugely-underestimated-covid-19-death-toll-official-admits/ 

 ------------------------

Közben a vírus evolúciója halad előre, és különösen a dél-afrikai változat mutatkozik egy potenciális vakcinaszökevény előfutárának (egyelőre a vakcinák szerencsére működőképesnek ígérkeznek ellene). Engedtessék meg itt némi — más körülmények között elvetendő — vírusantropomorfizáció, hogy a stratégiai gondolkodás jegyében egy ellenlábas szereplő magatartásaként modellezzük azt, ami a vírus effektív hatása az ökoszisztémára, melyben kering. A SARS-CoV-2 trükkös. Úgy öl, hogy az emberiség gondatlanabbik és részvétlenebbik egyedeinek tömegeivel együttműködve tovább ölhessen. Ha nem vigyázunk, sakkmattot ad a maga türelmes módján. Ezt a sakkmattot természetesen nem kihalásként kell értelmezni, hanem a világgazdaság és az egészségügyi rendszerek tartósan visszatérő jellegű szabotálásaként — a majdan méltóságteljesen leélni remélt időskori évek szabotálásáról nem is beszélve. Mindez talán éppen eléggé rossz lenne.

Úgyhogy a SARS-CoV-2 terjedését fel kellene számolni, felszámolás pedig csakis globálisan lehetséges. Mivel a globális populáció kritikus hányadának gyors átoltása sajnos életszerűtlen várakozásnak tűnik jelen állás szerint, a kontaktkutatós járványkezelést a terjedési láncolatok elvágása érdekében előbb-utóbb el kell kezdeni komolyan csinálni, a vakcinációval párhuzamosan. Mármint komolyan komolyan.

2021.01.09-01.17.

  • Floridai kórház, Candida auris a COVID-részlegen.
  • Izrael (HVG) — gyakorlatilag a különféle vakcinák vizsgálatának IV. fázisát informatikailag és gyors+hatékony vakcinadisztribúcióval jól támogató biolaborként jutottak látványosan sok dózishoz, így törtek az élre.
  • Látva az Egyesült Államokból a friss esetszámokat, az 501.V1 nagyot robban sajnos mindenhol. Coming to a theatre near you.
  • Így írja újra a járványtörténelmet a Kínai Népköztársaság. És szögezzük le akkor, hogy a járvány nemzetközi bejelentésétől eltelt egy évben a WHO nem vizsgálódhatott náluk a járvány eredetéről, mert az nem lett volna kompatibilis a KKP történelemírásával.
  • Miután kénytelenek voltak megválni lejárt vakcinakészletektől, NY állam végre szélesíti azok körét, akik oltáshoz juthatnak. Eddig 1,2 millió dózist szereztek be egyébként, és abból 400 ezer embert tudtak oltani (nagy részüket nyilván csak egy dózissal, egyelőre).
  • Az E484K mutáció antitestszökő tulajdonságairól már volt szó korábban. Itt egy újrafertőződéses eset ezzel a spike-mutációval.
  • Very long COVID. A DW riportjában látható pl. figyelemre méltóan színvonalas rehab kezelés. Mint korábban már tisztázódott, a long COVID formái lehetnek: szervi károsodások elhúzódó hatásainak jelentkezése, virális fertőzés utáni kimerültség, intenzív osztályi kezelés utóhatásai, elhúzódó tünetesség (talán perszisztáló fertőzés miatt). Itt a riportbeli egyik hölgynél az első ezek közül jelen van, méghozzá, úgy tűnik, a központi idegrendszer érintettségével. Elhangzik egy érdekes elmélet arról, hogy a long COVID forrása a sejteken belül a mitokondrium károsodása is lehet. A beépített erőműveink.
  • Miután a capitoliumi bezavargás alatt a képviselőket egy helyiségbe terelték/menekítették, a republikánusok egy része nem viselt maszkot, sőt visszautasította a felkínált maszkokat. Volt fertőzött is a teremben. Bonnie Watson Coleman demokrata képviselő, 75 éves ráktúlélő pedig most már fertőzött. Hogy a bezavargók között mi történt infekciós szempontból, arról spekulálni nyilván lehet.
  • E484K meets N501Y... from Brazil, in Japan. A cikk a mutációkat nem említi, de természetesen a D614G is ott van, az mostanra alapfelszereltség a SARS-CoV-2-nél.
  • Brazíliában H1N2-influenzavariáns kóstolgatja a humán hardware-t, 2020-ban két zoonózis is volt.
  • Brazíliában 50,4%-ra jön ki a Sinovac Coronavac készítményének hatásossága, ha az enyhe eseteket is nézzük a tesztcsoportból, ahogy kell. Szóval leaky vaccine, de azért egyáltalán nem hasztalan, ha súlyos megbetegedések megelőzéséről van szó. Már csak az a kérdés, hogy jött ki Törökországban 91,25% ugyanennek a vakcinának a tesztelésében.
  • Olaszországban irónia lengi körül a vakcinációt, miután a jelenlegi vezetés részben az oltásellenességet meglovagolva került hatalomra. Ehhez képest menő, hogy 62% "oltakozna".
  • Jön a Sputnik "Lajt" (Спутник Лайт) = Sputnik Light. Ügyesen brandelik ugyanazt a veszélyhelyzeti vakcinahigítást, ami nyugaton is felvetődött.
  • Dél-Afrikába még mindig nem érkezett egyetlen dózis vakcina sem. A globális stratégiai gondolkodás gyorsan meghalt ebben a járványban.
  • A Nipah vírusról, de ez is "denevérrel írott" történet.
  • A WHO megérkezett Kínába, de minek?
  • Stephane Bancel (Moderna CEO): a COVID örökre velünk lesz. És sajnos nem az emlékezetünkben. Hacsak nem látjuk be, hogy ez nem jó így, teszem hozzá.
  • A modern monetáris elmélet, az amerikai pandémiás segélycsomag(ok) és az amerikai államadósság, alternatíva híján a kitettségüket csökkenteni nem tudó hitelezők, és buborékok a pénzügyi piacokon.
  • Tanulmány arról, hogyan lehetne elég vakcinát gyártani az egész világnak a globális átoltáshoz. A szerzők között Kis Zoltán (Imperial College London), aki nem azonos a hazai virológus Kis Zoltánnal.
  • Az, hogy Kína mit művel a járvány eredetének ködösítésében, olyasmi, amit kritizálok sokat. De a vakcináikról így írni nem érdemes. "A" kínai vakcináról beszélni címekben, amikor több cégnek több terméke van, felelőtlen, pláne aznap, amikor a jóval hatásosabb Sinopharm-féle vakcina beszerzéséről született megállapodás.
  • Az ausztráloknál a belső, szövetségi államok közötti mobilitási korlátozások ilyen videót inspiráltak.
  • Manausban, Brazíliában, ahol napi 30 ezer köbméter orvosi oxigén fogyott a tavalyi járványcsúcson, és egyesek akár 40%-osnak becsülték az átfertőzöttséget, most napi 70 ezer köbméter oxigén fogy. (Kieg.: érdekes felvetés (h/t Girardelli), hogy ehhez akár a Sinovac nem túl hatásos vakcinájának is köze lehet.)
  • És közben úgy tűnik, hogy az új variáns(ok) még Kínának is kemény kihívást jelentenek. The more things change, the more they… do.
  • Közben robbanékony téma: Norvégia 13 idős ember halálát az mRNS-es koronavírus-oltásokkal kapcsolta össze, allergiás reakciók, émelygés, láz nyomában. Van olyan forrás, amelyik szerint hasmenés is előfordult. Ezt nyilván elég alaposan ki kell majd vizsgálni még kauzalitás szempontjából. Harmincezer dózist oltottak eddig összesen, és ebből volt összesen 29 esetben (súlyosabb?) mellékhatás, 21 nőnél és 8 férfinél. Az elhunytak mind 80 év felettiek voltak, köztük súlyosan és halálos betegek is. (Közben némi zavar forrása, hogy volt 23 haláleset "röviddel oltás után" (amiben az is benne van, ha valakinek tégla esik a fejére, szó szerint vagy metaforikusan), viszont ebből a norvégok csak 13-nál láttak kapcsolatot a vakcina mellékhatásaival. A média egy részének ez már túl sok szám, úgyhogy 23 halálesetről írnak, anyway.) Kieg.: Németország 10 esetnél vizsgálódik, ahol oltás után 4 napon belül volt haláleset.
  • Mire Biden átveszi az elnökséget, 400 ezer halotton bőven túl lesz az Egyesült Államok. De a Trump-adminisztráció keze még akkor is benne lesz a járvány súlyos lefolyásában. Nem létező vakcinatartalékokról jelentették be a héten, hogy küldik ezeket, és a fogadó felek most meglepetten és csalódottan néznek.
  • Annak idején Trumpék nem kértek 100 milliónál többet a Pfizer/BioNTech vakcinából, pedig az opciót felajánlotta nekik a cég. Most készül viszont egy utolsó elnöki rendelet, hogy "a zamerikaiak vakcináját nem lehet eladni", aminek valószínűleg (szerencsére) zéró hatása nem lesz. Ez van, amikor a pillanatot uraló populisták kormányoznak. Vigyáznak rá, hogyan fest, amit csinálnak, és azon kívül nem vigyáznak semmire.
  • Los Angelesben akkora kórházi ellátási krízis van, amekkora lehetséges. Manausi szinteken.
  • Írország példás járványkezelés után esik el éppen az új variáns(ok) miatt. Viszont március végére terveik szerint sikerül majd átoltaniuk 700 ezer veszélyeztetett embert.
  • A Trump-adminisztráció búcsúnak kijött egy ilyennel. Az egyik első pont benne: "The U.S. government has reason to believe that several researchers inside the WIV became sick in autumn 2019, before the first identified case of the outbreak". Ami lehetne érdekes, de Trumpék a kreténségükkel jó eséllyel megölik az ügy érdemi tárgyalását.
  • Duda Ernő virológus autoimmun zavaroktól félti az elölt vírusos kínai vakcinával oltottakat. Kifejthetné részletesebben is, ha tippelnem kell, ennek a 2012-es, a korábbi SARS-vírusról szóló tanulmánynak az eredményei adják az ihletet, amely egerekkel dolgozott, és a hasonló módon oltott, majd később vírusfertőzésnek kitett egyedeknél találta, hogy: "infiltrates among vaccinated animals contained neutrophils and eosinophils that were not seen in the lesions of the animals that had been previously given PBS or alum only (figure 2B) suggesting a T helper cell type 2 hypersensitivity reaction; increased eosinophils are a marker for a Th2-type hypersensitivity reaction".  (Kieg.: az internet futóbolondjai közben már az mRNS-vakcinára próbálják ráhúzni a fentieket, nyilván "honest mistake", hogy elfelejtik, azoknál volt részletes III. fázisos adat.)

2020.01.18-24.

  • Az észak-amerikai fehérfarkú szarvasok is fertőzhetők, úgyhogy a szarvasfarmokon sem árt figyelni.
  • Fertőzött macska Szentpéterváron.
  • Izraelben a Pfizer első dózisa után enyhe és ideiglenes arcbénultságot tapasztaltak tizenhárman, van orvos, aki ez után nem merné beadni nekik a másodikat.
  • Az olaszoknál Guardiagrelében (Abruzzóban) bukkant fel a brit variáns december végén, de két hétig nem csináltak semmit, mikor befutott erről az első infó.
  • Az NYT összefoglalója arról, mi ment félre az Egyesült Államokban. Például száz körüli az elbocsájtott vagy felmondott közegészségügyi tisztviselők száma a járvány kezdete óta.
  • A kínai gazdaság 2,3%-ot nőtt tavaly. Válság = lehetőség, kihozták a maximumot a helyzetből.
  • A manausi P1-es variáns spike-mutációinak listája: L18F, T20N, P26S, D138Y, R190S, K417T, E484K, N501Y, H655Y, T1027I.
  • "Ambuzados". Ha minden igaz, így mondják Manausban, hogy kézzel lélegeztetett
  • Egy VICE-tudósítás, ahol 16:40-től meg lehet nézni a Bracken Cave belsejét. Vastagon lepi a denevérguanó, gázolni kell benne annak, aki bemegy, és a fényben látható, milyen fantasztikusan jól aeroszolizálódik ez a szikkadt por állagú anyag. A Bracken Cave Reserve (Texas) története amúgy is érdekes: 2013 környékén egy ingatlanfejlesztő 3800 fős lakónegyedet fejlesztett volna mellé, éppen a migráló denevérek vonulási útvonalában, és ezt a Bat Conservation International kivásárlással előzte meg.
  • Hihetetlen kommunikációs kavarás megy idehaza a Sinopharm körül. A lényeg: kellenének a III. fázisos vizsgálat adatai. Az, hogy be lehetett adni sok embernek, nem elég. Mi van azokkal az emberekkel, mi lesz azokkal az emberekkel, erre is oda szokás figyelni.
  • San Francisco, Bay Area. L452R-variáns, a minták 3,8%-ában december közepén, 25%-ában január elejére.
  • A Biden-féle pandémiás tervről jó véleménycikk: meglépi a nyilvánvalót. A szövetségi kormány már azzal rengeteget segít, ha tesz valamit. A FEMA és a Nemzeti Gárda működtet majd sok oltóhelyet, refinanszírozzák a szövetségi tagállamok költségeit, gyártókapacitást bővítenek a vakcinaelőállítás ampullákhoz kapcsolódó szűk keresztmetszetének kezelésére, bővülő tesztkapacitás és vírusgenom-monitorozás stb.
  • A WHO-nak van újabb időközi jelentése a COVID-válaszadásról, amint megvan a link, kiteszem. 
  • Ha valakinek kétségei lettek volna, Egyiptomban tényleg megtörténtek azok a kórházi kihalásos esetek, ahol leállt a COVID-osztályon az oxigén.
  • Akinek van kedve, ideje, kiváló feladat lehet modellezéshez. Ausztráliában a február 8-án kezdődő Australian Open résztvevői közül 72 teniszező van karanténban, amiért valamelyik olyan járaton repültek be az elmúlt napokban, ahol volt fertőzött. A versenyen 128 férfi egyes, 128 női egyes, plusz még valamennyi férfi és női párosjátékos vesz részt a főtáblán. Ehhez jönne még a selejtező mezőnye, de a kvalit ezúttal off-site (sőt off-country!) rendezték, Dohában, még korábban, tehát azokat a számokat most nem kell nézni. És vannak még a juniorok, akiket vagy beleszámoltak a 72-be, vagy nem. Az ismeretlen paraméterek ellenére is gyanítható, hogy viszonylag nehéz olyan járatra ülni, ahol nincs fertőzött.
  • Elnézést, "dél-afrikai változatot" mondtam? Már 14 országban kimutatták mostanra. Köztük Németországban (Baden-Württembergben), Svájcban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svédországban, Norvégiában.
  • A Wired cikke az eredetnyomozás körüli érdekkonfliktusokról, többek között Peter Dazsak morális integritást teljes mértékben nélkülöző szerepéről, amit a világ szeme láttára művel, fényes nappal.
  • A dél-afrikai járványügy bejelentése: a K417N és az E484K mutációk antitestszökővé tették a vírusvariánsukat — mármint nem csak egy kicsit, hanem a megvizsgált "elsőhullámos" vérminták felének az esetében teljesen (másoknál jelentős mértékben). Újrafertőződések történnek nagy számban. Azok a tudatlan barbárok, akik fertőzés útján nyert nyájimmunitásról beszéltek, most menjenek, és... menjenek. Kieg.: itt a dél-afrikai tanulmány (h/t Girardelli). Három terápiás alkalmazásban lévő mAb (monoklonális antitest) sem semlegesíti az 501Y.V2-t (teljes neutralizációvesztés ezeknél).
  • Érdekes kérdés lehet, hogy a járványkezelést mikortól írjuk Biden számlájára át, amennyire az ilyesminek egyáltalán értelme van (ha van, ha nincs, beszélni fognak erről). Minimálisan három hetet várni kell a beavatástól, hiszen aki akkor hal meg, az még jó eséllyel előtte fertőződött meg. Úgyhogy itt a CDC előrejelzése február 6-ig: 440-477 ezer halott (h/t Epikurosz).
  • Duda Ernő bővebben, a Sinopharm kapcsán.
  • Nálunk is megjelenik az ellőni nem tudott maradék vakcinák problémája, viszont itt adminisztratív retorzióktól tartva nem is nagyon próbálja megoldani senki. Ugyaninnen nem jelentéktelen utalás: PCR-tesztekből kevés lehet. A CFR felfelé araszolgat nálunk, ami közvetve problémák jele lehet, talán éppen ez a téren?
  • Példa arra, miért elkerülhetetlenül leegyszerűsítés pl. járványok terhét DALY-ban mérni. Egy süketek és halláskárosultak számára Hawaii ASL (American Sign Language) segítségével tolmácsoló hölgy halála. Nincsenek sokan, akik Hawaii ASL-el tudnak jeltolmácsolni. A cserokí őshonos lakosság is ezért kapta meg a vakcinát prioritással, hogy a nyelv ismerete ne vesszen el.
  • Kedves Müller Cecília! Tolmácsnak jelentkeznék. Amikor ez az orvos azt nyilatkozta, hogy marad felesleges vakcina, nem azt kérdőjelezte meg, hogy az aznap fogadottak számának megfelelő mennyiségben történik-e a tárolt oltóanyag kiolvasztása. Hanem arról beszélt, hogy van, aki nem jön el az aznap vártak közül, emiatt marad vakcina, és azzal kellene kezdeni valamit. Remélem, így már érthető. A problémát pedig meg lehetne oldani, csak el kell gondolkodni, és rá lehet jönni, hogy ezen a téren ún. "vezetőként" irányt kell mutatni, akár a helyben születő megoldások következetes támogatásával — ha egyszer világos, hogy megoldást találni jó és fontos dolog.
  • Francia cikk. Lopott levelezés került ki az EMA-tól (European Medicines Agency), ami alapján bele lehet tekinteni a Pfizer/BioNTech vakcina engedélyezésének hátterébe... és kiderül, hogy az EMA-nál munka folyik, hogy voltak kérdéseik (pl. a kibővített termelésbe bevont üzemekben a minőségbiztosítási folyamatokról, hogy garantálják a biztosan hatásos mRNS-mennyiséget dózisonként), kaptak válaszokat is ezekre a kérdésekre stb. Persze aki a leveleket ellopta (a Rutor dark web site-on kerültek elő...), az a futóbolondokat célozta ezzel a kontenttel, akik automatikusan a meglopottat látják majd egy botrány tárgyának (pedig a saját hülyeségük az igazi botrány).
  • Vakcinagyári tűz Indiában (h/t Epikurosz) — hogy minden még jobb legyen. Öten meg is haltak a tűzben, munkások.
  • Tanulmány a Science-ben. Az egyik kulcsmondat, általában az emberi koronavírusokról: "A low mean age of primary infection suggests partially transmissible reinfections are common". A sajtóban sokfelé annyi jött le erről, hogy "the coronavirus will resemble the common cold". Lájtos IQ-próba belátni, hogy a SARS-CoV-2 is olyan sokaknak, mint a "common cold", viszont a jövőben is lesz ettől még olyan, aki meghal tőle (az OC43-assal is így van ez). A kérdéses jövő pedig odébb van még. Sokkal. És akkor még nem számoltak a virulencia növekedésének lehetőségével, ami random mutációknál benne van a pakliban.
  • Korrekt összegzés a Telexen a magyar oltási hajlandósági helyzetről, miközben a Szputnyik éppen átesett az OGYÉI-vizsgálaton.
  • Németország részt venne a Sputnik fejlesztésében, nyilván hogy jobban belelássanak egy potenciálisan mégiscsak szükséges vakcina eddigi fejlesztési folyamataiba.
  • A US Capitol Police soraiban már jelentkezik a január 6-i események hatása (fertőzések).
  • Have you heard of the sufni-vakcinaipar? Márpedig Kínában ilyen is van, és úgy néz ki, sikerült általa összehozni egy új ASFV-variánst, amelyik krónikus kondíciót okoz és korlátozza a sertésreprodukciót. Yay.
  • Elképesztő egy dolog ez, hogy miközben Dél-Afrikából és Brazíliából jönnek az új variánsok, pont ott van az, hogy vakcinakísérletekből lehet csak oltáshoz jutni.
  • A Wall Street Journal 2,8 millióra hozta ki a járvány eddigi valószínűsíthető minimális halálozását — a fenti adataim megerősítéseként jelzem.
  • Az Egyesült Királyságban Patrick Vallance tudományos tanácsadó és Boris Johnson azt nyilatkozzák, hogy a B117-es variáns valamivel halálosabb is lehet. Viszont mondanak komolytalan dolgokat a koronavírusról (hatvan éves férfiak számára 1-1,4%-os IFR), miközben módszertanilag pedig az a probléma, hogy a B117-et nagyobb valószínűséggel szekvenálják relatíve súlyosabb eseteknél. Kieg.: itt a brit SAGE által használt elemzés, több kutatócsoport eredményeivel, akik közül a legtöbben találtak addicionális halálozási kockázatot. Lásd a mellékletben (Annex). (Volt egy semleges hatást találó, és egy negatív OR-t mutató tanulmány, a többi pozitív RR-t/OR-t jelez; négynek a jelentőségét relativizálja, hogy a konfidenciaintervallum 0 és 1 közé terjed lefelé; hat viszont 1 feletti értéket mutat CI-t figyelembe véve is.)

2020.01.25-01.31.

  • Újabb tanulmány a fertőzhető és a kevésbé fertőzhető vadvilágról.
  • Dél-Kaliforniában az ICU-kapacitás továbbra is nulla.
  • Gyorsul az evolúciós verseny a vírussal. A mAB-szökevény SARS-CoV-2 neutralizálására a spike RBD-je helyett az NTD-jére (N-terminal domain, az N-terminust tartalmazó szakasz) csatlakozó antitestekkel, work in progress.
  • Anthony Fauci és családja elég sok halálos fenyegetést kapott, március 28-tól kezdődően. Egy jó mondat arról, miért nem mondott le: "If I did walk away, the skunk at the picnic would no longer be at the picnic".
  • Dr. Seheult összefoglalja a legfrissebb eredményeket a terápiás (magas) dózisú véralvadás-gátlós kezelés hatásaival kapcsolatban. Leginkább azért fontos téma, mert teljesen logikus, hogy az ilyen kezelés hatásos legyen. De kell az empirikus megerősítés, és tavaly szóltak ellene eredmények (súlyos állapotban lévő betegeket már nem sikerült megmenteni). Most viszont vannak elég meggyőző támogató eredmények a nem-súlyos betegeknél.
  • A Gamaleja Intézet bemondta az autommun problémák lehetőségére vonatkozó érvet a saját vakcinájával kapcsolatban, többek között autoimmun betegeknek konkrét ellenjavallattal. Várnak még meglepetések ezen a rögös úton mindenkit.
  • És ha már autoimmun problémák, itt van ez az ütős tanulmány (h/t Girardelli), a COVID "autoantigén-atlasza". Auto-antigén-dömping auto-antitestekkel a nyomában COVID-nél, mint arra korábban is kitértünk. Az itt közölt eredmények potenciális magyarázói pl. az idegrendszeri szövődményeknek és a tartós problémáknak (long COVID, very long COVID sequelae).
  • Ez a vizsgálat sajnos csökkent neutralizációt talált Pifzer-oltás nyomán a B117-el szemben.
  • Egy komolyabb tanulmány arról, hogy a gyerekek fertőznek ezerrel.
  • Mindenhol szuper komoly oltási tervek vannak, de azért többnyire a gazdagok és szépek vakcinálódnak elsőként. Welcome to Miami.
  • A Moderna jó a B117 ellen, de már messze nem annyira jó a dél-afrikai 501Y.V2 ellen.
  • Különféle adatok Izraelből különféle szolgáltatóktól arról, mikortól válik szét élesen átoltottak és át nem oltottak fertőződési kockázata (Pfizer-oltás nyomán). (1): 33% különbség 14-18 nappal az első dózis után. (2): 60% különbség 13-21 nap után. A 2-es forrás szerint egy héttel a második dózis után 20/128600 fertőződés történt.
  • Gimis bírkozóverseny, kitörés, Florida - ahol az olimpiát is szívesen megrendezik, ha a japánok nem vállalják.
  • Denver, 18 éves srác, két hónap után újrafertőződött, tüdőgyulladása volt, és álmában meghalt. Elég valószínűnek tűnik, hogy vérrög végzett vele, a szülei viszont "nem értik, mi okozhatta a halálát". Az ilyen esetek miatt gyanúm, hogy a halálozástöbbletben sok a közvetlenül a járványhoz kapcsolódó eset.
  • A CDC élőben közölt adatokat az igen ritka anafilaxiás reakciók előfordulásáról, egymillió átoltottra kettő jut a Moderna, hat a Pfizer-féle oltás esetében.
  • Idehaza elég komoly kérdéseknek kellene felvetődniük most az OGYÉI-engedélyezésről a Szputnyik-vakcina kapcsán. Az OGYÉI-folyamatban szerepet kaptak szakértők, de minek, ha hiába kérdezhettek?
  • Szlovákiában is volt most olyan eset, ahol egy 79 éves, több krónikus betegséggel élő férfi szervezetét túlterhelte az oltás. Jut eszembe: sokadik ország, ahonnét részletes, számszerű adatokat olvasok az előfordult súlyosabb reakciókról és mellékhatásokról. Magyarországon léteznek ilyen adatok? Erről miért nem hallani semmit? Normális ez? Nem a mellékhatások rendkívüliségétől tartok, hanem attól, hogy nincs adat, mert nem követik. 
  • Harmadik booster szükségességéről vagy annak lehetőségéről beszélnek már többen a dél-afrikai variáns miatt. Ez nem kicsit lassítaná a globális átoltást, értelemszerűen.
  • A magyar híradók kitartását csodálom. Hetente képesek meglepődni, hogy a hét elején hozott alacsonyabb (hétvégi) adatok után magasabb adatok jönnek a hét közepén. 
  • COVID után 90 napon belül 20% mentális problémákkal, 69 millió beteg adatai, köztük 62 ezer COVID-os. Egyébként nekem is van ismerősöm, akinél inszomnia jelentkezett.
  • Neuroinvázió, enkefalitisz, és a végén még visszaesés forrása is lehet a központi idegrendszeri szövődmény.
  • Kétpárti biovédelmi ajánlások az Egyesült Államok számára.
  • Egy izgalmas kérdés: hány laboratórium dolgozik most világszerte SARS-CoV-2-vel? Az Egyesült Államokban van például úgy kétszáz BSL-3-as. De a BSL-2-esek is játszanak, a tesztelésnél. És eszembe jut, hogy a MOK listáján két elhunyt laboratóriumi dolgozó is szerepel. Egy amerikai eset kapcsán a tipikus mondat az ilyen esetekhez kapcsolódó tájékoztatásokban: "he appears to have contracted the SARS-CoV-2 virus in the community, the lab said". Úgy vélem, hogy itt van némi episztemológiai problematika elásva. Nagy járványban bárki, bárhonnan fertőződhet, de pont ezért továbbra is figyelni kellene a lehetőségek teljes spektrumát.
  • Mellár Tamás A nagy magyar válságkezelés c. könyve jól összegzi körülbelül tavaly szeptemberig a... válságkezelés hiányát. Let's build the nemzethy oligarch economy anyway, fuck it. Körülbelül ez lett ugyanis a kormány stratégiája. Az ilyesmire is érdemes figyelni. Friss cikk a G7-től a vendéglátás helyzetéről.
  • Az AstraZeneca 60%-os termeléselmaradása nyomán is a first-come-first-served elv működik. Ahogyan Hobbes mondaná, "man is first-come-and-thus-first-served to man".
  • A vakcináció Indonéziában. Szigetek, kb. 17000 + a dolgozók elsőnek.
  • Argentin adatok a Szputnyikról (h/t @rdos), melyek nem rosszak, reakciókról és mellékhatásokról (főleg előbbiekről). Plusz lista a Szputnyikot eddig engedélyezőkről: Algéria, Argentína, Fehéroroszország, Bolívia, Irán, Magyarország, Palesztina, Paraguay, Szerbia, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emirátusok, Venezuela.
  • Apropó, Venezuela. A hivatalosan csak 1171 halott mellett (ami regionálisan nagyon jónak számít...ana) annyira jól állnak a járvánnyal, hogy Maduro csodaszereket marketingel. A legjobb jelzés, hogy minden nagyon rendben van! (Ha minden igaz, kakukkfű a fő komponens, úgyhogy legalább ezzel nem lesz nagy baj.) Maduróék még októberben lenyúlták a PAHO (Pan-American Health Organisation) által küldött antigén-gyorsteszteket, úgyhogy tesztelés az országban nem nagyon történik. Azt romokban lévő egészségügyi rendszer mellett is eljátszották persze, hogy ők segítik meg a brazil amazóniai régiót szorult helyzetében.
  • A Novavax-vakcina jól működik, csak sajnos a dél-afrikai variáns (B.1.351) ellen mégsem (50% alatt!).
  • Szerződések a vakcinagyártókkal. Az NYT áttekintése a témában. Túl az elégtelen gyártókapacitásokon, ez is belejátszik a jelenlegi erősen szubotpimális helyzetbe.

2020.02.01-07.

  • Az indiai COVAXIN is elölt vírusos oltás, és itt is felvetették sokan, hogy a nem közölt adatok miatt nem lehet megítélni pl. a VAERD (Vaccine-Associated Enhanced Respiratory Disease) kockázatát. Közben meg ott is csodálkoznak politikusék, hogy nahát, információ nélkül nem olyan nagy a hajlandóság.
  • Florida: gyorsabban megy a fehér-amerikaiak oltása, mint a fekete-amerikaiaké. Ebbe persze belejátszik az is, hogy pont a fekete-amerikaiaknál magasabb a vakcinafélők aránya, de van benne egyenlőtlenség-alapú különbség is.
  • Ennek a Steven Brandenburg nevű erősen zavarodott gyógyszerésznek is dr. lenne a neve előtt Magyarországon. 
  • A Johnson & Johnson eredményei. Dél-Afrikában itt is csökkent hatékonyság (57%). 89%-os hatékonyság a súlyos betegség megelőzősében, teszik hozzá.
  • Jó cikk a Válasz Online-on. A vakcinaunióra szükségünk van. A sok kis országocska nem tudna jó dealeket kötni. Németország meg pl. tudna, ha akarna. Stb.
  • E484K meets B117. "Eek", "Nelly" és "Doug" (E484K, N501Y és D614G) együtt. De úgy is mondhatnánk, hogy a megnövekedett transzmisszivitás és a relatív antitest- és vakcinaszökés állnak így össze párba. Doug és Nelly elegendők lehetnek ahhoz, hogy a vakcinációs nyájimmunitási kritériumot feltolják 80% fölé, viszont ha Eek is csatlakozik hozzájuk, és jól tudnak terjedni együtt, az közelít a sakkmatthoz, amiről a bevezetőben szót ejtettem.
  • Remek vlog egy floridai orvos halálával kapcsolatban, mely jelenleg vizsgált eset (akut trombocitopénia, agyvérzés).
  • Nigériában is fogy a kórházi oxigén.
  • Szputnyik V., III. fázisos előzetes eredmények: 16 teszt, 62 kontroll volt tünetes fertőzött 21 nap után, 91,6%-os hatékonyságot jelentenek a tesztcsop-risk/kontroll-risk alapján. Kieg.: a részletek a Lancetben.
  • Dobson Szabolcs oldalát most találtam meg a Facebookon, kár, hogy eddig nem. És akkor két, ott megosztott tanulmányhoz link rögtön: a fertőzésen átesetteknél egy dózis lehetséges elegendőségéről (itt és itt). Jobb gondolat lehet némi spóroláshoz, mint amik kezdettől felmerültek egyesekben (keverés, higítás, időben széttologatás).
  • A szaúdi járvány dinamikája is érdekes. Kicsit jobban beleásom majd magam. A hivatalos adatok viszonylag alacsony CFR-t mutatnak (1,73%). Most éppen szigorítanak, növekvő trend nyomán jelentkező napi 300+ eset mellett.
  • Gyűlnek az információk a COVID-hez kapcsolódó diabétsz-szerű problémákról súlyos COVID-nál gyakori hiperglükémia nyomán. Akár gyógyulás után némi idő elteltével alakulhatnak ki. Mechanizmus nem tisztázott (a betegség? a kezelés? mindkettő váltja ki?). 1-es (inzulint nem termelős) és 2-es (inzulinrezisztens) cukorbetegség jegyei keverednek. Múlandó lehet sokaknál — erről is van adat.  Akár a súlyos betegek 14,4%-át érintheti. Talán a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek károsodása áll a hátterében.
  • COVID-osztályi tűzesetek. Január végén Bukarestben, öt halottal, most Kijevben, négy halottal. A múltkori indiai vakcinagyári tűzesettel együtt — ahol 5 halott volt — g.a.h.: +714326+n.
  • Egy pozitívra tesztelt szállodai dolgozó miatt kétségek az Australian Open indulásával kapcsolatban.
  • Bill Clinton annak idején Richard Preston könyveinek (The Hot Zone, The Cobra Event) hatására döntött orvosi védőfelszerelésekből pandémiás tartalékok felhalmozásáról (amit a H1N1 miatt Obamáék aztán szétosztottak). Matt Hancock brit eü. miniszter pedig a Contagion c. filmből vonta le a következtetést, hogy (kicsit parafrazeálom a dolgokat:) a vakcinákért harc lesz, és ebben ők rögtön az elején full emberevő üzemmódban mennek ki a küzdőtérre.
  • Lengyelország "megtalálta" az első fertőzött nyércét. Amúgy már tavaly ősszel volt egy kis kormányválságuk a szőrmeipari tenyésztés betiltására irányuló törvényjavaslat miatt, just sayin', de miért is lett volna annak köze ilyesmihez.
  • Az AstraZeneca új, a Lancet platformján közölt preprint szerint hatásosabb, ha a második dózis 12+ hét után jön. Mindez időszerű támogatás ahhoz, amit a gyakorlatban a hatóságok amúgy is kénytelenek... és az ilyesmin kínomban mindig elgondolkodom. 
  • Közben az AstraZenecát Holandia sem adja majd 65 év felettieknek (az EU-ban a franciák, németek, belgák, dánok, svédek sem), dacára az EMA-engedélynek.
  • Öveket becsatolni. Steven Quay lektorálatlan tanulmánya a SARS-CoV-2 eredetéről. Két része van. Az elsőben bayesiánus valószínűségszámítással hozza ki azt, amit egy éve pedzegetek itt: hogy a laboratóriumi eredet sajnos túl valószínű ahhoz, hogy egyesek csak úgy, csípőből tüzelve, vizsgálat nélkül félre akarják söpörni. Ha valaki kevésbé ér rá, itt egy összefoglaló videó. Fontos érvek: (1): Miközben rengeteg tudós és Kína együttesen sok követ megmozgattak, hogy a természetes eredetet egy kellően közeli rokon vírus formájában kimutassák, ez máig nem jött össze nekik. (2) A kritikus szakasz egy táblázat, ahol figyelhető a Bayesian update valószínűség-átértékelő folyamata különféle pontokon. Amik a laboratóriumi eredetet valószínűségét felértékelik: a) az első esetek éppen a WIV és a Wuhan CDC közelében; b) szerokonverzióra utaló bizonyítékok hiánya Wuhanban és Shanghaiban (értsd: nem találtak olyan vérmintát Kínában a járvány valószínűsíthető kezdete előttről, amely SARS-CoV-2-antitestekre pozitív lett volna); c) alacsony vírusgenomdiverzitás a járvány elején (pontosítás Girardelli megjegyzése nyomán: a kezdetnél egyenesen hiányzó vírusgenomdiverzitás); d) furin által hasítható helyet hordozó közeli rokon koronavírus hiánya; e) CGG kodonok ritka előfordulása, hiányzó CGG-CGG párok a természetben a denevér-koronavírusoknál. Értsd: a természetben előforduló koronavírusokban az arginint (R) kódoló nukleotidhármas (kodon) szinte soha nem CGG, a CGG-CGG pedig különösen valószínűtlennek számít — a SARS-CoV-2-ben mégis több ilyen is van, éppen úgy, mintha valaki kitartóan arginint szerkesztgetett volna bele (kieg.: tekintve, hogy ehhez laborokban éppen CGG-t használnak), ami nagyon lényeges módon éppen a furin által hasítható helyhez kritikus elem. A furin által hasítható hely pedig kritikus az emberek hatékony fertőzéséhez, mint arról itt már sokat írtunk.
  • A paper másik része kínai, 2019. decemberi, bronchoalveoláris lavázsból származó, a WIV által elemzett minták alapján állítja, hogy azokban következetesen jelen volt egy olyan adenovírus-szállítóvektor (shuttle vector), amilyet annak idején Kínában a 2003-as SARS-vírus elleni vakcinafejlesztésben használtak. Ez a vektor pedig hordozta a SARS-CoV-2 spike-ját és hordozott amellett egy szintetikus (influenza) H7N9-gént is. Quay korrektül számításba veszi, hogy ez esetleg valamiféle kísérleti terápia nyomán kerülhetett a betegekbe, amikor kínai orvosok mindent megpróbáltak az első esetek megmentéséért. Kieg.: @Girardelli felvetése keresztszennyezettség a mintában, akár társfertőzés miatt.
  • A B117 jobban terjed gyerekek között, mint azt pl. Izraelben is látják most. Továbbá: hasonló tapasztalatok Olaszországban.
  • Azért ez kemény. 2013 és 2020 között az EcoHealth Alliance a Department of Defense-től is kapott 40 millió dollárt pandémiamegelőzésre.
  • Kölni szekvenálásból látszik, hogy bőven terjed már Európában a B117 és a B1351 is, azaz a "brit" és a "dél-afrikai" variánsok.
  • További eredmények arról, hogy a B1351 ellen nem ad szignifikáns védettséget a korábbi fertőzöttség.
  • Főleg idősebbeknél persze, de 56 napig is emelkedett lehet a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázata COVID után (h/t Epikurosz).
  • Angliai ortodox zsidó közösség, ahol 64,3%-os szeroprevalenciát sikerült mérni, az országosnak kb. az ötszörösét. Még az 5 év alatti gyermekeknél is 27,6% jött ki (pedig itt nagyrészt a B117 előtti járványról beszélünk). Az eseteknek több mint a fele (37,5%) tünetes volt saját értékelésük alapján (h/t Epikurosz). 
  • Fontos kérdés, és még nem tértem ki rá, de jönnek az eredmények szépen, hogy az átoltott terhes nők átadják magzatuknak az antitesteket (h/t Epikurosz).

Lezárva. Folytatás a következő héten, február 8-ától újabb bejegyzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr4516377158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.13. 09:56:24

@Girardelli: egyetértek! Ha nem szekvenálunk, és a tesztelés rendszere késve észleli az 501.V1 vagy egyéb változat okozta hirtelen növekedést az esetek számában, készületlenül ér minket az újabb emelkedő hullám. Márpedig annak a vírusvariánsnak a terjedése ellen több kell majd kontaktredukció terén is sajnos.

Girardelli 2021.01.15. 08:12:50

Az angol (Kis Z, Imperial College) tanulmányhoz egy gondolat. Elméleti izének kiváló írás, de sajnos nagyon ingatag lábakon áll. Egyrészt, kizárólag az RNS-alapú vakcinákra összpontosít, és ugyan ennek teljesen validálható alapja van, ti. ezek a leggyorsabban, legnagyobb volumenben gyártható típusok a mostani COVID-vakcinák közül, de ettől függetlenül azért bevehették volna a többi, főként a polypeptid-típusúakat (pl. Novavax ha jól emlékszem) is. Másrészt, az RNS-alapúak között egyformán tárgyalja a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Phase III elején lévő harmadik mRNS-lipid nanopartikulum-alapú vakcinát egy saRNS-nanopartikulum alapúval, amely még csak most tart a Phase II-ben és egyáltalán nincsen klinikai hatásosságról semmi adat. Elismerhető, hogy a gazdaságossági-produktivitási szempontok alapján az saRNS-alapú vakcinákból lehetséges egységnyi kapacitással egységnyi idő alatt a legtöbbet gyártani, de hiba csak emiatt egy kalap alatt tárgyalni olyan típusokkal, amelyek lassan fél éve tartó klinikai vizsgálatokban már bizonyítottak és éles humán használatban vannak.
Szóval, összességében egy nesze semmi, fogd meg jól feelingje van az írásnak.

Girardelli 2021.01.15. 08:12:52

@Marton Péter: Kedden mindannyiunk Nyunyóka nénije szép csendben bejelentette, hogy aznap 3 elhunytból is sikerült kimutatni a brit variánst. Mivel nem részletezte, nem is tudható, hogy ezt az eeredményt szekvenálás vagy csak a speciális módosított RT-PCR vizsgálat alapján kapták (gyanítom, hogy csak az utóbbi alapján). A lényeg persze megint elsikkad (és forró gratuláció a teljes hazai úgynevezett sajtó összes képviselőjének, hogy még véletlenül sem jut senkinek eszébe, akár utólag is a teljesen logikus felvetés): tehát a brit variáns már legkevesebb 2-3 hete terjed idehaza is, ami egy pici pillantást vetve az angliai B.1.1.7 terjedési görbére, január második-február első felében akkorát fog itthon is robbanni, mint a csuda.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.15. 09:10:56

@Girardelli: köszönöm az észrevételeket a Kis Z. et al.-féle íráshoz!

A nálunk is várható dolgokról... amikor nekem magyarázzák egyetemi kollégák (közgazdászok és társadalomtudósok), hogy és akkor tavasztól talán már újra lehet majd utazni konferenciákra végre, én már csak nézek, nem is vitatkozom. Néztem közben a Next Straint, és nem látok friss szekvenciát feltöltve Mo.-ról.

Girardelli 2021.01.15. 14:13:03

A brazil vizsgálat 50,4%-os eredménye a Sinovac hatásosságáról véleményem szerint nem csak hogy kirívóan gyenge, de felettébb aggályos is. Gyenge, mert az első generációs vakcinák esetében (inaktivált teljes vírus adjuvánssal) az 50% baromira kevés. (A törököknél nyilván nem számolták az enyhe vagy tünetmentes fertőződéseket.) És aggályos, mert a protokoll szerint 2x beoltottak között feleannyi kimutatott új fertőzés a kontrollhoz képest azt is jelenti, hogy az oltottak szervezetében keletkező ellenanyagokkal szemben szökevény vírus variánsok fertőzést és megbetegedést is okoztak. Eszméletlen fontos volna megnézni, hogy az angolok által most hisztérikusan túllihegett manaus-i variáns nem pont ilyen Sinovac-szökevény típus-e?

Girardelli 2021.01.15. 14:13:06

@Marton Péter: Én a GISAID-ban néztem, status idem ... ami már csak azért is érdekes, mert a pécsi Szentágothai Viruslaborban folyamatosan szekvenálnak, ha hinni akarok nekik (igen, szeretnék). Kemenesi tegnapelőtt nem is konkrétan a Nyunyóka-néni 3 esetéről beszélt, hanem vélhetően többről, mint kimutatott brit variánsról.

Girardelli 2021.01.15. 21:49:07

@rdos: Elnézést, kicsit megkésve reagálnék. A vírus valódi eredetének kiderítése többszörösen is alapvető. Nagyon sok egymással összefüggő adat került napvilágra az eltelt 1 évben arra vonatkozóan, hogy nagyon kétséges a zoonózis-eredet.
Ha véletlen balesetből fakadóan egy tudományos kutatás féleredménye került ki a laborból, akkor a kézenfekvő további ismétlődések megelőzése mellett, az ilyen irányú kutatások sokkal szigorúbb szabályozásán vagy betiltásán keresztül, a konkrét vírustörzsben elvégzett kísérletek, szekvenciát érintő cserék és próbálkozások, azok eredményei, esetleges (nagyon valószínű) további törzsek létezése mind fontosak akár a gyógykezelés, akár a vakcina-tervezés szempontjából. És a lehetséges, várható szelekciós mutációk miatt is.
Például, ha feltételezzük, hogy a PRRA furin-vágóhely molekuláris módszerrel, ráadásul sorozatos próba-cseresznye útján került a vírusba, akkor nagyon lényeges információ volna, hogy voltak-e még hatékonyabb inzertek is, vagy ez volt a legjobb. Ha molekuláris módszerrel ki lehet "ütni" ezt a rövid szakaszt, mi lesz az eredménye a maradék vírusra nézve? Hogyan lehet elérni ezt a legjobban?
Egyébként érdekes (és a fentiekre nézve elég lényeges) tény, hogy az eddigi 20+ millió fertőzés egyikében sem találtak olyan variánst, amelyik elvesztette volna a furin-vágóhelyet vagy ezen szakaszban akár pontmutáció keletkezett volna, azaz, ez egy nagyon jól konzerválódott funkcionális szakasz, amelyik relatíve óriási szelekciós előnyt biztosít a vírus számára. Természetesen elméletileg elképzelhető, hogy ez egy természetben (értsd: valamilyen vadonban élő organizmusban) létrejött rekombinációs mozzanat eredménye, de sokkal valószínűbb, hogy laborban kivitelezett, trial-and-error típusú genetikai próbálkozások legoptimálisabb eredményével állunk szemben, ahol is a "próbálkozók" konkrétan tudják, hogy mi a jelentősége a vírus szempontjából nézve.

_Epikurosz_ 2021.01.15. 21:49:28

Ha a múltat eltörlöd, nem marad értékelhető adatod...

Azt mondod bubi van? Azt mondom, hongkongi tű közeledik. www.abc.net.au/news/2021-01-16/hong-kong-civil-servants-weeks-to-pledge-loyalty-to-beijing/13063076

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.15. 22:02:39

@Girardelli: hogy a Sinovac-féle leaky vaccine belejátszhatott az ottani új variánsba...? Sajnos hihetően hangzik.

Az eredettel kapcsolatban egy olyan vicc jut az eszembe, hogy a csempészett maláj tobzoska, a jünnani barlangban tanyázó denevér és az egyszeri vuháni piaci kofa bemennek egy bárba... És a csattanó persze az, hogy van abban a bárban egy negyedik valaki is, furin által hasítható inzerttel a zsebében.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.16. 09:28:52

@_Epikurosz_: Hongkongon gondolkodtam. Olyan bezáráson megy át most Kína, hogy ez messzire ki fog hatni.

Az íreknél azt hiszem, az itteni potenciális jövő sejlik fel éppen.

Girardelli 2021.01.16. 21:11:42

USA Külügyminisztérium hivatalos 'Fact Sheet'-je a COVID-19 koronavírusról és a vuhani víruslaborról, illetve a Kínai Kommunista Pártról.

www.state.gov/fact-sheet-activity-at-the-wuhan-institute-of-virology/

_Epikurosz_ 2021.01.16. 21:11:57

A háztartások mérete és az R0 : www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.12.21249707v1

Azt eddig is sejtettük, hogy a brazíliai indiánoknak nem lesz ez könnyű, de most már számaink is vannak hozzá: akár 265,37/100000 halálozási ráta, és ez csak a kormányzati adatbázis. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.12.21249703v1

Az ebihalakra toxikus a Spike protein. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.11.425914v1

A COVID-19 nem influenza, itt a különbség: www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.13.426553v1

Az egyik szerzőt Rabie S... -nek hívják. Szerinted ez nem médiahack? Echinacea, Hypericum, mobil 3-as szintű víruslabor, Szaúd-Arábia. A király orvosai vagyunk stílus még stimmelne... www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.11.426295v1

A dánok sikeresen elfojtották a nyércek járványát, csak a dolgozók kapták el, de másnak nem jutott belőle. Állítólag. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.06.20248760v1

A liofilizált RBD-trimer indiai körülmények között is jól eláll. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.13.426626v1

A Pfizer felfuttatja a gyártást, de ehhez le kell állítania a termelést. www.france24.com/en/europe/20210115-covid-19-pfizer-temporarily-reduces-vaccine-deliveries-to-europe

_Epikurosz_ 2021.01.16. 21:12:04

Háromszor annyi vírusa van annak, aki az 501.V1 variánst kapja el. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.12.20249080v1

_Epikurosz_ 2021.01.16. 21:12:23

Szerintem a Perkin-Elmernek lesz egy új tesztkészlete. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.13.21249629v1

_Epikurosz_ 2021.01.16. 21:12:32

Részletek az angol variáns decemberi elterjedéséről az azt bemérő labboratóriumtól. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.14.21249386v1

_Epikurosz_ 2021.01.16. 21:12:39

Reakciókinetikában használt ODE-k mint SIRD+karantén modellek, belgákra, franciákra és németekre hangszerelve. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.14.21249797v1

_Epikurosz_ 2021.01.16. 21:12:49

@Girardelli: a manausi variánsról: virological.org/t/genomic-characterisation-of-an-emergent-sars-cov-2-lineage-in-manaus-preliminary-findings/586

A nextstrain elnevezési konvencióiról (11 napos hír, de már használtuk párszor, olyan réginek tűnik... ) virological.org/t/updated-nextstain-sars-cov-2-clade-naming-strategy/581

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.16. 21:18:53

@Girardelli: az, hogy most jöttek ki ezzel, végül még segíthet is a KKP-nek :( Nagyon sokan el fogják intézni az ügyet azzal, hogy Trumpék eleresztettek egy utolsó sortüzet az ügyben.

"The U.S. government has reason to believe that several researchers inside the WIV became sick in autumn 2019" - ezzel a megfogalmazással félő, hogy pletykákról szóló pletykákra alapozva nyúltak a témához. Ahelyett, hogy összeraktak volna egy korrekt csapatot, hogy tegyenek jelentést nature vs. laboratory témában. Persze ahhoz kellett volna, hogy érdekelje őket a tudomány mint olyan. Sóhajtok.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.16. 21:26:33

@_Epikurosz_: wow, a Rabie S. sem semmi, de az egész szaúdi tanulmány stílusán hüledezem kicsit. Ilyen mondatokat, hogy "In our SIAU and with a powerful team, we have excellent researches made valuable contributions", nem egy BSL-3-as laborban ügyködő csapattól szeretnék hallani...

_Epikurosz_ 2021.01.17. 09:11:46

@Marton Péter: van egy olyan tippem is, hogy ez egy szülinapi vicces cikk. Tudod, vannak ilyen 70. születésnapra írt cikkek, van ahol ez komoly cikkekből áll, de láttam már olyat, hogy csupa nonszenszet írtak bele (és becsületükre legyen mondva, laikusnak még hihető is volt), az egyik keleti kolléga pedig, aki szintén benne volt a buliban, de nem teljesen ismerte a műfajt, azzal kezdte, hogy "én nem ismerem ezt az embert". Nem értettem egészen addig, amíg a (néhai) afganisztáni olasz orvos nem használta az egyik betegére. Szerintem csak egy szerző létezik, és az ő műve ez a nevetséges cikk.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.17. 09:39:43

@_Epikurosz_: alighanem erről lehet szó, igen, vagy különben ebből előbb-utóbb születhet valami hír :) Én még nem láttam ilyet eddig.

Közben Hongkongban a Pekingnek fészket csinálókra máris meglepetés vár:
www.nytimes.com/2021/01/16/world/asia/hongkong-politics-bauhinia.html
Ki gondolta volna, hogy Peking még szorosabb kontrollt is el tud képzelni a jelenleginél...? Csináltak kontinentális kínai üzletemberekből egy új pártot. "The news was equally, if not more, unsettling for Hong Kong’s pro-Beijing bloc, the coalition of local business tycoons, established politicians and trade unions that has long been allowed to govern as the central government’s proxy. Many have wondered if the emergence of the new party is Beijing’s signal that it has less use for those traditional power brokers and may replace them with figures deemed more effective or trustworthy."

_Epikurosz_ 2021.01.18. 08:14:14

@Marton Péter: "efficient is the word you were looking for..."

Ausztriában kötelező FFP2 a közlekedési eszközökön is. www.krone.at/2320217

orsklutsch 2021.01.18. 08:14:22

Ez az angol variáns kezd megijeszteni. Bajorország és Ausztria FFP2-es maszkokat fog kötelezni a közszállítási eszközökön és az üzletekben. Ennek már a fele sem tréfa!

orsklutsch 2021.01.18. 08:14:25

Tulajdonképpen arra gondoltam, hogy nem-e tudnak vagy sejtenek ők valamit erősebb aeroszolos terjedésről, mert az elég szomorú lenne!

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.18. 08:16:25

@orsklutsch: sajnos pontosan erről van szó. Az aeroszolos terjedésre ráerősít, hogy magasabb vírusszámok jellemzők az új variáns által fertőzöttekre, és ezért lazán akár 50%-kal jobban terjed.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.18. 08:19:18

@_Epikurosz_: hát, azt nem tudom, sikerül-e biztosítani mindenkinek FFP2-est ehhez, de értelme lehet, sajnos.

_Epikurosz_ 2021.01.19. 08:34:45

A norvég nyugdíjasotthonokban alapból naponta kb 45-en halnak meg a vakcina okozta hercehurca nélkül is. www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-18/norway-finds-no-direct-link-between-elderly-deaths-and-vaccine

_Epikurosz_ 2021.01.19. 08:34:48

@Marton Péter: ha már csak annyi értelme van, hogy meggondolják hányszor mennek vásárolni egy héten, és próbálják minimalizálni a kontaktokat, már megérte. Egyébként a szociális boltokban a vásárlók eddig is ingyen kapták a maszkot, csak nem FFP2-est.

_Epikurosz_ 2021.01.19. 08:34:51

@_Epikurosz_: ... as in efficient German...

_Epikurosz_ 2021.01.19. 08:34:52

Az amerikaiak nem ünnepeltek óvatosan, meg is lesz az eredmémye: www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/covid-data/forecasting-us.html

Girardelli 2021.01.19. 13:14:57

A Sinopharm által gyártott vakcina körüli kavarás elég enyhe kifejezés a linkelt, korrekt Telexes összefoglaló néhány részlete alapján.
El nem tudom hinni, hogy ebben az országban felelős kormányzat köthet úgy szerződést egy kínai gyógyszerszállítóval, hogy nincsen EU hatósági engedély, a hazai forgalmazási engedélyt még nem adta ki az illetékes hatóság, sőt, tovább megyek, úgy, hogy az illetékes hatóságnak még csak esélye sem volt megkezdeni bármilyen engedélyezési vizsgálatot.

Girardelli 2021.01.19. 13:15:19

A hiányzó 3-as fázisú klinikai vizsgálatok teljes dokumentációjának a hiánya nem pótolható a sokkal kevésbé rendszerszintű, egy rakás előzetesen és folyamatosan végzett vizsgálati adatot eleve nélkülőző, oltásban részesítettekre vonatkozó adatokkal. Ezen felül, az ilyen jellegű klinikai vizsgálatokban alkalmazott, szisztematikusan és dupla vak módszerrel alkalmazott placebo-val oltott kontrollcsoport adatai ugyancsak hiányzanak. Pontosan egy ilyen jellegű fertőző betegség esetében, ahol pl. a Pfizer Phase III vizsgálat 18 ezres esetszámú két csoportjában a 2 hónapos post-vakcinációs időszak alatt megfigyelt 162 vs 8 fertőzött eset a számszerű alapja a hatásossági mutatónak. Ha ezt interpoláljuk, de nincsen megfelelő kontrollcsoportunk, nem igazán eldönthető a klinikai vizsgálati eredmények ismerete nélkül, hogy egymillió oltott esetében egy esetleg megfigyelt 428 fertőzött személy sok vagy kevés, mert nem áll rendelkezésre a másik számadat (az interpolált számítással 8663 eset).

Girardelli 2021.01.20. 11:32:41

Igen, a jelek szerint a valódi probléma jelen pillanatban nem a körülhisztizett brit B.1.1.7 varián, hanem a dél-afrikai 501.V2, és a már tárgyalt brazil.

SARS-CoV-2 501Y.V2 escapes neutralization by South African COVID-19 donor plasma
www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.18.427166v1.full.pdf

Girardelli 2021.01.20. 11:32:43

A Pfizer/BioNTech kacinája által kiváltott immunválasz véd a brit B.1.1.7 variánssal szemben.

Neutralization of SARS-CoV-2 lineage B.1.1.7 pseudovirus by BNT162b2 vaccine-elicited human sera
www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.18.426984v1.full.pdf

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.20. 11:53:48

@_Epikurosz_: igen, a norvégoknál én is azt gondolom, hogy túlérzékenyen jeleztek, pláne ha tudatosan nagyon súlyosan betegeknek adták be a vakcinát, de azért nem baj, ha vizsgálódnak (csak ne volna annyi futóbolond kommentátor ezzel kapcsolatban).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.20. 11:55:35

@Girardelli: köszönöm, én még csak a hivatalos kommünikét raktam ki a dél-afrikaiaktól, már nézem is a tanulmányt, és linkelem.

_Epikurosz_ 2021.01.21. 09:27:21

@Girardelli: Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy azok az antitestek, amit az eredeti SARS-CoV-2 alapján fejlesztett vakcinák váltanak ki, valószínűleg nem lesznek jók a V2 ellen? Mely vakcinatípusoknak van nagyobb esélye arra, hogy mégis lefedjék az új variánsokat is az általuk kiváltott immunválasszal?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.21. 09:51:22

@_Epikurosz_: Röst Gergelyék tanulmánya kapcsán:
-- "a vírus fertőzőképességére nincsenek hatással a beavatkozások" - glogálisan a nem-kielégítő mértékük vezetett tömeges fertőzéshez, kontrollálatlan terjedéshez és gyorsuló vírusevolúcióhoz;
-- költségek számításánál a tökéletességhez csillapító stratégia esetén (vagyis elfojtás hiányában) a hosszú távon várható költségeket is nézni kellene reális számításokhoz, ezek jelenértéke nem lehet zéró.

Modellezésről van szó, tehát senkit nem hibáztatok, csak használom a modellt további érvek megfogalmazásához.

A V2-esről: @Girardelli válaszát várjuk meg, de úgy értelmezem a dél-afrikai fejleményeket, hogy azok vakcinaszökést még nem jelentenek.

Girardelli 2021.01.21. 13:20:02

@_Epikurosz_: A dél-afrikai vizsgálat eredményei alapján egyelőre az látszik biztosnak, hogy az ottani konvaleszcens plazmadonorok által generált természetes ellenanyagokat képes megkerülni az 501Y.V2 variáns, illetve az is kezd látszani, hogy az mRNS vakcinák által kiváltott ellenanyagok hatástalanítják a B.1.1.7 variáns (pontosabban: pseudovírus nanorészecskék) felszíni spike antigénjeit, azonban ez a hatás szignifikánsan (akár 6,2-szeresen) gyengébb, mint a vírus vad típusával szemben.

Véleményem szerint a jelenleg engedélyezett és jóváhagyás/fejlesztés alatt lévő vakcinák mindegyikére nézve fennáll a védőhatás gyengülése vagy elvesztése, minél több lesz 1-1 új variánsban az S fehérjét érintő, kulcspozíciókban fellépő mutáció és ez kombinálódik az ORF1a/b valamint ORF8 további mutációival. Ennek oka pedig az, hogy az összes vakcinában az eredeti vad típust vagy annak S génjét/fehérjéjét használják. Az mRNS és fehérje alegység vakcinákhoz használt technológia jelentős előnye, hogy viszonylag gyorsan lehetséges egy új variáns szóbanforgó alkotórészére kicserélni az eredeti vakcina tartalmát. Ez lényegesen lassabban megy a vektor vakcinák esetében, és bár elvileg viszonylag gyors lehet a teljes inaktivált vírust tartalmazó vakcinák esetében, a TELJES toxicitási/immunogenitási és hatásossági vizsgálatok megismétlési kötelme miatt összességében kevésbé járható.

Girardelli 2021.01.21. 13:20:10

@Marton Péter: Dél-Afrika még egyetlen ampulla vakcinát sem kapott(!!!), ezért ott ezt a kérdést még akkor sem tudták vizsgálni, ha akarták volna.
Az importált dél-afrikai variáns okozta esetszám nyilván mindenhol emelkedik, így ugyanazokon a helyeken, ahol a brit variáns versus mRNS vakcinák által kiváltott immunitás kérdését máris vizsgálni tudták (New York, UK, Izrael, Németország), vélhetően ezt is fogják, hiszen saját jól felfogott érdekük is ezt diktálja.

Girardelli 2021.01.21. 13:20:13

Röst Gergő véleményét annyival kiegészíteném, hogy láthatóan akkor kezdett megugrani a mutáns variánsok száma és klinikailag is azután kezdtek ezek jelentőséggel bírni, miután tömegessé kezdtek válni az immunválaszt moduláló klinikai terápiák (konvaleszcens plazma/rekombináns humán ellenanyagok, direkt vírusellenes hatóanyagok (remdesivir, favipirir), ugyanezek teljes káoszban történő alkalmazása biztosan csak tovább rontott a helyzeten (milyen variánsokra, mikor, mennyit, mennyi ideig, milyen kombinációban, tb.), illetve elegendő idő telt el a kirívóan hosszú (>100 napos) fennállású klinikai esetek szaporodásához. Úgy vélem, mindezek összessége nagyon nem elhanyagolható az ún. második, majd harmadik hullámokban.
Az őrült tempójú (de mégis lassú), teljes klinikai káoszra hajazó vakcinálási őrület lesz az új szelekciós nyomás, amely révén olyan fasza új variánsok keletkeznek majd, hogy csak pislogunk majd (vakcina szökevény, konvaleszcens ellenanyag rezisztens variánsok!).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.21. 13:58:25

@Girardelli: sajnos ebben az irányban haladunk, nem vitás. Azon gondolkodom, hogy mi lehetett volna a jobb stratégia globálisan? Mondjuk Dél-Afrikára a kezdettől jobban odafigyelni biztosan fontos lett volna. Már csak a HIV/TB gyógyszerezési tapasztalataik nyomán is látni, hogy biolaborként működnek, pl. a TB fejlődésében is. De legalább a variánsuk felbukkanása óta kellett volna a figyelem. A vakcinadisztribúció globális koordinálatlanságának ára lesz. Néztem a ClinicalTrials.govon, hogy tart még pár vakcinavizsgálat ott - jól sejtem, hogy az ottani körülmények között ezek is csak a megugorható szelekciós nyomást erősítik?

_Epikurosz_ 2021.01.21. 19:20:52

@Girardelli: ettől féltem. :( Köszönöm.

Girardelli 2021.01.21. 19:48:32

@Marton Péter: Sajnos szerintem a klinikailag pontosabban bármilyen intervenció által a vírustörzsekre kifejtett szelekciós nyomás eredménye törvényszerűen mutáns variánsok megerősödése majd uralkodóvá válása.
Az egyetlen hatásos módszer a nagyon rövid idő (maximum 1-2 hónap!) alatt (hogy a szelekciós nyomás hatása időben korlátozott legyen) a forgalomban lévő variánsokra egyformán és közel 100%-os hatékonysággal bíró intervenciót alkalmazni. És ez az intervenció lehet akár a teljes karantén is (a transzmisszió lehetőségének valós nullára csökkentésével, lásd a tavaszi magyar korlátozás május elejére tk. ezt csinálta), vagy sokkal inkább a vakcinálás.
Az igazán kivitelezhető megoldás kombinációs kell legyen: a transzmisszió erőteljes csökkentése nem-gyógyszeres módszerekkel, a gyógyszeres terápiákban a szelekciós nyomást direkt módon növelő módszerek kizárása, a hosszan fennálló esetek szigorú izolációja (ők az igazi atombombák), és homogénnek számító lakossági tömegek gyors vakcinálása magas hatásfokú és azonos oltóanyaggal.
Sajnos a nemzetközi kereskedelem és utasforgalom még ezek együttes, gondos alkalmazása esetén is simán kenterbe verheti az egészet, és véleményem szerint ez önmagában erőteljesen megkérdőjelezi bármilyen példaértékűnek számító módszer hosszútávú sikerességét is (pl. Izrael most le van zárva, tavasz közepére leoltják az egész bandát, utána lazítanak és nyitják a határokat -- mivel biztosan nem lesz az átoltottság 100%-os, a majd frissen behurcolt tünetmentes új variánsok meg tudják majd találni a még fertőzhető lakosokat).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.21. 19:55:12

@Girardelli: köszönöm, ez nagyban megerősíti, amit gondoltam. Egy podcastben dobtam be még karácsony előtt, hogy "vakcinációs lockdown" és globálisan koordinált cselekvés kellhet, de alapvetően azzal mondtam el eleve én is, hogy sajnos reménytelennek tűnik, hogy ezt meg is csinálják majd.

A tavalyi tavasz is arról szólt, hogy fontos helyeken képtelenek voltak megérteni, hogy pl. a kontaktredukciót lehet kombinálni intenzív kontaktkutatással, és nem kötelező fél kézzel harcolni. Sajnos varázsütésszerű megoldást reméltek a vakcináktól is, úgyhogy... a híd túl messze volt/van stb. :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.21. 19:55:57

@_Epikurosz_: a vakcinagyári tűz nem érinti a termelést, írják - hát igen, mindössze csak a termelés bővítéséhez épített üzem égett le...

_Epikurosz_ 2021.01.22. 08:01:08

@Marton Péter: Szerintem az a feltételezés, hogy azt a pénzt és munkát most nagyon gyorsan összerakják nekik. Pl. banki hitel állami garanciával... Ezek a gyárak stratégiai jelentőségűek Indiának a népességszám miatt, múlt tavasszal már láttuk, hogy adnak ingyen tesztkészletet (Abbott), stb. Szerintem visszafelé is megnnek gazdasági könnyítések, egyetemi együttműködések. Magántulajdon, de egy stratégiai szövetség pont a kockázatok csökkentéséről is szól mindkét fél számára. És a bónusz, hogy ebben az esetben a tudomány szabadsága és szigorúsága is benne kell hogy legyen a dealben.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.22. 08:26:47

@Girardelli: Fent is kitettem, ez a cikk elég sokatmondó. www.reuters.com/article/us-china-swinefever-vaccines-insight-idUSKBN29R00X

Sufnivakcinák Kínában. Hallottam már olyan pletykát, hogy sokan a koronavírussal kapcsolatban is kreatívan keresik a megoldást arrafelé, és ha ilyen fél-ipari "megoldások" rendelkezésre állnak...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.22. 08:44:48

@_Epikurosz_: tényleg, a fentebb Dél-Afrikával kapcsolatban folytatott beszélgetést lazán ki lehet terjeszteni Brazíliára is... sőt a BRICS úgy, ahogy van, sajátos szerepet játszik a folyamatokban.

_Epikurosz_ 2021.01.24. 18:14:50

@Marton Péter: A "mindenthamisítunk" új szintre lépett. Öveket bekapcsolni, eredetiséget gyakran vizsgálni...

_Epikurosz_ 2021.01.24. 18:15:07

A hidrogénperoxidos és a gőzöléses módszer is jó az FFP2 maszkok tisztítására. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.18.21249976v1

IgG1-hez hasonló kettős antitest jól szerepel egerekben. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.22.427567v1

T4 bakteriofág mint vakcinaalap : www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.19.427310v1

Ha az S változékony, koncentráljunk az N-re : www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.19.427324v1

Az orosz rendőrség letartóztatott 3000 tüntetőt, köztük Navalnij feleségét. www.ctvnews.ca/mobile/world/russian-police-arrest-3-000-protesters-demanding-navalny-s-release-1.5279308

Colchicine köszvénygyógyszer enyhíti a COVID-19 lefolyását, ha idejében elkezdik szedni. De miért csak --sajtpapír--sajtóközlemény van? Ejnye.
www.lapresse.ca/covid-19/2021-01-22/percee-majeure/une-vaste-etude-montre-l-efficacite-de-la-colchicine-pour-traiter-la-covid-19.php
Megnéztem, attól hogy a kutató biztonságosnak mondja, a webbeteg még tud a túladagolás veszélyeiről, és az őszi kikerics még mindig mérgező (tudom, a vas is halálos 10 dekás adagban szubkután).

_Epikurosz_ 2021.01.24. 18:15:14

Biosztanároknak vagy baráti társaságoknak, szeretettel a Johns Hopkins dolgozójától: Zoomon játszható Outbreak tananyag 1-16 fős gimnazista vagy felnőtt csoportra, tanárral / játékvezetővel, angolul. Van fél órás része is, a végigjátszás 3-4 óra. outbreakinvestigation.fun/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.25. 09:13:58

@_Epikurosz_: ez az antitestes verseny a vírussal jó is, rossz is — Girardelli által jelzetteknek megfelelően minden ilyesmi alkalmazását a jövőben kb. Ebola Treatment Unitnak megfelelő szintű izoláció mellett kellene csinálni, hogy hosszú távon is érjen valamit.

Girardelli 2021.01.25. 11:07:03

200-nál is több, a vírusfertőzés által aktivált vagy növekedő szintű, ismert autoantigén fehérje humán tüdő fibroblasztokban. Jó betekintést nyújt a vírus neurológiai és immunrendszerbeli ténykedéseire.
An Autoantigen Atlas from Human Lung HFL1 Cells Offers Clues to Neurological and Diverse Autoimmune Manifestations of COVID-19
www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.24.427965v1.full.pdf

_Epikurosz_ 2021.01.27. 09:14:03

@Marton Péter: avagy szedd végig az antibiotikumot játék. Logikus.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.01.28. 19:53:29

Argentínában már oltanak Szputnyik V-vel. Az oltottak 4,5%-ánál volt mellékhatás, és 0,4%-ánál "erős, kórházban kezelt és gyógyult" volt a mellékhatás. Laikusként nem tudom megítélni hogy ez sok-e vagy sem, de mivel eddig nincs halálozás áldozata az oltásnak, még akár jó is lehet. Kérdés a vírus ellen mennyire véd? Persze ehhez gondolom hosszabb időt ki kell várni.

adatujsagiras.atlatszo.hu/2021/01/28/argentinabol-mar-kepet-kaphatunk-az-orosz-koronavirus-oltoanyag-mellekhatasairol/

Meglehet az argentin forrás hitelesebb mint a Jereváni rádió (a hír igaz, de nem Moszkvában hanem Leningrádban és nem moszkvicsokat, hanem mercédeszeket és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.28. 19:58:59

@rdos: itt fontos látni, hogy a "mellékhatás" köznapi használatban (de nem az orvosiban) tartalmazza a "reakció érzékelhető jeleit", ami az oltás lényege, nem mellékterméke. Én is tudok pongyola lenni ezzel kapcsolatban sajnos.

Ezt figyelembe véve nem olyan sok, amit az adat mutat, és a jelek szerint igazán súlyos eset kevés volt - 4,5%-nak a 0,4%-a. Ezek lehettek az allergiás esetek.

Az argentin médiáról az élményem az, hogy a kelleténél többet foglalkoznak olyan témákkal, mint pl. Messi barátnőjének az alkata, de az adatokat azért csak leközölték tisztességesen, remélem.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.01.29. 08:59:34

@Marton Péter: Én is remélem. A remény hal meg utóljára. :-) :-(

Kedves Péter!

Azt viselem nehezen, hogy nálunk alig van adat. Azt is az újságírók kölzik, nem a zoperatív törzs. :-( Műszakiként hozzá szoktam, hogy nem a műszaki leírásból, hanem a közölt számokból tájékozódom. Ja? Csak nálunk alig vannak számok. Vagy térképek, vagy diagrammok, vagy tábláztok. :-( Azt sem a zoperatív törzs csinálja, hanem az újságot írók.

Nehezen viselem. :-( Na jó, ez a személyes? problémám. Így jártunk. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.01.29. 08:59:36

@Marton Péter: Szerintem nem a 4,5%-nak a 0,4%-a, hanem a teljes minta 0,4%-a volt súlyos, de szerintem ez sem sok.

Más
Északi szomszédaink fél évre engedélyezik az ivermectint.

azonnali.hu/cikk/20210128_hasznalhato-az-ivermectin-szlovakiaban-a-koronavirus-ellen

Kíváncsian várom a fejleményeket. Végül is a tömeges teszteléssel is úttörők voltak a környékünkön.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.29. 09:44:27

@_Epikurosz_: bölcs az indiaiaktól. Láttam közben, hogy a norvégok is allokálnak a készleteikből segélyt.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.29. 10:00:04

@rdos: az a kérdés, hogy be tudnak-e tolni ivermectint fertőzöttekbe a fertőzés után minél hamarabb, hogy legyen hatása a vírusreplikációra, azzal segíthet a súlyosbodás megelőzésében. Persze a mellékhatásokat komolyan kell venni. Nyilván más antivirális hatású szerek is jók lennének. Sajnos a probléma a gyakorlatban a késői kezelés. A beteg úgy kerül kórházba, hogy a tüdeje 50-80%-a gyulladásban van, előtte pedig egy-másfél hétig semmit, vagy esetleg antibiotikumot kapott.

Girardelli 2021.01.29. 14:56:21

@Marton Péter: Na az ivermectinnel való b..szkodás eklatáns példája a politikailag vezérelt, szakmailag erősen befolyásolt, prekoncepcionált hatósági szabotázsnak. Persze az igazság utólag úgyis kiderül, az meg azokat a tetveket soha nem izgatta a történelem során, akik mindezt vezénylik vagy egyenesen anyagi hasznot húznak belőle, hogy hányan halnak meg feleslegesen az ilyen döntések miatt.
Csak halkan kérdem, hogy az ivermectin hatásosságának tagadása, a nagy csendben bejelentett aztán elszabotált hazai klinikai vizsgálat eredménytelensége miatt továbbra sem engedélyezett off-label alkalmazhatóság miatt a politikus nem izgatja magát? Ott a logikai bukfenc, hogy azzal is életeket menthetett volna, diadalmas vigyorral, persze az ivermectin gyártója nem tömte volna a zsebeket olyan szorgosan és degeszre, mint a remdesiviré.
A vakcinaengedélyezés kapcsán lazán átlépett hatóság az ivermectin esetében miért nem volt meg ugyanez a szándék? Mert azzal nem lehet direkt módon kampánycélokra felhasználni? Mivel fillérekbe kerül, abból nem lehet milliárdokat hasítani?

Girardelli 2021.01.29. 14:56:23

@rdos: Egyetértek, ez a 0,4% a teljes vizsgált esetszámra vetített adat. K...a magas érték, minden ezer oltottban 4 súlyos, kórházi kezelést igényló mellékhatás lépett fel. Ez egy klinikai vizsgálat során erősen megkérdőjelezi az engedélyezhetőséget, mert max. 10 ezer a teljes esetszám, ami alapesetben pl. 10-évenként növekvő korcsoportos populációra vetítve nagyon kevés vetítési alapot ad, statisztikailag nem megbízható adatokat eredményez. Lehet, hogy 3x annyi, lehet, hogy csak harmada a valós, nagyszámú populáción kapható érték. Ami nagy kockázat.
Az sem derül ki, hogy milyen korcsoportban, milyen alapbetegségek mellett, stb.

A Pfizer dokumentumai legalább igazolják, hogy figyeltek az ilyesmikre a 3-as fázisú vizsgálat során. Ott jóval kisebb, nagyságrendekkel kevesebb volt a súlyos mellékhatás.

Mondjuk addig akár OV kinevezheti magát nemzeti főgyógyszerésznek, és egymaga dönthet tetszése szerint, amíg a Pfizer vakcinaengedélyezési kérelem 27 ezer, az orosz 600, a Sinopharm 100 oldalból áll. Nyilvánvaló, hogy melyik vakcinával közelíthetnek felém és családtagjaim felé...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.01.29. 15:21:03

@Girardelli: a szelektív következetlenség (azaz következetlenség a négyzeten) valóban elgondolkodtató, például az ivermectinnél is, igen.

Az argentin adatnak utánaástam, és a közleményük szerint a "0,4% (31 fő)" a bármilyen feljegyzett reakció/mellékhatás kategóriából értendő, nem az átoltottak teljes számából, bár a számok amúgy nem egészen jönnek ki, van némi pontatlanság. Íme...
Forrás:
www.argentina.gob.ar/sites/default/files/4to-informe-seguridad-en-vacunas-20_01.pdf
A fontos rész:
"El 99,6% de los eventos reportados fueron leves y moderados, 31 casos (0,4%) fueron hospitalizados para tratamiento sintomático con recuperación."

EVASI (Evento supuestamente atribuido a vacunas e inmunizaciones) = 8841
EVASI relacionado al producto = 8479
Konkrétan ebből a kettőből egyiknek sem 31 a 0,4%-a, de legalább köszönőviszonyban lévő számok, hogy úgy mondjam. Jártam Argentínában, és ez a precizitás az adatok közlésében ismerős...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.01.31. 16:56:47

@Girardelli: A súlyos mellékhatás aránya, azaz a 0,4% az szűk 2oo ezres "mintán" - beoltotton adódott Argentínában. Ez statisztikailag talán már elég nagy minta. Vagy nem?

Nyilván nem reklámozom az orosz vakcinát, csak érdekelnének a valós számok - esélyek - kockázatok, már ha ezt Argentínából kell beszerezni. :-( Mert "rógyina hazácskából" nem lehet. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.01.31. 16:56:53

@Marton Péter: Most látom @Girardelli: is kommentálta a témát. Argentin számok. Mert a 31 db az a szűk kétszázezernek nem a 0,4%-a, hanem sokkal - sokkal kisebb hányada, ami akár jó hír is lehetne. :-)

Nem lehet hogy a kétszázezer az mondjuk az első vakcinát megkapottaknak a száma, amikor is még nem alakul ki a teljes, na jó csak 9o%+-os védelem, ha hinni lehet Szputnik V-nek. És tehát a két oltáson és az utána következő pár hetes "türelmi időn" átesettek száma az mondjuk csak 8 ezer? Mert akkor kijönne a számtan nagyságrendileg.

Könnyű "elbacarintani" a statisztikát, akkor főleg ha nem szakember készíti. :-(

Girardelli 2021.01.31. 16:56:59

Az AZ-EU szerződéssel kapcsolatos vita eldöntéséhez sajnos még a közzétett, erősen kisatírozott szerződés betűje sem ad elég támpontot, a tényleges vakcinaszállítási történet adatai kellenének hozzá. A tegnap (az engedélykérelem dátumához képest villámgyorsan, 3 hét alatt) megadott EU-n belüli forgalombahozatali engedély kb. 2-hónapos késéssel léptette át gyakorlati teljesítési követelésbe a dolgokat, ez az egyetlen igazsága az AZ-nek. A hablatyolásnak, hogy UK-n belüli gyár és EU-n belüli gyár, semmi értelme, mert ilyen megkülönböztetésnek nincsen szerződésszerinti értelmezése.

A szerződés 5.4 pontjában egyértelműen benne van, hogy a jelen szerződés szempontjából a szerződő fél UK-n belüli gyárai is EU-n belülinek számítanak, és a gyártó összes EU-n belüli kapacitását használja a tőle elvárható legjobb szándékkal, hogy teljesítsen.
"... to manufacture the Vaccine at manufacturing sites located within the EU (which, for the purpose of this Section 5.4 only, shall include the United Kingdom) ..."

Vagyis amit a britek és az AZ együttesen is tol ezerrel és arcátlanul minden fórumon, az valójában szerződésellenes.
Ráadásul, ha kiderül, hogy a belga gyárakból is szállít közben a UK-be, csak hogy kielégítse a kócos bohócot, akkor duplán van jogi értelemben is igaza az EU-nak.

Az erősen kisatírozott 5.1 pontban egyértelműen látszik, hogy augusztusban még azt hitték, hogy már 2020 végén megkezdődik a kezdeti adagok szállítása, de az is, hogy minden szállítás az engedélyezés feltételéhez kötött, így nyilván csak mostantól ketyeg a szerződés teljesítési része. Viszont már ketyeg, fogjuk rá, hogy 2 hónap késéssel, DE (és ez szerintem lényeges) olyan kitétel ugyanitt nincsen, hogy a feltüntetett (de sajnos kisatírozott) mennyiségek szállítási határideje módosul az engedélyezési dátum következtében. Vagyis, a 2021Q1 (március 31-ig) meghatározott mennyiséget köteles leszállítani.
És, van egy sejtésem, mi történik: az AZ szerint (legalábbis optikailag) késésben lévő EU-s engedélyezés miatt, az AZ úgy gondolta, hogy márciusig inkább szállít a briteknek, és csak utána kezd az EU-nak, pontosabban, februárban csak annyit, amennyit ez a szerződés 2020 végéig ír elő.

Girardelli 2021.01.31. 16:57:02

Dán kutatási eredmény: Y453F nyérc variáns 4x erősebb ACE2-kötődést mutat, de nem csökkenti a konvaleszcens plazmában lévő ellenanyagok hatásosságát.

www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.29.428834v1.full.pdf

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.02.01. 10:10:18

@Girardelli: a nyérc-CoV meglep engem. Eleve elég jól volt a hACE2-höz idomulva az RBD, és hogy pont a nyércek között mutálódva tud ezek után szintet lépni ezen a téren, érdekes.

Girardelli 2021.02.02. 11:46:42

@Marton Péter: Az S:Y453F mutáció RBD-hACE2 kötődés erősségére gyakorolt hatását kimodellezték, gyakorlatilag prediktálták (ehhez interaktív térkép: jbloomlab.github.io/SARS-CoV-2-RBD_DMS/).

Noha a vírus (és azon belül a RBD) optimalizálásának egyik lépése görényekben történő vizsgálatok voltak (amelyek nagyon közeli rokonságban állnak a nyércekkel), pont azok a hivatkozott modellezési vizsgálatok az RBD 5 pontján mutatták ki, hogy további optimalizálási lehetőség van.
Ezek a pontok sorrendben: T385R, Q414A, Y453F(!), Q498H, N501Y/F(!). További, kevesebb kötési erősség-növekedéssel járó pontok: V367W/A, N439K(!), L452R/K(!), E484R/K(!), Q493M.
(zárójeles felkiáltójellel jelöltem azokat, amelyek magukban vagy kombinációban mással már klinikailag is detektálásra kerültek -- klassz összefoglalás itt: covariants.org/)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.02.02. 11:52:45

@Girardelli: Köszönöm!
Közben az E484K a B117 evolúciójában is felbukkant most már.
assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/957504/Variant_of_Concern_VOC_202012_01_Technical_Briefing_5_England.pdf
Olyan predikciót is láttam a fentiek mellé, ahol az N501W-t várták erős befutónak. Minden bizonnyal vannak itt még kiaknázatlan potenciálok a vírus oldaláról nézve.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.02.04. 09:10:42

"Brit kutatók szerint egy alig ismert antivirális szer, a thapsigargin és származékai a koronavírus-fertőzötteknél is működnek."

Most címlapos a HVG-n.

hvg.hu/tudomany/20210203_thapsigargin_antiviralis_szer_covid_19_koronavirus

Girardelli 2021.02.04. 09:10:43

A Sputnik-V 3-as fázis publikált eredményekhez néhány kritikus megjegyzés.
A klinikai vizsgálat eleve asszimetrikusra volt tervezve: 3x annyian kapták a vakcinát, mint a placebót. Ami alapvetően nem gond, csak mire a legvégére jutottak a kétoltásos folyamatnak, a placebót kapottak maradék (kizártak, lemorzsolódók, meghaltak csökkentették) száma 4902 lett, akikre vetítve a 62 fertőződött arányához (62/4092) viszonyították a 14964 oltottra jutó 16 fertőződött arányát (16/14964; így lett a hatásosság 91,6%).
A Pfizer/BNT vakcina vizsgálatában ügyeltek arra, hogy hozzávetőleg ugyanannyi legyen a két csoport létszáma, és a végére is közel ugyanakkora maradt, vagyis a fertőzöttek száma egymással is direktben összehasonlítható volt, és a vetítési alap is ugyanolyan volt, statisztikailag kifejezve is ugyanazt jelentette.
Itt szerintem nem. És amúgy is nagyon magas a placebó csoportban a megfertőződöttek aránya (1,3% - nagy általánosságban ez kb. duplája a többi országban tapasztalt prevalenciával, igaz itt célzottan tesztelték a résztvevőket, akik nagy része tünetmentes COVID-os volt), ugyanez a Pfizer vizsgálatban csupán 0,88% volt (162/18325). Csak a számadatok összehasonlíthatósága miatt, az oltottak arányai: Pfizer - 8/18198 (0,04%), Sputnik-V - 16/14964 (0,11%), ebben is lényegesen magasabb az orosz fertőződési arányszám.
Vagyis, úgy is fel lehet egy vakcina hatásosságának számadatát tornászni, ha a placebo csoportban kicsit "felnyomódik" a megbetegedettek száma.
Ha eljátszadozunk a számokkal, és csak egy pillanatra a Pfizeres placebo adatokra "normalizáljuk" az oroszt, akkor 4902 x 0,88% = 43 esetre kellene vetíteni a 16 esetet az oltott csoportban, ami miatt a 91,6% helyett csupán 63,5% volna a hatásossági mutató...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.02.04. 11:20:13

@Girardelli: ehhez jön, hogy az orosz környezetben sajnos a jelentett adatokban sem lehet teljesen biztos az ember. Ha a Kreml úgy akarja, az adatok hozzá fognak igazodni. Nem állítom, hogy itt így történt, viszont nem is lehet tudni, hogy így történt-e, és ez éppen elég gond.

Ha ezt félretéve a jelentett adatokat nézem, az is érdekes, hogy az első dózis után 21 nappal alakult így a helyzet - ebből, ha jól sejtem, a második dózis után még jobb eredményt is kihozhatnak. Remélhetőleg nem a kontrollok további jelentős fogyása mellett...

Girardelli 2021.02.04. 13:14:59

@Marton Péter: Igen, és nem orosz klinikai vizsgálati adatok nincsenek. Főként nem olyan államokból, ahol azért legalább azt elhihetjük, amit kérdeznek...

Girardelli 2021.02.04. 13:15:00

Na ez igazából sejthető volt, de végre adatvezérelt alapokon látható, hogy igazolt konvaleszcens fertőzöttek oltásánál nagyon észnél kellene lenni.
Pfizer/BNT vakcinával oltott, igazoltan átesett egészségügyieken vizsgálták az első oltást követően az ellenanyagszintet, és azt találták, hogy az első oltás után 2 héttel már megfelelően magas titerük alakult ki, ami eleve megkérdőjelezi a második oltás szükségességét. A második oltást követően viszont a titer csökkenő tendenciát mutatott és e szorosabban korrelált a betegség tünetei közül a szaglás/ízérzés elvesztésével és gyomor-bélrendszeri panaszokkal. Felvetik az ADE előfordulásának lehetőségét is.
Összességében arra hívják fel a figyelmet, hogy tünetes poszt-kovidos eseteknél elég volna egy dózis mRNS vakcina is.
A cautionary note on recall vaccination in ex-COVID-19 subjects
www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.01.21250923v1.full.pdf

Girardelli 2021.02.05. 18:23:36

Dr. Quay hosszú írását én is elolvastam 2x hétvégén. Nem is ugatom a Baysian valószínűségszámítási módszer alapjait sem, így számomra kicsit arbitrálisnak tűnnek a hatalmas %-os ugrások 1-1 evidenciának tartott lépést követően, miközben bizonyos evidenciáknak éppúgy tartható dolgot nem is vett bele a kalkulációjába.
Amit elsősorban kiemel, ti. az első wuhani betegekből nyert BAL minták RNS-szekvenálási nyers olvasási adatokban fellelhető pShuttle-SN Ad5 vektorszekvenciák influenza HA szekvencia a SARS-2 szekvencia mellett, egy kísérleti vakcina-challenge kísérletre utalnak, sajnos(?) úgy tűnik, nem másnak köszönhető, mint súlyos és égbekiáltó keresztkontamináció a mintakezelés vagy a szekvenálás közepette (Nipah vírusszekvenciát is találtak ugyanezekben a raw read-ekben; preprint: zenodo.org/record/4486195). Ezzel egy nagy evidencia ugrott az elején, amitől persze az én olvasatomban nem borult meg a bizonyítékok sora.
Néhány kiegészítés az általad felsorolt bizonyítékokhoz: A PRRAR inzertet kódoló RNS szekvencia közepén az arginint kódoló CGG dupla kodon nem csupán teljesen idegen a denevérekben és a koronavírusokban, hanem előszeretettel, sőt szinte kizárólagosan ezt a kodont használják (a lehetséges 6 közül) mesterséges körülmények között, amikor arginint akarnak kódolni, ugyanis ez nagyon stabil humán szervezetben.
Nem 'alacsony' volt a visszamenőleges, tehát retrospektív filogenomikai módszerrel kimutatott diverzitás ("lack of posterior deiversity"), hanem gyakorlatilag nem volt, ami annak erőteljes bizonyítéka, hogy a járvány egyetlen pontból (esetből) indult ki, minden későbbi esetből izolált vírus visszavezethető erre az egyetlenre. Zoonotikus események sorozata esetén sok egymással majdnem párhuzamosan keletkező (igazából akár hónapokra széthúzottan fellépő) eset létezik, amelyek törvényszerűen különbözni fognak genomikailag.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.02.06. 09:22:51

@Girardelli: attól tartok, hogy az adenovírusos részre mutatva valószínűleg lesz, aki Quay többi érvét átugorja majd. Kár volt ezzel terhelni a tanulmányt, bár lehet, hogy nála ez a "meglepő" eredménye volt az utolsó csepp, ami alapján publikálás mellett döntött.

Pedig a valószínűségelemzésnél a természetes eredet általános elméleténél rosszabbra jönne ki az eddigi konkrét, tobzoskás verzió. A WHO-s nyomozás Daszakhoz kötődő problémáival kapcsolatban Quay kifejezetten "udvarias", hogy nem módosított emiatt a valószínűségértékeken - ahogyan Shi Zhengliék bizarr publikációs magatartása alapján sem (a KNK-ról általánosságban nem is beszélve).

Beírtam közben pár pontosítást a fentiekhez, köszönöm.

_Epikurosz_ 2021.02.06. 09:23:18

Abbott PanBio antigén teszt Dél-Afrikában sikeresen tesztelve. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.03.21251057v1

_Epikurosz_ 2021.02.06. 09:23:25

Az antitestek mRNS vakcina esetén is átadódnak a magzatnak. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.03.21250579v1

_Epikurosz_ 2021.02.06. 09:23:31

Panamai AIDS ellátás (HIV tesztelés) megsínylette a COVID-19 miatti intézkedéseket, de az emberek csak egy kicsit lettek óvatosabbak. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.03.21251095v1

_Epikurosz_ 2021.02.06. 09:23:35

Miután kikeveredtél a COVIDból, tüdőembólia és mélyvénás trombózis 56 napig biztosan gyakoribb, de utána is lehet. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.02.21251043v1

_Epikurosz_ 2021.02.06. 09:23:38

Antitestek a váladékokban, longitudinálisan. N=50 + családtagok. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.02.21250910v1.full-text

_Epikurosz_ 2021.02.06. 09:23:40

37% megbetegedés, 74%-os szeroprevalencia, az angol ortodox zsidók kimaxolták a nyájátfertőzöttséget. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.01.21250839v1

_Epikurosz_ 2021.02.06. 09:23:42

Hogyan csinálja, aki nem betegszik meg? www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.02.03.429351v1.full.pdf+html
[...] immunological signature of successful viral containment, characterized by an early prominent interferon stimulated gene (ISG) upregulation across immune cell subsets. In addition, reduced cytotoxic potential of Natural Killer (NK) and T cells, as well as a monocyte phenotype with immune-modulatory potential are hallmarks of protective immunity. 
süti beállítások módosítása