Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus: "Célegyenesben" (or not)

2021. március 15. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

Gyors helyzetkép, mielőtt kezdődnek a szokásos frissítések. Magyarországon a járvány teljes populációhoz viszonyított, hivatalosan regisztrált mortalitása az első hivatalos haláleset (2020. március 15.) óta meghaladta a 0,175%-ot. Világszinten ennél nagyobb országos szintű népességarányos halálozás csak az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Csehországban, Szlovéniában, Montenegróban és San Marinóban adódott eddig (2021. március 15-ig). Persze egyes térségekben (Lombardia, New Jersey) még magasabb halálozás is előfordult, mint az említett országokban.

A járvány most is sokfelé van exponenciálisan növekvő szakaszban. De közben halad előre a vakcináció, és ez előrevetíti a lehetőséget, hogy a következő hónapokban jelentősen lassítható lesz a fertőzések terjedése a világ fejlett országaiban. Már amennyiben rá lehet venni kellően nagy tömegeket arra, hogy beoltassák magukat.

Ha egy kicsit elszabadul a fantáziánk, onnantól a járvány (és vele együtt a vírusevolúció) története olyan helyeken íródhatna tovább, ahol a halálesetek regisztrációja messze nem maradéktalan. Az ilyen helyekről pedig előbb-utóbb jöhet egy meglepő mutáció. Valahogy nem érzem kellő védelemnek pl. egy 2023-as paraguayi mutáció ellenében, hogy akkor éppen egy csomó embert védettnek tekintünk majd, és ezért — talán nem életszerűtlen a forgatókönyv — még tünetekkel jelentkező betegeket is csak akkor tesztelünk, ha jártak Paraguayban vagy ismernek valakit, aki konkrétan a paraguayi mutációval fertőzött. Mintha már láttam volna ezt a filmet valahol.

De ezzel egy kicsit előreszaladtam... Ugyanis a fejlett országokban is kellhet legalább fél év, míg sikerül igazán látványos eredményeket elérni a terjedés megfékezésében, hacsak nem dolgoznak rá erre a folyamatra hatékony kontaktkutatással. Ám az túl józan dolog lenne ahhoz, hogy az elmúlt bő egy év félcselekvései után elemzőként-megfigyelőként elvárhassuk. És akkor még nem beszéltünk arról, mi lesz, ha egyes népességek 30-40%-os átoltottsága mellett elfogynak a vakcinát felvenni készek.

2020.03.15-21.

  • Az indiai vakcinákról. A Covaxin (inaktivált vírusos) 81%-os hatásosságúra jött ki.
  • Az AstraZeneca 30 millió betárazott dózisa várja az engedélyezést az Egyesült Államokban, egy ohiói gyárban. Egy marlyandi üzemben pedig már kész néhány tízmillió dózisra elegendő vakcina. A Biden-adminisztráció még gondolkodik, hogy addig esetleg adjon-e másoknak ebből a készletből. Vagy inkább America First továbbra is. 
  • Az Egyesült Arab Emirátusokban az alacsonynak tapasztalt hatásosság miatt három dózis Sinopharmot is adnak már (két ismétlőt az elsőre). Az előre töltött Sinopharm-tű hosszával lenne a probléma — nem megy az oltóanyag az izomba, ahogy kellene? Nyilván érdemes részletesen utánajárni ennek az ügynek is. Illetékesek biztosan megteszik. Kieg.: ha igaz, amit itt írnak, a Sinopharm úgy számol, hogy az oltásuk védettséget a második dózis után 28 nappal ad.
  • Vakcináció és long COVID annak idején kórházat is megjárt betegeknél. Nincs rossz hatás, sőt némi javulás is kiolvasható az adatokból.
  • Hosszú, fontos és jó cikk a pandémia kezeléséről — és annak nehézségeiről.
  • Kambodzsa 2021. március 11-ére jutott el az első COVID-halálesetig. Ha hiszünk az ottani Szerveknek.
  • Készülődik az EU-s döntés a vakcinaútlevelekről. 1000 és 1 okból érdekes, nyilván. Kizárják-e a Sinopharmot vagy a Szuptnyikot kapottakat a karanténmentesek köréből? Diszkriminálnak-e nem-kötelező oltást adott esetben nem is a saját hibájukból nem kapottakat? Hogyan hat ez a kapcsolatokra az EU-n kívüli országokkal, ahol szintén használják a Sinopharmot és a Szputnyikot? Stb.
  • A brazil P1 variáns az 1.0-ás SARS-CoV-2-nél kétszer fertőzőbb lehet. Az eredmény: az intenzív osztályi kapacitások lekötöttsége a legtöbb helyen 90% felett (délen betöltve 100-on...), néhány helyen "csak" 80% felett.
  • A bretagne-i variáns a nap fejleménye. "PCR-teszt-szökő", ha lehet ilyet mondani, ami a jelenleg használatos PCR-teszteket illeti, azok célgénjeit tekintve. A variáns a 20C kládból termelődött ki, ami azt jelenti, hogy viszonylag közeli rokona, ha nem éppen őse a dél-afrikai variáns. Kieg.: ez más, mégsem olyan közeli a dél-afrikai variánshoz, mivel itt nincs N501Y ("Nelly"), ha minden igaz — lásd alább.
  • Volt a hétvégén a Mi Hazánk-féle "lezárásellenes" tüntetés. Elhangzik ott, amit már máshol is hallottam, hogy "2015-ben is volt ennyi és ennyi többlethalálozás influenza miatt, mégsem volt lezárás". Úgyhogy nem a gondolkodáselleneseknek, hanem a gondolkodásra még nyitottaknak írnám: (1) Lezárás nélkül volt 2015-ben annyi, 2020-ban pedig korlátozó intézkedések ellenére volt annál jóval nagyobb a járvány hullámainak idején összegyűlt többlethalálozás. (2) A 2015-ös halálozás adata beleszámít abba a 2015-2019-es átlagba, amihez képest adódott a 2020-as járványidőszaki halálozástöbblet.
  • John Magufuli, Tanzánia vezetője COVID-tagadóként elhunyt — nagy valószínűséggel — COVID-ban, és ezzel (is) kapcsolatos hülyeségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még a BBC is, még most is, lágyan körültipegni kénytelen a témát, hogy "hát mondják, hogy Kenyában kapott kezelést, mielőtt meghalt, de hát aztat mi nem tudhassuk amúgy biztosan".
  • Ma, március 18-án annyi ember (207) halt meg Magyarországon COVID-ban, amennyi lakosságarányosan az Egyesült Államokban 7002-nek felelne meg... amilyen magas ott közel sem volt a halálozás, még a téli csúcs idején sem.
  • Ebben az interjúban Szijjártó László (MOK, megyei elnök) elmondja, hogy a kibővített COVID-osztályokon hagyományos kórtermekben vannak, ajtó mögött, olykor ápolói jelenlét nélkül, lélegeztetett betegek. A halálozási adataink további romlása várható, elég nyilvánvalóan.
  • Végre megvan közben a bretagne-i (Lannionban, kórházi terjedés kapcsán észlelt) variáns mutációinak listája. "Ce variant du clade 20 C est défini par de nombreuses mutations sur la protéine S (S:H66D, S:G142V, S:D215G, S:V483A, S:D614G, S:H655Y, S:G669S, S:Q949R, S:N1187D) et des délétions (ORF6:K23-, ORF6:V24-, ORF6:S25-, ORF6:I26-, ORF6:W27-, ORF6:N28-, ORF6:L29-, ORF6:D30-, ORF6:Y31-, S:Y144-)." Vastaggal jelöltem a spike mutációit, köztük egy törlődést is.
  • Európában többfelé nem jelentéktelen korlátozó intézkedések mellett látunk jelenleg (III.19.) gyors terjedést többek között Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Csehországban. Sebészmaszk+N95 erősen szükséges lehet, szakszerű installáció mellett + felvilágosult kontaktredukció, értelemszerűen.
  • Az Oslói Egyetem klinikáján úgy találják, hogy egy norvég halálesetnél (és két további agyvérzéses esetnél) az AstraZeneca oltása után kialakult, vérlemezkéket érintő autoimmun reakció lehetett a történtek forrása. (Megjegyzés: nem nagyon kétlem, hogy így lehet, csak közben sokan elfelejtik, hogy mennyien halhatnak meg oltás nélkül, és hogy milyen arányban nem történik semmi rossz azokkal, akiket oltanak.) Kieg.: z AstraZeneca reputációját még az is sújtja, hogy éppen az ő vakcinájuk után fordult elő halálos anafilaxiás sokk Grúziában. 27 éves ápoló az áldozat. G.a.h.: +1147340+n, de tegyük hozzá, hogy földimogyoróra többen allergiásak, mert az oltásellenesek ezt nem szokták maguktól érteni.
  • Közben van 2,5 millió átoltottra vonatkozó célszám a haza újraindítás tervezésében. 2,5 millió átoltott mellett szép nagy járványhullámok lehetségesek, úgyhogy nem vagyok elájulva a vírussal utolsó szempontként számoló ötletelés újabb megnyilvánulásától.
  • 80,5%. A Lancetben közölt adatok szerint ilyen mértékben adott relatív védettséget Dániában a tavalyi március-májusi hullám után a PCR-pozitivitás a szeptembertől decemberig tartó időszakban az újrafertőződés ellen. Ez egyébként úgy jött ki, hogy 11068 elsőhullámos PCR-pozitív személyből 72 fertőződött újra (0,65%), 514271 előshullámos PCR-negatív közül pedig 16819 fő (3,27%). Érdekes a 65 év felettiek jóval nagyobb kockázata: náluk 47,1%-os relatív védettség jött ki. Ez tehát nem jelentéktelen újrafertőződési kockázatot jelez, különösen a 65 év felettiek esetében.
  • Igazából kellene oltani a kismamákat is, még a magzatuk is megkapja a védettségüket jó eséllyel, ehelyett van most ez a helyzet.
  • A Porfólió ír jó szándékokkal arról, hogy már most katasztrofális a helyzet a hazai egészségügyben. De miért írnak le olyat, hogy "még két hétig súlyos lesz"? Könyörgöm, tízezres nagyságrendben fertőződtek emberek az elmúlt pár napban. Aki súlyos beteg lesz közülük, az a következő két hétben fog érkezni a kórházakba. És közben fertőződnek tovább, egyelőre ebben a nagyságrendben. Itt nem két hétig lesz súlyos a helyzet

2021.03.22-28.

  • Terjed a brazil variáns. NY-i eset.
  • Adatok arról, hogy milyen mértékben szoríthatja vissza a vakcináció a terjedést. Elég jelentősen. (Itt nagyrészt a nyugati vakcinák hatása látható, Izraelből, az Egyesült Államokból és Angliából.)
  • Újabb előrejelző tanulmány az RBD mutációiról ACE2-kötés és antitest-szökés szempontjából (h/t Epikurosz). Széles spektrumú antitestes kezelésnél kisebbek egyelőre a kockázatok, de "two mutations may lead to partial loss of affinity to some of the analyzed Abs, such as K417N in case of 6XC2 and G446V in case of 7CAN". Izgalmas a vírusevolúció szempontjából, hogy az Ab-kötés csökkenése az ACE2-höz kötődés csökkenésével is járhat (ami viszont rossz a vírusnak), vagyis itt két fronton kell "betalálnia" egy mutációnak vagy mutációk bizonyos kombinációjának: úgy szökniük az antitestek elöl, hogy közben ne veszítsenek az ACE2-höz dokkolás képességéből.
  • Gratulálunk a KSH-nak, elsőosztályú udvari adatbeszállítóként végzik feladatukat
  • Németország: "We are in a new epidemic". Szlovákia lefújta az érettségit is közben.
  • 2020. novemberében került ki a Nature-ben ez a tanulmány. Május 14-től június 1-ig teszteltek embereket (PCR-el) Wuhanban, és találtak (kereken???) 300 "aszimptomatikus pozitív" esetet közel-tízmillió teszt nyomán. A "300" érintettben viszont nem aktív vírus volt, csak RNS-töredékek, vélhetően, mivel post-lockdown történt mindez, és utána nem jött újabb lockdown (illetve mert próbálták is laboratóriumi úton, hogy volt-e a mintákban még aktív vírus, de nem). És akkor jön ezek után egy térkép, amelyik mutatja, melyik városrészben mennyi "aszimptomatikus pozitívat" találtak tízezer lakosra. És Wuchang vezet magasan... ahol... ott van a WIV laborja. Lásd alább. Wuchang ott van középen. Persze a terjedés dinamikája hozhatta úgy, hogy éppen a városközpontban volt sok fertőzött a lockdown vége felé, és ennek a hagyatéka az inaktív vírussal megtalált emberek relatív sokadalma, nem lenne életszerűtlen ez, úgyhogy az alábbi eloszlás nem perdöntő. De azért érdekes.

sarscov2_wuhanpostlockdownfoundasymptopositives.jpg

  • Közben a magyar médiában hallottam többfelé (nem királyi médiában...), hogy a CanSino-vakcina (Ad5-ös vektoros), amit engedélyeztek most nálunk, "kanadai-kínai vakcina". Ez egy kicsit bonyibb ennél, tessék utánanézni.
  • A B117-es variáns is tudja fertőzni állatkáinkat, köztük a kutyákat is, sőt még miokarditiszt és nehézlégzést is kiválthat náluk (is).
  • Kanadai járványügyi közlemény (British Columbiából), két figyelemre méltó részlettel:
  • 1) 1510 VOC (Variant of Concern) esetből: "This includes 1,357 cases of the B.1.1.7 (U.K.) variant, 43 cases of the B.1.351 (South Africa) variant and 110 cases of the P.1 (Brazil) variant". A P1 ott is terjedget. Azért a P1-re figyelek, mert potenciálisan ennek a legjobb a fertőzőképesség/antitest-szökés trade-offja.
  • 2) Új esetekről pedig: "we are reporting 682 new cases, including 15 epi-linked cases, for a total of 93,253 cases in British Columbia". Ebből a "15 epi-linked" a döbbenet. 15 a 882-ből... 15 esetben voltak a kontaktok feltárva. Azt is írhatták volna, hogy igazából nem érdekel minket a kontaktkutatás :( Ennek így nem rossz vége lesz, hanem nem lesz vége.
  • A brazil járvány is sújtja a terhes nőket: "I’ve got three people on ventilators including a 22-year-old woman and another who is 25. Both were pregnant when they arrived. One lost the baby, the other managed to give birth". G.a.h.: +1147339+1+n.
  • Kicsit utánanézek, hogy hány terhes nő esett áldozatul a járványnak. DALY-számítások szempontjából ez sem közömbös. Külön kategóriában vezetem majd az elvesztett gyermekéleteket, heurisztikusan +1-et számítva minden elhunyt kismama után. Ez heurisztikus, mivel egyaránt lehetséges, hogy valaki ikreket várt, és hogy a gyermeket mégiscsak sikerült világra hozni, mint például itt, ebben a hazai esetben; vagy ebben a másik esetben; vagy itt, itt, vagy éppen itt. Mint látható, a sürgősségi császármetszés igen rizikós beavatkozás az anya számára ebben a helyzetben. Közben további komplikáció az említettek mellett, hogy nem számoljuk a fertőzéssel összefüggésbe hozható vetéléses eseteket, halvaszületéseket + hogy a világ legtöbb országából nincs adatunk az elhunyt nők terhességi státusáról (úgyhogy a végeredmény garantált alábecslés). A CDC National Notifiable Diseases Surveillance System (NNDSS) rendszeréből tudunk 34/23434 tünetes fertőzött haláláról a 2020.01.22-2020.10.03-as időszakban. G.a.h.: +1147340+35+n. Adatok az Egyesült Királyságból, UK Obstetric Surveillance System rendszerből: a 2020.03.01-2020.04.14-es időszakban 5/427 terhes nő halt meg kórházi kezelés alatt. G.a.h.: +1147340+40+n. Adatok Mexikóból 2020.05.25-ig: 10 halott. G.a.h.: +1147340+50+n. További esetek a fentieken túl: 1, 2, 3 (USA, a fenti időszakban, de otthon), 4, 5, 6. G.a.h.: +1147340+56+n.
  • Globális logisztika szempontjából nem közömbös, hogy homokvihar és erős szélrohamok közepette az Ever Given konténerhajó szépen keresztbe fordult és megrekedt a Szuezi-csatornában. 5-10 millió hordónyi olajszállítmányt és azon kívül egyéb rakományt tart fel hetente, amíg ott lesz. Egy héttel hosszabb az út Európába, ha Afrikát körül kell hajózni. Zajlik az élet. Akár hetekig így lehet. Kieg.: márc. 21-re sikeres szabadítás.
  • Az AstraZeneca 29 millió rendőri úton "felfedezett" dózisa lenyűgöző történt, és már az "Italian Jab" néven kezd elhíresülni. A részletei viszont erősen bizonytalanok. A rendőri kiszállás erősen színpadias volt; a bűnök utólag mégsem bűnök, csak félreértés történt; minden élet-halál harc, aztán mégsem, mert igazából csak elvekről és rászorultságról van szó — aki összerakja ezt, annak gratulálok.
  • Indiában (Maharashtra államban) közben egymásra talált az L452R mutáció (a kaliforniai variáns specialitása) és az E484Q (Erikből Eriq lett...), a minták növekvő részében. A hülyesajtó "duplamutánsnak" hívja, mert... hülyesajtó.
  • Ezek után India bele is lépett a fékbe a vakcinaexportjában.
  • "Vakcinakölcsönzés" az Egyesült Államok és Kanada + Mexikó között. Ha itt időben kiegyenlítendő vakcinaegyenlegekről van szó, ennek van értelme, ez lehet a globálisan célzott vakcinadisztribúció egyik mechanizmusa is (a vakcinasegélyezés mellett), ha a logikát kiterjesztjük.
  • Az EMA módosította az AstraZeneca alkalmazási előírását, nagyon ritka trombózis+trombocitopénia fellépésére figyelmeztetve, de közben azt is mondják, hogy nincs bizonyíték relatív kockázatra. Az említett figyelmeztetés egyébként úgy szól, hogy 7-14 napon belül fordulhat elő a probléma, és talán főleg 55 év alatti nőknél (de ezt confounding változók miatt nehéz biztosan megállapítani).
  • Michigani vizsgálat, 27 ezer beteg adatai alapján - aki influenzaoltást kapott az elmúlt egy évben, szignifikánsan kevésbé fertőződött SARS-CoV-2-vel. Az ilyesminél persze confounding faktornak érzem, hogy az influenzaoltásért elfáradók általában az értelmesebb emberek. Viszont itt az is kijött, hogy a hospitalizáció és a lélegeztetés hazárdja is kisebb volt az influenza ellen oltottaknál.
  • Azok után, ami tegnap a vakcinaregisztrációs oldalt ellenőrző oldallal (nagyon meta!) lejátszódott (amiért egyáltalán eszébe jutott egy ilyen valakinek), és különösen azok után, hogy hónapok óta regisztráltakat nem regisztráltnak minősít ez az oldal, három szükséges következményt látok: (1) valaki sürgősen lemond, miközben elnézést kér; (2) a vakcinainfo.gov.hu-ról kimegy egy üzenet még ma az ott regisztrált e-mail címekre azzal, hogy "megerősítjük, hogy a regisztrációja rendben van"; (3) nyilvánosságra kell hozni, hogy miért adódtak ezek a bonyodalmak a vakcinaregisztráció körül, azaz hogy hol történt hiba.
  • Az átoltott eü. dolgozókkal egy háztartásban élők fertőzési kockázatáról. A második oltás után jelentős kockázatcsökkenés, de azért nincs tökéletes védettség.
  • Kanada: 13798 fő elvártat meghaladó halálozás. Eddig Kanadából 160 addicionális halálesetet számoltam, most a szokásos módszerrel ehhez adódik 6899-160=6739 . G.a.h.: +1154079+56+n. Indiából nem nagyon lesz világos képünk, de néhány kutató szorgosan dolgozik, hogy összerekják, amit tudnak, pl. Keralából és Mumbaiból/Maharastrából.
  • Az Egyesült Arab Emirátusok tapasztalatait megerősítő adatok Szerbiából a Sinopharmról. Harmadik oltáson is elgondolkodtak már páran, miután van, ahol soká vagy nem jelenik meg kimutatható antitest-titer, különösen időseknél (70 felett). Védettség megjelenése két-három héttel a 2. dózis után, maximális védettség 60 nappal (!) a 2. dózis után. Minden más vakcina jobb a tapasztalataik szerint ezen a téren. Pfizer + Szputnyik náluk a dobogó tetején, ebben a sorrendben. Érdekes adalék (amiről már máshonnan is volt adat), hogy van, aki az S-, és van, aki az N-fehérje ellen immunizálódik (kb. 90/10 arányban), így ezt az IgG-antitestek kimutatásában is figyelembe kell venni az érvényes méréshez (mivel nem mindegy, mit köt az az IgG).

2021.03.29-2021.04.05.

  • Német kutatói álláspont az AstraZenecáról, egybevág a fentebb már idézett oslói megállapításokkal. A heparin kiváltotta trombocitopéniához (HIT) hasonlítják a látottakat (miért nem a Drug Induced Thrombocytopeniához általában?), vérlemezkék elleni antitestek megjelenése miatt kialakuló problémaként. Közben ennek mások már nevet is adtak: VIPIT, Vaccine Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia. Figyelni kell szokatlan és makacs fejfájásra, szédülésre, látászavarra oltás után néhány nappal, a legtöbb helyen most ez a javallat. Megjegyzem, hogy VIPIT a jelek szerint nem csak az AZ-vakcinánál képzelhető el, őket kicsit igazságtalanul pécézték ki ezen a téren. A lényeg viszont a nap végén: 1) járvány van, ami sokkal rosszabb, mint egy-egy extrém ritka komplikáció a vakcináció kapcsán; 2) a ritka annyira ritka, hogy a normál populációban, normál körülmények között is előfordul megközelítőleg ennyi hasonló eset egyéb okokból.
  • Tárgyalási folyamat az EU és az Egyesült Királyság között. Az EU arról beszél, hogy nem akar élni az AstraZeneca-export visszatartásának lehetőségével. Meglehetősen furcsa tárgyalási magatartás és kommunikáció. Eleve azért van tárgyalás, mert van lehetőségünk exportot visszatartani. Különben nem lenne tárgyalás. És a britek jóval előbb járnak vakcinációban, aminek pedig létezik magyarázata.
  • Szerbia eredményei a vakcináció terén akkor is figyelemre méltóak, ha ezt részben a III. fázisos adat nélküli, és nem problémáktól mentes Sinopharm-vakcinával érték el (eddig 33 dózis 100 főre vs. 42 az Egyesült Államokban az NYT trackere szerint). A külföldiek oltása pedig akkor is figyelemre méltó, ha esetleg befolyáskereső realista felfogásban vagy a határon túli szerbség érdekében — és nem altruizmusból vagy éppen a jól felfogott globális közérdekből kifolyólag — történik (donációként küldtek is már vakcinákat Boszniába, Észak-Macedóniába, Montenegróba; Boszniába egyébként a törökök küldtek Sinovacot is).
  • A halálozás Mexikóban, ha nem csak a PCR-el megerősített eseteket nézzük, akkor megvan az 321 ezer is. Erős bizonyíték arra nézve, hogy amit addicionális halálozásként számolok (beleértve a járvány nem számolt halottait és a közvetve a járvány miatti, például elmaradó eü. kezelés/ellátás nyomán bekövetkező elhalálozásokat), stimmel. Sajnos. Ráadásul a világ legtöbb országából nincs ezen a téren eligazító adat, úgyhogy a végeredmény alulmérés lesz, elkerülhetetlenül. 
  • Március 25-ig a korcsoportonkénti járványgörbék az ECDC-től:
  • sarscov2_hungarymarch25.jpg
  • Ha az iskolanyitás című gazdaságvédelmi intézkedést (alkalmazottak közelébe gyerek nem való stb.) komolyan keresztül szeretnék vinni, vagyis ha nagyon muszáj ennyire rosszat lépni ennyi késlekedés után, akkor ajánlom a Pfizer vakcináját a pedagógusok átoltásához, hogy az 1. dózis után elérhető védelmet maximalizáljuk. Azzal a megkötéssel, hogy aki visszamegy dolgozni, legyen 50 alatti, és teljen el legalább három hét az 1. dózisa és a tantermi oktatás között. Ehhez holnap el kell kezdeni világosan kommunikálni, hogy a feliratkozók számára a Pfizer lesz a felhasznált vakcina, és az ünnepi hétvége alatt neki kell állni oltani. Kieg.: egy nappal később (03.30.) úgy tűnik, beindult a dolog kommunikálása, és a Pfizer lett az ígért vakcina. Yay! Bonyodalom közben, hogy a Szülői Hang és a PDSZ is megszólaltak, egyelőre elzárkózólag. A szülők kockázata reális, ezt látni kell. A PDSZ felé valószínűleg nem segítette a tárgyalás hangnemét, hogy "ellenzéknek" minősítették őket, mintha nem értenék, hogy mi fán terem az érdekcsoport, érdekképviselet stb. A tájékoztatást itt célzottan kell végezni, konstruktív módon, és elfogadva, hogy léteznek az univerzumban a Központi Akarattól független szereplők. Hosszú távon az ilyesmi eredményes tud lenni. A Pfizerrel történő vakcinációnak azért sok pedagógus örül, ezt személyes környezetemben tapasztalom. Fontos, hogy ha a pedagógusok átoltása sikerrel halad, az önmagában nem elégséges. Meg kell teremteni a lehető legbiztonságosabb iskolaműködés feltételeit akkor is. A járvány jelenlegi hullámát a gyerekek korcsoportja indította el, lásd ehhez a világos görbét a fentebbi ábrán. Az ő görbéjüket törte meg az iskolazárás. A pedagógusok vakcinációja nem garancia az érettségi biztonságos lebonyolításához. És közben sem a gyerekek, sem a szülők tömeges fertőződését sem akarhatja józan fejjel senki — az sem, akit "a gazdaság" érdekel legelőször is.
  • Kiváló cikk a G7-en. Ha nehéz táppénzhez jutni, inkább járványt terjesztenek az emberek. Amikor a "gazdaság megvédése" nem azonos az átlagember egzisztenciájának a védelmével, ez történik.
  • Vírusgenomok megfigyelése Zimbabwéban. Egy pillanatfelvétel a vírusevolúció alakulásáról a szekvenálás vakfoltjaiban.
  • A WHO főtitkára is kétségeit fejezte ki Peter Daszakék "wuhani vizsgálóbizottság" című kis bohóckodásával kapcsolatban. Azért ez komoly elmozdulás végre a megfelelő irányba, bár forradalomra nem számítok.
  • Fordulatos egy történet. Az AstraZenecát eredetileg időseknek nem akarták adni, most pedig a német hatóság éppen a 60 felettieknek javasolná inkább, az 55 alattiaknál tapasztalt VIPIT-esetek nyomán.
  • Világszinten közben a járvány mászik vissza napi tízezer regisztrált haláleset fölé a hétnapi mozgó átlagot tekintve.
  • Xianban (Hszian) élő magyar kolléga beszámolója, jól érzékelteti az ottani járványügyi intézkedéseket. Permanens digitalizált követőrendszer. Karanténházba tesznek (ha kell), onnan is kivesznek (illetve csak ők vehetnek ki onnan, ha ott vagy). Nem példának állítanám, de vannak érdekes dolgok is, nem csak elrettentőek.
  • Fertőzés a múltban + oltás = akkora booster, hogy 6,8-szoros anti-spike IgG-titer mérhető (preprint) az egy dózis után — de még a két dózist kapott előzőleg ki-nem-tettek titerét is 2,9-szeresen haladja meg a múltban fertőzötteké az ő egy dózisuk után. Elég fontos érv a múltban kimutathatóan fertőzöttek egyszeri oltása mellett. A sejtes immunválasz is eléri a mások számára két dózissal elérhető szintet. További szakirodalmi támogatás a fentieket erősítő eredményekkel, erős másodlagos antitestválasz jelentkezéséről: a Szptunyikról Argentínában; Pfizer és Moderna eü. dolgozóknál; Pfizer és Moderna másik vizsgálatban.
  • 28 szerkesztőség kér hozzáférést a magyarországi kórházakhoz a szabad tájékoztatás jegyében.
  • Kicsit más téma, de kapcsolódik. Jelentősen megugrott az ázsiai-amerikaiak sérelmére elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Államokban. A gyűlölet-bűncselekmények elkövetőire jellemző, hogy a leghitványabb emberek közül kerülnek ki, és ezért a leggyengébbeket támadják: a célpontok legnagyobb része nő volt. A 8 halálos áldozattal járó atlantai lőfegyveres támadás is részben idetartozik. Az elkövető szexuálisan frusztrált férfi volt, aki elmebetegségéből kifolyólag vonzódása tárgyaival végzett részben, akiket ugyanakkor minden vonzódás közepette képes volt "ázsiaiként" gyűlölni. Mindez annyiban tartozik a pandémia tárgyalásához, hogy a bűncselekmény-hullám hátterében a pandémia és a bűnbakkeresés körejátszanak.
  • Utolsóként Európában: Koszovóban is kezdődik az oltás, érkezett vakcina. A forrás a COVAX, Koszovó Bosznia és Moldova mellett a kevés európai recipiens egyike. Március végéig volt náluk 1866 regisztrált haláleset — ezek még a Worldometersnél sem szerepelnek. Korábban számoltam 1363-at tőlük. A különbözet 503, ezzel g.a.h.: +1154582+56+n.
  • Dobson Szabolcs összefoglalója erről a hírről a Sinovac és a Sinopharm genfi tájékoztatójával kapcsolatban egészen kiválóan sikerült: "a két kínai cég képviselői zárt ajtók mögött ismertették vakcináik eredményeit a WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértői Csoportja (...) előtt. A szakértők a friss levegőre tódulva, mikor már kinyitották az ajtókat, a hírek szerint kimondottan elégedettek voltak a hallottakkal.". Itt van Dobson Szabolcs csoportja a Facebookon.
  • Úgy néz ki, hogy Tanzániából, ahol természetesen nincs járvány, és Magufuli elnök véletlenül sem amiatt halt meg a közelmúltban, jött egy új variáns szép számú mutációval. 'Pot kívánok, mondta, amikor bejelentkezett az angolai határon. Dolgozom a mutációk begyűjtésén. Kieg.: itt vannak részletek. 31 aminosav-csere + 3 törlődés. "three substitutions in the receptor-binding domain (R346K, T478R and E484K); five substitutions and three deletions in the N-terminal domain, some of which are within the antigenic supersite (Y144?, R246M, SYL247-249? and W258L); and two substitutions adjacent to the S1/S2 cleavage site (H655Y and P681H)". Ez elég komolyan hangzik! Három utazónál is megvolt.
  • Közben az imént idézett publikáció további érdekessége, hogy van benne bizonyíték a Portugáliával fennálló posztkoloniális kapcsolatok jelentőségére is Angola esetében: "we produced 73 high quality genomes (>80% coverage), 14 of which were known VOCs/VOIs (seven 501Y.V2/B.1.351, six B.1.1.7, one B.1.525), 44 of which were C.16 (a common lineage circulating in Portugal), and twelve of which were other lineages (Supplemental Fig S2)".
  • A HRV (humán rhinovírus) a.k.a. "hát a nátha" fertőzése a SARS-CoV-2 bejutását jelentősen gátló IFN-választ indukál a sejtekben. (In vitro megfigyelések.)
  • Ma egy magyar oldalon láttam egy hülye kommentet, miszerint Tom Moore százados beoltva hunyt el COVID-ban. Szegény történetét mindenki eltorzítja. Bőr- és prosztatarákkal küzdött, és a gyógyszerezésére tekintettel nem volt beoltva. Közben a brit sajtó következetesen gerinctelenül mindenhol azt írja, hogy "died with COVID", vagy hogy "died after testing positive", miközben konkrétan tüdőgyulladással került a kórházba.
  • Kuba is egy sor vakcinát fejleszt, és ezek az eü. diplomáciájuk jegyében eljuthatnak majd fejlődő országokba is. Irán és Venezuela pedig vevő lesz. A két leginkább előrehaladott projekt a Soberana 2 és az Abdala. Előbbi konjugált vakcina (kétféle antigén kombójával: a spike RBD-je + tetanus-toxoid), logisztikai szempontból ütős opció (nem kell frigó). A többi kubai vakcina is a SARS-CoV-2 egy fehérje-alegységét használja (Protein Subunit, PS). Itt van egy jó kis cikk három kubai vakcina + a teljes kubai biotech szektor hátterével. Jut eszembe, Tajvanon is készül PS-vakcina, ott a Medigentől. Sok jónak ígérkező, második vonalban érkező vakcina van úton.
  • Az argentín elnök pozitív, és enyhe testhőemelkedése is van (37,2 fok kb.). Az év elején Szputnyikot kapott. Enyhe betegség persze elképzelhető hatásos vakcina mellett is, és ő 62 éves + lehet, hogy már ott is a P1-es variáns terjed, ami valamelyest antitestszökő, bár a vakcinának és a sejtes immunitásnak ez ellen is kell hatnia. 
  • Generáltam egy ilyet a Favipiravir felírásáról idehaza. Biztosan pontatlan sajnos, mert a sajtóban közölt adatok általában pár nappal korábbi állást tükröztek. Csak nagyjábóli képalkotásra jó. Oksági következtetésekkel pedig végképp óvatosan — sokan kiválthatták a biztonsági játékos ösztönével is, nem feltétlenül azonnali beszedésre, hanem készletezésre, remélhetőleg nem az ünnepi nagy összejövetelekre készülve így.

sarscov2_favipiravir.jpg

ZÁRÁS. Folytatás április 6-tól itt, új bejegyzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr7916463202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsklutsch 2021.03.17. 15:22:42

A franciáknál úgy tűnik, hogy van egy új variáns, amit a megszokott módon az orrból vett mintákból a PCR nem mutat ki:

medicalxpress.com/news/2021-03-france-hard-to-detect-covid-variant-brittany.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.17. 15:28:06

@orsklutsch: épp most linkeltem én is - dél-afrikai leszármazottnak tűnik, de mivel nem írták le részletesen, a NextStrainről kell hamarosan előásnom a mutációit.

_Epikurosz_ 2021.03.19. 16:18:51

Tyű.

Az már volt, hogy végre lehet favipiravirt felírni enyhe tünetekre?
napidoktor.hu/koronavirus/covid-immar-a-haziorvosok-is-felirhatjak-a-favipiravirt

orsklutsch 2021.03.19. 16:18:59

Tanulmány a The Lancet-ben mely szerint a SARS-CoV-2-vel való újrafertőződés ellen van 80.5%-os védelem, viszont ez a 65 év felettieknél csak 47.1%

www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00575-4/fulltext

Girardelli 2021.03.19. 16:19:11

@orsklutsch: Hirtelen nem is tudom, volt-e új clade ennyi ORF6 pontdelécióval? Az is jól látszik, hogy az adaptációs nyomás az S fehérje bizonyos kiemelt pontjaira (RBD, FCS) összpontosul. Sajnos ennek a variánsnak nagy az esélye, hogy összetalálkozik a brit vagy brazil tesóval, és akkor kijöhet belőle egy még faszább új variáns. Végülis, a vírus csak a tankönyvi sztorit adja elő, egyre serényebben. És a vakcináció miatt populációs szinten egyre magasabb monoklonális és poliklonális ellenanyagok jelenléte miatt törvényszerűen ugranak majd ki vakcina-szökő újabb variánsok. Őszre megint előállhat a tavaly őszi brit helyzet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.19. 16:57:39

@_Epikurosz_: igen, még az előző bejegyzésben írtam. Hát, ha gyorsan írják fel, és nem pl. terhes nőknek, akkor ez jó lehet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.19. 16:59:16

@orsklutsch: ezek elég rossz hírek. Ilyen arányok mellett könnyen érthető, mitől tud tartósan hullámozni ez a járvány még mutációk nélkül is.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.19. 17:02:56

@Girardelli: fogom is a fejem tanácstalanul Duda Ernő nyilatkozata kapcsán, miszerint a mutálódás nem tart örökké. Vagy hogy azért nem lesz sok mutáció, mert a vírus a denevérre van optimalizálódva... Az újságírók idézték volna félre teljesen?
www.portfolio.hu/gazdasag/20210317/duda-erno-a-kozeljovoben-ujabb-mutansok-jonnek-de-ez-nem-egy-korlatlan-vegtelen-dolog-474430

_Epikurosz_ 2021.03.20. 16:15:19

Az oroszok készítettek egy kötéserősségi vizsgálatot (számítógépes modellezéssel) a mutációkra (vs ACE2 és antitestek), csak sajnos PDB kódokat használnak a mutációk elnevezésére. Ismeri ezeket valaki?
www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.14.435322v1.full

_Epikurosz_ 2021.03.20. 16:15:25

Immunrendszert befolyásol, de hogyan? Fehérjeinterakciók tömeges tesztelése és a kapcsolatok felrajzolása, nagyon tömör szöveg, sok hivatkozással.

A map of binary SARS-CoV-2 protein interactions implicates host immune regulation and ubiquitination

www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.15.433877v2.full

Dae-Kyum Kim, et al.

"Thus, we present a validated high-quality network of 205 virus-host and 27 intraviral direct, binary interactions amongst 171 host and 19 viral proteins (Fig. 2A)."
"..identifying a largely novel set of direct protein interactions that furthers our mechanistic understanding of SARS-CoV-2 and offers potential entry points for development of targeted COVID-19 therapeutics."

_Epikurosz_ 2021.03.20. 16:15:28

A B.1.1.7 a domináns variáns Libanonban ( www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.17.21253782v1 ) miközben az ország lassan csúszik a káoszba (személyes közlés egy menekülni vágyótól).

_Epikurosz_ 2021.03.20. 16:15:32

A batmanképző tanára bemutatja: 40%-kal szigorúbb intézkedések kellenek a B.1.1.7 (brit) variáns megfékezéséhez, mint az eredeti variánséhoz (Angliában). www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.17.21253775v1.full-text

_Epikurosz_ 2021.03.20. 16:15:34

Számítógépes modell alapján: a beteget segíteni kell a lélegzésben, különben túlerőlteti a tüdejét. Figyelni kell, hogy a PaO / FiO arány javulása mellett nem növekszik-e a beteg erőlködése. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.17.21253788v1.full-text

_Epikurosz_ 2021.03.20. 16:15:36

Állítólag a spanyolok csak a 80 évnél idősebbeket számolták félre. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.15.21253667v1

_Epikurosz_ 2021.03.20. 16:15:39

Tartóshullám nem csak hajban. 'Wer jetzt die falschen Schritte geht, riskiert, dass aus der dritten Welle eine Dauerwelle wird", warnte Söder. '
www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-samstag-101.html#Soeder-fordert-bundesweite-Notbremse-fuer-Hotspots

Girardelli 2021.03.21. 20:45:50

@_Epikurosz_: Igen, nagyjából 8 hónapos késéssel sikerült eljutnunk idáig is. AMi viszont még mindig hiányzik, az orvosszakmai protokoll ennek alkalmazásásához és legalább hasonló vehemenciájú központi propaganda egy feltételezhető fertőződés legelső napjaitól történő orvosi kezelés szükségességéről és mikéntjéről.
Orvosként (inaséveim a múlt homályába vesznek, de a Fődoktorminiszterelnök Őméltósága emlékeztetőoltása elég heves reakciókat váltott ki így is bennem) a leghihetetlenebb állapot az eltelt egy évvel a hátunk mögött, hogy a kezdeti, otthoni, ambuláns kezelésre semmiféle orvosszakmai eljárásrend nincsen (a Facebook-on terjedő anekdotikus történeteket nem veszem egy kalap alá ezzel). Hol a fészes fenébe tűnt az orvosszakmai hozzáállás efféle oldala? Konkrétan csak nézek ki tanácstalanul a fejemből...

Girardelli 2021.03.21. 20:45:55

@_Epikurosz_: Március közepén ez leginkább csak utólagos okoskodásnak tűnik, minden tiszteletem ellenére.

Girardelli 2021.03.21. 20:45:59

@_Epikurosz_: Ez valóban nagyon lényeges tanulmány, és minden bizonnyal értékes lehet potenciális hatásmechanizmus-ellenes beavatkozások kifejlesztéséhez.

Amit azonban egyre kevésbé értek, hogy a vírus alapműködése szempontjából a másodlagos-harmadlagos szintű interakcióknak milyen szerepe van? Egyszerűen fogalmazva, ha és amennyiben ez a vírus tisztán a természet eredményeként jött létre, mindennek a véletlennek semmiképpen nem titulálható molekuláris interakciónak a létezése miképpen jelentett evolúciós előnyt az eredetileg denevér koronavírus számára?
A másik oldalról megfogva a dolgot, ha és amennyiben a vírus eredeti verziója egy eredetileg denevér koronavírus számos részének emberi beavatkozással, részben tudatosan, részben evolúciós nyomás által történő kialakításával jött létre, ezek az interakciók (vagy legalább egy részük) ismertek (vagy legalább borítékolhatóak) voltak a kreátorok előtt?

Az FCS körüli 20 AA hosszúságú "insert" esete ugyebár az egyik eklatáns példája ennek a nyomasztó kérdésnek...

Girardelli 2021.03.21. 20:46:01

@Marton Péter: Viszont szerintem egyre jobban körvonalazódik, hogy ez a koronavírus mennyire Janus-arcú szörnyeteg. Az emberi populáció nagy része nagyjából ugyanúgy küzd meg vele, mint az eddigi koronavírusokkal, de ebből következően, egy újabb variáns is minimális megbetegedést és továbbadási képességet jelent bennük. A populáció kis részében (ennek nagysága nagyon sok tényezőtől függ, és TBA melyek a legfontosabb kritériumok) közel halálos következményekkel jár a fertőzés, és bár ezek az egyedek többségükben a vírus szempontjából zsákutcát képviselnek (kivéve a klinikailag manifeszt >100 napos esetek, amelyekben az új erős variánsok kialakulnak), társadalmi szempontból ezek a meghatározóak a járvány szempontjából.

Bármelyik eddig ismert, "ártatlan" humán koronavírussal szemben az összes jelenleg folytatott kutatást jó lenne megismételni (és hagyni a francba a különféle természetes vagy fabrikált állati eredetűekkel való maszatolást), és rájönni, hogy miben különbözik ez a vírus a többitől (leszakadni az RBD/FCS kályhájától).

És valamiféle Nürnberg-féle hivatalos fórum elé cipelni mindazt a egyelőre kevésnek tűnő víruskutatónak nevezett, tetves rohadékot, akik a jelenleginél sokkal többet tudnak erről a kreálmányról, csak falaznak és obstruálnak. Kezdetnek a Baric, Daszak és Shi nevű véglények is megtennék...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.22. 09:07:08

@_Epikurosz_: érdekes az orosz tanulmány, nekem ettől világosabb lett ez-az, de a PDB-ket én nem ismerem, úgyhogy továbbképzem magam hamarosan...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.22. 09:10:38

@Girardelli: engem meglepett, amikor láttam, hogy eddig milyen kevés tanulmány született (relatíve) az OC43-ról. Mindenesetre ARDS az OC43 fertőzése nyomán is kialakulhat, ugyanúgy idősebbek és krónikus betegek vannak nála hátrányban stb. Még a CFR sem tűnik drasztikusan másnak (bár valamivel azért alacsonyabb, mint SARS-CoV-2-nél).
www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924857920300972
Tekintve a genomegyezés mértékét, ez nem is olyan borzasztóan meglepő.

_Epikurosz_ 2021.03.23. 09:11:20

@Girardelli: szerintem lefordították a vuhani kézikönyvet, és ott megállt a tudomány. Nem teljesen értem mondjuk, hogy miért hagyták a jóistenre a dolgot az enyhének tűnőknél, de a túlterhelésnek biztosan szerepe volt. Meg a régi SARS- tanulmányokat sem ásták elő. Meg a protokoll a minden, de ha nincs protokoll, akkor nincs ötlet. Fura, nekünk volt ilyen antivirális készítmény a Gyógyszerkönyvben, influenza ellen, de vagy az alapanyag fogyott el, vagy eleve nem is tartottak belőle. Mondjuk ahhoz tényleg nem szabad terhesnek lenni - csak tudnám, hogy tartják a távolságot *közben*.

_Epikurosz_ 2021.03.23. 09:11:21

@Girardelli: engem a CGG CGG meggyőzött. Innentől az elszabadult hajóágyú esete a hajóépítő mérnökkel, hogy mit ver szét és mit nem. Ha eccer oda tervezték... mondjuk a mostani új mutációk se piskóták. Isten még mindig ügyesebb a tervezésben.
@Marton Péter: Jah, nem áll le, tudjátok, örökkévaló. :P (nem tudom, hogyan lehetne érthetőbb a dolog)

_Epikurosz_ 2021.03.23. 09:11:22

@Girardelli: jó, hát politikus mondta, örüljünk, hogy eljutott idáig. Tipikus vegyészviccnek tűnik egyébként.

_Epikurosz_ 2021.03.23. 09:11:24

@Girardelli: Nem hiszem, hogy az interakciók annyira ismertek voltak, immunológiából is hirtelen felfejlődtünk az elmúlt évben. Egybeöntöttük a sok tudást, mert összefogásra volt szükség, és nem csak a csillagász ajánlotta fel a legjobb függvényeit, hanem kb mindenki mindent elkezdett olvasni is. Tipikus BTK-s hangulat van, bejárunk egymás óráira és beszélgetünk.

Girardelli 2021.03.23. 13:25:07

@_Epikurosz_: Ez érthető és nagyon helyes. Én az emberi szervezetben létrejövő, molekuláris interakciókról beszéltem, amelyek a CoV-2 vírus közvetlen vagy közvetett jelenlétében kerülnek sorra, és amennyiben még kicsit is hiszünk a sejtbiológiai/sejtbiokémiai mechanizmusok molekuláris determinációiban, akkor vagy fatális véletlenek sorozatának (megkockáztathatóan, egymástól független ilyesmik százairól lehet beszélni) vagy intelligens és iszonyatosan gonosz tervezésnek kell hinnünk, hogy a vírus ilyen molekuláris motívumokat hordoz magában.
Az általam említett eklatáns példa a furin (vagy polybasic) cleavage site (FCS), amely önmagában is nagyon durva, de ha a közvetlen környezetét nézzük, még sokkal durvább "véletlen" esélyével kell szembesülnünk (YQTQTNSPRRAR motívum ; www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7263503/pdf/nihpp-2020.05.21.109272.pdf).
Nem tagadom, hogy a természetben ilyesmi önmagától is létrejöhet, mint látható, egymástól függetlenül, iszonyat távol lévő organizmusokon belül is. Azonban a koronavírusokon belül ilyesmivel már évek óta konkrétan kísérleteztek, a hatását leírták, és ami a legszörnyűbb, hogy maguk a kísérletek pontosan a hatás létrehozását célozták, egy olyan eredeti vírusban, amely saját magától többszáz év alatt sem érte volna el ugyanezt a szerkezeti változást.
AZ FCS és a környezete mint eklatáns példa ráadásul csak az egyik hajmeresztő, a hivatalos kínai és nemzetközi összeesküvéselmélet szerint "természetes" úton létrejött szerkezeti változás ebben a vírusban. Amelyek mindegyikére áll az a feltételezés, hogy ha csak egy pillanatra is elfelejtjük ezt a képtelen magyarázatot és alternatív hipotézist keresünk magyarázatként, az összes részletre vonatkozóan találunk nyilvánosan elérhető, szakfolyóiratban publikált módszert koronavírusok, influenzavírus és HIV-1 kísérleti baszkurálására vonatkozóan, amelyek segítségével, jól megtervezett, szekvenciális végrehajtással egy kiinduló denevér vírusból max. fél év alatt létrehozható egy ilyen, mesterséges, többszörösen chimera vírus.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.23. 13:48:20

@_Epikurosz_: "BTK-s hangulat van, bejárunk egymás óráira és beszélgetünk" - tökéletes megfogalmazása az elmúlt bő egy év kellemesebbik részének!

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.23. 13:53:41

@Girardelli: egy kérdés... bioetikai szempontból lehetne praktikus/életszerű/betartatható norma a kutatás számára, hogy a manipuláció ne terjedhessen túl x év (észszerű időkorlátig terjedő) természetes körülmények között elvárható változásain...?

_Epikurosz_ 2021.03.24. 08:45:45

@Girardelli: akkor végülis megvan, hogy kik írták azokat a célzott hatású cikkeket. Fura egyébként, hogy nyilvános az egész, kb katonai titoknak kéne lennie (nem csak a katonai diktatúrákban), olyan veszélyes. Bárcsak ki tudnánk szűrni idejében, hogy miből lehet nagy baj. Le tudnánk állítani, aki csinálja.
A medRxivnak van etikai nyilatkozata, de gondolom ha nem olyanok bírálják el a pályázatot, akik értenek hozzá és etikusak, akkor én ki nem szúrom, hogy hiba van.

_Epikurosz_ 2021.03.24. 08:45:47

Azért, hogy a Science a vakcina elfogadottságáról többet beszéljen mint a hatásáról... mi ez, a Pravda? Bezzeg github link sehol. www.sciencemag.org/news/2021/03/european-countries-resume-use-astrazenecas-covid-19-vaccine-hoping-pause-has-not-dented

Csak az én ötletem : AstraZeneca oltás mellé milyen antibébit szedtek a fiatal nők? Az is befolyásolhatja a vérrögképződést, nem?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.24. 09:47:58

@_Epikurosz_: szerintem teljesen indokolt felvetés. Polipragmáziás probléma is, gyakorlatilag. Sajnos minden ilyen alapos kivizsgálására bénítólag hat a mostani közeg, az oltásellenesekkel, akiket nyilván senki nem szeretne a tenyeréből etetni. De közben kellenek ezek a vizsgálatok mégiscsak.

Girardelli 2021.03.24. 12:49:01

@Marton Péter: Minden gyószerkészítmény szabvány klinikai vizsgálata kiterjed erre is, ha csak halvány gyanú van a véralvadási mechanizmus érintettségére.
Azonban onkrét antibébi készítményt nem kell keresni, szerintem elegendő kockázat önmagában, ha szedi.

Girardelli 2021.03.24. 12:49:04

@_Epikurosz_: A világ nem-virológus normálisabb kutatói (pl. DRASTIC) pontosan amiatt aggódik, hogy mik lehetnek katonai titokként lefagyasztva vagy éppenséggel passzálgatva azokban a kínai/amerikai stb. laboratóriumokban... És ha csak a véletlen baleset-alapon történt kiszabadulást vesszük is, abból is tömérdek van az ilyen laborokból. Főként Kínában/USÁban.

Girardelli 2021.03.24. 12:49:05

@Marton Péter: Az a gond, hogy önmagában az x évnyi evolúciós ugrást mint korlátot felállítani nem csak nehéz, de részben értelmetlen is volna.
Az anyatermészetben nem lesz olyan félmillió év alatt sem, hogy pl. a MERS S1 szegmense 1:1-ben belekerüljön egy R. sinicus CoV genomjába, lecserélve annak S1 szegmensét. Már önmagában a Baric-féle 7 cDNS könyvtárba szétvágott SARS genom sem létezhet a természetben, amiben tulajdonképpen egymástól függetlenül lehetne esélye a baszkurálásnak. A rekombinációs események nem szubgenomikus szinten, hanem rövid néhány kodonra terjedő szakaszokon jöhetnek létre, azonban a résztvevő mindkét/három kórokozó együttes, fertőző jelenlétére szükség van ugyanabban az egyedben, amelyik nem csak hogy túléli, de tovább is adja a rekombináns mutánst.

Ez az x év (ha jól értelmezem) leginkább a pontmutáció/deléció által létrehozott divergencia sebességét próbálja megbecsülni.

A SARS-CoV-2 esetében nagy az esélye, hogy nem vagy nem csupán kodon-szintű, báziscserét jelentő beavatkozások történhettek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.03.24. 13:30:25

@Girardelli: köszönöm! Lényegében tehát úgy léptük túl a lehetőségek tekintetében a manipuláció józan határait, hogy mostanra igen messziről tekinthetünk vissza rájuk — túl messziről, és nemigen tudjuk kontrollálni, hogy 193 ENSZ-tagállam és egyéb entitások joghatósága alatt mi történik ezen a téren :( Persze ezzel együtt sem mindegy, milyen transzparencia biztosított a kutatásokat és esetleges következményeik kivizsgálását illetően. A wuhani esetben pedig gyakorlatilag biankó csekket kapnak az érintettek, ha ez így megy tovább, és még a vizsgálódás szükségességét is sikerrel kérdőjelezik meg egyesek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.01. 19:47:06

@_Epikurosz_: A Favipiravirról láttál esetleg görbét valahol, tehát hogy hétről hétre hogyan fogyott? Megpróbálom rekonstruálni a sajtóban megírt számokból mindenképpen.

_Epikurosz_ 2021.04.03. 22:45:18

Immunocovid study: kórházi felvételnél prediktív erejű vértesztek. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.17.21253816v1

_Epikurosz_ 2021.04.03. 22:45:51

Génekben is megtalálták az életkori és nemi differenciákat az immunválasz terén. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.12.20230417v1

_Epikurosz_ 2021.04.03. 22:45:55

Halofuginone volt már? Az anyag részt vett I.. fázisú klinikai vizsgálatban, és védhet a SARS-CoV-2 ellen. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.22.436522v1

_Epikurosz_ 2021.04.03. 22:46:00

Kanadai városok iskolanyitási stratégiái és COVID-19 fertőzései. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.21.21254064v1

_Epikurosz_ 2021.04.03. 22:46:07

Az Arizona CoVHORT adatai kiemelik a COVID-specifikus tüneteket az általános összekeverhetők közül. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.20.21254040v1.full-text

_Epikurosz_ 2021.04.03. 22:46:11

Nagy országok gondja: a távolról hozott antitestes plazma kevésbé hatékony, mint a helyben levett: www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.19.21253975v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.03. 22:50:42

@_Epikurosz_: Köszönöm az infókat, már dolgozom is velük!

_Epikurosz_ 2021.04.05. 20:53:45

Kéne egy egyszerűsített családfa a jelentősebb variánsoknak és ellenszereiknek-vakcináiknak. El fogunk veszni valami vizuális izé nélkül.

_Epikurosz_ 2021.04.05. 20:53:47

Az elején még kellett pcr teszt a favipiravir felírásához... aztán rájöttek, hogy nem tudunk eleget tesztelni.

orsklutsch 2021.04.05. 20:53:48

Van itt valakinek egy megalapozott hozzávetése (educated guess, hogy lehet ezt szépen mondani magyarul?) ahhoz, hogy Magyarország miért teljesít ilyen jól a lakosságarányos COVID-19 elhalálozásban?
Gibraltártól és San Marinotól eltekintve Csehország után világ második Magyarország a worldometers szerint. A napokban egy beszélgetőpartnerem azt mondta, hogy ez ejsze nem róható fel a magyar kormánynak. Nagyon rávágtam volna, hogy de igen, viszont nem tudtam volna alátámasztani...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.05. 21:05:30

@_Epikurosz_: hát igen, a kényszeres tesztelésből kigyógyulás örömteli fejlemény volt a favipiravir kapcsán.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.05. 21:23:30

@orsklutsch: hibák itt is történtek, persze máshol is. Van kormányzati faktor a történtekben.

De persze számít pl.:
-- a lakosság magatartása;
-- a lakosság állapota (krónikus betegségek);
-- az Észak-Olaszországból kigenerálódott közép- és dél-európai klaszter, a világhalálozás koncentrálódásával ebben a makrorégióban.

Kormányzati faktor volt pl.:
-- a koronavirus.gov.hu által használt "alapbetegség"-fogalom téves, manipulatív és konkrétan félrevezető volta (ok és okozat felcserélése, pl. COVID-tüdőgyulladásnál a tüdőgyulladás és a légzési nehézség alapbetegségként felsorolva; összefüggésben nem álló kondíciók közlése stb.);
-- táppénz ahhoz kötve, hogy valaki a munkahelyén fertőződött-e (lehetetlen kritérium támasztása)
-- európai összehasonlításban rendkívül szűkmarkú támogatás vállalkozóknak és munkavállalóknak, ami kényszer-kockázatvállaláshoz vezetett (fertőzöttként dolgozni, nem bezárni, ha egy mód van rá stb.)
-- a gazdaság megzavarásától való tartózkodás az őszi hullámnál, korlátozás kevés és késve bevezetve (ez szigorúan véve nem "hiba", hanem értékválasztás volt a kormányzattól, ha tetszik nekünk, ha nem)
-- a kórházakba független sajtó nem mehet, eü. dolgozók nem nyilatkozhatnak, hogy az ottani helyzetről és a járvány által sebezhető emberek köréről pontos képet adjanak;
-- az egészségügy átszervezése a legcsúnyább járványszakasz előtt (néhány ezer eü. dolgozó elvesztése kritikus pillanatban);
-- azt kommunikálni, hogy az oltások hamar védelmet adnak, a Sinopharm-vakcinával kapcsolatos tudnivalók korrekt tárgyalása nélkül;
-- a teljes lezárás kerülése a legdurvább járványszakaszban, miközben már be van ígérve a fokozatos nyitás (ez is részben "értékválasztás", és nem tisztán kudarc persze).
És ez valószínűleg nem teljes lista. Nem lehet 100%-ban a kormányzatot felelősség tenni, és azzal a ló másik oldalára átesni, de van felelősségük a helyzet alakulásával kapcsolatban, természetesen.

Girardelli 2021.04.06. 15:20:34

@orsklutsch: Ismerős orvosok szerint ezek az okok:
- túl későn történik a hospitalizáció: kialakult kiterjedt kétoldali pneumonia, 70% alatti O2-szaturáció
- korai outpatient/home kezelési protokoll teljes hiánya
- általános lakossági eü-i állapot, dohányzás, elhízás, diabetes, hipertónia
- fekvőbeteg ellátórendszer iszonyatos leterheltsége
- egységes, központilag elrendelt, bizonyítékokon alapuló szakmai protokollok hiánya
- invazív lélegeztetés elterjedtsége

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.08. 08:49:31

@Girardelli: sajnos ezt közel álló személy tapasztalata alapján is láttam, ami a késői hospitalizációt illeti. Részben átgondolatlan vagy nehezen megváltoztatható sztenderd eljárások végeztek vele, végső soron :(
süti beállítások módosítása