Külpraktika

Külpraktika

Koronavírus: "Célegyenesben" (or not) II.

2021. április 05. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2021.04.06-11.

  • "Concern trolling". Ilyen is van. Ez történt, amikor a járványügyi védekezést ellenzők — többek között az Egyesült Államokban — elkezdték terjeszteni, hogy az intézkedések miatt nő az öngyilkosságok száma. Nem nőtt. Sőt: 2019-ről 2020-ra visszaesett. Van viszont jelentős növekedés a vezető halálokok között szívproblémák, stroke és diabétesz kapcsán, ami konkrétan COVID-összefüggésbe helyezhető. De növekedés volt még az "influenza és tüdőgyulladás" rovatban is, ami komoly influenzajárvány híján talán nem is igényel különösebb kontextualizációt...
  • Az AstraZenecával kapcsolatban kialakult némi vihar orvosi körökben pl. az Aspirin Protect alkalmazása körül. A dolog nyilván a vérrögképződésről szóló hírek statisztikákra fittyet hányó felnagyításából ered, hiszen amiatt, ami mondjuk százezerből 0,5 embert érint, nem feltétlenül praktikus általános ajánlásokba szaladni — sokan mégis megtették, és informálisan pl. az AP egyhónapi szedését javasolják. De nekem közben eszembe jut az, hogy az AZ által használt ChAd-vektor DNS-e előtt (melybe beszúrva ott van a SARS-CoV-2 teljes spike-proteinjét kódoló gén is) van egy bevezető szakasz, mely történetesen humán szöveti plazminogén aktivázt kódol. Aminek immunogenitás szempontjából van ott a helye, empirikusan/eredményekkel igazolt módon. Viszont egyéb lehetséges hatásait nézve miatta éppenséggel a vérzékenység felől lehet érdemes nézni/teoretizálni a VIPIT ritka problémáját (mivel véralvadás-gátló), és akkor pont inkább kerülni kellene az Aspirin Protectet egy darabig, nem pedig szedni... A maga értékelésében ugye az EMA is trombocitopéniás DIC- és CVST-eseteket szemlézett többek között (arra jutva, hogy 4 DIC és 10,65 CVST esett a statisztikailag el nem várható tartományba a vizsgáltak közül). Elmélkedem.
  • A már eddig is agyonelemzett (2020. januári, kínai) éttermi aeroszolos terjedéses esetről az eddigieknél is jobb illusztráció itt.
  • Most már idehaza is volt halálos kórházi tűzeset COVID-osztályon. G.a.h.: +1154583+56+n.
  • A Telex megfejtette, mennyi van az első, és mennyi a második dózisos Szputnyikból.
  • Hétfőn megkaptam az AstraZeneca első dózisát, úgyhogy tegnap az ezzel kapcsolatos gyulladási folyamatokat tanulmányoztam intenzíven tapasztalásos úton (24 órán belül lecsengtek, de azért meg tudják viselni az embert). Ennek kapcsán linkelem a Cambridge-i Egyetem Winton Centre for Risk and Evidence Communication honlapját, általában mert jó anyagaik vannak a COVID-ról, és konkrétan egy prezentáció miatt, mely az AstraZeneca haszon-ártalom elemzését tartalmazza, legelőször is korcsoporti bontásban. Alább a magas kitettségű és az alacsony kitettségű egyénekre vonatkozó adatokat be is vágom ide (százezer főre jutó előfordulásokat közölnek), aztán jön némi elemzés is alább.

sarscov2_vaccines_potentialbenefitsvspotentialharms.jpg

sarscov2_vaccines_potentialbenefitsvspotentialharms2.jpg

  • Mint látható, egyetlen olyan interszekciós csoport van, ahol az AstraZeneca helyett az ártalmak mértéke alapján egyértelműen érdemes más vakcinát ajánlani: az alacsony kitettségű huszonéveseké (miközben a huszonévesek túlnyomó többsége magas kitettségű inkább ott, ahol zajlik a járvány). (És közben értelemszerűen a teljes népesség szintjén is nézni kell a jótéteményeket, az is szempont kell, hogy legyen.)
  • Az Egyesült Királyságban a fentieknek megfelelő döntést hoztak, a 30 év alattiakra tekintettel.
  • Az EMA tegnapi döntése, hogy felsoroltatja a vérrögképződést a kockázatok között (mint nagyon ritka mellékhatást), de semmilyen extra korlátozást nem javasol. Az egyes EU-s országok viszont egészen eltérő módon járnak el, pl. Németország a 60 év felettieknél használja az AZ-t.
  • Más. Erik (E484K) és Nelly (N501Y) együtt Romániában is. Ja igen, és Japánban is. Február 8-án írtam itt, hogy kritikus kérdés, egymásra találnak-e, és együtt hatékonyak-e evolúciós szempontból. Azt hiszem, alakul a válasz.
  • Az Uganda-Tanzánia-Ruanda környéken komoly vírusevolúciós folyamatok zajlanak. Az eltérő, pl. fiatalabb afrikai népesség lehet ezek egyik ösztönzője például. Friss tanulmány Ruandából (h/t Epikurosz), ahol tömegesen szekvenálnak (!), és dominánsnak találják az alábbi variánst (A.23.1). Mutációk a spike-ban: R102I, F157L, V367F, Q613H, and P681R. A Q613H funkcionálisan azonos hatású a D614G-vel, és növeli a transzmisszivitást. A P681R a furin által hasítható hely mellett van, és a fúziós képességet javítja tovább (Tanzániából jött korábban P681H is). És ezen kívül még egy rakás változást kódolnak mutációk a nem-strukturális proteinekben is, amiknek a jelentősége minden bizonnyal megvan.
  • Ami a humorális (antitestes) immunitást illeti, a brazil P1-esről és a dél-afrikai B.1.351-esről további rossz hírek (eredmények) vannak. Bízzunk az egyéni relatív védettségnek, a nyáj relatív védettségének és a sejtes immunitásnak a kombinált hatásában. De közben azért nagyon gyorsan tessék fejleszteni vakcinát a P1-es és a B.1.351-es ellen... Emlékeztetőül: ez megy most Brazíliában, de közben a P1-es már Kanadában is erősen terjed egyébként. Ilyen körülmények között a mostani hullámra újra rányitni az ajtót idehaza... jajjaj. Már unom egy kicsit, az az igazság.
  • És akkor beszéljünk egy kicsit a farmakovigilanciáról. Így néz ki a mellékhatás-bejelentésekből származó információkról szóló tájékoztatás a felelős Medicines & Healthcare products Regulatory Agency részéről az Egyesült Királyságban (az ún. yellow card szisztéma). Így néz ki a magyar OGYÉI honlapja. Szóval a vakcinákkal kapcsolatos monitorozást nagyrészt outsourcingoljuk azon országok irányában, amelyek folytatnak ilyen monitorozást. Ennek alapján követhettük az AstraZeneca-ügy fejleményeit is. De mi a helyzet az olyan vakcinákkal, melyek felhasználására hozzánk hasonló körülmények között került csak sor idáig, vagyis olyan országokban, ahonnét nem kapunk szisztematikus adatközléseket? Azért aktuális kérdés, mert közeledünk az egymillió beadott Sinopharm-vakcinához, és engem zavar, hogy semmit nem tudok az itthoni tapasztalatokról ismerősök anekdotáin kívül (amik között van ilyen is, olyan is — radikálisan széles a spektrum). Ez külpolitika-elemzési szempontból is igen érdekes, hiszen ez azért nagyfokú bizalmat (vagy akár költségtoleranciát) jelez a fogadó (vakcinaimportőr) ország részéről a küldő (vakcinaexportőr) ország felé.
  • Egyesült Királyság: mintegy 122 ezer eü. dolgozó és 114 ezer pedagógus küzd a long COVID valamely formájával.
  • Nem, a Pfizer nem ad instant immunitást. Tényleg nem ad. Három hétnél kevesebb sem elegendő a minimális védelemhez, és még akkor is korfüggő a dolog, fiatalabbak előnyben. Szóval legalább három hétnek kell eltelni, hogy adjon valamennyit, amivel már csatába lehet indulnia egy hadra fogható korú pedagógusnak (ha ilyen militarista felhangok érthetőbbé tehetik ezt). Kieg.: lásd a Bozsok polgármesterével történteket.
  • A koronavirus.gov.hu járványáldozat-listájáról. Tegnap, április 8-án Müller Cecília elmondta, hogy még egy nyolc hónapos csecsemő is bekerül majd a koronavirus.gov.hu listájára a járvány áldozatairól, noha "nem a koronavírustól" halt meg. Az önmagát szándékosan aláásó kommunikáció mindig érdekes jelenség, és az embert elgondolkodtatja, mi lehet a háttérben. Ilyen üzenettel ugyanis gyönyörűen lehet etetni a trollokat, akik boldogan szaladnak majd, hogy nem is halt meg senki a koronától. A "Korona" (értsd: a mindenkori felelős hatalom) pedig akár örülhet is ennek, hiszen a bolondok végső soron neki dolgoznak azzal, hogy leveszik a válláról a felelősség terhét. Megnéztem ezért két dolgot a botrányosan (és elég nyilvánvalóan a készítői szándék szerint) rosszul navigálható adatkészletben a kormányzati tájékoztató oldalon (melynek funkciója nem annyira az, hogy használják, hanem inkább hogy ott legyen, és bizonyos látszatokat keltsen).
  • 1) Március 17-én reggel halt meg a Honvéd kórházban összeszúrkált, 54 éves, COVID-beteg tanárnő. Aznap 207 beteget, a következő napon 213, a rákövetkező napon 227 halottat jelentettek. Átnézve a kormány per definitionem a "nem is annyira a koronavírus miatt meghaltakról" szóló listáját (hisz mi másról szólna egy lista, amin a lista tagjait összekötő információ helyett fontosnak gondolt információkat listázzák), "17421-estől" "18068-asig" haladva, a következő leletek adódnak: "17793-as" 54 éves nő volt, akinél epilepsziát soroltak fel többek között. "17849"-esnél Addison-kórt. "17963"-as kórosan elhízott, daganatos beteg volt a leírás szerint. "17981-es" cukorbeteg, magas vérnyomásos. Szúrt sebet viszont nem írtak sehol (rákerestem), pedig az, akit mi keresnénk, nem is egyet kapott, és végül mégsem közvetlenül ezekbe halt bele. Pedig tavaly még "fejtraumát" is láttam leírva esetnél (lásd pl.: 46-os eset, "traumás fejsérülés"; 45-ös eset: "combnyaktörés").
  • 2) Április 6-án hajnalban a Szent Margit kórházban keletkezett tűz után hunyt el egy 73 éves, égési sérüléseket szenvedett beteg a COVID-osztályon. 7-ére 311, 8-ára 272 halottat jelentettek a Listán. "22158"-asnál iszkémiás szívbetegséget írnak (megjegyzem: ha a COVID odarak egy vérrögöt, lesz ott iszkémiás szívbetegség mindjárt...). "22203"-as vesebeteg volt. "22304"-esnek magas vérnyomása volt. "22306"-osnak amellett szívelégtelensége, kóros elhízással. "22339"-esnél magas vérnyomás, szívelégtelenség. "22427"-esnél magas vérnyomás. "22404"-esnél veseelégtelenség (igen, a COVID olyat is tud...). "22384"-esnél valamilyen, a COVID-tól elvileg független tüdőbetegség. "22479"-esnél veseelégtelenség. "22443"-asnál daganatos megbetegedés. "22530"-asnál magas vérnyomás. "22532"-esnél magas vérnyomás, elhízás. "22630"-asnál szív- és érrendszeri megbetegedés. "22616"-osnál COPD, CVD. "22607"-esnél agyi infarktus (a COVID olyat is tud...). "22599"-es adatai feltöltés alatt. "22592"-es COPD-vel pl. "22652"-esnél megint csak iszkol a COVID-összefüggés elől az iszkémia mint alapbetegség. Füstmérgezést, égési sérülést nem láttam (ezekre is rákerestem pedig). Az április 9-i adatok között "22935"-ösnél krónikus vesebetegség. "22944"-esnél "nem ismert alapbetegség". "22964"-esnél magas vérnomyás. "22885"-ösnél pajzsmirigy-betegség. "22880"-asnál magas vérzsírszint, elhízás. "22770"-esnél nem ismert alapbetegség. "22740"-esnél magas vérnyomás, reflux. ""22698"-asnál pl. tüdődaganat. Az április 9-én jelentett adatoknál sem láttam tehát füstmérgezést vagy égési sérüléseket, sem 73 éves betegnél, sem másnál. (Ezt én 10:30-kor teszem itt közzé, április 9-én, jelzem, a kormányzati weboldalra utólag beíródó, nem jelzett frissítések eshetőségére tekintettel.)
  • Konklúzió: elképzelhető, hogy már nem kell beírni a különféle traumákat és egyéb fizikai behatásokat a koronavirus.gov.hu listájára, de erre minimum érdemes rákérdezni. Ha nem született ilyen döntés, akkor pedig kérdés, mi a helyzet a szúrt sérüléses és az égési sérüléses, azóta elhunyt COVID-betegekkel? Már amennyiben tényleg minden víruspozitív elhunyt bekerül a listára. Annyit mindenki sajnálatos jellegű "megnyugtatására" azért előre elmondanék (nehogy a napi kommunikáció kis zavarai véletlenül szétzilálják a minimális járványügyi adatközlést, ami történik — vagyis alapvetően a tisztelt kormányzatot segítendő a munkájában): ha valakiben benne van a SARS-CoV-2, az nem nagyon tud közömbös tényező lenni fatális végkimenetel esetén (ha nem pl. egy fejére eső tégla ütötte agyon az elhunytat, mert az persze más helyzet).
  • Más. Vakcinadiplomáciai adalékok XXXVII. Szereplők: Kína, Paraguay, Tajvan.
  • Azon nem-miniállam országok, melyek népességének több, mint 0,2%-a halt meg a járványban eddig: Csehország, Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegro, Belgium.
  • A J/J Jansen vakcina körül is indulnak a dolgok az EMA-nál (vérrögszignál), mindössze néhány héttel az Érkezés előtt. Az effektív piacuk minden bizonnyal máris zsugorodik. Kieg.: a Jansennél is megtalálható a tPA bevezető szakasz, és természetesen az Ad26-os vektor részeként kifejezett spike prefúziós konformációban stabilizálva.
  • A Sunatra Gupta nevű egyed kutatás címén folytatott ügyleteiről. Ő volt az, aki tavaly kis médianyűgözős-modellezős hókuszpókusz után benyögte, hogy a Júkéj lakosságának fele úgy átesett a COVID-on, hogy fel sem botlott benne. És hogy akkor igazából mindjárt vége lesz a járványnak, kb. két halottal (parafrazeálva).
  • Brazíliában "COVID-kiteket" fogyasztanak fertőzöttek. Koktélban mindent, ami ütős. Sajnos a májnak is, úgyhogy ez a cikk említ öt májátültetésre sorolt embert, akik közül hárman meg is haltak São Paulóban. Nem annyira halkan megjegyezném, hogy ezekkel a koktélokkal gyakorlatilag egész Brazília lelkes biolaborként dolgozik egy brutál variáns kifejlesztésén :(
  • A Pfizer két dózisa után fertőződött kevesek között 5,4%-os a dél-afrikai variáns reprezentáltsága, míg az oltatlanoknál csak 0,7% — Izraelben. Két következtetés: (1) még szerencse, hogy a dél-afrikai variánsnak nincs jelentős transzmissziós előnye; (2) azért a Pfizer még az antitestszökés mellett is véd ellene valamennyire — ha nem is tökéletesen, mint azt ezek az adatok is világosan jelzik.
  • Kínai információk: a kínai vakcinák nem-kielégítő hatékonysága miatt vakcinákat keverő rezsimen, extra dózison és egyéb opciókon gondolkodnak ők maguk (az Emirátusok és Szerbia után). Most akkor tessék venni egy mély levegőt, aztán belegondolni, hány 65 év feletti kapott a III. fázisos adatok hiányában bemondásos alapon elfogadott Sinopharm-vakcinából.

2021.04.12-18.

  • Valószínű újrafertőződéses eset, jelentős ellenanyagszint és II-es típusú diabétesz mellett. Persze ha antitestszökő variáns volt a második alkalommal, az érthetőbbé teheti.
  • Perui COVID-osztályon fogyott el éppen az oxigén, 12 halott.
  • Azok számára, akik inaktivált vírusos kínai vakcinák hatékonyságát szeretnék tanulmányozni új variánsok terjedésének közegében, a manausi eredmények a Coronavac-vakcináról (Sinovac-termék). Nézhetem úgy is, hogy már egy dózis is hatásos volt a P1-es variáns ellen 14 nap után, de nézhetem úgy is, hogy azért volt ott bőven szimptomatikus és aszimptomatikus fertőzött oltás után is. Kieg.: kommentre reagálva kicsit helyre tenném itt az általam írtakat, mert nem sikerült pontosan kifejeznem a lényeget: amit lehet nézni így is, meg úgy is, az nem alkalmas világos következtetésre, és ehhez a hatásossági mutatóval kapcsolatos extrém tág konfidenciaintervallum alapvető érv.
  • A link Daszakék dolgozatához, még nem raktam ki. Majd olvasom részletesen.
  • Összegző miniszemle a VIPIT-esetek hátteréről.
  • Észak-Rajna-Vesztfália, Pfizerrel oltott idősotthon, ahol az első dózis után szelelt végig a járvány. 26 fertőzöttből kilencen haltak meg, ebből öten az első dózis után 20 nappal lettek diagnosztizálva. Tünetes volt 12/26, és 3/26 eset oltatlan volt (de hármukból nem került ki áldozat). Érdekesség, hogy VAERD lehetőségét is nézték, de következtetésileg kizárták (magas vírusszám alapján — kieg.: amúgy a VAERD kizárása igazából kicsit bonyibb lenne ennél... de a VAERD amúgy sokkal inkább vizsgálandó lehetőség a Sinopharm-féle IV-vakcináknál, ha tippelnem kell).
  • A Sinopharm-beszerzés körülményeiről.
  • A magam konzervatív számlálójával (g.a.h.) én még mindig bőven alulszámolom a világszintű COVID-mortalitást. Friss tanulmány a témában.
  • Vérszűréses terápia
  • Az L452R és az Y453F mutációk sajnos a T-sejtes immunitást is alááshatják.
  • Egyre nehezebb mindenről írni, de biztos, hogy India is extra figyelmet érdemel az ottani egészen elképesztő robbanás miatt, ami éppen végbemegy. Tegnap volt a Gagarin-féle évforduló, hát, az indiai járványgörbe is elindult fölfelé rendesen.
  • És persze Chilére is érdemes lesz figyelni, ahol a Sinovac-féle IV-vakcinával oltották át a társadalomnak lassan egyharmadát, és komoly járványuk van közben. A Reuters azt írja, hogy a chileiek anno 3,5 millió dollárt fizettek, hogy a Coronavac tesztelésében részt vehessenek.
  • Némi előzetes információ elhangzik itt izraeli eredményekről, 9:48 után. Két héttel az első dózis utántól egy héttel a második utánig a B.1.1.7 okozta a legtöbb fertőzést, egy héttel a második dózis utántól a B.1.351, ami sokatmondó lehet (Pfizer-vakcinára vonatkozóan).
  • És az ukrán-orosz ügyekre is érdemes figyelni közben, mert az orosz erőösszevonás elég komoly. Több, mint plusz egy tucat zászlóaljnyi erő átdobva az orosz Központi Katonai Körzetből Voronyezs térségébe. Iszkander ballisztikus rakéták, harckocsik, termobárikus tüzérség, önjáró tüzérség 152 mm-es tarackokkal, ellenséges rádióforgalmat zavaró állomást hordozó munícióval (2SZ19 Mszta–SZ), ment oda sok minden. Kérdés, hogy csak Bident tesztelik-e, hibrid hadviselést támogatnának pszichológiai hatású műveletekkel, vagy egyéb lehetőségekre kell inkább készülni?
  • Kanadai Variant-of-Concern trendek. A P1-est kell figyelni.
  • Az eredet kérdéséről újabb minőségi újságcikk.
  • A helyzet alakulása Indiában.
  • A US Director of National Intelligence által jegyzett Worldwide Threat Assessment 2021-re, a pandémiáról is számos meglátással.
  • Ezt a NEJM-cikket még nem linkeltem: a ritka VIPIT-es esetek autoimmun okozatiságáról. Heparin-PF4-komplexum elleni antitestek szerepe tűnik most már határozottabban a magyarázatnak a trombocitopénia kialakulására. (PF4 = Platelet Factor 4). Kieg.: és még egy cikk onnan (h/t Epikurosz): norvég esetleírásokkal (2 halott, 3 túlélő). V+5-től V+14-ig terjedő periódusban kell figyelni. (Közben g.a.h. = +1154584+56+n, miután az egyik elhunyt nem a korábban általam már számolt eset volt. Eddig volt összesen két fixre dokumentált VIPIT-eset így + egy végzetes grúz anafilaxiás sokk. A nyilvánvalóan manipulatív cikkleírás miatt (az újságíró leírja, hogy nem a vakcinációhoz köthető, miközben a jelentés, amiről ír, ilyet nem tett), a kimutatott immun-trombocitopéniára tekintettel ezt a floridai esetet is felszámolom most már. G.a.h. = +1154585+56+n) Megjegyzem, hogy ha a NEJM-ben bemutatott öt eset mind eü. dolgozó volt, akkor azért aggódom egy kicsit, hogy lehetett ott több eset is a vadonban élő populációban.
  • Vakcinaáttörések az Egyesült Államokban is, egy idézett esetben pl. hetekkel két dózis után (73 éves hölgy, és könnyen lehet, hogy variánssal találkozott, plusz nem lett súlyos beteg, úgy tűnik).
  • Lantos Gabriella cikke: teherbíró-képességi limitként 600 lélegeztetett beteggel számol a magyar eü. rendszer esetében. Márpedig a terv az, hogy még sokáig 600 felett lehetünk, mint ez az interjú is jelezte.
  • Még egy kis kockázatelemzés. "The incidence of CVT after COVID-19 diagnosis was 39.0 per million people (95% CI, 25.2–60.2). This was higher than the CVT incidence after influenza (0.0 per million people, 95% CI 0.0–22.2, adjusted RR=6.73, P=.003) or after receiving BNT162b2 or mRNA-1273 vaccine (4.1 per million people, 95% CI 1.1–14.9, adjusted RR=6.36, P<.001)". Aki vérrögök miatt CVST-től (agyi vénás trombózistól) fél, az a COVID-ot ne akarja.
  • Emlékezzünk meg közben Bhutánról. A járványnak eddig egy áldozata volt náluk, ellenben átoltották magukat két hét alatt. Kimaradnak olyan jó bulikból, mint pl. amikor acsarkodásig menő egyének szeretnék tömeges fertőzés mellett megélni a félelem nélküli szabadságukat, miközben rettegnek az oltástól. 
  • Ha nem lenne autoritásmániás a média (lustaságból és szűk látókörűen felfogott kockázatkerülésből, elsősorban), hogy csakis a "dzsónhápkinsz" adatait idézzék (a Johns Hopkins Egyetemét), akkor látnák, hogy a hivatalos globális járványhalálozás ma (2021.04.16-án) lépi át a hárommilliót. A valódi persze konzervatívan már 4,154 millió felett jár, kevésbé konzervatívan pedig inkább ötmillió felé közelít.
  • Adatok az USA-ból. A vakcinák eddig nagyon jó védelmet adnak. 75 millió teljesen átoltottból 5800-an fertőződtek vakcinaáttörés nyomán (0,0077%), és ebből csak 400-an kerültek kórházba (6,89% a fertőződöttekből, ami alacsonyabb hospitalizációs arány, mint a "normál" fertőződötteknél), és 74-en haltak meg (a fertőződöttek 1,27%-a).
  • Brazília: az intubáláshoz szükséges (pl. szedatív) szerek nagy hiánya.
  • A kormány úgy csinál, mintha a J/J Janssen-vakcina miatt aggódna, mert arról van adat (extrém ritka problémákról, külföldről), de nem aggódik a Sinopharm-vakcina miatt (noha arról nincs adat itthonról sem, van viszont elterjedt problémákra utaló jelzés már több országból is). És tartják magukat ahhoz is, hogy "gyárat látni" a szigorú vizsgálat. Hát, pedig az nem az. Nem gondolnám, hogy egydimenziós kommunikációs tanácsadóknak kellene adniuk a kontrollt ilyen ügyekben, ezek azért egy csöppet fontosabbak annál.
  • "Immunology is hard" jeligére itt van egy tanulságos cikk. Vakcinák/fertőzés, imprinting (bevésődés), újabb vakcinákkal/fertőzésekkel kapcsolatos kilátások. A félelem tárgya, hogy az első szembejövő variáns ellen tanul védekezni az immunrendszer, és későbbi variáns ellen lehet ezért kevésbé hatékony. De a fertőződéssel kapcsolatban látják nagyobbnak ezt a kockázatot az itt kérdezett immunológusok. Kieg.: feltételezem, hogy éppen a vakcina által célzott imprintingbe zavarhat bele, ha az oltás hatásának beérése közben üt be fertőzés — ennek még utánatanulmányozok majd.
  • Áttekintő cikk a SARS-CoV-2 evolúciójáról.
  • A Moderna európai partnereinek termelési problémái. Emellé újabb EU-s jelzések, hogy az AZ és a JJ vakcinákról nem akarnak a mostani szerződések után újra tárgyalni. Gyakorlatilag innentől csak az mRNS-vakcinákat szeretnék. Nem lesz ennek a nagy válogatásnak jó vége. Pedig itt vannak újabb eredmények arról, hogy az AZ elég hatásos vakcina. Egy dózis után öt héttel 87%-nál kimutatható antitest-titer, emellett pedig jóval gyakoribb és erősebb T-sejtes immunválasz a spike-ra a Pfizer-vakcinához képest.
  • Kínai szerzők, köztük a kínai vakcinák gyenge hatásosságát szóba hozó George F. Gao (a kínai CDC vezetője, Oxfordban PhD-zott biokémikus) beküldték a Lancetnek, hogy a dél-afrikai variáns ellen is hatásosak a kínai vakcinák (24 db valahogyan összekapart minta neutralizációjának elemzése alapján, kontrollok nélkül). Azon szakmabeliektől, akik kommentálják az ilyesmit, kéretik forráskritikát gyakorolni. Itt a forrás nem közömbös információ. Kieg.: közben már Pakisztánban is harmadik dózison gondolkodnak az idősek számára. Izgalmas lesz figyelni, érdekli-e annyira a magyar vezetést a magyar emberek egészsége, mint a pakisztáni vezetést a pakisztáni embereké. Nem az a legrosszabb pénzköltés most, ha kínai vakcinákból is bevásárolnak, de ha ehhez a gondolkodás bénultsága társul (a tévedhetetlenség pózának felvétele miatt), az nem lesz jó.
  • Itt ez a 2007-es tanulmány közben az adenovírus-vektorok hatásáról, pl. "ultra-nagy" vWF (von Willebrand faktor) multimer láncolatok képződéséről. Ennek is utánatanulmányozódom még, mert kíváncsi vagyok, mi változott 2007 óta, milyen fejlődés volt, ezért került-e a J/J vagy az AZ vakcinába a tPA-t kódoló szakasz stb.
  • Az indiai B.1.617 variáns Angliában. "Variant under Investigation" (VUI) besorolás alatt, "Variant of Concern" (VOC) helyett. Az investigation pedig akkor most élőben zajlik majd, gondolom. (Emlékeztetőül: ennél a variánsnál együtt az L452R és az E484K mutációk, "Leir" és "Erik".)
  • Indiából eddig Biharból (1), Bhopalból (89), Keralából (1387), Mumbaiból (1300) és Delhiből (83) sikerült dokumentálni egyértelmű addicionális haláleseteket (2860-at összesen). Most hír Észak-Delhi polgármesterétől: a hivatalos 141 helyett 193 haláleset volt április 16-án, pénteken (+52). G.a.h. = +1154637+56+n.
  • Jó cikk a VIPIT-ről. Idézném: "The reported rate "varies very much with how good the reporting system in a member state". (Nincsen adat? Nincsen ott semmi látnivaló!) A brit MHRA adatait idézik többek között, itt 79 VIPIT-eset volt, 19 halottal (51 nő, 28 férfi az esetek között). Az EMA-PRAC jelentett március 18-ig 9 halálesetet 25 esetből. G.a.h.-n belül külön számlálást nyitok, így a korábban számolt esetekkel együtt, plusz a J/J Janssenhez kötődő egy esettel = +1154633+32+56+n. Ez így segíthet értelmezni azt is, hogy a mérleg serpenyőiben mi van (amit a statisztikai analfabéták el szoktak mulasztani).
  • Idehaza Áder János hatszáz koronavírus-árva javára létesítene alapítványt.
  • Az aeroszolos terjedés új távlatai nyílnak meg ebben a cikkben. Nem olyan könnyű elkerülni, hogy finoman fogalmazzunk: "...there was a 50-second window between closing the door to the room of case-patient C and opening the door to the room of case-patients D and E..." Túl azon, hogy így sikerült transzmissziónak megvalósulnia egy légtérben nem tartózkodott emberek között, a leírt láncban 14 napon túli fertőzés is történt.

2021.04.19-25.

  • Leáldozóban a vérplazma-kezeléseknek? Anno ugye ezekkel kapcsolatban is az antivirális szerek kálváriája futott le, vagyis hogy súlyos betegeknél állapították meg, hogy jé, már nem hat a plazma a vírusreplikációra. Ugyanakkor viszont a vérplazmás kezelés jó ösztönzője olykor a vírusevolúciónak, és ez az érv az NYT cikkében nem hangzik el senkitől, érdekes módon.
  • Szerbiában, ahol Vucsics elnök úrról is készültek felvételek, amint a Sinopharm vakcináját kapja, kijöttek adatok a különféle vakcinák nyomán jelentkező antitest-válaszról. A Sinopharmnál azt hozták ki, hogy 65 év alattiaknál alacsonyabb az antitestválasz. Ez annyiból fura, hogy önmagában a "relatíve alacsonyabbság" időseknél nem lenne meglepő, minden vakcina után várható. Viszont külön megjegyezték ezt, és akkor elképzelhető, hogy mégiscsak az Emirátusokból és egyes szerb forrásoktól hallott komolyabb problémára utalnak ezzel, finoman.
  • A Sinopharm megy közben Srí Lankára, Mauritiusra, Szomáliába és Kamerunba is, as we speak.
  • Érdekes információk a Sinopharmról, még ellenőriznem kell őket, mert a forrás Kína-ellenes jellegű. Pakisztánban Imran Khan miniszterelnök és Arif Alvi elnök oltás utáni víruspozitivitása is belejátszhatott a Sinopharmmal kapcsolatos ottani kételyekbe, úgy tűnik. Talán emiatt is kezdték el tervezni az idősebbek háromszori oltását a napokban. Kieg. (verifikáció): Imran Khan 2 nappal az 1. dózis után lett pozitív, ezért tehát aligha hibás a SInopharm. Arif Alvi március 29-ére lett pozitív, miután március 15-én kapott a Sinopharm-vakcinából. Ez sem szól a Sinopharm ellen. A Hindustan Times által említett botrány a Sinopharm BBIBP-CorV-vakcináját is gyártó Wuhan Institute of Biological Products körül ez volt, szubsztandard és illegálisan forgalmazott DPT-vakcinákkal összefüggésben.
  • Herpes zoster fellángolások leírása vakcináció kapcsán hat esetben Izraelből, olyanoknál, akik szedtek is mindenféle gyógyszereket, és eleve volt varicella zosteres "priuszuk".
  • A brazil variáns egy héten belül meg tudott ölni egy 14 éves úszót, aki pedig elég jó formában volt szegény. 
  • India a legcsúnyább adatsivatagok egyike, és ez most láthatóvá válik. Az al-Jazeera tudósításából hallhatunk (1) krematóriumról, ahol beomlott a kémény az intenzív használattól, (2) krematóriumról, ahol a tűzifát az ügyfeleknek kell vinniük, (3) krematóriumról, ahol hely híján a szomszédos parkban kezdtek égetésbe, (4) a krematóriumi díjak szélsőséges emelkedéséről, (5) az elégetett testek számának megháromszorozódásáról-négyszereződéséről számos helyen a normál állapotokhoz képest.
  • Ugyanonnan (al-Jazeera): addicionális halálozás számításához közvetlen inputok. A: A gudzsáráti Szurat városában a múlt héten 25 járványhalott jelentve, de napi 100+ holttest égetve. Az minimum 700 akkor. Ha a normál állapot ennek a harmada, azaz 233, a különbözet 467. Mínusz 25 után 442. B: Ahmedabad, Gudzsárát. Egy helyi lap 63 holttest elszállítását dokumentálta kórházi COVID-osztályról 20 hivatalos járványhalott mellett. Ezzel a 43-al +510 jön ki. G.a.h. így: +1155143+32+56+n. És ez messze alulszámlálás persze, csakis konzervatívan.
  • Újrafertőzéses kísérletek indulnak Oxfordban, 18-30 éves önkéntesek részvételével, de persze az eredeti wuhani variánssal, és Regeneron Ab-kezelés készenléte mellett. A P1-el vagy akár a B117-tel ilyet már nem nagyon lehetne bevállalni etikai szempontból.
  • A kórházi önkénteskedésről. Ha van valaki, aki megigazítsa az oxigénmaszkot, vagy megitassa a beteget, életet menthet olyan körülmények között, ahol ápoló lehet, hogy 2-3 órán át nem tud megfordulni egy-egy kórteremben.
  • Brazil újrafertőződéses eset, március 19-én halállal végződött. Az első fertőződés a P1-es variánssal történt. A második a P2-essel (ennél is ott van az E484K mutáció például). Hozzáteszem, hogy már P3-ast is leírtak. A vírusevolúció nem tart szünetet.
  • Az indiai B.1.617-es variáns az Egyesült Királyságban látványos terjedést produkál. Lásd alább ábrán az FT cikkéből. 

sarscov2_variantsrising.jpg

  • Patológiai vizsgálat eredményei agyak boncolása alapján. Mikroglia-aktivitás neuronok ellenében, talán a gyulladási folyamatok, talán a hipoxia miatt a kiszenvedő neuronok invitálásával, súlyos betegeknél.
  • Esettanulmány Dr. Hansentől. Jó illusztrációja annak, hogy a post hoc, ergo propter hoc igen szerencsétlen logika lehet a vakcináció kontextusában.
  • A Lancetbe beküldött Sinopharm-marketinganyag nyomán Menczer Tamás a külügytől kiírta a Facebookra, hogy "a világ vezető orvosi szaklapja állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett". Ilyen persze nem történt a valóságban. Fentebb már írtam a szóban forgó kínai szerzeményről, ha érdekesek lehetnek a részletek. Mindenesetre érdekes belegondolni, hogy minden komolyan vehetően publikált adat nélkül sikerült februárban nekiugrani éppen a leginkább veszélyeztetettek, a 60 év felettiek átoltásának ezzel a vakcinával. Talán legközelebb nem kellene ilyen húzásokat megjátszani, és akkor nem kellene ilyen kínos magyarázkodásokba bocsátkozni. Apropó, szerencsétlen kommunikáció - ez a Sára Botond által jegyzett körlevél sem volt ott a szeren ilyen szempontból.
  • Indiában a halálesetek jelentése gyakorlatilag erőtlen kísérlet a valóság követésére. A B.1.617-es hullámban eddig 562 addicionális halálesetet számoltam innen. További inputok a Financial Timestól. Bhopal, Madhja Pradés: 777 (810-(810/24)). Bharucs, Gudzsárát: 518 (550-(550/17)). Laknó (Lucknow), Uttar Pradés: 267 (400-(400/3)). Vadodara, Gudzsárát: 305 (320-(320/21)). Dzsamnagar, Gudzsárát: kb. 100. Bans Ghát, Bihar: kb. 15. Az újabb adatokból összesen: 1982. G.a.h. ezzel: +1157125+32+56+n. Tesztelésért egyes helyekről akár 1500 kilométert kellhet utazni, úgyhogy a jelentett halálozás tízszerese is elképzelhető sajnos. Indiából a halálozástöbblet megítéléséhez sincsenek rendes adatok. 
  • Idehaza megerősítés a mániákus alapbetegség-könyvelészet rendetlenségével kapcsolatban ebből az esetből. Váratlanul kiírták egy, a járványban elhunyt kismamánál, aki sajnos nem az első volt egyébként, hogy alapbetegsége: várandósság.
  • A texasi Brazos Valley-ből bukkant fel újabb potenciális Variant of Concern, BV-1-es jelöléssel. A B117-es leszármazottja, de komoly antitestszökő tulajdonságokkal.
  • Áttekintés az indiai surge hátteréről. Csodálkoznak, hogy magas volt az előzetes szeropozitivitás. Hát, pedig nyilván pont ezért választódott ki egy E484K/Q+L452R variáns a tömeges terjedés közegében. 
  • Sokan aggódnak az indiai variáns miatt. Hát, van mit, de érdemes belátni, hogy ha a vakcinákon áttör, akkor a korábbi fertőzések adta relatív immunitáson még inkább. Ez az a változat, amelyik a vakcinákhoz egyelőre lassan jutó fejlődő országokon brutálisan végigmehet.
  • Indiai kórházi horror — a járvány előtti állapotok. Az is kiderül, hogy a "BIMARU államok" külön fogalom Indián belül (Bihar, Madhja Pradés, Radzsasztán és Uttar Pradés), de máshol sem sokkal jobb a helyzet.
  • Két vakcinaáttöréses (de enyhe lefolyású) eset elemzése az USA-ból, benne az elkövető variánsok mutációival.
  • Brazíliában nagy számban haltak meg újszülöttek és gyerekek a járványban, hivatalosan is — hát még nem-hivatalosan. Valószínű számok: 2060 gyermek 9 év alatt, köztük 1302 újszülött (forrás: Vital Strategies (NGO)) — a hivatalos 800 helyett. G.a.h.: +1158385+32+56+n.
  • Két érdekes vírusevolúciós tanulmány is linkelve itt. Az emberi proteómát kódoló gének változásaiból következtet az egyik egy ütős koronavírus-felbukkanásra (bizonytalanságokkal persze) 25 ezer évvel ez előtt.
  • Gulyás Gergely közölte a minap kutatási eredményeit arról, melyik a legjobb vakcina. Eredményei ("a Sinopharm jobb, mint a Pfizer") megdöbbentő mértékben egybeesnek a kormány orientális érdeklődési körével. Praktikus!
  • Kínos, de közben egy fokkal komolyabb adatok is befutottak azért Szerbiából. A HVG azt írja a beszámolójában: "A legalább egy oltáson átesettek közül az AstraZenecát kapottak 2,3 százaléka fertőződött meg, a kínait kapóknál ez 2,2 százalék, az oroszt kapoóknál 1,8, míg a Pfizernél 1,1 százalék volt." + "A beoltottak közül tüdőgyulladást diagnosztizáltak a kínaival oltottak 0,7 százalékánál, az orosszal és AstraZenecával oltottak 0,3 százalékánál, és a Pfizert kapók 0,1 százélékánál." Mivel sajnos itt sem peer-reviewed hard science-szel van dolgunk, azt azért látni kell, nem tudom megítélni, hogy a kínai vakcina után kevesebb megbetegedésből kialakuló több tudógyulladás statisztikailag szignifikáns-e. De ha igen, akkor a VAERD is eszembe jut erről, és ez elgondolkodtató. (Amúgy a népvakítás kerülése érdekében érdemes ilyenkor odatenni a be nem oltottaknál előforduló fertőzési rátát is, ugyebár.)
  • És közben egy metaanalízisből kitermelődött egy ilyen táblázat is. Sajnos kész tényként beírták a Sinopharm saját jelentésű adatait is, és azért ez így nem az igazi, de itt is összevethető, hogyan állnak a vakcinák a versenyben. Az AstraZeneca pl. elég rosszul, ha a P1-es vagy a B1351-es variánsokról van szó :( A Pfizer viszont relatíve jó védelmet ad ezek ellen is.
  • A sequelae problémája - növekedett mortalitáskockázat (kockázati grádiens mellett) és maradandó egészségkárosodások a fertőzésen átesetteknél. A hülyék kedvéért: azt hiszitek, a COVID "csak" krónikus betegeknek árt? Kis buták. A COVID krónikus betegeket gyárt, ipari szinten. Ami a mortalitáskockázatot illeti, 1,03-as hazard ratio jött ki még a nem-hospitalizált COVID-betegek kárára is a COVID-on át nem esettekkel szemben, daganatos megbetegedések és baleseti halálozás változók kontrollálása mellett is — igaz, tág, lefelé az 1 alatti tartományba nyúló konfidenciaintervallummal.
  • 30 éves nő vénás trombózisra hajlamosító IBD-vel (azon belül Crohn) tüdőembóliával kórházba kerül, a kórházban víruspozitív. Két hónap kezelés után hazakerül, de nem sokkal később meghal. Sajnos valós esetről beszélek, és emiatt olvasgattam kicsit a Crohn és a COVID interakciójáról. De egyelőre nem igazán konkluzív a kép.
  • Az Egyesült Államokban 75 millió ember teljes átoltása után volt (ezek közül) 5800+ fertőződés és 74 halállal végződött COVID-megbetegedés. Jelenleg terjed a társadalmi média hálózatain egy állítólagosan az EMMI-től származó és kormányzati belső tájékoztatásra szánt adatokat közlő táblázat, miszerint Magyarországon 1,6 millió oltottból két dózis után 47-en haltak meg, és ebből 44-en a Pfizer két dózisa után. Még ha az eltérő tárgyidőszaki járványintenzitást figyelembe veszem, akkor is: vagy rendkívül furcsa dolgot látunk (adatanomáliát? adatfeldolgozási bénázást? hamis zászlós információs műveletet?), vagy pedig valakinek teljesen elgurult a gyógyszere. Mindegyik lehetőség érdekes, várom a fejleményeket.
  • Kieg. az iméntihez: a kormányzati tájékoztatás közben egészen komolyan kihozta adatosítva, hogy a SOKAK ÁLTAL TARTÓZKODÁSSAL KEZELT VAKCINÁK jobbak, mint a SOKAK ÁLTAL PREFERÁLT VAKCINÁK. (Azt is írják: 5714-en fertőződtek és 273-an haltak meg nálunk a (bármilyen vakcinás) 2. dózis beadását követően.) Mindezt egy olyan, kőkeményen köztájékoztatós pósztban, ahol lenyomtak ehhez egy kis "oltásellenesbaloldalozást" is, és a pószt lényegi üzenete így tulajdonképpen annyi, hogy "nem az van, amit az ellenzék mond, hanem amit mi mondunk". Többen helyesen rákérdeztek ezek után, hogy ha a Pfizer tényleg rosszabb volna, és ezt ők így gondolják és tudják (és nem tegnap óta, hiszen adatok ezek szerint voltak már korábban is), akkor miért azzal oltották az idősebbek egy jó részét, az eü. dolgozókat, a tanárokat és a kismamákat. Mellesleg az említett csoportokból az is következik, pl. az idősebbekkel összefüggésben, hogy mivel ott vannak súlyosabb esetek többen, feltételezhetően vakcinaáttörések nyomán is, ez eleve ronthatja az idősebbeknek inkább adott vakcina mutatóit (mint confounding factor).

Folyt. köv. Április 26-tól új bejegyzést nyitok, addig még itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr4016491346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:33:47

Egyetemi vagy bármilyen tantermek elemzése fertőzés szempontjából : www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.31.21254731v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:33:51

A fenti harvardosok kockázat kalkulátora. Az eredményt (az ez előtti appokét is) korrigálni kell az új variánsok fertőzőképesség-növekedésével.
github.com/mythriambatipudi/RiskAnalysis , és valahol van egy AWS-en közzétett változata is.

Egyéb ott említett appok:

Khan K, Bush JW, Bazant MZ. 2020. COVID-19 Indoor Safety Guideline.
indoor-covid-safety.herokuapp.com/

Mathematica. 2021. 19 and Me: COVID-19 Risk Calculator. New Jersey: Mathematica;
19andme.covid19.mathematica.org/

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:33:55

A lettek észrevettek valamit a triptofán metabolizmussal kapcsolatban. Hogy ez fontos vagy nem, nem tudom. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.31.21254699v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:33:58

A sarbecovírusokhoz képest a legközelebbi sem közvetlen őse, de a denevér és a tobzoska lehetett a távolabbi ükapja. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.04.06.438675v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:01

A hutuk és a tuszik szekvenálnak, és mindenkit tesztelnek - a reptéren. Az A.23.1 variánsra kérjük rápislogni a nagyérdeműt. CFR 1,4%. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.02.21254839v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:07

Well, I'm a man. M/F differences in VAERS for influenza vaccines too. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.01.21254798v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:09

New york-i adatok márciustól augusztusig. Most jutottak el odáig, hogy kielemezzék (etnikai és társadalmi csoportokra bontva is) www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.06.21254728v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:11

Independently repeated: BNT162b2 induced IgG(S1) measured in breastmilk 0.71 correlation with serum, n = 18 . www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.05.21254819v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:14

COVISHIELD a kötelezőn túli biztonságossági vizsgálat: n=804 indiai eü dolgozó, enyhe reakciók 40%, 3-as súlyosságú reakció 0.3%, súlyos reakció 0,1% (1 fő). Ez biztonságosabb (?), mint az AZ idézett adatai az európai alanyokkal. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.03.21254823v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:16

Apoptosis-associated cytokine receptor FAS. Ennek van az exon 6-os génen (?) olyan variációja, ami halálossá teheti a betegséget. Plusz felsorol még 4 fehérjét, ami gyanús neki.
www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.01.21254789v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:18

A nyállal működő PCR tesztek korábban felismerik a fertőzöttséget (akár 1.5-4.5 nappal előbb, mint az orrtörlettel dolgozók)
www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.02.21254771v1

_Epikurosz_ 2021.04.08. 07:34:20

A Mount Sinai Hospital patológusai elemeznek egy hónapokig a lélegeztetőn volt beteget, és másvalakit, aki relatíve gyorsan halt meg COVIDban. Csupa új dolgot mondanak (nekem). www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.04.21253205v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.08. 08:08:00

@_Epikurosz_: az egyetemi modell sokban függ a campusok egyéni jellemzőitől. Ismerek pl. olyan egyetemet, ahol olyan mosdóhelyiségeket álmodott a Tervező, ahol egy csövön kell végigmennie az embernek a mosdók előtt a fali csészékig. Közben a következők történnek: 1) az ajtó nyitásával fizikai agressziót követünk el az ajtó melletti mosdónál állóval szemben; (2) a következő lépésnél az arcunkba fújja egy szárítóberendezés az ott álló csöpögő keze felől a levegőt; (3) át kell préselődnünk az említettek mellett, aminek során a testek 0 cm-re, az arcok esetleg 10-15 cm-re vannak egymástól.

Tegyük ehhez hozzá az élményemet egy kiváló science fiction-novelláról (évtizedekkel ez előtti). Kutatók épültromokat vizsgálnak át egy másik bolygón. Nagy épület. Az egyik felveti, hogy ez biztosan egyetem volt. Mire a másik: ugyan, dehogy, ahhoz nem elég négy lépcsőház. Hiszen mindenki tudja, hogy egy egyetemen a szünetekben sok helyről sok helyre próbálnak eljutni, sokan. Hát, az említett egyetemen a Tervező ezzel nem volt tisztában, úgyhogy ott szünetben a vonulás a tömeggel önmagában felér egy úttal a 7-es buszon a reggeli csúcsforgalomban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.08. 08:24:59

@_Epikurosz_: a ruandai tanulmány nagyon komoly, megerősíti látszik, hogy amit nemrég Angolában fogtak Tanzániából jövet, sajnos nem evolúciós zsákutca.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.08. 08:47:39

@_Epikurosz_: a Mount Sinai-tanulmányban többek között a receptorokra utaló rész is meglepő. Bár ha belegondolok, hogy a spike trimerje önmagában is az evolúció egyik gyöngyszeme - végül is normális, hogy sok mindenhez tud dokkolni.

_Epikurosz_ 2021.04.08. 15:47:08

@Marton Péter: jajj, tervezőm! Akkor nyilván nem szabad kinyitni. Azt néztem, hogy a kisebb termeket nem is ajánlották a Harvardon. Előadást meg pont jól lehet számítógépen is nézni, a szeminárium meg a gyakorlat a necces.

Girardelli 2021.04.12. 15:47:10

A kínai CDC főnök AP által hozott érdekes bejelentését követően, megkockáztatom, hogy marad a "Magyarország jobban teljesít" duma, hacsak nem lesz automatikusan a kanai fazon is oltásellenesnek bélyegezve.

Vital Process 2021.04.12. 17:12:22

A sinovac eredményekről:

"Nézhetem úgy is, hogy már egy dózis is hatásos volt a P1-es variáns ellen 14 nap után, de nézhetem úgy is, hogy azért volt ott bőven szimptomatikus és aszimptomatikus fertőzött oltás után is."

Ne felejtsük el, hogy ezt pedig:

"Estimated vaccine effectiveness of at least one dose against any SARS-CoV-2 infection was 35.1% (95% CI, −6.6 - 60.5) in the same time period."

lehet úgy is nézni, hogy nem sikerült elvetni azt a nullhipotézist, miszerint a vakcina a fertőzéssel szemben az ég világon semmilyen védelmet nem nyújt a placebóhoz képest.

Ha csak a tünetes eseteket nézzük, akkor ez elvethető, de az alacsony vizsgált esetszám miatti rendkívül széles konfidencia-intervallum "(adjusted vaccine effectiveness, 49.6%; 95% CI, 11.3 - 71.4)" itt is arra int, hogy kezeljük fenntartásokkal az eredményeket, mert a valóság sokkal rosszabb, és persze jobb is lehet, mint az átlag.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.12. 17:27:45

@Girardelli: Igen, a kínai jelzést szóba hozók semlegesítésére is használni fogják az "oltásellenes" mémet, nem nagyon kétlem. Már ha a "biztonságos, hiszen mi engedélyeztük" üzenet nem lenne elegendő.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.12. 17:28:15

@Vital Process: jogos, elnézést az esetlen kifejtésért fentebb. Beszúrtam egy kiegészítést.

_Epikurosz_ 2021.04.15. 12:57:03

Vannak bevállalós ismerőseid, akik 10 napig voltak betegek az influenzaoltástól, de most beoltatnák magukat? +1 adatpont...

_Epikurosz_ 2021.04.16. 07:40:52

A másik NEJM cikk, amit a Science idéz, azt mondja, hogy Fcgamma immunglobulin és prednisolon segít a trombózisos vakcinabaleseteken. A tünetek kb az 5.-14. naptól kezdődnek a vakcina beadása után, úgyhogy jól megkülönböztethetőek a normál reakcióktól, amik az 1. nap után már nem erősödhetnek. www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104882

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.16. 08:03:59

@_Epikurosz_: azt nézem, hogy ha a NEJM-cikkben bemutatott öt eset eü. dolgozó volt mind, akkor azért lehetett még egypár eset odakinn, amelyik el sem jutott a kivizsgálásig.

_Epikurosz_ 2021.04.16. 11:45:53

@Marton Péter: Lehet, hogy korai esetek, amikor még csak eü dolgozó kapott oltást.

_Epikurosz_ 2021.04.17. 10:52:16

@_Epikurosz_: olyan tradicionális, hogy az orvosokon próbálják ki először, hogy már meg se lepődünk.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.17. 10:58:06

@_Epikurosz_: igen, ez belejátszhat, tény. Közben beleszaladtam ebbe itt (fentebb is linkeltem):
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006497120417847?via%3Dihub&fbclid=IwAR2VkB2ih67LA9jOoVXeHsWz1YaA_YjypT3FzE3obQ1EkX_7WM6sCN_gexk
Mondjuk ez alapján vannak kérdéseim a téma szakértőihez-kutatóihoz, hogy akkor mindenképpen jó-e Ad-vektort használni.

_Epikurosz_ 2021.04.24. 17:49:52

A hülye, aki 10 napig szenvedett az influenzaoltással, sokkal jobban viselte az AstraZenecát. Következő nap 37,8°C, fáradtság, enyhe izomfájdalom, étvágytalanság (enyhe gyomorforgás), közepes fejfájás. Utóbbira Aszpirin, hogy aludni tudjon. Következő 2 napra már csak a gyomorforgás maradt, de kímélő kajával ki lehet cselezni.

_Epikurosz_ 2021.04.24. 17:49:54

@Marton Péter: Coxsackie vírus (aminek a receptorát aktiválja az adenovírus) az a kéz-láb-szájfájás gyerekeknél. De azt először meg kellett tanulnia a szervezetnek. Nem egy közismert vagy gyakori, amennyire én tudom.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.24. 18:54:14

@_Epikurosz_: nekem most esett le, hogy kiről van szó a 10 napig kiütő influenzaoltás (és most az AZ) kapcsán... elnézést. Hát, örülök, hogy megoldódott akkor. Nekem felment 38,5-ig a láz, de volt ismerősöm 39 felett is. Nálam emésztőrendszeri panasz nem volt, és egy brutális hagymás-szalámis szendviccsel jöttem ki a hidegrázásból. De más ismerősöm például órákon át hányt, úgyhogy volt itt minden.

_Epikurosz_ 2021.04.26. 09:00:09

Szerintem annál a táblázatnál az is statisztikai nonszensz, hogy az idáig meghaltakat veti össze, nem az oltás után 4. hétig meghaltakat, és Pfizerrel sokkal hosszabb ideje oltunk, tehát mindenkinek több ideje volt akármiben meghalni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.26. 09:02:48

@_Epikurosz_: igen, az oltástól eltelt idő figyelmen kívül hagyása is gáz. Tulajdonképpen fogalmazzuk meg a lényeget így: Remélem, hogy a statisztikai fogalmatlanságuk magyarázza a táblázatban kijött eredményt, és nem pl. tendenciózus adatferdítés. Az úgy még mindig élhetőbb világ.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.26. 09:03:46

@rdos: köszönöm, erre akarok majd több figyelmet fordítani az új bejegyzésfolyamban!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.04.27. 08:10:41

@Marton Péter: Én köszönöm hogy csinálod a posztjaidat a vírusról. :-)

Más
Most címlapos a portfólión.

www.portfolio.hu/prof/20210426/ki-szabaditotta-a-vilagra-a-koronavirust-ezt-sikerult-eddig-kideriteni-478792

Ígérnek egy cikket a vuhani víruslabor mint forrás esélyeiről is ha jól értettem.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.04.27. 22:14:09

@rdos: remélem, kevesebb naivitással írnak majd arról a témáról. Azért úgy hozzányúlni a témához, hogy nem nézték meg, kicsoda Peter Daszak... De meglátjuk, mire jutnak.
süti beállítások módosítása