HTML

Utolsó kommentek

Amiről itt szó van.

A téma: külpolitikai praktikák, praktikus külpolitikák. És ezek létrejöttének minden politikatudományi, gazdasági, társadalmi és emberi vonatkozása. Egyszóval a külpolitika-elemzés. A bejegyzések szerzői tartalmára vonatkozóan minden jog fenntartva. ---- A blog elsődleges kezelője, de nem az egyetlen szerzője, dr. Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Háttér

Koronavírus Remix: az új variánsok, a "leaky vaccine" probléma, a rövidlátó politikusok és a vírusevolúció

2021.07.04. 10:28 :: Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

A következő időszak kritikus kérdése, hogy a "nem-sterilizáló" (vagyis a vírusreplikáció és a transzmisszió képességét meghagyó) "leaky" vakcinákkal átoltott emberek (plusz az átoltatlanok) közötti újabb, várható járványhullám kialakulását kész tényként elfogadó, azt ledobott maszkokkal váró, rövidlátó vezetők döntései nyomán kialakulnak-e erősebben immun- és vakcinaszökő vírusvariánsok.

Az egyenlet, ami ehhez vezethet, egyszerű: delta, lambda stb. + ezeket csak részben semlegesítő (nem jelentéktelen számban a vakcináció után is fertőződő és fertőző) emberek + járványügyi lazulás a járványhullám hospitalizáció és halálozások tekintetében "enyhébbnek" várt hatása miatt = véletlenszerűen kialakuló evolúciós előnnyel rendelkező új variánsok megjelenése és elterjedése (nullánál nagyobb valószínűségi együtthatóval). Amíg nem látjuk, ez persze csak egy lehetőség, de...

Sajnos a vezetőikkel együtt ebből tömegek vonják le (homályosan) azt a következtetést, hogy akkor hát nézzük meg, hogy ez történik-e majd, addig pedig éljünk, mintha nem lett volna tegnap — és ez már önmagában is rosszra vezet.

2021.07.05-2021.07.11.

 • A UCL kutatói és mások előálltak egy javaslatcsomaggal a jövő pandémiáinak megállításához. Nem rossz, nem rossz, de nézem, és sehol nem látom a politikusokon alkalmazandó tömeges agyátültetést. Plusz ők sem értik, hogy attól, hogy vannak kütyük és internet, attól még kontaktkutatni frankón az old school módszerrel is szabad. Sőt, tekintve az adatvédelmi hülyéskedéseket, szabadabb.
 • Preprint a perui eredetű lambda variánsról. Peru, Chile és Argentína miatt az andoki variánsnak is nevezik. Az ORF1-ben is van egy olyan törlődése, amely egyezik az alfa, béta és gamma variánsokéval. A spike mutációiról írtam már. Ez a variáns először tavaly decemberben bukkant fel. Azóta van már tartós terjedés többek között az Egyesült Államokban, Izraelben, Kolumbiában, Ecuadorban, Chilében, Argentínában, Mexikóban, Németországban is (ezek közül dominancia van Peruban, és expanzió Chilében és Argentínában).
 • Mellékesen kikövetkeztethető a fentiekből: a variánsok, amelyekről az idei téli szezon közepén beszélünk majd, már úton vannak, csak még nem tudjuk, melyek jönnek ki addigra győztesen a nagy versenyből.
 • Ebből a hongkongi cikkből az derül ki, hogy akár tünetmentes gyerekek bélrendszerében, akár 36 napon át is lehet aktív vírus (forrás: CUHK). Ha ezek a gyerekek fertőzhetnek is végig ez alatt, az a járvány szempontjából alapvető jelentőségű.
 • A járvány indirekt halálozása elkerülhetetlenül a szenvedélybetegeket is érinti.
 • A 3. dózisok kérdése egyre aktuálisabb lesz, és ez az izraeli policy-diskurzusban is tükröződik; egyelőre szelektíven, immunállapot függvényében vetik fel.
 • Kis kitérő: hogy pandémiás szempontból miért érdemes figyelni a madarakra? Mert kb. ötvenmilliárd él belőlük vadon adott pillanatban, a házilag tartott madarak hasonló egyedszáma mellett (csirkék, pulykák, libák stb., akiket ráadásul elképesztő ütemben fogyasztunk). Friss tanulmány alapján írom.
 • A tévében az egyik csatornán Rusvai Miklós magyarázta az imént, hogy kell a 3. dózis, egy másik csatornán pedig Margaret Harris (WHO) magyarázta ezzel egy időben, hogy luxus a 3. dózisról beszélni, amikor globálisan sokfelé még az 1. dózisra lenne szükség először is. Mindkettejüknek igaza van.
 • Átoltottan fertőződöttek beszámolója.
 • A vírus vs. vakcinák meccs aktuális állása az Egyesült Államokban: 154 millió átoltott, ezek közül 3187 hospitalizáció, 656 haláleset július 3-ig.
 • Hogy a delta majd nem tölt meg kórházakat az átoltottabb országokban? Hold my spike, says coronavirus. Boris Johnsonék erre mondtak egyébként határozott igent a minap a megmaradt jelentősebb közegészségügyi korlátozások felszámolásával július 19-től. 
 • Még egy apró észrevétel politikusféléknek: amíg az emberek maszkot viselnek, más vakcinahatásosság mérhető, mint azután, ha már levették a maszkot
 • Sajid Javid belügyminiszter a briteknél képes volt közben újra elmondani, hogy "ugyanúgy együtt kell tudnunk élni a koronavírussal, mint az influenzával", ami 18 hónap világjárvány, azon belül milliók halála és megnyomorodása után a debilitásán kívül a következőt mondja még el nekünk: "innentől teszünk rá, hogy ki hal meg". Új-Zéland válasza.
 • Helyszíni nézők nélkül zajlik majd az olimpia.
 • Missouri: a hospitalizációk megugrása miatt szövetségi surge team megy oda segíteni, és lélegeztetőgépeket kénytelenek kölcsönkérni.
 • A Telex szerkesztői is szeretnek vakációra menni a gondolkodásból. "Új-Zélanon most fizetik meg a lezárások árát", ezzel az idióta címmel közöltek cikket. A tárgy: RSV-fertőzéshullám Új-Zélandon. Az RSV leginkább gyerekekre veszélyes legúti fertőzés, és a hullámba belejátszhatott, hogy a terjedést a COVID kapcsán kollaterális jelleggel feltartóztatták. Csakhogy: (1) Mint azt még a Telex cikke is írja, nem arról van szó, hogy x idő elteltével több eset lett, hanem hogy az esetek szűkebb időkeretbe koncentrálódtak; (2) nem tudom, miféle ár megfizetése később megbetegedni (leginkább ugyanis nettó időnyerés); (3) olyan helyeken, mint Új-Zéland, nem nagyon szoktak meghalni a gyerekek az RSV miatt, az ilyesmi inkább a gyenge eü. rendszerekben fordul elő.
 • A Great Barrington Declaration hátterében álló maffia továbbra is azon dolgozik, hogy sok ember haljon meg. 
 • Itt a delta immár gyengén látók számára is látható hulláma Európában (is), a jövő hétfőn innen folytatjuk.

sarscov2_deltawave.jpg

2021.07-12-2021.07.18.

 • Mióta miniszterelnöki szájból elhangzott, hogy "legyőztük a járványt" (június 5-én), 168-an haltak meg (ennek írásakor, azaz július 13-ig). Emlékeztetőül: 2020. szeptember 4-én hangzott el, hogy "a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni"; azóta 29389 fő halt meg. Idén január elején, 10 ezer halálesetnél hangzott el, hogy az akkori járványhullámot "kivédtük". Ezzel én nem akarom úgy beállítani, mintha a járványban egy vezető ügyességén múlnának legfőképpen a dolgok, de pont ezért ajánlom tanulságként, hogy nem kell a fentiekhez hasonló ökörségeket mondani.
 • Irak, újabb COVID-osztályi tűz, 92 halott, politikai instabilitás. G.a.h.: +2170838+38+857+n.
 • Kuba, járvány, instabilitás.
 • Hollandia, fesztivál, szuperterjesztés.
 • Mississippi felszálló ágban. Mississippii gyerekek az intenzíven.
 • A nagy magyar táblázatháború. Önkormányzati kezdeményezésű vizsgálat - a Sinopharm eredményei nem igazán megnyugtatók (önkéntes jelentkezők 76,1%-ánál jelentős antitest-titer). Egy napra rá a SOTE részéről eredmények, ahol a Szputnyiknál 100% van beírva; a Sinopharm azért itt is a legutolsó, de jobb eredménnyel (84%).
 • Igen hasznos linkek alább Epikurosztól (07.13.), így, egyben utalnék rájuk, és aztán szemezgetek majd.
 • Gulyás Gergely Professzor Űr szerint az egyetem komolyabb hely az MTA-nál, és holmi immunológusok ne nyilatkozgassanak felelőtlenül immunitás kérdésében. Az egyetemnél csak a kormányzati katedra a komojabb hej. Igen, így, "j"-vel. Hüjén.
 • Közben Gulyás azt is jelezte, hogy a magyar kormány most már megfontolja a kötelező oltást az eü. személyzet számára. Azért jut az eszükbe ez, mert máshol már ez történik (Franciaország, Görögország), és a magyar kormány jellemzően követő, nem pedig trendszetter, egyes tévhiedelmekkel ellentétben.
 • Tedrosz közben megint üzent Kínának. Idézzük: "I was a lab technician myself, I'm an immunologist, and I have worked in the lab, and lab accidents happen," Tedros said. "It's common."
 • Virális törpetehén nehezíti a járvány elleni védekezést Bangladesben.
 • Bonyolultan elmondva a szerintem elég nyilvánvaló lényeg (amiről ennek a pósztnak a bevezetője is szól fentebb). Nem a genotípusokra, hanem a várhatóan felbukkanó fenotípusra érdemes koncentrálni stratégiailag. Tudni kell a végbemenő báziscseréket a szekvenálásból, persze, de közben adott körülmények között evolúciós alapon projektálható, mire lesz szüksége a vírusnak, és az is fontos információ. A briteknél és másutt például a lazulás közepette a transzmisszivitás irányában kevésbé kell most változnia a vírusnak, közben inkubálódhat viszont a vakcináltakban egy immunszökőbb variánsa. A vírus szempontjából most az immunszökés a lényeg, és ezt nem feltétlenül egy új variáns előfordulási dominanciájának növekedése kapcsán lehet majd kiszúrni — a vakcináltaknál súlyos betegséget okozó vírusok szekvenálására is kell majd koncentrálni.

2021.07.19-2021.07.25.

 • 92 ezer halott az Egyesült Államokban túladagolások következtében a tavalyi év során, ez 21 ezerrel több a tavalyinál. A 2010 óta keményen felfelé tartó trend miatt elmondható, hogy bár a pandémia belejátszhatott a 2020-as növekedésbe, de nem kizárólag ez a magyarázat. Azoknak, akik a problémát kevésbé ismerik: ezek között az emberek között sokan pl. krónikus fájdalom miatt csúsztak idáig a lejtőn.
 • Delta — ezt már a politikusok is értik. Lambda — ezt majd csak fogják. Informálódáshoz: chilei adatok Coronavac-vakcinás hatásosságról egy dózis és két dózis után, (56,5% az utóbbi esetben...) 
 • A Magyar Narancs május 20-i számában egy jó riport Fülöp Zsófiától a magyarországi roma népesség oltókampányhoz való viszonyulásáról, és amellett az ő COVID-tapasztalatukról. A szegénység meghatározóbb változónak tűnik nekem az etnikumnál: l. pl. tünetek titkolása a munkahely megtartásáért; félelem az oltások által okozott egészségártalomtól, ami rögtön érthetőbb, ha valaki 1-2 napra sem mer kiesni a mókuskerékből; közben a magyar eü. intézményrendszer is csodákat tesz, és a pulzoximéter alapján válságos állapotban lévőknek üzeni, hogy ne menjenek be, "úgyis hazaküldik őket, aztán három nap múlva megint rosszul lesznek, és újra bekerülnek, csak a papírmunka lesz velük". Hát igen, az ún. "másodlagos prevenciót" nagy ívben letojta ebben a pandémiában a világ országainak jelentős része, de a mi 30 ezer halottunkhoz kellett, hogy ezen a téren kiemelkedőt alkossunk a világszinten lesújtó teljesítményszint mellett is. És naná, hogy ez a hatás a tetejében egyenlőtlenül sújtott különböző társadalmi rétegeket.
 • A lambda Houstonban, a már tömegesen terjedő delta árnyékában is fel tudott bukkanni a radaron.
 • A 2020. január és 2021. június közötti időszakra eső kimutatható halálozástöbblet, a más helyekről ismert életszerű IFR/CFR sáv, felméréses vizsgálatok és egyebek alapján, metodológiailag trianguláltan Indiánál a hivatalos járványhalálozás ötszörösét kell venni konzervatívan is. Amit eddig számítottam g.a.h.-hoz Indiából: 399475x2+95639+234071+5404. Ezeket kell levonni a 418511x4-ből (=1674044), ami június 20. végéig a bruttó járványhalálozás. Plusz tétel így: 539980. G.a.h.: +2710818+38+857+n.
 • Teljesen átoltott ápoló utóbb fertőződött, és ráadásul long COVID-os lett. Ritka eset, de van ilyen.
 • Bidenék gondolkodnak, kellene-e maszkviselést előírni. Mert mekkora ünnep volt már a maszkviselést abbahagyni. Tekintve, hogy ez nem egy közegészségügyi szempontból releváns érv, már volna mit szégyellniük ezzel kapcsolatban.
 • Tedros Adhanom Ghebreyesus: "I am often asked when the pandemic will end. My answer is equally simple: the pandemic will end when the world chooses to end it. We have the tools to prevent transmission, and save lives." + "Our focus as a world united must be on doing everything we can to triumph over the pandemic, with determination, dedication and discipline. We are not in a race against each other; we are in a race against the virus." + ""The global failure to share vaccines, tests, and treatments - including oxygen - is fuelling a two-track pandemic: the haves are opening up, while the have-nots are locking down." + "I have called for a massive global push to vaccinate at least 10% of the population of every country by September, at least 40% by the end of the year, and 70% by mid-next year." Péter Marton approves this message.
 • Eközben: a Lancetben 120 tudós-kutató figyelmeztet a vakcinaszökő turbóvariánsok kialakulásának lehetőségére, és hogy amit a britek csinálnak, az így lényegében fenyegetés a világra nézve. Az eredeti szerzőkön túl is sokan támogatták már ezt a tudományos közösségből. Jut eszembe, a levél július 7-i keltezésű, én pedig ezt a pósztot ugyanezzel az üzenettel július 4-én tettem közzé, szóval ebbe én is beleszámítok.
 • Intubálás előtt a vakcináért könyörgő alabamai fertőzöttek, köztük fiatalok. Tennessee-ben egy rádiós műsorvezető, aki konkrétan azért nem oltakozott, mert úgy kalkulált, hogy neki nem lehet baja, intenzívre került, és a családja ezért most már mindenkit oltakozni invitál. De olyan ember is van (Louisiana), aki a kórházi ágyon is ragaszkodik a korábbi vélelmeihez. 
 • A DW összerakott egy korrekt anyagot a gain-of-function kutatásokról.
 • Robert West, a brit SAGE tanácsadója szerint a brit politikát ismét a tömeges átfertőzésben hívő elmebetegek irányítják (nem pont ezekkel a szavakkal).
 • A jelenleg súlyosan járvány dúlta Indonéziában is a hivatalos számokat meghaladó a halálozás. Például mert nagyon keveset tudnak tesztelni, vannak el nem ért területek, és mert a COVID-protokoll szerinti halottégetés ára az egekbe szökött — ami mindenféle ügyeskedés sajnálatos ösztönzője értelemszerűen.

2021.07.26-2021.08.01.

 • A delta variáns globális terjedését az elmúlt napokban is lazán ezer feletti halottat jegyző Brazília is a korlátozó intézkedések enyhítésével várja.
 • Sok ilyen történet lesz még.
 • Az indonéz fertőzötteknek még úgy is 12%-a gyermek, ha a járvány kezdetétől (a delta előttről) nézzük. És több százan haltak meg a jelenlegi hullámban már eddig is. Közben a hatóságok azért ott is lazítanak már. Katasztrófa. Mi több, látva, hogy állítólag hetente százas nagyságrendben halnak meg 5 év alatti gyermek, megkockáztatom, hogy akár újabb variáns is lehet ennek a hátterében — ha például megváltozott a virulencia a gyermekek esetében.
 • Az itt idézett mutató szerint Izraelben 41%-ra csökkent a Pfizer mért hatásossága a delta variáns terjedése nyomán.
 • Nem jó a helyzet Thaiföldön és Dél-Koreában is sokasodnak az esetek. Tajvan viszont határozottan megtörte az fertőzések láncát mostanra.
 • Tunéziában komoly politikai válság a jelentős járványhullámuk által fűtött feszültségek közepette. Az elnök kirúgta a Nahda adta miniszterelnököt, Rachid Ghannouchit nem akarták beengedni a parlamentbe, kővel dobálták egymást a szurkolótáborok stb.
 • Az EB után nőtt a férfiak relatív fertőzési kockázata Angliában... üzenjük az UEFA-nak. Még Piers Morgan is ott szedte össze a vírust. Aki természetesen van akkora idióta, hogy a saját személyes tapasztalata alapján ("magas lázzal, de túléltem oltott személyként", n=1) rögtön úgy gondolja, hogy mindenkinek oké lesz ez.
 • Sajnos egyesek (vagy inkább a mínusz egyesek) nem értik, hogy ha csak annyi történik, hogy fertőzöttek betöltik a kórházakat, és egyébként nem halnak meg, már attól is lesznek áldozatok a vizsgálatra, műtétre, kezelésre más okokból szorulók között.
 • Indonéziában az orvosok között is jelentős a halálozás most már. 545 áldozatot tartanak számon a járvány legeleje (tavaly) óta, és július első felében ebből 108-an haltak meg.
 • Mi történik az orrjáratban? A SARS-CoV-2 partraszállását követően az orrnyálkahártya érett ciliális sejtjeinek száma csökken (ez másodlagos fertőzésekkel szemben sem segít, gondolom), miközben a nyákot termelő kehelysejtek száma nő. Súlyos betegeknél gyenge interferonválasz, magas vírusszám mellett az orrjárat epitheliális sejtjeiben. (Link az eredeti tanulmányhoz.)
 • Az megvan, hogy a Salk Institute utólag jelzés nélkül és lényegileg szerkesztette a sajtóközleményt a spike-protein sejtekre káros voltáról szóló tanulmánnyal kapcsolatban? Én sem gondolom (korábban ezen a blogon már kifejtett megfontolások alapján) jelen állás szerint, hogy a vakcinák szempontjából problémát jelentő felfedezésről van szó, de az ilyesmi nem segíti az ezzel kapcsolatos tudományos kommunikáció hitelét.
 • A pandémia legkülönlegesebb (indirekt) áldozatai XXVIII.
 • Ez a preprint elég jó érveket szállít a vakcináció mellett, bár még a delta előttről való (sőt, nagyrészt a brit variáns előttről), és ez nagyon fontos. Látható itt az előzetes fertőzés adta, a vakcinációéhoz hasonló mértékű védelem is. Sajnos az új variánsokkal a helyzet változóban van, elkerülhetetlenül, és kritikus kérdés, hogy mennyire. Ábrát mellékelek, a fenti lényegi megkötéssel:

sarscov2_vaccination_and_previousinfection_comparableadvantage.jpg

 • Itt jön be a katari repülőtéri tanulmány, ahol már nyílik valamelyest az olló a vakcináció adta védelem javára (0,82 vs. 1%-os vírusteszt-pozitivitási ráta), de még mindig jelentős az előny az unvaccinated/not previously infected csoporthoz képest. Ez a tanulmány a brit variáns időszakában készült (2021.feb.-ápr.).
 • Közben több tanulmány is azt hozta ki, hogy relatíve kevés az újrafertőződés.
 • Ebből viszont az is kijön, hogy ha továbbra is tömegével regisztrálódnak új esetek a világban, akkor vagy az van, hogy a járvány első szakaszában messze túlbecsülték az aszimptomatikus fertőzések lehetőségét (és ezzel túlbecsülték az elképzelhető bruttó fertőzésszámot), vagy nem észleljük helyesen a múltbéli fertőzések nyomát (szerológiai tesztek problémái, antitest-hanyatlás stb.). Én a két tényező keverékére tippelek.
 • Innét az látszik, hogy a delta variáns ellen az előzetes fertőzés + legalább egy dózis hasonló antitest-neutralizációs védelmet adott, mint másoknak két dózis.
 • Adatok innen: február 1. és július 19. között 460 igazoltan a delta miatt 28 napon belül elhunyt személy közül 284 kapott legalább egy dózist, ebből 224 fő két dózist (63,4%). 415 fő volt 50 év feletti, 45 fő 50 év alatti.
 • Bret Weinstein rázós társaságban, rázós témán rágódnak, sok tekintetben megkérdőjelezhető módon. De az mindenképpen izgalmas kérdés, hogy az mRNS- és az Ad-vektoros vakcinák alapján a sejtek által legyártott spike-protein-klónok transzmembrán horgonyzása működik-e, ahogy tervezték, illetve hogy milyen a transzgén termelés tényleges eloszlása a szervezetben (marad minden a deltoid izomban, vagy — amit azért valószínűbbnek gondolok — végbemegy az valamilyen, talán csak elenyésző mértékben másutt is). A linkelt műsorban szereplő Steven Kirsch ott emlegetett házi dolgozatának szakszerű szétszedése viszont itt olvasható, és ajánlom mindenkinek.
 • Olaszországban 35776 emberből, aki február 1. és július 21. között hunyt el COVID-ban, 423-an voltak teljesen átoltottak.
 • Tádzsikisztánban Emomali Rahmon elnök-despota rokonai megtámadtak és -vertek többeket (köztük az eü. minisztert) az elnök húgának halála miatt (COVID-ban halt meg). Elnöki utasításra nagyrészt járványtagadó országról beszélünk, az a külön szép ebben a történetben.
 • Még a KSH is a születéskor várható élettartam számottevő csökkenését kalkulálta ki az adatokból Magyarországon, a tavalyi év nyomán.
 • Majd' ötmillió kórházi kezelt adataiból dolgozva: mely alapkondíciók a legjelentősebb kockázatfokozók halálozás szempontjából (US CDC-s csapat tanulmánya.) Túlsúly (RR: 1,3), szorongással összefüggő rendellenességek (RR: 1,28), diabétesz komplikációkkal (RR: 1,26) a dobogósak. 1,1-es relatív kockázat felett van még ezeken kívül: krónikus vesebetegség, COPD, neurokognitív rendellenességek, aplasztikus vérszegénység, szív- és érrendszeri betegség. Érdekes adatok ezek. Az egyes kondíciókhoz önmagukban társuló relatív kockázat nem brutálisan nagy, vagyis nyilvánvalóan nem kizárólag ezen kondíciók tették lehetővé az érintettek elhalálozását. Közben pedig kedvező (!) a relatív kockázat komplikációk nélküli diabétesz és a lipid-anyagcsere zavarai esetén (mindkettőnél: RR: 0,94), jelentős magas vérnyomás (RR: 0,92) vagy éppen asztma esetén (RR: 0,91). (Diabétesznél a komplikációk: szív- és érrendszeri, vese- vagy idegkárosodás például.) Az itt is kijön, hogy az említett kondíciók halmozódása mindenképpen és nagyon világosan hátrányos. A nemzethyalabetegsegek.gov.hu figyelmébe különösen ajánlott tanulmány.
 • A COVID-on átesettekre közben a long COVID változatos formái várhatnak, melyekről a BMJ review-cikke ad áttekintést. Kritikus kérdés, hogy az újabb variánsok eltérő prevalenciával váltják-e ki a long COVID-ot? És probléma, hogy a long COVID-ról nem jelentenek univerzálisan és sztenderdizáltan az országok.
 • Még a BMJ-cikkről. A krónikus fáradtságnál érdekes neurológiai mechanizmusok lehetőségét veti fel (hipometabolizmus a frontális lebenyben, a gerincvelő-folyadék akadályozottsága posztgyulladásos szaglóideg miatt a rostacsontnál).  Közben itt is szerepel (itt is feltételes módban), hogy az ízlelés zavarának pl. köze lehet a sziálsav receptorokhoz is, amikhez a spike "kötődni tudhat". Ezt azért fontos lenne tisztázni egyszer.
 • Nagyon érdekes beszélgetés Bruce Pattersonnel többek között arról, hogy hátramaradt virális törmelékhez kapcsolódhat a long COVID. Az elmélet szerint antigén-prezentáló monociták játszhatnak ebben szerepet, melyek a keringéssel sokfelé válthatnak ki gyulladást az erek mentén (az erek falában is ugye), és ez megmagyarázná a kiterjedt és ugyanakkor változatos tüneteket. Itt egy kapcsolódó paper, és, tekintve a spike protein ismert citotoxicitását, egyáltalán nem vicc, hogy a spike-ot ki lehet mutatni elvben gyógyultak májában, belében stb. Érdekesség a beszélgetésből: a Lyme-kór sequelae-jével is lehetnek hasonlóságok ebben a tekintetben.
 • És megvan közben Patterson friss paperje is: long COVID-osoknál perifériásan keringő CD16+ monociták a spike S1 szakaszával (nem a teljes spike ezek szerint), és egyiküknél (1/26) virális RNS-el 15 hónappal az akut szakasz után. Honnét vesznek fel ilyesmit? Fagocitózis során az érfalak (vaszkuláris endothelium) felől? És miért maradnak egyáltalán a keringésben? Magasabb IFN-γ és annak következményeként magasabb TNF-α szintek magyaráznák ezt? Mindkét marker jelenléte megerősítve ezeknél a betegeknél. A szóban forgó "nonklasszikus" monociták valószínűleg a ritkább pro-inflammációs fenotípushoz tartoznak. Megy a paper ennél tovább is — terápiás spekulációkig.
 • A harmadik oltással kapcsolatos hazai opciók. Heterológ oltási sorok adatok nélkül, új variánsok világában. A Pfizerre bemondani, hogy "Janssen, Sinopharm és AstraZeneca" követheti... A legegzotikusabb az összes közül. 
 • Hát igen, terjed a delta Izraelben is (Epikurosz linkje nyomán).
 • Szegény afrikai országoknak (rájuk hivatkozva) nem annyira szegény dél-afrikai cégek készek átvenni az mRNS-technológiát, hogy a jövőben mindenre legyen csodaszer (a brosúrába kívánkozó ígéret lényege szerint).
 • Next level craziness. Albertában a fertőzöttek ismert szoros kontaktjait nem küldik mostantól karanténba. Kicsit olyan, mintha aggódnának, hogy a negyedik hullám különben nem fog megölni elég embert.
 • Kognitív hanyatlás a kórházi kezelést túlélteknél, mérés Angliából.
 • Egy izgalmas kérdés. Ha a spike citotoxikus, hogyan érinti ez a Protein Subunit vakcinákat...? Például ezt itt, amelyik a teljes spike-trimert viszi be, és amelyiknek a COVAX-beli alkalmazásáról már tervek vannak.
 • Az megvan, hogy ez EU az AstraZenecát elfogadott vakcinaként kezeli, de az azonos indiai és ausztrál termékeket nem?
 • Onion, azaz Hírcsárda, de már nagyon kijárt a Biden-adminisztrációnak.
 • A mianmari katonai vezetés is elérkezettnek látja az időt egy kis nemzetközi együttműködésre. Elég nyilvánvalóan sokkal súlyosabb náluk a járvány, mint amit a hivatalos adatok jeleznek. Konkrétan tíz új krematóriumot építenek éppen, napi 3000 holttest égetésének képessége a terv. A holttestek szállításában hagyományosan szerepet játszó civil szervezetek "július közepe óta napi ezer holttest szállításáról számolnak be". Tekintve, hogy Mianmar ebben az időszakban 165-365 fős sávban jelentett halottakat, ez alapján a hónap teljes második felére plusz napi 500 főt számolhatunk konzervatívan, ami rögtön megkétszerezi a hivatalos össz-járványhalálozást (+8000 fővel). G.a.h.: +2718818+38+857+n.
 • A kommentek között is szóba kerül, úgyhogy íme, a CDC kimutatása arról, hogyan változott a delta transzmisszivitása, az NYT ábráján. A kanyaró szintje szerintük nincs meg, de a feketehimlőt sikerült lehagyni. A függőleges tengelyen logaritmikus skála: érdemes jobban megnézni, és látni, hogy a virulenciát is magasabbra értékelik.
 • A Világbank értékelése szerint 2020-ban végül 97 millióval nőtt az extrém szegénységben élők száma a világon, megtörve az addig fennálló, sokévi pozitív trendet. (WB extrém szegénység = $1.90/nap.)
 • Itt van adat a COVAX aktuális állásáról: 140 millió dózist sikerült szállítani eddig (csak). Az indiai válság csúnyán betett a programnak, belejátszott a tervektől való elmaradásba. Egy ábra az idézett cikkből a járványhullám divergens hatásáról (esetek vs. halálozás), amit a vakcináció magyaráz, látványos — pláne, mivel az indonéz görbe lehetne durvább is, ha lennének kapacitásaik a helyzet pontos mérésére.

sarscov2_surgedivergence_ukindo_2021july.png

 • Ebben a cikkben olvastam erről először: a glikán-fehérje interakció sem közömbös a vírus mechanizmusainak szempontjából, és a SARS-CoV-2 RBD-jét, mint biciklitámaszt rögzíti felugrott konformációban két glikánmolekula. Addig más konformációban van, behúzva, a tüskét borító glikánkabát alatt (stealth mode). Mellékeltek a cikkhez egy transzba ejtő animált GIF-et a fúzió mechanizmusáról is, érdemes megnézni. A fúzióhoz a spike hasítását a TMPRSS2-höz kötik, majd utána a sejtből távozó vírusrészecskék esetében a furinhoz, mintha sejtbe vér- vagy légáramból a TMPRSS2 tenné lehetővé a bejutást, majd sejtből sejtbe már a furin kellene, de a tüdősejtekkel kapcsolatban tudjuk, hogy a furin segít az azokba történő bejutásban, szóval a fent említett séma (TMPRSS2 itt, furin ott) szerintem túl merev.
 • Az orosz járványgörbe szerkesztett jellege elég nyilvánvaló, ha ránézünk az utóbbi két hétre... Elképzelhető, hogy egyszerűen elérték a tesztelés, halálozások stb. nyilvántartásának kapacitáshatárát. Július közepe óta mindenesetre egy szűk sávban mozognak, napi 784-798 halottat jelentenek, és mindez egy szinte derékszögben törő trendvonal mentén alakul így, lásd alább.

sarscov2_russiacurve.jpg

 • Hónap végén szoktam számolni Koszovóval, mivel nem szerepel a worldometers.info regiszterében. Az utolsó update-em óta volt +7 elhunyt ott (2269 fő jelenleg összesen). G.a.h.: +2718825+38+857+n.

2021.08.02-2021.08.08.

 • A járvány két áldozata. Egyikük Ausztráliában hunyt el (harmincas éveiben járó nő), másikuk Georgiában, az Egyesült Államokban - ötéves fiú, akit intubálás után stroke vitt el (ezt Magyarországon beírták volna alapbetegségnek ugyebár).
 • A delta gyorsan terjed Kínában is.
 • A lambda törlődéséről fontos információk ebben a paperben. Az RSYLTPGD246-253N mutáció (a tanulmány kicsit hülyén "inzertálódott mutációról" beszél, ami valójában "unzertálódott" inkább, merthogy törlődésről van szó). A nukleokapszid N-terminális doménjét érinti, annak is immunodomináns szakaszát. Lefordítva: nem jó nekünk, mert szökik az immundominancia elől.
 • Szakmai megmozdulás idehaza: hogyan kellene a 3. oltás közpolitikai kérdéséhez racionálisan viszonyulni. Mármint nem az "electoral policy rationale" tekintetében.
 • Ugyancsak fontos: lásd az 1. ábrát ebben a preprintben. A Ct value értéke megfordítva van feltüntetve a függőleges tengelyen, vagyis a "magasabban" lévő pötty itt magasabb vírusszámot indikál És a lényeg: az áttöréses (oltott) fertőzötteknél a vírusszám az első öt napban azonos szinten az oltatlanokéval. Vagyis igen jó eséllyel ők is pontosan olyan fertőzőek, mint az oltatlanok. Az ötödik nap utántól jobb csak a helyzet, miután a komparatíve gyorsan lezajló neutralizáció megteszi a hatását. Magyarán az oltott fertőzötteket sem jó ötlet ráereszteni a környezetükre. Íme, az ábra.
 • sarscov2_vaccinatedunvaccinated_similarviralloadfor5days.jpg
 • És fontos ez is: az amerikai fehérfarkú szarvaspopulációk sajnos könnyen lehetnek rezervoár a SARS-CoV-2 számára. Szerológiai vizsgálat (US Department of Agriculture) szerint (opportunisztikusan gyűjtött minták 4 szövetségi állam 32 megyéjéből) 481 mintából 33% volt pozitív. Legmagasabb arányban Michiganben (60%), Illinois-ban csak 7% volt az arány e szerint a forrás szerint. Innét kiderül, hogy New York államban 18%, Pennsylvaniában pedig 34%. Beteg egyedet nem találtak. A szerológiai eredmények egy részét korroborálták másik típusú tesztkittel is.
 • A poszt-COVID a jelek szerint Lewis Hamiltont is sújtja. Ahogy Alonsót és Sainzot lenyomta a magyar futam utolsó köreiben, azon nem látszott, a díjátadóra viszont már elég rossz színben érkezett ki, és láthatóan végigkínlódta az egészet.
 • A derékszögű orosz járványgörbe kapcsán itt ez a cikk. Olyanok derülnek ki belőle, hogy Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin egy ponton elrendelte, hogy 75-nél több halott egy nap nem lehet a városban, mármint jelentve; ezt azóta mára "Szobjanyin plafonjaként" emlegetik, fogalommá vált. Szentpéterváron leálltak a járványadatok jelentésével a Putyin számára kedves International Economic Forum óta. A Rosstatól Alekszander Raska demográfust pedig kirúgták, amikor a halálozástöbblet és a hivatalos járványhalálozás ellentmondásait feszegette. Úgyhogy igen, rajzolják a járványgörbéjüket. 
 • Ezek után ironikus, hogy Moszkva lefertőzte a deltával Wuhant. Mármint nem képletesen mondom, hanem konkrétan. Ez történt. (Viszont az átoltottság már ott is enyhíti a járvány súlyosságát.)
 • Mielitisz transzverza és gerincvelői léziók ritka, de a normál előfordulás feletti komplikációként, poszt-COVID.
 • 2130 terhes nő vizsgálata. A mortalitás Relative Riskje 22,3 fertőzöttként, de minden más komplikációra is növekedett kockázat érvényes. Példa: egy nyolchónapos terhesen elhunyt algériai orvosnő esete politikai botrány volt májusban Algériában, mert nem szabadságolták. Egy másik, izraeli eset. Török eset, itt hathónapos terhes volt a leendő anya. Még egy török eset. 28 éves albán nő esete, ő is a magzatával együtt halt meg. 29 éves nő Koszovóból, PrizrenbőlBrazil nő, öthónapos terhesen halt meg. Még egy brazil eset. Perui eset, 28 éves volt a leendő anya. 30 éves argentin nő, előbb vetélt, azután meghalt. Amerikai eset, öthónapos terhes volt. Még egy amerikai esetBolíviai eset. A linkek innen valók. (G.a.h.: +2718825+38+870+n. Az utolsó szám a nyílt forrásból általam ismert magzathalálozás, frissítve az itt mellékelt linkek alapján; mindenképpen jelentős alábecslés globálisan.)
 • Ez az egyébként komoly munkát végző brit szaktörténész leírta ebben a könyvében, 2020 augusztusában, hogy a COVID nem öl meg "értékelhető" számban fiatalokat (216. o.). Ezek után csak tessék megnézni a terhes nőkre vonatkozó adatokat :(
 • Dolgok, amiket nem értek XXVII. Miközben a delta variánsnál jelenleg kritikus kérdés a gyermekegészségügy alakulása, a hipotetizálhatóan nagyobb arányban súlyosabb lefolyás miatt, aminek ki lehetnek téve a gyerekek, már megint itt egy cikk — nem az első —, amelyik agyatlanul beszámol egy tanulmányról a COVID gyermekeknél enyhébb hatásáról, majd a vége felé kapcsol (ahová az olvasók 99%-a nem tart már vele), hogy ja, hát ez amúgy február előtti adatok alapján íródott. Kieg.: direkt előástam, itt egy másik ilyen cikk, a Nature-ből.
 • Szomorú történet. 42 éves fitneszmániás férfi halála Angliában. Az átoltottság nélkül a delta durvább lett volna minden eddigi hullámnál itt is.
 • A WHO-nak alapvetően igaza van a boosterekkel kapcsolatban, de sem népszerűbbek nem lesznek tőle, sem hallgatni nem fognak rájuk :(
 • Louisianába is kellett már szövetségi kormányzati támogatás a kórházi ellátáshoz, Baton Rouge-ban.
 • Innen van 2020-as belarusz halálozástöbbleti adat (5700). A tavalyi hivatalos járványhalálozás (90) nyomán (felezés, kivonás) konzervatívan +2760 fő járványhalálozással lehet számolni. (G.a.h.: +2721585+38+870+n.)
 • Konkrét eset Missouriból, ahol a halottvizsgálat során családok kérésére legalább hat alkalommal nem tüntették fel a COVID-ot a halál okaként, ráadásul mindezt az alapbetegségekről szóló ostoba dumával magyarázva (pl.: "sokat dohányzott egész életében", for real).
 • Néhány gondolat: (1) nem a harmadik oltás a kérdés, hanem, hogy milyen időközönként kell újraoltás, azt kellene optimalizálni; (2) de közben megint annyi helyen van tömeges terjedés, hogy tényleg gáz volt nem az optimálisabb globális elosztásra koncentrálni már eddig is; (3) még mindig hallom szakértőktől, hogy a vírusevolúció szükségszerűen az enyhébb virulencia irányában megy — erre annyit mondhatunk röviden, hogy nem. Az lehet, hogy a relatív védettség felépülése megszelídíti a járványt fokozatosan, évek alatt, de a SARS-CoV-2-re tömeges aszimptomatikus terjedés mellett nem nehezedik az említett irányban evolúciós nyomás. Tessék már megérteni ezt — 2020 nyarán is iszonyatosan fárasztó volt ez a szöveg.
 • Kínában továbbra is terjedés van. Viszont 1,7 milliárd dózist beadtak mostanra, ami komoly fegyvertény. Persze a saját vakcináikkal nagyrészt, és ha valahonnét, Kínából biztosan nem fogunk hiteles képet kapni ezek hatásosságáról - a mostani kitörésük nyomán bekövetkező halálozásokkal kapcsolatban sem számítanék tőlük transzparenciára. Hogy pozitívat is mondjak: közben elkötelezettek továbbra is az eliminációs stratégia mellett.
 • "Poszt"-COVID hirtelen halálozás témájában két "ismerősökön keresztüli" anekdotát is hallottam a közelmúltban, és újfent körülnéztem. Korábbról elkerülte a figyelmemet pl. ez az eset. Magyar birkózó halála; 2020 februárjában esett át a COVID-on, 2020 nyarának elején meghalt edzés közben. 
 • A járvány elejétől június végéig 530 ezer főnyi halálozástöbblet Oroszországban. Konzervatívan a felét számolva továbbra is (+265000), levonva a korábban figyelembe vetteket (+197000), ez +68000 fő járványhalálozás. (G.a.h.: +2789585+38+870+n.)

2021.08.09-2021.08.15.

 • A lambda megérkezett Japánba is. És valójában már az Olimpia előtt, csak ezt a GISAID-en kívül más felé igyekeztek nem kommunikálni.
 • Dick Farrel antivaxer rádiós műsorvezető halála
 • Hirtelen halál Sydneyben, 27 éves férfi.
 • Hogyan szórta szét a magyar állam az adófizetők pénzét a tavaly a legrosszabb forgatókönyvekhez képest is tök feleslegesen beszerzett, túlárazott lélegeztetőgépekre, egy maláj üzletembert boldogítva ezzel.
 • A kilélegzett SARS-CoV-2-vírusrészecskék nagy része (85%) PM 5-ös részecskékhez (5 mikron alatti részecskékhez) tapad, és sokáig lebeg közöttünk. Nagy a variáció a kilélegzett vírusrészecske-mennyiségben, és ez egybevág a szuperterjesztés eddig is megfigyelt jelentős szerepével.
 • Kínai think tankek írták le közös szösszenetben, hogy amit az Egyesült Államok művel, az "origin-tracing terrorism". Hát, Kínában tutira nem mennek a szomszédba rendszerkompatibilis elmebetegségekért. A szerzők egyébként maguk is "origin-tracing terroristák", mert ők az Egyesült Államokat látják a forrásországnak, rendkívül meglepő módon.
 • Hazai oltópontokon kiadott, az oltakozók által aláírni szükséges dokumentumot osztott meg Dobson Szabolcs, melyben a Sinopharmról elég rossz képet festő policy leírása szerepel a harmadik oltás kérdésében, mely sokak szemében egyfajta vereségbeismeréssel ér fel (jogi eljárásokban sem lenne könnyű máshogyan értelmezni). Idézzük a lényeges részt: "Egészségügyi szempontból elsősorban az immunsérültek oltandók (...) Emlékeztető oltás szempontjából ugyanebbe a csoportba tartoznak az elölt teljes vírus vakcinával (Sinopharm) oltott 60 év felüliek és/vagy immunsérültek."
 • Ebben az indonéziai tudósításban (DW) két érdekes dolog is elhangzik: (1) az eü. dolgozóiknak Modernát adnak, hogy védettebbek legyenek a Sinovac-féle átoltás után; (2) állítólag jelenleg "majdnem négyszerese" az oltatlanok halálozási rátája az átoltottakénak — vagyis csak a majdnem-négyszerese, ami megint csak rossz fényt vet a Sinovacra (és hasonló társaira). (Vesd össze: Izraelben a súlyos megbetegedés kockázata 5,25x az oltatlanok kárára; ez aligha olvad négyszeresnél kisebbre az elhalálozás esetében.)
 • Egy család három oltásfélő tagja hunyt el néhány napon belül Portugáliában COVID-ban.
 • Iránban egyes források már a hivatalos járványhalálozás négyszeresére teszik a valódit. Maradva a korábban használt háromszoros szorzónál, levonva a korábbi 70 ezer addicionális halálozást, amit számoltam, és kerekítve százezres hivatalos járványhalálozást nézve, ebből +130000 főnyi járványhalálozás adódik most. (G.a.h.: +2919585+38+870+n.)
 • Végérvényesen 6, nem végérvényesen már 7 VIPIT/VITT halálesetnél járnak Ausztráliában az AstraZeneca alkalmazása kapcsán. (G.a.h.: +2919585+45+870+n.)
 • Oroszország, kilenc COVID-beteg halála Vladikavkazban, miután az intenzív osztályra oxigént szállító cső megrepedt, és oxigén nélkül maradtak. (G.a.h.: +2919592+45+870+n.) A legundorítóbb a történetben az, ahogyan a helyi, észak-oszétiai illetékesek rögtön elkezdtek védekezni, hogy ezek az emberek nem is az oxigéncső repedése miatt haltak meg, hanem mert a tüdejük 90%-ban lerobbant a koronavírustól. Miközben természetesen a koronavírus halottjának sem fogják beírni ezeket az embereket a történtek után. Majd az orvosokkal lepapíroztatják, hogy spontán akut légszomj szindróma végzett velük — meg persze az alapbetegségek. (Közben az orosz járvány hétnapi mozgóátlagi halálozási görbéje továbbra is sajátos, derékszöget felvevő alakzatban halad jelenleg.)
 • Miközben Európa-szerte, sőt a világban másutt is sok tüntetés van, a védettségi igazolványok bevezetése ellen vagy éppen a járvánnyal szembeni fellépés bármilyen formája ellen, ezek a kiváló emberek lerohanták a BBC egykori székházát is. They did their own research, úgyhogy nem tűnt fel nekik, hogy az épületet már alig használja a BBC. Jeremy Corbyn munkáspárti vezető testvére, Piers is ott volt köztük, aki régi motoros antivaxer és konteós figura.
 • Florida és Texas iskolái harcban a maszkviselés előírását ellenző helyi, kormányzónak nevezett népellenes gerillákkal.
 • Fontos cikk az al-Jazeerától Tunézia kapcsán. További államkudarcokat helyez kilátásba, és ebben valóban a vakcinaelosztásnak is szerepe van.
 • A BioNTech szerepe a német gazdasági növekedésben (akár 0,5% a GDP-növekményből).
 • Orvosként nem kis kihívás lehet COVID-sújtotta térségekben légszomj, láz és hasonló tünetek jelentkezése kapcsán megfelelő differenciáldiagnózisig eljutni, és nem COVID-ot, hanem például kifejezett ritkaságokat vagy például anomáliákat azonosítani. Ilyen a melioidózis az amerikai Délen, ahová importáltan kerülhetett a jellemzően Ausztráliában és DK-Ázsiában előforduló kórokozó baktérium — minden erőfeszítés ellenére egyelőre nem tudni, hogyan (4 valószínűleg összefüggő eset, 2 halott).
 • Ugyanaz az agyament tábor, amelyik tavaly nyáron azt magyarázta, hogy a járvány már véget is ért, most, sok millió halottal később a "law of declining virulence" nevű zombitézis hívőjévé vált. Szép kifejtés erre válaszként ez a cikk.
 • "New coronavirus variants could be named after star constellations once letters of the Greek alphabet are exhausted, a senior World Health Organization official (Maria van Kerkhove) has suggested."
 • Indul a rohingja menekültek átoltása Bangladesben.
 • Dél-Afrikában ötezerrel kevesebb "death of unnatural cause" került regisztrálásra 2020-ban, mint ami várható lett volna. A lockdown többféleképpen is életet menthet.
 • Ez a brit kormányzati anyag 1/50000-es vérrögkockázatot említ 18-39 évesek esetében. (Mások számára 1/100000-et írnak.) 
 • Japán paper a lambdáról, ők is aggódnak. Az L452Q és a T76I mutációk erősen növelik az infektivitását, miközben az L452Q és különösen az RSYLTPGD246-253N antitestszökéshez vezetnek az ő eredményeik szerint is.
 • És közben indult egy új Variant of Interest: B.1.621. Egy belga idősotthonban tűnt fel, ahol hét teljesen átoltott lakót ölt meg. Sok mutációja van az ORF1a és ORF1b szakaszokon is, ami az intracelluláris műveletekre és így talán a virulenciára is hatással lehet..

2021.08.16-2021.08.29.

 • Egy jó cikk az al-Jazeerától. Pedig a cím láttán még megijedtem, hogy főleg a kézmosásról fog beszélni, de szerencsére ennél sokkal jobb gondolatok kerülnek itt elő. Pl. hogy a vízért ne kelljen sorban állni, megfelelő szennyvíz-infrastruktúrával könnyebb lenne a vírusevolúciót követni.
 • 18 éves olasz lány halála az AstraZeneca után, VIPIT miatt. Még május végén történt, erről lemaradtam. (G.a.h.: +2919592+46+870+n.)
 • Delhiben az egyik jobbik kórházban (AIIMS) lesz tűzoltó-állomás a gyorsabb reagálás érdekében. Igen, a COVID-osztályi tüzek kezeléséért is lehet többet tenni a "shit happens" jellegű hozzáállásnál.
 • Vietnamban eléggé elszabadult a járvány, a delta nekik is sok volt, akárcsak Thaiföldön. Tajvan viszont jól állja a sarat.
 • Nálunk ma halt meg a kétszázadik ember, mióta Orbán Viktor szerint legyőztük a járványt (június 5-én).
 • Brit expertek figyelmeztetnek (ahogyan nálunk is mások), hogy a szeptemberi kezdés a delta variáns felfutását is okozhatja, és ezzel kezdődik meg igazán az ennek a bejegyzésnek a címében és bevezetőjében jelzett vírusevolúció-keltetős kísérlet. Mint fentebb jeleztem, Belgiumban már volt érdekes felbukkanás.
 • Az Egyesült Államokban 80 ezer felett a jelenleg kórházban kezeltek száma.
 • Jó hír, hogy ahogyan a dél-afrikai B.1.351-es ment az evolúciós temetőbe a brit variáns miatt, most a lambda (C.37) áll a delta kiszorító hatása alatt, de ez csak provizórikusan jelenthető ki.
 • Jó összefoglaló az amerikai vakcináció során jelentkezett súlyos mellékhatásokkal kapcsolatos adatokról Dr. Hansentől. J/J oltás után 50-64 éves férfiak Guillain-Barré-szindróma (GBS), J/J oltás után 30-49 éves nők VIPIT/VITT/TTS, valamint mRNS-vakcinákkal oltott 18-29 éves férfiak (és valószínűleg a náluk fiatalabbak is) miokarditisz tekintetében az emelkedett kockázatú csoportok, de egyébként náluk sem gyakori problémákról van szó. Ugyaninnen értesültem +1 J/J utáni VIPIT/VITT/TTS-halálesetről (3 korábbi nyomán), +1 halállal végződött GBS-esetről és +1 valószínű miokarditisz nyomán bekövetkezett halálesetről (13 éves fiú Michiganben). Anafilaxiás haláleset viszont nem volt 60+ eset mellett sem (Pfizer+Moderna adatok alapján, JAMA). (G.a.h.: +2919592+49+870+n.)
 • Ebben a videóban pedig elhangzik újabb elmélet a VIPIT/VITT/TTS esetekre. Polietilén-glikol elleni antitestek aktiválódása, vagy éppen az mRNS-nanorészecskét borító lipidréteg elleni antitesteké. A gyorsan, szinte azonnali jelleggel kialakuló eseteknél mindenképpen előzetesen már jelen lévő faktorra érdemes gondolni, nyilván.
 • A koronavírus közben négyszer annyi amerikai katonát ölt meg, mint az afganisztáni háború utolsó hat éve.
 • Izraelből: minden korcsoportra érvényes megfigyelés, hogy a február vége előtt vakcináltak fertőződése szignifikánsan valószínűbb a később oltottakhoz képest. Az immunizáció hatása hanyatlik.
 • Vírusevolúciós megfigyelés Magyarországról (nem "magyar variáns", de érdekes). Ennek az anyagnak a 65-66. oldalán lehet olvasni a C.36.3-as variánsról.
 • Egy gondolat: az új helyzetben nagyon sok tünetes fertőzött dönthet a tesztelés kihagyása mellett, és az új hullám során az eddigieknél jóval nehezebb lesz képet alkotni a járvány alakulásáról. Az új körülmények között ezen kizárólag az érdemi kontaktkutatás tudna segíteni, amit viszont politikusék sajna éppen az új körülmények miatt talán még kevésbé értenek, mint eddig.
 • Bár a kutya nem fog kitüntetni ezért, de én ezt tavaly leírtam. Reaktiválódó EBV-fertőzés is szerepet játszhat a long COVID-nál.
 • Greg Abbott texasi kormányzó is a hulladékpolitikus tökéletes példánya. Maszkviselést ellenez, oltási liberalizmust pártol, de saját maga persze kétszer oltott, naponta ingyen koronatesztelik, majd amikor pozitív lesz, rögtön kapja a Regeneron-féle antitestes kezelést, és amúgy meg jár-kel a világban.
 • COVID miatti kijárási korlátozás megsértése nyomán őrizetbe vett, majd ott meghalt kenyai testvérek halála nyomán tüntetés, ahol megint csak volt egy halott, miután a rendőri erők lőttek. (G.a.h.: +2919595+49+870+n.)
 • A World Mortality Dataset alapján, mely az én korábbi adatgyűjtésemmel is elég jól egybevág, Üzbegisztánban 31-szeres járványhalálozást kell számolni (+30x, ami itt konzervatívan +30 ezer főt jelent). (G.a.h.: +2949595+49+870+n.)
 • Az imént idézett cikkben fontos módszertani probléma, a visszacsatolás hatására gondolva (Ariel Karlinsky): "What I am afraid of is that countries that are already sort of authoritarian and try to downplay the extent of the pandemic might start to manipulate these types of data as well".
 • Orbán Viktor jelentős személyes hozzájárulásával indul a következő járványhullám Magyarországon, miután gyakorlatilag a maszkviselés ellen foglalt állást, lévén politikus. Van hozzá 1000%-ig komolytalan statisztikája is neki ("500 beoltottból 1 betegszik meg"). Írjuk le, hogy utólag is egyértelmű legyen: ez egy baromság. Aki ezt mondta, akitől ezt OV veszi, az nincs ott a szeren
 • Az Egyesült Államokban számos 2020. januári halálesetnél gyanítanak már utólag COVID-ot. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy 2020. január 10-től 25-ig voltam tünetes beteg, enyhének mutatkozó lefolyással, a koronavírus-fertőzés jeleivel konzisztensen (de nincs ezt megerősítő laboreredményem). A tünetek jelentkezése nagy családi összejövetel után öt nappal történt, mások tüneteivel egy időben - az érintettek közül egy hospitalizációt nem igénylő, de súlyosabb lefolyásról tudok. Szóval nálunk is lehetett ilyen.
 • Videón a SARS-CoV-2 szincítiumképező hatása, denevér-neuronok között.
 • Eü. diplomáciai fronton emlékezetes volt tegnap (08.23.) a WHO-főtitkár látogatása. Konkrétan azért jött ide, mivel "nálunk elsőként" harmadik oltást kezdtek osztogatni ugye, és ez elvághatja a jobb globális vakcinaelosztásra törekvő WHO előtt az utat az ezzel kapcsolatos moratóriumhoz. Kormányunk persze lekommunikálta, hogy a világ második legnagyobb népességarányos halálozását összehozó bámulatos járványkezelésünknek tapsolni volt itt a főtitkár.
 • Tanulmány Utahból, itt is a vakcinahatásosság csökkenését mérik a delta fellépése nyomán.
 • Ontarióban van egy közeü. modellező testület, melynek egyik tagja most lemondott, mert szerinte politikai megfontolások alapján manipulált modellezés zajlik.
 • Izraeli prof meséli az al-Jazeerának, hogy az oltások promótálásáért nevezték már Hitlernek, és olyat is mondtak neki, hogy az oltottak ki fognak halni, és így az átoltatlan palesztinok ölébe hull minden.
 • First world problems, USA. Korábban lemaradtam róla, de ez történt: "Vaccine choice is also influenced by religion. In a March 2 statement, the US Conference of Catholic Bishops urged Catholics to seek alternatives to the Johnson & Johnson vaccine because it was produced with cells harvested from abortions. Addressing the 51 million Catholics in the US, the influential body explained that though Pfizer and Moderna used fetus cells for testing, Johnson & Johnson poses the higher moral dilemma because it was developed, tested, and is produced with them. “If one has the ability to choose a vaccine, Pfizer or Moderna’s vaccines should be chosen over Johnson & Johnson’s,” the Conference advised." Amúgy a püspököknek természetesen segédfogalma nincs a valóságról, ahol senkinek nem kell meghalnia a J/J Jansen gyártásához.
 • Tajvanon indul a Medigen-féle Protein Subunit-vakcina bevetése. Indiában pedig az első DNS-alapú COVID-vakcináé.
 • Kína konteózgat, és ehhez a rapzenétől a külügyi szóvívőig mindenkit bedob.
 • Visszatekintve a 300-nál több halottal járt júliusi dél-afrikai zavargásokra, melyekről itt látható egy jó riport, a járvány hatásaként előállt globális instabilitásnövekményt is érdemes lesz nézni és mérni (fogom is). Tunézia, Brazília, Dél-Afrika, Németország, Egyesült Államok, Hollandia, Ausztrália, Kenya, Libanon, Irak — messze nem teljes felsorolás arról, hol alakultak ki zavargások vagy erőszakos tüntetések részben a járvány következményeként.
 • A korrupció hatása a latin-amerikai járványhalálozásra - néhány példa ebben a cikkben.
 • Tanulságos.
 • Kissé demagóg cikk, amiből annyi derül ki tény szerint, hogy amikor az új-zélandi külügy- és külgazdasági miniszter megérdeklődte ennen tárcájától, hogy mi az éppen érvényes állásfoglalás a vakcinaszabadalmi jogok feloldásával (és a vakcinafejlesztők kirablásával) kapcsolatban, az ő tárcája azt válaszolta, hogy "nem támogatjuk". Ez decemberben történt, azután, hogy októberben India és Dél-Afrika a WTO-nál kezdeményezték a dolgot. Májusban az új-zélandi pozíció változott, lekövetve az amerikai váltást a kérdésben.
 • Debrecenben Szputnyikot is szeretnének gyártani.
 • Bár ez nyilván nem a történet vége, de Tajvanon újra eljött egy olyan nap, amikor nem találtak új hazai fertőzöttet. Én elhiszem most már, hogy a zéró COVID nem lehetséges, csak tegyük hozzá őszintén, hogy ez azért van így, mert mifelénk kritikus küszöb felett van a hülyeség.
 • Bidenék már megkapták az amerikai hírszerzés jelentését, és úgy hírlik, egyáltalán nem meglepő módon, hogy nem tudják megmondani, honnan indult a wuhani járvány pontosan. Igazából a hírszerzés munkájának minőségét mindig erősen meghatározza a feladatszabás minősége. Itt hülye feladatot kaptak, ennyire lehetett megoldani.
 • Ez a paper közben májusra mérte a médiadiskurzus fordulópontját az ügyben, vagyis hogy mikortól kezdték el újságírók is felfogni és leírni, amit én például a könyvem január elején zárt kéziratában is közöltem. Az NYT újságírója, Nicholas Wade hozott például befolyásos írást a témában, a végső nagy amplifikátor pedig az volt, hogy Biden vizsgálatot rendelt el (lásd: Figure 4). 
 • A gázárakkal, és most már az el-Gazzarokkal is probléma van. Egyiptomi kutató ("Ahmed Elgazzar") hamisított Ivermectin-adatok hátterében, melyek egy, a tartalmazó preprintet beszámító nagy metaanalízisen keresztül befolyásolták a diskurzust, és amelyek így időközben sokak lelkesedését fűtötték egészségtelen mértékben a vélt csodaszer iránt.
 • New York impícselődött kormányzója, Andrew Cuomo a COVID-halálozásról is hazudott, méghozzá 12000 főnyit hallgatott el belőle — a legérdekesebb, hogy mindezt úgy, hogy a szövetségi és világszintű adatokból közben lehetett tudni a valódi számokat.
 • Utólag igazolt brit VIPIT-eset, fatális, AstraZeneca után, még tavaszról. (G.a.h.: +2949595+50+870+n.)
 • Idevágó cikk a COVID és a vakcinák relatív kockázatáról, CVST és iszkémiás sztrók vonatkozásában, Astra és Pfizer vakcinára koncentrálva. "The data showed that there would be 934 extra cases of thrombocytopenia for every 10 million people after infection, compared with 107 after the first shot of the AstraZeneca jab. For ischaemic strokes, there would be an estimated 1,699 extra cases for every 10 million people after infection, while there would be only 143 extra cases after the first Pfizer jab." Hülye újságírók nem linkelik ilyenkor az eredetit, de előástam, itt van. Angliai adatokkal dolgozott. Vénás és artériás tromboembólizmusokat (AZ-nál előbbi, Pfizernél inkább az utóbbi érdekes) és trombocitopéniát néztek elsődlegesen, másodlagosan CVST és iszkémiás sztrók mellett szívizom-infarktust is (de utóbbinál nem találtak összefüggést). A Guardian-féle cikk után érdekes (hajmeresztő) olvasni itt, hogy: "During the study period, among those vaccinated, 9764 people had a hospital admission related to thrombocytopenia (52 deaths) and 23 390 people were admitted to hospital with venous thromboembolism (1871 deaths); this included 119 people with CVST related hospital admissions (no deaths)". Erősen el kell gondolkodnom, hogyan vegyem figyelembe ezeket az adatokat, előbb-utóbb jelentkezem ezzel. Kieg.: no, megvagyok az átgondolással. Szóval ez így elég gáz, az a helyzet. A "study period" 2020. december 1-től 2021. április 24-ig tartott, és ezen belül az oltások eloszlása nyilvánvalóan nem egyenletes. Itt megnézhető, hogy a vakcináció tempója valamelyest végig gyorsult. December langyos volt, január első felében gyorsulás, január közepétől viszonylag egyenletes tempó, és valamikor március második fele táján még némi enyhe gyorsulás. Ilyen körülmények között ez a periódus viszonylag szűk hálót vet ki. Nem mindenki esete volt VIPIT, aki ebben a hálóban fennakadt (9764 fő, ebből 1923 elhunyt), de azért gyanús, hogy elég sokan igen. Korábbról volt olyan adatom, miszerint március 31. előtt a briteknél 79 VIPIT-es esetet azonosítottak, ebből 19 halt meg. A 19/79-es és az 1923/9764-es esethalálozási arányok elég hasonlók (4,15 vs. 5). Az esetszám-bővülés érthető egy sor tényező miatt: (1) halottvizsgálatok eredményének feldolgozása, (2) mostanra sokkal tudatosabb keresése a trombocitopéniás-trombózisos eseteknek, szemben az akkori bizonytalansággal, hogy tényleg számít-e ez. Saccperkábé (és konzervatív) alapon így 1000 főt így legalább számítani kellhet, nehéz ezt máshogyan nézni. Pláne mivel a világ legtöbb AZ-t használó országából semmi ilyen adatunk nem lesz soha. Az immun-trombocitopénia prevalenciája egyébként 10/100000 körül van egy forrás szerint normálisan, azaz 1000/10000000, de ez mondjuk Magyarországon 1000 ilyen esetet jelezne, ami kicsit erősnek tűnik; 60 év felettieket inkább érint normális körülmények között; nem pont egy eleve vizsgált oltás utáni, évnél szűkebb időablakban koncentrálódik; és az 1000 még így is kétezerrel múlja alul a fentebb megfigyelt ≈3000/10000000 arányt (ahol persze a 3000 egy része nem feltétlenül immuneredetű protrombotikus trombocitopénia volt). (G.a.h.: +2949595+1050+870+n.)
 • Namármost. Nálunk az ECDC Vaccine Trackere szerint kicsit több, mint hárommillió dózis AZ (Vaxzevria) ment be végtagokba. Másfél millió oltott személlyel számolva ez 16 VIPIT-esetet tesz projektálhatóvá nálunk (a cikk által kalkulált 107/10000000 arány szerint). Ha az ötödük halállal végződött, akkor 3, ha negyedük, akkor 4 haláleset feltételezhető ehhez kapcsolódóan. De a cikk következtetésének sajnos ellentmondanak az általa idézett halálozási adatok, úgyhogy ennél többen is lehettek, akár két nagyságrenddel többen. Milyen jó lenne tisztán látni ebben a kérdésben.
 • Az izraeli fertőződési adatok után vizsgálati eredmények arról, hogy a vakcinák adta nAb-immunitás sajnos hanyatlik valamelyest, és ez már 4-5 hónap után is látható. Ez különösen azzal együtt rossz hír, ami ebben a preprintben szerepel, miszerint — itt a Moderna vakcina esetében — az ellenanyagszintekkel inverz módon korrelál a fertőződési kockázat. A delta át tud törni potenciálisan mindenkinél, de a május előtt oltottaknál még inkább. Vajon a politikusok a maguk fogyatékosságaival képesek lesznek-e felérni ésszel, hogy nem lesz elég annyit hajtogatni, hogy "az oltás életet ment"?
 • Amerikai történet. Caleb Wallace. Tüntizik maszviselés ellen, szabadságpárti, nem oltatja magát (ennek utánanéztem, mert a cikk nem említi), mikor tünetessé válik, nem teszteli magát, mikor rosszabbul lesz, ivermectint szed, aztán kórház, aztán lélegeztetés, aztán most már gyakorlatilag biztosan meghal. 30 évesen, feleséget, gyerekeket hátrahagyva. Jobban zavarta a maszk a szabadságigényét, mint a jelzálog a házukon.
 • India egy dózissal már elérte a jelenleg oltható lakosság felét. Amennyiben ezek az adatok megbízhatóbbak a halálozási adataiknál (nem vennék rá ivermectint).
 • Biden-kritikus elemzés a CNN-en, ahol szó esik a NOVID törvényjavaslatról is. NOVID = Nullifying Opportunities for Variants to Infect and Decimate. A vakcinagyártási kapacitások felskálázását célozná.
 • A hanyatló vakincaalapú immunitás is sakk-matt lehet a globális játszmát tekintve, de amit itt írnak az NYT-ban, az rosszabb: "some Israeli data suggests the possibility of an increased risk of severe disease among those who received early vaccinations"; az utóbbi kijelentést szerintem azért jelentősen gyengíti, hogy az elsőként oltottak a legidősebbek voltak, így náluk persze, hogy lehet az átlagosnál nagyobb a fertőződés kockázata az immunitás hanyatlása nyomán.
 • Ugyanott sztori egy családról, akik görög nyaralásból visszajövet iskolába küldték oltatlan (oltáshoz túl fiatal volt) gyermeküket, aki az iskolában 80 diákot érintő fertőzésláncot indított.
 • Jó kis cikk, a benne szétszedett, 2019. december előtti Kínán kívüli terjedést bizonygató tanulmányokról az elmúlt év folyamán én is megírtam már, mennyit érnek (semmit).
 • Egy fontos cikk arról, hogyan szabadították minden józan határon túlra a koronavírus-gain-of-function kutatásokat Anthony Fauci és Francis Collins a US National Institutes of Health részéről (Washington Post). 2017-ben megszabadultak a Department of Health and Human Services felügyeleti testületének kontrolljától, a "Ferrets" NIH-projektekkel kapcsolatos vétójogától. Utóbbi tagsága amúgy titkos, transzparencia nuku. 18-ból 8 NIH-támogatású GOF-projektet 2017 után hagytak jóvá. Számos virológus harcolt a szigorú kontroll ellen, pl. Ralph Baric is, alapvetően a 2003-as SARS-szal kapcsolatos tapasztalatok alapján menedzselhetőnek gondolva a kockázatokat. Pedig 2016. áprilisában külső konzultánsok, a Gryphon Scientific, arra jutottak egy 1016 oldalas jelentésben, hogy a kockázatok messze túl nagyok. The rest is history.
 • Még egy elképesztő tanulmány mára. Marin County, California. Oltatlan tanár maszkot levéve olvasott a gyerekeknek hangosan sokat. Az első két sorban ülők 80%-a fertőződött, a hátrébb ülők 28%-a.
 • Az amerikai hírszerző közösség jelentésének összefoglalója vírusügyben. A lényeg: "Four IC elements and the National Intelligence Council assess with low confidence that the initial SARS-CoV-2 infection was most likely caused by natural exposure" + "One IC element assesses with moderate confidence that the first human infection with SARS-CoV-2 most likely was the result of a laboratory-associated incident". Lefordítom: négy valakik lusták voltak bármit mondani — eredmény: low confidence a kevésbé rázós nézőpontban. Amelyik meg komolyabban utánanézett, annál: moderate (magasabb) confidence a rázósabbik lehetőséget illetően.
 • Vakcinációs státus szerinti alcsoportokra lebontott összehasonlításból jön ki (angliai adatokból), hogy a delta jelentősen növekedett virulenciával bír (The Lancet).
 • Hogy relatíve jó hír is legyen, újabb információk, melyek nekem arra utalnak, hogy a lambda a deltával szemben versenyhátrányban lehet, ahogyan a dél-afrikai variáns annak idején hátrányba került a brit/alfa variánshoz képest. A lambda fellelésének időbeli eloszlása Kaliforniában: "10 in March, 88 in April, 43 in May, eight in June and, most recently, two cases in July". Közben itt van egy újabb tanulmány a lambda epitóphullajtós immunszökéséről. Ha viszont folytatólagos tömeges terjedés miatt egyszer rosszul jön ki a lépés... és nem nagyon kérdés, hogy lesz ez így valamikor.
 • Mexikóban a nem várt halálozás 497476 fő volt a 2020 januárjától 2021 márciusáig terjedő időszakban. Eddig számoltam 167762 fő addicionális halálozást náluk, erősen indokoltnak tűnik a halálozástöbblet felére (248738) update-elni, pláne mivel most már nem március van (+80976 fő). (G.a.h.: +3030571+1050+870+n.)
 • Június végéig 265 ezer fő addicionális halálozást regisztráltam Oroszországban. Júliusi halálozási adatok most 215000 fő halálozást mutatnak, ami 42%-kal a 2019. július felett szint. A hivatalos adatok nem egész 23 ezer halottat jeleztek erre az időszakra (július 15. óta derékszögben vágott "görbével"), és közben nem volt világháború... Úgyhogy a rendkívüli különbözetre tekintettel itt a különbözet (90300) háromnegyedét számítom (+67725). (G.a.h.: +3098296+1050+870+n.)
 • Koszovóban eléggé felpörgött a járvány. A szerbek pedig továbbra is hihetetlen kamu adatokat produkálnak közben, de tényleg, én kívánok elnézést. Csak náluk van nem az, ami körülöttük mindenhol van.
 • A vakcináció problémái Vietnamban. Kínai vakcinákban annyira sem bíznak, mint mi, magyarok. Másból meg hiány van.
 • Nálunk a harmadik dózisok gyorsabban mennek ki, mint az első+második együtt véve, és maradunk 60%-os átoltottság alatt. A 12-17 éves korcsoport sem oldja ezt a problémát (37%-os regisztráltság mellett).
 • Egyes háziorvosok még mindig nem rendelnek PCR-tesztet egy-egy eset súlyosbodását megelőzően.
 • Egy preprint miatt megy a duruzsolás az interneteken (a hazai hülyemédiában is), hogy fertőződni "hatásosabb, mint vakcinálódni" a delta ellen. Úgyhogy akkor szedjük szét. (1) Jobb akkor, ha túlélted, és nincsenek maradandó szövődményeid. (2) 1-eskére tekintettel sokkal jobb előbb vakcinálódni, és utána infektálódni.

Folytatás augusztus 30-ától ebben az újabb bejegyzésben. Emellett pedig a Twitteren (ott angolul).

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr8316612346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vital Process 2021.07.05. 20:43:09

Friss kanadai adatok adatok a vakcinák hatásosságáról: www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.21259420v1

Érdekes módon a pfizer esetében jobb eredményre utal, mint a magyar sajtóban megjelent izraeli adatok, de a széles konfidencia-intervallum miatt konzisztensnek is tekinthetőek az izraeli adatokkal.

Említésre méltó még az egy dózisnyi moderna pfizernél jobb eredménye a delta ellen. Kíváncsi vagyok, kitart-e az előny a két dózis után is.

Még egy gondolat: A vakcinák hatásossága relatív szám. Ha egy deltát hordozó fertőzött mondjuk 50%-kal több embert képes megbetegíteni, és egy vakcina hatásossága 90%-ról 80%-ra csökken a delta ellen, akkor azonos mennyiségű és típusú kontaktus esetén nem kétszeresére, hanem háromszorosára nő az oltott ember megbetegedésének kockázata ahhoz képest, mintha azonos járványhelyzetben nem a delta lenne a domináns az adott területen.

Ha esetleg a delta nagyobb eséllyel okoz súlyos megbetegedést vagy halált a megbetegedettek között, az még egy szorzó. Arra akarok kilyukadni, hogy nem vagyunk kellően messze attól, hogy még az oltottak számára is újra túlzott kockázatot jelentsen egyes, elkerülhető kontaktusok vállalása.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.05. 20:55:05

@Vital Process: egyetértek. Elképesztő így belemenni ebbe a helyzetbe ennyi ismeretlennel :(

Az alapvető probléma az, hogy a politikusok ránéznek erre a helyzetre, és azt gondolják: "a vakcináció megvolt, tehát már nem kell annyira erőlködni a terjedés korlátozásáért." A valóság: a vakcináció (részben) megvolt, és éppen ezért pont most nagyon nem szabad hagyni a tömeges, korlátlan terjedést.

Soha az életben nem fogják ezt megérteni. Sajnos pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban.

A deltáról Indiából tudjuk, hogy a hasnyálmirigynek különösen ártalmas például (l. poszt-COVID diabétesz, mukormikózis), és vannak jelek, hogy a tüdőben például több szincítium képződhet a vírus által kiváltott szövetközi gyulladás nyomán ennél a variánsnál. Tudjuk, hogy a gyerekekhez is jobban alkalmazkodott. És ezek után ott van, hogy az akár csak kicsivel csökkent hatásosság sokkal transzmisszívebb variáns ellen jelentősen több fertőzöttet jelenthet, valóban...

De hát most olyan nyugodt minden. Javulnak a mutatók. Mi baj lehetne...?

_Epikurosz_ 2021.07.06. 12:59:45

Voltak hírek a perui rossz helyzetről, majd kb 1-2 hónap múlva megjelent az új variáns. Dél-Afrika, India, Brazília dettó. Nem tudom, hogy érdemes lenne-e valami threshold effectet keresni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.07. 20:53:19

@_Epikurosz_: érdekes látni, hogy sokan csavarják most a diskurzust ebbe az irányba - hogy a baj az, hogy BSL-2-es szinten mehettek dolgok, amiknek nem kellett volna. Ez így nem őszinte, mert ha folyamatalapon nézzük a laboratóriumi biztonságot, akkor az elvben BSL-4-es műveleteknek is van bevezető és kivezető szakasza, ahol a BSL-4-es normák nem feltétlenül érvényesülnek következetesen, pláne nem a világ legkülönbözőbb országaiban egységesen.

_Epikurosz_ 2021.07.08. 07:50:58

@Marton Péter: Nem önmagában a BSL volt a baj, hanem hogy megzavartak egy veszélyes, informális alapon eddig ellavírozó rendszert a költözéssel. És nem óvatos rendszerformalizálás történt, hanem "bizonyítékok" eltüntetése. Csak azt tudnám, a nyilvános publikációk hogy nem tűntek fel senkinek. :D Vagy épp azért költözött oda a kínai CDC?

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:32:37

Genetikai determinációk. A 24.hu preprintnek nevezi, de a peer review megvolt (fura is lenne a Nature-től), csak a csinosítás hiányzik. 24.hu/tudomany/2021/07/09/koronavirus-covid-19-genek-sulyos-fertozes-tunetek/
www.nature.com/articles/s41586-021-03767-x

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:32:51

Isparta (TR) átlépte a 300 uSv/h-t, eddig is akörül töszörgött. Bragin még mindig lépdel felfelé, körülötte mindenki a normál földi háttérsugárzást méri. Kitartok a depóelméletem mellett.

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:33:10

Vietnami eü dolgozók 98,2%-ban védettek lettek az AstraZeneca oltásával. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.08.21260162v1

A higiénia, kézmosás, óvatosság igenis számíthat. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.08.21259744v1

A fiatalok sem ússzák meg olyan könnyen: Athens, Georgia, USA: felük elkapta, annak fele tünetes volt, annak kb 10%-a hosszú COVID kategóriás. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.08.21260201v1

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:33:16

Proxalutamide antiandrogén középsúlyos COVIDra, szerintem több a kára mint a haszna, de a gyártó nyomja. Szerencsétlen brazilok meg minden lehetőségen kapva kapnak. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.06.21260086v1

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:33:24

Nizzában nanopórusos szekvenálással mérik a szennyvizet. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.09.21257475v1

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:33:30

Interjúk nyugati kormányzati tanácsadókkal. (Ott sincs kolbászból a kerítés.) www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.06.21260099v1.full-text

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:34:07

Erik ügyesebben kerüli a Pfizert és Modernát, de azért ezek hatnak rendesen. "E484K with positives after vaccination was noted"
de senki nem halt bele, viszont továbbadhatja. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.05.21259105v1.full-text

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:34:18

A lupusban szenvedőknek biztonságos a Pfizer vakcina, de ha a beadáskor alacsony a humorális immunválasz úgy általában, akkor érdemes hatásosságot mérni és harmadik oltást beadni. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.07.21260124v1.full-text

_Epikurosz_ 2021.07.13. 21:34:28

S:T1117I worldwide define a polyphyletic group. (és sajnos előnyt jelent) . Valamint van FUBAR modell, bayesi. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.08.451640v1.full

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.13. 21:42:30

@_Epikurosz_: Köszönöm a linkeket - kicsit elmaradtam a dolgaimmal, hamarosan nézem mindet!

Girardelli 2021.07.14. 21:16:04

Újabb cooked táblázat, betűkkel, számokkal, ezúttal Merkely/SOTE előadásában.

hvg.hu/tudomany/20210714_semmelweis_egyetem_antitest_vizsgalat_koronavirus_vakcina_oltas

És ahogyan már tavasszal láthattuk az ősbemutatón, ő az oroszok csodafegyverét reklámozza, ennek megfelelően 100%-os a Sputnik-V ellenanyag-termelő hatása. A táblázatukban, hangsúlyoznám. A kínait sem merték a többihez képest kirívóan szarra kihozni, de nyilván mindenki tud táblázatokat rajzolni és betűket, számokat beleírni. Az igazi "tudás" annál van, aki ezeket a számokat diktálja...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.14. 21:44:37

@Girardelli: az időzítés önmagában is figyelemre méltó, rögtön az önkormányzati kezdeményezésű vizsgálat eredményei után:
index.hu/belfold/2021/07/13/antitest-teszt-sinopharm-karacsony-gergely/ Ki is tettem ezt most, fentebb is.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.18. 19:38:33

@_Epikurosz_: izgatottan várom, hogy a NER a zászlajára tűzi-e az ilyesmit, vagy inkább nem szól bele más börtönök belügyeibe...

_Epikurosz_ 2021.07.19. 22:29:07

@Marton Péter: Nem hiszem, hogy utána nyúlnak nagy hirtelen. A Rózsa Flores is várt egy jó ideig.

Megérkezett a lehallgatási botrány. Kíváncsi vagyok, mi fog történni, és hogy ki lesz a soros.

50 körül volt az új pozitív tegnap, 100 körül ma, előtte 10 meg 20, ez olyan szép exponenciális függvény! Szerintem az oltottak egy idő után mind tünetmentes hordozók is lesznek (kivéve talán Pfizer és Moderna), és az oltatlanokat nem fogják védeni a klasszikus intézkedések. Szerintem lesz még ebből meglepetés. (Bár ne lenne! Utálom, amikor igazam van.)

_Epikurosz_ 2021.07.20. 15:06:53

Makrofágok (is) vezérlik a sikeres immunmechanizmust. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.17.452554v1

_Epikurosz_ 2021.07.20. 15:07:08

Béta, delta, deltaplus, lambda ellen közepesek az RNS vakcinál által kiváltott antitestek, míg a 26-os adenovírust használó (ha jól emlékszem, AstraZeneca, de javíts ki) vakcina által kiváltott antitestek alacsony hatékonyságúak. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.19.452771v1

_Epikurosz_ 2021.07.20. 20:20:44

@_Epikurosz_: haha, nem vettem figyelembe a heti szezonalitást! :D

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.20. 20:21:48

@_Epikurosz_: hát igen, a keddi adatok mindig hozzák a "javulást", megbízhatóan :)

_Epikurosz_ 2021.07.21. 20:48:32

Lambda, amit linkeltél: Ricardo Soto Rifo finoman körülírja, hogy a CoronaVac a gyengus eleve, ezért nem biztos, hogy a Lambda az áttörő mutációnak minősül. Az viszont tény, hogy jobban terjed, mint a többi, hasonlóan és hasonló körülmények közt, mint a dél-afrikai. Mondjuk ott már víz sincs.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.23. 07:35:56

@_Epikurosz_: van egy elég komoly törlődés a spike-ban, ha tippelnem kell, a lambda lehet erősebben immunszökő a deltánál. Peruban nagyobb átfertőzöttség után kellett áttörnie, mint a deltának Indiában, úgyhogy logikus is lenne evolúciós szempontból.

_Epikurosz_ 2021.07.28. 10:41:52

5 év alatti gyereknek "nincs" immunrendszere, az óvodában alakul ki rendesen, amikor elkap mindenféle vírust és bacit. Kb. 93 ezer óvoda volt ott a pandémia előtt, alatta már csak 90 ezer (Statista). Tényleg tesztelni kéne először is a variánst, aztán megállapodniuk az mRNS vakcina gyártókkal egy gyors kísérletben.

_Epikurosz_ 2021.07.28. 10:41:54

Teszteléssel az is tudható, hogy a megfertőződés esélye mennyi az oltottaknál. 24.hu/kulfold/2021/07/27/koronavirus-delta-varians-izrael/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.28. 11:23:33

@_Epikurosz_: Izraelre: a tesztelési/szekvenálási teljesítményüket és ezt a településenkénti színkódos tájékoztatási rendszert is erősen tudom irigyelni.

Girardelli 2021.07.28. 11:23:42

Ha azt hittük, az NNK csinovnyik asszisztálása már elérte a szakmai pöcegödör alját, hát tévedtünk. A harmadik oltás típusának ajánlása a Sinopharm hatástalanságának beismerésén és szakmailag is alátámasztható logikáján túlmenően, nélkülöz bármilyen szakmai evidencián alapuló érvet, nota bene ismeretet vagy tapasztalatot:
telex.hu/koronavirus/2021/07/27/harmadik-oltas-tablazat-ajanlas-pfizer-moderna-sinopharm-astra-zeneca-janssen-szputnyik-v-haziorvos-nnk

Nem tudom, van-e még hová süllyedni, de abban biztos vagyok orvosként, hogy az az orvosnak látszó bábu, amelyik ez alapján be meri oltani kínai szarral a 60 év fölötti korszerű első-második vakcináltakat, bűncselekményt követ el, és hiába mutogat majd erre a szánalmas NNK ajánlásként is nevetséges "szakmai protokollra".

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.28. 11:25:05

@Girardelli: Az biztos, hogy az Egyesült Államokban mostanra tucatjával pörögnének a class action lawsuit jellegű perek.

_Epikurosz_ 2021.07.30. 10:13:37

A szorongásos és neurológiai alapbetegségek nekem lefordítódnak a "nem viselt maszkot" betűsorozatra.

_Epikurosz_ 2021.07.30. 10:13:44

Igen, az Astrához hasonló vakcinákat eleve be sem nyújtották az indiaiak az EUs eü hatóságokhoz. Eleve nem készültek Európára kapacitással, sőt, mintha anno a preprintben meg lett volna említve, hogy csak indiai embereken tesztelték, európain nem, és... fura volt az a mondat, mintha az lett volna az előfeltételezése, hogy jelentős különbségek vannak származás szerint. Aztán lehet, hogy csak ügyetlen volt a megfogalmazás. Lehet olyan, hogy az endémikus pl. sárgaláz megváltoztatja az immunrendszer működését minden mással szemben is? Mert akkor lett volna értelme. A palackos víznek Indiába kiránduláskor biztos van. :D

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.07.30. 10:47:52

@_Epikurosz_: az Egyesült Államok története is igen érdekesen alakul. Bidenék elaludtak a volánnál. A hivatalos járványhalálozás nem nagyon ment a "10 naponta egy szeptember 11-ényi" szint alá, mióta pozícióban vannak, és most még rosszabb is lesz.

_Epikurosz_ 2021.08.02. 19:26:13

@Marton Péter: Elég sok ott a "muh freedom" emberke, meg a vallási iskolás, akik a Teremtést tanulják biológián. It's a renewing pool of sources; Batman likes this.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.08.05. 15:36:10

Az Egyesült Államok republikánusainak is kezd leesni a tantusz. :-) Jobb később mint soha, de lehet hogy sokba fog ez nekik és a szavazóiknak kerülni. :-(

danubeinstitute.blog.hu/2021/08/04/sokba_kerulhet_a_republikanusoknak_az_alacsony_atoltottsag#more16646568

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.05. 15:41:59

@rdos: hát igen, jobb későn, mint soha, de rosszabb, mint ha időben történik valami. A Fox News is megér egy mesét, ahogy a maszkviseléstől a vakcinációig mindent folyamatosan aláástak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.06. 08:23:01

@_Epikurosz_: Akár úgy is mondhatjuk, hogy lángoló vasvillával kergetném őket ennek az ügynek a közeléből (is)...

_Epikurosz_ 2021.08.08. 16:06:13

@Marton Péter: A logikájuk se semmi: "nem találtunk semmit, tehát eltüntették a nyomokat". Nem hiszem, hogy olyan root hozzáférést kaptak, amivel egy nyomeltüntetést ki lehet deríteni.

Girardelli 2021.08.10. 13:14:43

Tavasszal is az volt és most is az a véleményem, hogy ami a Sinopharm vakcinák beszerzése, engedélyezése és alkalmazása terén történt itthon, az tökéletesen kimeríti:
a. a nyereségvágyból elkövetett gondatlan veszélyeztetés és különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés és csalás tényállását a beszerzésben és engedélyezésben résztvevő politikusok körében - ismeretlen tettes ellen tett feljelentés és normálisan működő ügyészség a közzé nem tett de létező és megjelent dokumentumok alapján automatikusan el kellene rendelje a nyomozást;

b. foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés tényállását az engedélyezésben és az oltásban résztvevő összes járványügyi hatósági személy és oltóorvos esetében

Mivel ezeknek a bűncselekményeknek az elévülési ideje szerencsére viszonylag hosszabb, van rá esély, hogy jövő év második felében elindíthatóak lesznek a büntetőeljárások.

_Epikurosz_ 2021.08.12. 18:53:18

@Girardelli: De ha nem, akkor is az a hülye, magáért és másokért ki nem álló állampolgár fog belehalni, aki megengedte, bízott benne és rászavazott. Nem mindenért a háziorvos a hibás.

_Epikurosz_ 2021.08.12. 18:53:29

Ezek szerint a bangladeshi vezetők beletörődtek, hogy erre a pár rohingjára, aki megúszta, most már ők fognak vigyázni. Jól van. Myanmarba nincs értelme visszazavarni most senkit.

_Epikurosz_ 2021.08.17. 19:27:21

Wien, Atominstitut, 2021.08.17 délelőtt: vagy a mérőműszer romlott el, vagy más.

_Epikurosz_ 2021.08.26. 15:38:53

Ivermectin preprint hamisítás. Sajnos azt jelenti, hogy az ivermectin nem hatásos a SARS-CoV-2 ellen. 24.hu/tudomany/2021/08/25/ivermectin-kutatas-hamisitas-metaanalizis-koronavirus-covid-19/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.26. 15:59:50

@_Epikurosz_: hát, ez az egyiptomi kutató is komolyan adott ezzel a reputációjának. Egyiptom a járványadatok manipulatív kezelésében is élen jár, és a kutató függetlenség ott nem nagyon létező intézményét tekintve el tudom képzelni, hogy van összefüggés ezek között a dolgok között.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.27. 08:26:36

@_Epikurosz_: Erős interjú, azt az egyet leszámítva, hogy fura látni, mennyire evidenciává vált sokak számára, hogy az érintéses kontakt nem számít (amit így nyilvánvalóan nem kísérletezett ki senki).

Sajnos az izraeli eredmények, plusz újabbak, amihez most raktam ki a linket, mutatják az időszerű újraoltás jelentőségét, és ha 4-5 hónapos ismétlésekben gondolkodunk, akkor — globálisan nézve ezt — sakk-matt van sajnos.

_Epikurosz_ 2021.08.27. 11:09:18

@Marton Péter: Az érintés szerintem a kézmosás miatt kevésbé hatásos a vírus szempontjából. Még Afrikában is elintézték, hogy az meglegyen. Oszt' rászoktunk. Jelezném, hogy az újraoltásra még nem.
Mire a kapacitás kiépül, Afrikában mindenki természetes módon immunizálódik, vagy meghal. :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.08.27. 11:11:14

@_Epikurosz_: a legkönnyebben kontrollálható kockázatok egyike az érintéses út, ha megfelelő infrastruktúra rendelkezésre áll, de egyrészt ez nem így van mindenhol (pl. magyar szegregátumokban sem), másrészt az emberi hülyeség faktort is muszáj nézni, mivel lesz, aki emiatt újra leszokik a megfelelő kézmosásról -- vagy egyszerűen csak lazábban veszi, ha ott van az asztalon a kívánatos pogácsa, és vesz belőle, függetlenül attól, hol járt előtte...
süti beállítások módosítása